Kreativ

ŠTÍTEK: objev

Ponorka ARA San Juan argentinského námořnictva

Argentinská ponorka zůstane na dně oceánu. Na vyzvednutí chybí finance

Více než rok pohřešovaná ponorka argentinského námořnictva ARA San Juan, jejíž vrak se o víkendu podařilo objevit v hloubce 900 metrů nedaleko poloostrova Valdés, zřejmě na mořském dně zůstane. Argentina nemá podle ministra obrany Oscara Aguada dostatek financí ani technických prostředků na její vyzvednutí. Pozůstalí se bouří.

Ponorka A.R.A. San Juan

Pátrači objevili argentinskou ponorku San Juan. Zmizela před rokem

V Atlantském oceánu byla nalezena rok pohřešovaná argentinská ponorka A.R.A. San Juan. Plavidlo se nachází asi 800 metrů pod mořem v argentinské části Patagonie u poloostrova Valdés, informovala agentura AP s odvoláním na argentinské námořnictvo. Posádka ponorky nejspíše zahynula při výbuchu, ke kterému došlu na palubě ponorky 15. listopadu 2017.  

Diaklub oslavil den diabetu tradičně sportem.

Děti oslavily Den diabetu sportem

Nová Paka - Od roku 2007 se tradičně slaví Den diabetu i v Nové Pace. Z původní party nadšenců, kteří nevěděli do čeho jsou se postupem času vytvořilo regionální centrum dětí s diabetem vyhledávané desítkami rodin nejen z našeho regionu.

Chrám svatého Mikuláše

Ve zvonici bylo objeveno barokní točité schodiště. Vede do podzemí

Při rekonstrukci Svatomikulášské městské zvonice na pražském Malostranském náměstí objevili dělníci barokní točité schodiště do podzemních prostor. Kam chodba vede a jakému účelu sloužila by mohlo být známo v dalších týdnech. Uvedla to Adéla Petříčková z Muzea hlavního města Prahy, které má zvonici ve správě. První o objevu informoval server iRozhlas.cz. Zvonice byla postavena v 18. století.

Týden vědy a techniky v Praze

Objevy posledního století představí vědci veřejnosti při zábavných show

Až do neděle mají zájemci možnost navštívit festival Týden vědy a techniky, jehož letošním tématem je Století české vědy. Většina akcí pro rodiny s dětmi se uskuteční ke konci týdne a o víkendu. V nabitém programu nechybí ani úniková hra, jejímž cílem je otevřít během 50 minut 15 zámků. Nutnou podmínkou úspěchu je ovšem znalost národních dějin.

Vědecká pracoviště a laboratoře českobudějovického Biologického centra.

Festival Akademie věd představí století české vědy. Připomene významné objevy

Po celé zemi se v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR (AV ČR) ode dneška konají přednášky, prohlídky laboratoří, filmová promítání či výstavy. Celkem jde o 627 akcí v 50 městech. Tématem festivalu je Století české vědy. Slavnostního zahájení v Knihovně AV ČR se dopoledne zúčastnil premiér Andrej Babiš (ANO). Vstup na všechny akce je bezplatný, u většiny je ale třeba rezervace. Kompletní program je na webu www.tydenvedy.cz.

Model hrnčířské dílny.

Ve Vamberku objevili hrnčířskou ulici

Vamberk - Výjimečný objev se podařil v nedávné době archeologům. Zatímco z dřívějších dob zaznamenali pouze jednu hrnčířskou pec v Kostelci nad Orlicí, hned několik jich leželo pod povrchem jedné z ulic ve Vamberku.

Profesor Selman Waksman a jeho žák Albert Schatz, objevitelé léku na tuberkulózu streptomycinu

První lék na tuberkulózu slaví výročí. Před 75 lety se zrodil streptomycin

Vykašlávání krve, horečka, úbytek na váze, dušnost, smrt. Tuberkulóza (TBC) je jednou z nejnebezpečnějších chorob lidské historie, proti které dlouhou dobu neexistovala účinná léčba. Zvrat přinesl přesně před 75 lety tým profesora Selmana Waksmana. Tomu se mu podařilo izolovat antibiotikum, které se pod názvem streptomycin proslavilo jako vůbec první lék proti zákeřné nemoci.

