Kreativ

ŠTÍTEK: objev

Ve Vrchlabí se chystá přestavba v centru města na náměstí Míru.

Objev století pro Vrchlabí? Archeologové vykopali kostel, nejstarší stavbu města

Výjimečný nález se podařil archeologům v čele s Ondřejem Tůmou z Muzea Podkrkonoší v Trutnově. Během výzkumu, který provádí kvůli rozsáhlé rekonstrukci náměstí Míru ve Vrchlabí, odhalili zděné základy gotického kostelíka. Jde o nejstarší stavbu v dějinách města. Její stáří může zasahovat do doby před první písemnou zmínku o Vrchlabí z roku 1359. 

Hranická kapela Hra’n’ice hraje nyní ve složení Ben Slimáček, Albert Jeřábek, Tim Slimáček, Vladan Grmolec a Lucie Vymětalíková.

Kapela Hra'n'ice se může stát objevem rádia

/POSLECHNĚTE SI/ Mladá hranická kapela Hra'n'ice má šanci zvítězit v soutěži Rádia Haná o největší hudební objev. Odborná porota zařadila místní hudebníky do finálové trojky, z níž teď fanoušci vyberou vítěznou kapelu, která získá exkluzivní promo v hodnodě 200 tisíc korun.

Ilustrační foto

Velký objev: asteroid u Jupiteru nepochází z naší sluneční soustavy

/VIDEO/ Asteroid, který obíhá kolem Jupitera, je skutečně prvním známým objektem, který původně nepochází z naší sluneční soustavy. Vyplývá to z nejnovější studie Královské astronomické společnosti. Objev by podle vědců mohl přiblížit vznik života na Zemi. Informoval o tom server The Independent.

Doupovské hory

Unikátní objev: vojenský prostor na Doupově ukrýval neobvyklá tvrziště

Archeologům z památkového ústavu v Lokti se podařil unikátní objev. Ve vojenském výcvikovém prostoru na Doupově našli pozůstatky neobvyklé dvojice středověkých tvrzišť a dosud neznámé středověké osady. Archeologům k nálezu pomohla nejen vstřícnost úřadu vojenského újezdu Hradiště, pod nějž lokalita spadá, ale i moderní technika.

Filip Hronek (vpravo), uprostřed David Pastrňák a vlevo David Krejčí

Filip Hronek. Defenzivní objev, který v boji nezná přítele

Z juniorské soutěže až na mistrovství světa. To vše během dvou sezon. A další turbulentní změny mohou přijít v létě. Obránce Filip Hronek o ně rozhodně chce bojovat. Na dohled je totiž šance zahrát si NHL. Svůj talent naplno ukazuje na šampionátu, kde se profiluje jako jeden z důležitých ofenzivních beků. Parádní práce od dvacetiletého zelenáče.

Na snímku Martin Erat a Erik Hrna.

Finálový soupeř Komety? Třinec je bodově vyváženější než Plzeň a s objevy

Brno – Finále, v němž se poměří dva ambiciózní kluby. Hokejisté brněnské Komety zatím v play-off prohráli pouhé jedno utkání a obhajují titul. Třinec se nadřel víc, ale přes Pardubice a Hradec králové se prodral po třech letech opět do finále. „Sem už se dostanou mužstva, která si to zaslouží. Třinec si dvě série vybojoval, má spoustu zkušených hráčů, prezentoval se v určitých duelech ofenzivní sílou, ale i skvěle bránil,“ prohlásil asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Germánský žárový hrob z výzkumu na Vojtově ulici v Brně.

Archeologové objevili v Brně germánský hrob. Patřil zřejmě bojovníkovi

Brno /FOTOGALERIE/– První germánský žárový hrob na území Brna, o kterém je známa jeho přesná poloha, našli archeologové ze společnosti Archaia. O umístění předchozích nálezů se archeologové dozvídali pouze ze starší odborné literatury. O objevu ze zaniklého starobrněnského hřbitova ve Vojtově ulici informovali v pondělí.

Lidový pokrm hladká Ančka.

