Kreativ

ŠTÍTEK: objev

Archeologové našli v Plaňanech pět hrobů

Archeologové našli v Plaňanech pět hrobů

Plaňany – Práce na vytouženém obchvatu městyse Plaňany jsou v plném proudu. „Na obchvatu v současné době probíhají archeologické práce,“ řekl starosta městyse Martin S. Charvát s tím, že v příštím týdnu by mělo dojít k jednání se Středočeským krajem o dalším rozsahu těchto prací.

Vyzvedávání pokladu ze země bylo v režii profesionálních archeologů.

Poklad čekal na archeology čtyři tisíce let!

Mladoboleslavsko - Archeologové hovoří o unikátním nálezu, přestože objevený kov není zlato ani stříbro. Případů, kdy se poklad podaří vyjmout ze země bez jakéhokoliv nešetrného zásahu, je totiž minimum. Nález z konce srpna jim tak poví mnohé o době, ve které byly hřivny do země uloženy. Jedná se o období kolem roku 2000 před naším letopočtem.  

Gladiator Race 2017.

Objev v sobě gladiátora!

Jaroměř, Josefov - Oheň, bahno i silný proud řeky. Celkem třicet dva náročných překážek na osmikilometrové trati, vedoucí tajemnými zákoutími pevnosti Josefov a jejího okolí, se stalo o víkendu velkou sportovní výzvou.

Vzácné rostliny na Toužimsku

Lesklenka vlasatá a růžkatec bradavčitý. Toužimsko hlásí objev vzácných rostlin

/VIDEO/ V jednom z rybníčků u městečka Toužim na Karlovarsku se členům Českého svazu ochránců přírody podařilo najít vzácnou řasu lesklenku vlasatou. Výskyt této na vhodné prostředí velice citlivé řasy považují za důkaz ideálních podmínek v této lokalitě. Potěšily je i další objevy botanicky cenných a ohrožených druhů, mezi jinými masožravky.

Mimořádný soubor dat zřejmě nabídne nález, který objevili archeologové během stavebních prací v ulici Vackova, kde provádějí archeologický dohled. Zkoumáním se přiblíží obraz života obyvatel Kopidlna a místního přírodního prostředí v době středověku.

Oprava silnic odkrývá život ve středověku

Kopidlno - Když kopat, tak zlehka! Pod povrchem ulic a silnic, které volají po rekonstrukci se může vyskytovat naleziště cenných střípků historie. Proto na každou stavbu, jejíž součástí jsou výkopové práce, dohlíží archeologové.

Přerovským archeologům se podařilo zachytit v Tovačově doklady nejstaršího osídlení města - kromě dvou zahloubených pravěkých jam našli také artefakty z období středověku a novověku.

Nálezy v Tovačově potvrzují nejstarší osídlení

Cenné doklady dávné minulosti Tovačova se podařilo odkrýt při záchranném výzkumu v blízkosti kostela sv. Václava přerovským archeologům. Potvrzují nepřetržité osídlení této části města, a to od období pravěku až po současnost. K unikátům patří nejen kostěné nástroje ze starší doby železné, ale i zlomky keramiky a kachlů z období pozdního středověku.

Dvorek Járy Cimrmana ve vodárně v Českých Budějovicích

OBRAZEM: České Budějovice mají dvorek Járy Cimrmana

České Budějovice - V cimrmanovském čase 14.04 h pokřili Jitka Kramářová a Jiří Heřman ze společnosti ČEVAK a náměstek primátora Jaromír Talíř (zleva) ceduli, která připisuje zákoutí u Vodárenské věže Járovi Cimrmanovi.

Pavel Bělobrádek

Bělobrádek: Nová metodika motivuje vědce k zahraničním patentům

Nová metoda hodnocení vědy, kterou letos v únoru schválila vláda, by měla vědce motivovat k úhradě nákladů spojených se získáním zahraničních patentů na nové objevy a vynálezy. Při rozdělování peněz bude nová metodika zohledňovat schopnost institucí prosadit se v mezinárodní konkurenci. Uvedl to dnes vicepremiér pro výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Věž červeného kostela ukrývala poklad z roku 1905.

