Kreativ

ŠTÍTEK: objev

Tým vědců objevil v břidlicovém podloží u čínské řeky Danshui desetitisíce zkamenělin

Poklad z prvohor. Čínští archeologové objevili fosilie desítek neznámých druhů

Desítky dosud neznámých druhů živočichů z ranných prvohor (kambrium) objevili archeologové na čínském nalezišti, které si díky tomu vysloužilo označení „pokladnice fosilií“. Nález by mohl přinést cenné poznatky o životním prostředí z období před více než půl miliardou let, které je pro odborníky dosud z velké části záhadou.

Nejstarší fosilie s vejcem v útrobách a zároveň nový druh pravěkého ptáka - avimaia schweitzerae

Vejce zabíjelo. Vědci objevili nejstarší ptačí fosilii s poruchou reprodukce

Archeologům z čínského Pekingu se podařil historický objev. Vůbec poprvé v historii se jim odkryli fosilii ptáka s nesneseným vejcem v útrobách. Zvíře o velikosti vrabce, které žilo v oblasti severozápadní Číny před zrhuba 110 miliony lety, zřejmě zabila choroba rozmnožovacího ústrojí. Jedná se navíc o zcela nový druh živočicha, o jehož existenci neměli vědci až doposud tušení.

Hutia-konga, nejbližší příbuzný nového živočišného druhu, objeveného na Kajmanských ostrovech

Vyhynulý unikát. Vědci našli na Kajmanských ostrovech kosti neznámých hlodavců

Objevy nových druhů hmyzu či mořských živočichů jsou poměrně běžným jevem. Oproti tomu nové druhy savců nebývají odhaleny každý den. O to vzácnější je nález kosterních pozůstatků na Kajmanských ostrovech. Ty dokazují, že se tudy před stovkami let procházely hned tři dosud neznámé druhy hlodavců, jejichž příbuzní dodnes žijí převážně na 250 kilometrů vzdálené Kubě. Vyhynulé tvory ve svých poznámkách popsal slavný mořeplavec Francis Drake.

Ostrorep americký.

Překvapivý objev. Žijící fosílie ostrorepi jsou ve skutečnosti příbuzní pavouků

/VIDEO/ Patřili k prvním obyvatelům světových moří a za stovky milionů let se téměř nezměnili. Přesto však primitivní vodní členovci ostrorepi, kteří se vzdáleně podobají krabům, stále nepřestávají překvapovat. Podle nové studie ve skutečnosti patří mezi pavoukovce a jsou tak blízkými příbuznými pavouků, štírů nebo například roztočů.

Kromě několika obličejů a řady nápisů objevili archeologové na stěně lomu vyrytý penis

Unikátní objev archeologů. Římský kamenolom zdobila rytina pánského přirození

Starověký kamenný lom v britském hrabství Cumbria poskytl archeologům unikátní pohled na „graffiti“ staré více než 1800 let. Římští dělníci, kteří okolo roku 207 těžili v oblasti kámen na výstavbu slavného Hadriánova valu, vyryli do skály nápisy, obličeje, ale také kresbu pánského přirození, které v té době podle vědců sloužilo jako symbol štěstí. Historickou lokalitu, kterou ohrožuje eroze, má uchovat pro budoucí generace technologie 3D skenování.

V amazonské džungli se objevilo tělo velryby

Vědci jsou zmatení. V amazonské džungli našli mrtvého kytovce

Neobvyklý objev z džungle v oblasti ústí řeky Amazonky zamotal hlavu brazilským vědcům. V zalesněné části ostrova Marajó se totiž objevilo tělo keporkaka, kytovce, který může dosahovat délky až 15 metrů a hmotnosti přes 25 tun. Jak zvíře zemřelo a jak se na ostrov dostalo zatím zůstává otázkou.

Ilustrace planety Neptun. Vpravo jeho měsíc Proteus a Hippocamp (nahoře vzadu).

Vesmír poodhalil další tajemství. Planeta Neptun má svého mořského koníka

/VIDEO/ Po šesti letech je jasno. Astronomové z SETI Institutu v americké Kalifornii přišli s informací, která opět posunula vesmírné bádání o kousek dále. Neptun má čtrnáctý měsíc. Tento přirozený satelit osmé planety naší sluneční soustavy sice odhalil již v roce 2013 astronom Mark Showalter díky fotografiím z Hubbleova teleskopu, až nyní však byla existence malého měsíce pojmenovaného Hippocamp (mořský koník) potvrzena.