Objevte lahodné Kolumbovo vejce

Ustálené slovní spojení Kolumbovo vejce označuje objev, který není složitý, jen na něj „stačí“ přijít. A to platí i o receptech, díky kterým zjistíte, že z vejce se dá vykouzlit mnohem víc než jen omeleta.  

Ilustrační foto

Nejnovější objevy brněnské techniky. Svými nápady pomáhají lidem už za studia

Brno /INFOGRAFIKA/ – Od malička měl těžkou alergii na včelí bodnutí, několik měsíců kvůli tomu dokonce student brněnské techniky strávil v kómatu. Poté si Svätopluk Blažej uvědomil, že už se nechce spoléhat na náhodu. Začal pracovat na náramku, který může zachraňovat životy. Podobně svými objevy zlepšují život lidem i další studenti či absolventi školy.

Montáž cyklověže v Břeclavi. Náklady na výstavbu jsou téměř patnáct milionů, více než deset milionů pokryje dotace.

Břeclavský ježek v kleci: nová cyklověž roste, názory na ni se ale rozchází

Břeclav, Hodonín – S trochou představivosti může připomínat základ pro ježka v kleci. Ve skutečnosti ji však místo nadšenců foglarovek využijí cyklisté. Po tuhých mrazech se dělníci v Břeclavi vrátili k budování cyklověže, která vzniká u dopravního terminálu. Vedení města za ní zaplatí skoro patnáct milionů korun, víc než dvě třetiny sumy pokryje díky dotaci. Stejná stavba má základy i v sousedním Hodoníně.

Ilustrační foto

Noc na pardubickém zámku bude plná záhad a objevů

Pardubice – Dokázali byste ukrást předmět z prostoru zabezpečeného laserovými závorami, anebo naprogramovat ozobota? Oba tyto úkoly a mnoho dalších čeká v úterý na návštěvníky pardubického zámku. V 16 hodin tam začíná Noc mladých výzkumníků. Až do půlnoci mohou zájemci na interaktivních stanovištích objevovat nejrůznější záhady a ptát se vědců na podstatu světa a jevů, které nás obklopují.

Mlýn v Ratibořicích

V Babiččině údolí se letos opět roztočí vodní kola

Ratibořice - Poklepem dřevěným kladívkem na zábradlí na mostě u Rudrova mlýna, byl na prahu nové turistické sezóny slavnostně otevřen obnovený Mlýnský náhon v Babiččině údolí. Tímto vygradovala roční rekonstrukce vodního díla v Ratibořicích.

Ilustrační foto. Hudební skupina Kryštof.

V úterý večer rozdají hudební Ceny Anděl, hlasoval i Pardubák

Pardubice/Praha – V úterý večer se v pražském Foru Karlín udílejí hudební Ceny Anděl 2017. O vítězích tohoto nejstaršího českého odborného hudebního ocenění rozhoduje Česká hudební akademie. Jejím členem je již dvacet dva let i Pardubák Jiří Petr a nebude chybět ani na úterním slavnostním ceremoniálu, který je možné sledovat od 20.55 hodin v přímém přenosu na ČT1.

Šperky, ostruha, mince nebo kamenná sekera. Muzeum regionu Boskovicka představilo nálezy z loňského roku.

Detektory u hradu našly střely husitů i mince

Blanensko, Vyškovsko /FOTOGALERIE/ – Sbírky regionálních muzeí rozšiřuje archeologický průzkum i náhodní nálezci. Nové objevy z loňského roku představili na přednášce v Muzeu regionu Boskovicka.

Na zámku zahájí velkou výstavu o včelách.

Na zámku zahájí velkou výstavu o včelách

Pardubice - Víte, jak fungují včelí křídla? Jak se pohybuje žihadlo v ráně? Co je to medná kráva? A který další hmyz kromě včel vytváří med? Na tyto i další otázky odpoví nová výstava Východočeského muzea v Pardubicích Včely ze všech ú(h)lů.

Nálezy ze germánského sídliště u Kozojídek.