Biologové z Univerzity Palackého objevili na Borneu už desátý druh rostliny

Objev nového druhu rostliny by mohl zbrzdit těžbu dřeva na Borneu

Objevem nové rostliny v deštných lesích ostrova Borneo se chlubí tým biologů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Hvězdnatka kelabitská (latinsky thismia kelabitiana) je už desátým druhem objeveným olomouckými biology na největším ostrově světa.

Vykopávky v jeskyni Ciemna.

Objev polských archeologů. Pravěký pták si pochutnal na neandrtálském dítěti

Před 115 tisíci lety si na území dnešního Polska vybralo jedno neandrtálské dítě pravděpodobně vrchovatou porci smůly. Ta však byla štěstím pro archeology z Jagellonské univerzity v Krakově, kteří články prstů dítěte, částečně strávené velkým ptákem, objevili v jeskyni Ciemna v Malopolském vojvodství na jihu země.

Zápas 2. kola skupiny K Evropské ligy mezi týmy FK Jablonec a FK Dynamo Kyjev se odehrál 4. října na stadionu Střelnice v Jablonci nad Nisou. Na snímku zleva David Hovorka a Mykola Shaparenko.

Byl to báječný večer na Střelnici, komentuje zápas Jablonce s Kyjevem Hrabák

Jablonec nad Nisou – Slušně zaplněné ochozy s početným táborem ukrajinských fandů a šokující úvod, ve kterém během pár minut se zdálo, že favorit s jabloneckým týmem snadno zamete. Takové chyby se jen tak nevidí, David Lischka je objevem podzimu, dokonce je náhradníkem české fotbalové reprezentace, ale na těch 14 minut s Dynamem Kyjev bude asi vzpomínat celý život.

Astronomové věří, že našli první exoměsíc

Historický objev? Astronomové věří, že našli první exoměsíc

Je to téměř třicet let, co astronomové objevili první exoplanetu, tedy planetu obíhající kolem jiné hvězdy než je Slunce. Zatím se jim ale nepodařilo prokázat, že by kolem některé z nich obíhal měsíc. Vědci Kolumbijské univerzity ale nyní předběžně oznámili objev exoměsíce planety Kepler-1625b, jež se nachází asi čtyři tisíce světelných let daleko.  

Zámecká kaple v Návarově

Dědictví pro budoucnost. O památky nejlépe pečují v Třebešicích či Návarově

Restaurovaná zámecká kaple v Návarově na Jablonecku a zámek v Třebešicích na Benešovsku dostaly cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) za významný počin v památkové péči. Cena Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost) se udílí ve čtyřech kategoriích, památkáři vyzdvihli také objev hradby středověkého opevnění pod domem v Praze a vytvoření prohlídkové trasy Pod střechami chebských domů.

Nalezená socha sfingy v Asuánu

Egyptský Asuán hlásí další objev. Chrám Kom Ombo skrýval sochu sfingy

Podzemí egyptských chrámů vydalo další svědectví. Archeologové při odčerpávání vody z komplexu u města Asuán našli pískovcovou sochu sfingy. K nálezu v chrámu Kom Ombo se dostali díky údržbářským pracím, při kterých zabraňují pronikání spodních vod do starověkých památek. Informoval o tom server BBC. 

Obří nelétavý pták Aepyornis maximus

Největší ptáky světa vyhubili lidé. Zabíjeli je pro zábavu

Obří nelétaví ptáci rodu Aepyornis vymizeli z ostrova Madagaskar přibližně před tisícovkou let. Za vyhubení největších ptáků, kteří kdy žili na planetě Zemi, mohou pravděpodobně lidé. Ti totiž takzvané „sloní ptáky“ lovili a zabíjeli pro zábavu. Dokazují to řezné stopy, které vědci identifikovali na ptačích fosíliích.  