Freska s výjevem z mýtu o Narcisovi (Narkissos)

Pompeje vydaly další poklad. Archeologové objevili fresku mytologického Narcise

Italským archeologům se podařil na místě, kde se nacházelo starověké město Pompeje, další unikátní objev. V troskách jedné ze zdejších budov odkryli fresku, která zobrazuje hrdinu z řecké mytologie Narkissa, známého u nás spíše jako Narcis. Jméno mladíka, který se podle legendy zamiloval do vlastního odrazu na vodní hladině, se dodnes používá jako označení pro samolibého člověka.

Prostějovští jeskyňáři slaví padesát let spolku.Vedoucí prostějovských jeskyňářů Miroslav Vaněk.

Prostějovští jeskyňáři slaví kulaté jubileum

/VELKÁ FOTOGALERIE/ Padesát let, je v životě člověka úctyhodná meta. Půlstoletí existence skupiny Speleo Prostějov je zanedbatelný věk, v kontrastu s tím, co vlastně jeskyňáři dělají. Při odkrývání tajů podzemí, totiž navštěvují místa, která jsou stará i miliony let. Pro prostějovské jeskyňáře to platí dvojnásob, protože jsou podepsáni pod celosvětově uznávanými objevy v oblasti Javoříčka.

Na Večerech S vystoupí Lakomá Barka.

Večery S pokračují

České Budějovice – Třetí ročník cyklu folkových, country koncertů a příbuzných žánrů Večery S začal v pátek 25. ledna.

Australopithecus sediba

Objevili jsme chybějící článek mezi člověkem a opicemi, potvrdili vědci

Poslední opice, nebo první člověk? Nález dvou poměrně zachovalých koster, ke kterému došlo v roce 2008 v jihoafrické jeskyni Malapa, vyvolal ve vědeckém světě rozruch. Ostatky nového druhu pojmenovaného Australopithecus sediba byly během následujících let podrobovány detailním výzkumům a rozborům.

Sopku Krásný vrch lze nalézt v obci Hroznětín.

Unikátní objev na Karlovarsku. Vědci nalezli sopku starou téměř 20 milionů let

Významný objev učinili vědci z České geologické služby. Nedaleko Karlových Varů objevili a popsali další vyhaslou sopku. Její jméno je Krásný vrch a lze ji nalézt v obci Hroznětín. Je stará necelých dvacet milionů let a na jejím úpatí byl i lom na těžbu kamene. Horníci sice věděli, že se jedná o sopečné horniny, ale až nyní se povedlo dokázat, že jde o relikt malé sopky.

Chodba samoty v Amatérské jeskyni.

Tajemství Amatérské jeskyně? Dóm s krápníky i smrt speleologů

Po ročním kopání se před nimi objevil třicet metrů dlouhý jeskynní dóm. S obrovskými krápníky celý stříbrně zářil. Dnes je tomu přesně padesát let, co Jan Vít a dalších sedm amatérských speleologů poprvé spatřili unikátní podzemní prostory v Moravském krasu.

Chodba samoty v Amatérské jeskyni.

Dóm s krápníky. Našli krásu i smrt

Jižní Morava – Po ročním kopání se před nimi objevil třicet metrů dlouhý jeskynní dóm. S obrovskými krápníky celý stříbrně zářil. Dnes je tomu přesně padesát let, co Jan Vít a dalších sedm amatérských speleologů poprvé spatřili unikátní podzemní prostory v Moravském krasu.

VYHASLÁ SOPKA Krásný vrch u Hroznětína je zatím veřejnosti nepřístupná.

Vědci našli novou sopku

Karlovarský kraj - Krásný vrch je malý vulkán nedaleko Hroznětína u Karlových Varů. Jeho stáří je necelých dvacet milionů let.

Komenského náměstí ve Znojmě. Ilustrační foto.

Znojmo se objeví v dokumentu o Přemyslu Otakarovi II.