Střepy a kosti. Archeologické výkopy na jihu Moravy odhalily staré Germány

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ - Už víc než tisíc let před vznikem Kozojídek na Hodonínsku se na území vesnice pásly kozy. Dokládají to nejnovější nálezy archeologů z Masarykova muzea. Ti datovali objevy do doby římské, kdy na Moravě žily především germánské kmeny. „Dozorovali jsme při výkopových pracích na síťování stavebních parcel pro nové rodinné domy. Při nich nastalo narušení několika sídlištních objektů s keramikou z doby římské,“ upozornil vedoucí výzkumu Jaromír Šmerda.

předkolo play-off, 2. zápas, HC Mora Olomouc - Aukro Berani Zlín

Zlín nervózní bitvu zvládl a vyrovnal sérii

A je vyrovnáno! Hokejisté Aukro Berani Zlín ve druhém zápase předkola play-off na ledě Olomouce vyhráli 3:1 a vyrovnali sérii na 1:1. O góly Zlína se postarali Klhůfek, Honejsek a Ondráček. Za stavu 2:0 snížil jedenáct minut před koncem Knotek.

Vladimír Mádle

Evakuace a zásah speciální jednotky: Čech vyvolal v Británii policejní manévry

Na českého drogového dealera Vladimíra Mádleho v sedmdesátitisícovém anglickém městě Wakefield zřejmě jen tak nezapomenou. Policie loni našla v jeho bytě výrobnu pervitinu a amatérskou bombu. Její objev tehdy přivodil velké manévry zahrnující evakuaci okolních domů. Bombu dokonce přijela likvidovat speciální armádní jednotka. Britský soud nyní Čecha poslal na 13 let do vězení.

Ilustrační foto

S lektorem se vypraví za ledovými obry

Pardubice – V pátek se od 19 hodin uskuteční v sále Domu dětí a mládeže Alfa na Dukle přednáška, ve které lektor Jan Mocek zavede posluchače k samotným hranicícm sluneční soustavy, k ledovým obrům Uranu a Neptunu.

Mezi poklady se našly vzorníky ke zdobení skla, štočky k tisku knih či krásná kniha věnovaná zaměstnanci Carlu Kralikovi k jeho padesátým narozeninám.

V muzeu ve Vimperku se našel poklad

Vimperk - Začátek roku 2018 se na vimperském zámku přinesl především intenzivní práci na projektu IROP Horní zámek Vimperk (Winterberg).

Kosterní pozůstatky někdejších majitelů jilemnického panství Valdštejnů objevili archeologové z Muzea Českého ráje v Turnově. V úterý byly při pietním aktu uloženy na místo nálezu v zahradním domku zámeckého parku.

Objev století posunul dějiny Jilemnice

Jilemnice - Antropology prozkoumané kosterní pozůstatky šlechticů, kteří vládli na jilemnickém panství ve 14. století za dob Valdštejnů, byly po zádušní mši uloženy na místo objevu.

Nadšenci a fanoušci rokové muziky zaplnili sál Domu osvěty na již 6. Párty pro tebe.

FOTO: Rock okupoval sál Domu osvěty

Rakovník - Rocková hudba, objev poloviny minulého století, má stále obrovské zázemí hudebních nadšenců a příznivců, což se znovu projevilo i v sobotním večeru v rakovnickém Domě osvěty na 6. Párty pro tebe.

Socha George Washingtona

V knize z konce 18. století byly nalezeny vlasy George Washingtona

Knihovníkům ze státu New York se podařil kuriózní objev. Po otevření vzácného almanachu z roku 1793 na ně vypadl chomáč vybledlých vlasů. Z ručně psaných poznámek pak vyčetli, že vlasy patřily prvnímu prezidentovi Spojených států amerických Georgi Washingtonovi.

Přednáška formou hry.

Ostrov objevů, univerzita pro batolata. To bylo tématem přednášky

Havlíčkův Brod – Jak batolata objevují svět, ostrov objevů. To byl název odborné přednášky, kterou připravilo formou hry na páteční dopoledne pro rodiče a děti Mateřské centrum Zvoneček v Havlíčkově Brodě. Malí i velcí se při ní pořádně vyřádili. Mateřské centrum sídlí na Rubešově náměstí v Havlíčkově Brodě.