Zkoumaný úlomek, který pochází z doby před 73 tisíci lety

Nejstarší v dějinách. Vědci objevili kresbu, která vznikla před 70 tisíci lety

Významný objev učinili vědci v jeskyni v Jihoafrické republice. Nalezli totiž pravděpodobně úplně nejstarší kresbu v historii lidstva. Shluk červených čar podle nich vznikl už před 73 tisíci lety, což je o více než třicet tisíc let dříve, než dosud nejstarší kresby pocházející ze Španělska či Indonésie. Informoval o tom server The Guardian.

Jiří Grygar.

Známý astrofyzik přiblíží nové astronomické objevy

Havlíčkův Brod – V pondělí 17. září se v Havlíčkově Brodě zaměří na vesmír. Okrašlovací spolek Budoucnost si pro zájemce připravil přednášku a následnou besedu na téma Nejnovější astronomické objevy. Přednášet bude známý astrofyzik a popularizátor astronomie Jiří Grygar.

Naleziště v Jordánsku, kde chléb objevili. Uprostřed kruhové ohniště

Změna ve vnímání historie? Archeologové nalezli chléb starý přes 14 tisíc let

/VIDEO/ Zajímavý objev učinili vědci na severovýchodě Jordánska. Nalezli zde totiž spálené zbytky chlebových placek, o kterých se domnívají, že jsou 14 500 let staré. Překvapivé podle nich je, že lidé pravděpodobně pekli chleba nejméně pět tisíc let před tím, než se došlo ke vzniku zemědělství a kultivaci obilovin. Informoval o tom server BBC.

Nalezený sarkofág

Nový objev v Egyptě. Archeologové odhalili záhadný sarkofág

Egyptšní archeologové učinili vzácný objev. Během vykopávek totiž narazili na obrovský sarkofág z černé žuly, který je pravděpodobně největší, jaký se kdy v egyptské Alexandrii podařilo nalézt. Vědci přitom nevědí, kdo nebo co se uvnitř sarkofágu nachází, uvedla americká společnost CNN.

Univerzita Karlova v Praze představila vzácné listiny z roku 1347 před jejím vznikem.

Objev tisíciletí, raduje se rektor. Univerzita Karlova ukázala vzácné listiny

/FOTOGALERIE/ Univerzita Karlova získala vzácné listiny ze 14. století, které se vážou k jejímu založení. Oba dokumenty jsou z roku 1347 a předcházejí vzniku školy, kterou založil o rok později císař Karel IV. První písemností je souhlas papeže Klimenta VI. s vybudováním pražského učení a druhou notářský opis tohoto souhlasu s podpisy svědků.

Festival United Islands of Prague

S Deníkem na festival

/VIDEO/ O víkendu 22.-23. června se v pražském Karlíně odehraje 15. ročník multižánrového open air festivalu United Islands of Prague. Na 90 000 metrech čtverečních a více než patnácti podiích spolu s Davidem Kollerem, Buty a Vypsanou Fixou vystoupí 100 zahraničních vycházejících hvězd a nových česko-slovenských objevů. Divákům se představí i nejlepší interpreti ze soutěže Objevy United Islands, která se letos uskutečnila poprvé. Hlavní zahraniční hvězdou letos budou britští rockeři Arcane Roots. Vstup na celý festival bude tradičně zdarma.

Při rozšiřování polní cesty ve Slatině objevili dělníci osm pravěkých hrobů.

Dělníci rozšiřovali polní cestu, při tom narazili na vzácné pravěké hroby

Dělníci, kteří v obci Slatina na Kladensku kousek před odbočkou na Zvoleněves pracovali na rozšíření polní cesty, se nestačili divit. Pod nánosem zeminy narazili na osm pravěkých hrobů s lidskými ostatky. Objev, který se opravdu nevidí každý den, okamžitě oznámili archeologům. Srdce vědců zaplesala. Hroby totiž ukrývaly lidské kostry v polohách v jakých se pohřbívalo v dobách nejméně 2500 až 2200 před naším letopočtem.