Znojmo – Nový projekt s názvem Až zařve lev představili na znojemské radnici režisér a producent v jedné osobě Jan Svatoš a kameramanka Romi Straková. Informoval o tom místostarosta Znojma Jakub Malačka.

Třída 3. B, benešovského gymnázia, která reagovala na adresu v balonku.

Bavorská veselka aneb jak studenti gymnázia k cukrovinkám přišli

Benešov - Na střechu domu jednoho ze studentů benešovského gymnázia zavál balonek, na němž byla zavěšena kartička se zprávou od novomanželů z bavorského Geisenfeldu, ve které vyzývali nálezce, aby připsal místo dopadu a poslal ji zpět na uvedenou adresu. Neváhal a svůj objev přinesl na hodinu němčiny.

Poklady podzemí.

Ojedinělé poklady mincí lákají na novou výstavu v turnovském muzeu

Turnov – V Muzeu Českého ráje v Turnově připravili po deseti letech čistě „archeologický“ výstavní projekt, kterým představí výsledky nejdůležitějších archeologických výzkumů. Od 24. ledna do 31. března tak návštěvníci budou moci obdivovat vše, co se podařilo najít.

FK Jablonec.

Slovenský objev Fábry posílil fotbalisty Jablonce

Jablonec n. N. - Jeden z nejlepších fotbalistů podzimní části slovenské ligy a slovenský reprezentant do 21 let Andrej Fábry posílil Jablonec. Talentovaný záložník přestoupil do severočeského klubu z Nitry a v sobotu s novým týmem zahájí přípravu. Podle webu jabloneckého klubu se ještě dolaďují poslední detaily víceleté smlouvy.

RUR / Karel Čapek

Kulaté výročí. Ve znamení Karla Čapka

Kabaret v Dejvickém divadle, desítky pořadů v rozhlase a televizi. Výstavy a v neposlední řadě také nečekané objevy. Takový je závěr roku, v němž si připomínáme 80 let od smrti světoznámého spisovatele.

Jaké by to byly Vánoce bez stromečku. V novém domově si ho Anna Heřmánková, Klaudie a Ladislav pěkně ozdobili.

První Vánoce ve vesničce

Karlovy Vary – Vánoce jsou pro většinu lidí výjimečnou událostí, ty letošní pak byly pro Annu Heřmánkovou ještě mimořádnější.

Schodiště Bono Publico v Hradci Králové.

Bono publico dodalo další střípek do hradecké historie

Hradec Králové – Archeologům se v minulých týdnech podařili zasadit další střípek do mozaiky hradecké historie. Při rekonstrukci schodiště Bono publico se jim podařilo nalézt pozůstatky opevnění, které zdejší návrší chránilo před 5 tisíci lety.

Umělecká představa planetky 2018 VG18.

Malý růžový svět v temnotě. Nejvzdálenější objekt sluneční soustavy se ukazuje

/VIDEO/ Má poněkud fádní dočasné oficiální jméno 2018 VG18. Přesto je planetka, kterou v listopadu objevili američtí astronomové, výjimečná. A nejedná se pouze o její nápadné růžové zbarvení. Jde totiž o nejvzdálenější známý objekt naší sluneční soustavy. Od Slunce je třiapůlkrát dále než Pluto. Objev tento týden zveřejnil americký Carnegie Institution for Science.

Marek Řeháček.

Nová kniha Marka Řeháčka zavede do zapomenutých míst Jablonce

Jablonec n. N. – Nová kniha publicisty Marka Řeháčka právě přichází na knižní trh. Pod názvem Jablonecké maličkosti čtenáři najdou sbírku zajímavých příběhů, často doplněných o nové poznatky, objevy či vzpomínky pamětníků. Slavnostní křest knížky za přítomnosti autora proběhne 12. prosince od 18 hodin v sále jablonecké ZUŠ.

Mezinárodní vesmírná stanice. Ilustrační foto

Překvapivý objev. Na ISS byly nalezeny neznámé bakterie odolné vůči lékům

Vědci americké vesmírné agentury NASA objevili na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) několik dříve neznámých kmenů bakterie odolných vůči lékům. Ve zprávě zveřejněné v časopisu BMC Microbiology uvedli, že tyto kmeny nyní nepředstavují hrozbu pro lidské zdraví, ale je třeba jim věnovat pozornost.