FOTO: Věž kostela ukrývala poklad z roku 1905

Ústí nad Labem - Cenné listiny z počátku minulého století našli v pondělí dělníci při opravě věže a kříže chrámu apoštola Pavla, známého také pod názvem červený kostel. V historických kapslích se nacházely dopisy od stavitelů.

Houbaři se mohou, stejně jako v předchozích letech, těšit nové úlovky.

Houbaři po deštích jásají, ale vedra jim to mohou překazit

Pelhřimov – Na otázku, zdali houby na Pelhřimovsku už rostou, má každý houbař v těchto dnech jinou odpověď. Některý se totiž spokojí s několika málo liškami, jiný však sezonu hub spatřuje až po naplnění košíku masitými hřiby.

Odkrývání pravěkého sídliště v Předmostí

Badatelé našli v Předmostí vedle koster i nádoby

Archeologové, kteří v těchto dnech provádějí v rámci výzkumu na trase dálnice D1 bádání v lokalitě v Předmostí, už znají stáří a pohlaví nově nalezené kostry. Byla pochována ve skrčené poloze a v jámě byly spolu s ní nalezeny i ostatky druhé kostry. Tu badatelé vyzvednou ze země příští týden.

David Machalík (v bílém).

Chceme hrát v horní polovině tabulky, hlásí ze Slovinska záložník Machalík

Na jaře patřil k objevům fotbalového Slovácka. Teď už záložník David Machalík neodmyslitelně patří do výběru trenéra Levého. Na herním soustředění ve Slovinsku nastoupil v prvních dvou zápasech v základní sestavě a proti izraelskému Hapoelu Akko odehrál třicet minut. Dosavadní přípravu si pochvaluje.

Historie Jihlavy v poutavém komiksu se dvěma ježky.

OBRAZEM: Radnice vydala dějiny Jihlavy jako komiks

Jihlava – Historie může být zábavná. To dokazuje nová publikace, kterou vydala jihlavská radnice. Minulost a přítomnost města popisuje jako příběh dvou ježků Kamila a Marie formou komiksu. Kniha je k mání v turistickém informačním centru za 50 korun.

Plazmový zdroj pro opracování ploch.

Plazma místo chemie. Sklo či papír upraví díky vědcům z Brna ekologičtěji

Brno – Vyrábět papír či sklo a méně při tom poškozovat planetu mohou lidé díky objevu brněnských vědců. Jeho princip stojí na úpravě látek pomocí plazmy. Na novince pracuje brněnské Regionální centrum pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy CEPLANT Masarykovy univerzity spolu s vědci z Francie, Holandska či Německa.

Těžba ropy u Dambořic.

Těžaři našli obří ložisko ropy a zemního plynu

Kyjov, Brno – Největší objev za posledních patnáct let. Tak popisuje nalezení obrovského ropného ložiska mezi Kyjovem na Hodonínsku a Brnem těžařská společnost MND, která patří do skupiny KKCG hodonínského rodáka Karla Komárka.

Unikátní objev archeologů.

Unikátní objev archeologů

Kostelec nad Orlicí - Archeologové objevili při rekonstrukci ulice Františka Zoubka v Kostelci nad Orlicí sídliště z počátků doby železné (900 před Kristem).

Amatérský badatel Jiří Kuchař objevil v depozitáři Národního památkového ústavu v Doksanech sedm obrazů ze sbírky Adolfa Hitlera.

FOTO: Hitlerovy obrazy v Doksanech nechtějí památkáři ukázat

Doksany – Je to již pět let, kdy byl v depozitáři doksanského kláštera uskutečněn mimořádný objev, který zajistil Doksanům minimálně evropskou pozornost. V klášterním depozitáři Národního památkového ústavu (NPÚ) byla tehdy objevena část sbírky obrazů, kterou vlastnil nacistický vůdce Adolf Hitler.