Kreativ

ŠTÍTEK: objev

Knihovna města Hradce Králové.

Přednáška zavede do první republiky

Hradec Králové - Jak se podnikalo za první republiky a jaké věděcké objevy toto období přineslo? Dobou první republiky ve středu zájemce provede Šimona Šimonová.

ilustrační foto

Nejen tvrdá chemie umyje

My i naše životní prostředí jsme tvořeni miliony chemických sloučenin a každý den jsme s řadou z nich také konfrontováni. Některé jsou dílem přírody, jiné pochází z chemických laboratoří. Ty sice na první pohled umí neuvěřitelné divy, ovšem důsledky jejich používání mohou být mnohdy zlé. Pro člověka i přírodu.

Penízovka sametonohá roste pouze v zimě. Nález je z Panského lesa v Proboštově na Teplicku.

FOTO: Houby v zimě? Rostou a jsou moc dobré

Ústecký kraj - Pochoutky z čerstvých hub si většina z nás spojuje s obdobím pozdního jara, léta a podzimu. Zima by měla být pro houbaře obdobím klidu. Chyba lávky!

Výkop pro kanalizaci v přístupové cestě k hradu odkryl původní, šest set let starou, gotickou zeď.

Na Kašperku odkryli původní gotickou zeď

Kašperk – Kvalitu středověkého stavitelství dokládá objev, který učinili pracovníci při stavbě kanalizace pro hrad Kašperk. Během prací byla odkryta část původní gotické zdi.

Čeští házenkáři 
v závěrečném duelu čtvrtfinálové skupiny ME ve Varaždínu remizovali se Slovinci 26:26.

Týmovost, střelec i objev. Česká parta ohromila Evropu. Ptali se na ni i Švédové

Záhřeb - Pohádka, úspěch, fičák… Podobné asociace napadaly trenéra házenkářské reprezentace Jana Filipa, když hodnotil mistrovství Evropy v Chorvatsku. S kolegou Danielem Kubešem dovedli národní tým k šestému místu a vyrovnali tak 22 let staré české maximum. Deník vypíchl šest bodů o mužstvu, které bojovalo na Euru.

Učitelka Helena Uhříková z 5. B  základní školy ve Fryštáku. Písemky z českého jazyka.

Znáte „přecedu“ nebo „já sem“?

„Někdy už zvažuji, že nebudu používat červenou. Dětem se to nelíbí. Ale když si mají samy dělat opravu, tak hledají, co mají špatně. Tápou. A proto červená je jasnější,“ usmívá se nad písemkami svých malých svěřenců třídní učitelka Helena Uhříková. Děti z 5. B základní školy ve Fryštáku psaly pololetní písemku z českého jazyka. Blíží se konec prvního pololetí.

Domnělý vrak lodi Clotilda

Vrak nalezený v Alabamě je zřejmě poslední americkou otrokářskou lodí

/VIDEO/ Ve vzdálené deltě řeky v zálivu u Alabamy je možná ve vodě a bahnu ukrytá odpověď na tajemství, které je záhadou pro vědce už více než 150 let. Pokud je odhad odborníků správný, jedná se o dlouho pohřešovaný vrak lodi Clotilda, poslední známé plavidlo přivážející otroky z Afriky do Spojených států.

Jiří Krhut

Jiří Krhut: objev z Heligonky

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Ostravský muzikant a díky Kabaretu Bo! také úspěšný bavič a komik vydává se svou kapelou Nedivoč debutové album s názvem Vale pletichám.

Cena Neuron

Ceny Neuron za vědu se změní, peníze půjdou přímo vědcům

Peníze spojené s Cenami Neuron za vědu budou moci od letošního roku využít jejich laureáti na jakékoli účely, nejen na další výzkum. Nově se ceny budou rozdělovat mezi méně lidí, zato ale budou spojené s finanční odměnou i v kategoriích, kde dosud ocenění vědci získávali jen skleněnou sošku. Změny oznámil v dnešní tiskové zprávě Nadační fond Neuron, který ceny uděluje.

Říjen 2017 - Na trase dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem pokračuje záchranný archeologický výzkum. Badatelé nyní prozkoumávají lokalitu v Předmostí.

Archeologové chtějí více času na výzkum v Předmostí, kvůli četným nálezům

Více času na prozkoumání cenné lokality v Předmostí požadují archeologové, kteří bádají v úseku trasy dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem. Zachytili totiž výjimečnou lokalitu, bohatou na nálezy, a potřebují na dokončení výzkumu půl roku navíc. Ředitelství silnic a dálnic nyní analyzuje, jestli je požadavek oprávněný.

Obrana Dánů je hodně silné kafe, říká český objev Kašpárek

Obrana Dánů je hodně silné kafe, říká český objev Kašpárek

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Naskočil si a levou rukou přesně zamířil. Tak se dá popsat typická akce pravé spojky českých házenkářů Stanislava Kašpárka v prvním poločase úvodního duelu proti Španělům na Euru v Chorvatsku. V jedenadvaceti letech hraje pravidelně maďarskou ligu a v sobotu nasázel dvojnásobným mistrům světa pět gólů.

Obrana Dánů je hodně silné kafe, říká český objev Kašpárek

Obrana Dánů je hodně silné kafe, říká český objev Kašpárek

Varaždín /OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ – Naskočil si a levou rukou přesně zamířil. Tak se dá popsat typická akce pravé spojky českých házenkářů Stanislava Kašpárka v prvním poločase úvodního duelu proti Španělům na Euru v Chorvatsku. V jedenadvaceti letech hraje pravidelně maďarskou ligu a v sobotu nasázel dvojnásobným mistrům světa pět gólů. Jde o největší talent české házené. „Spíš si to nepřipouštím. Kdyby ano, tak se zblázním,“ smál se hráč celku Balatonfuredi.

Léky, ilustrační foto

Anestetika pro lidi uspí i rostliny, odhalili vědci. V jejich týmu byl i Čech

Vědci přišli s převratným zjištěním: anestetika, která se běžně využívají v medicíně, působí i na rostliny. Potvrdila to studie mezinárodního týmu, jehož členem je i jeden Čech. Jde o biofyzika Andreje Pavloviče z olomouckého Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

Další letošní zajímavý historický objev si připsali v minulých dnech v Holešově: k nálezu gotického sklepa se stropem z 15. století a odkrytí unikátních omítek z původní výstavby tamního zámku se tentokrát přidala zajímavost v souboru staveb, kterému se v

Při opravách našli v Holešově unikátní barokní zeď

Další letošní zajímavý historický objev si připsali v minulých dnech v Holešově: k nálezu gotického sklepa se stropem z 15. století a odkrytí unikátních omítek z původní výstavby tamního zámku se tentokrát přidala zajímavost v souboru staveb, kterému se ve městě od nepaměti říká masné krámy.  

Další části projektu Národního památkového ústavu se v minulých týdnech zúčastnili žáci páté třídy Církevní ZŠ v Kroměříži pod lektorským vedením Petra Hudce a Gabriely Čechové.

Žáci církevní školy putovali v Květné zahradě za kořením

Další části projektu Národního památkového ústavu se v minulých týdnech zúčastnili žáci páté třídy Církevní ZŠ v Kroměříži pod lektorským vedením Petra Hudce a Gabriely Čechové. Pod názvem Putování za kořením se tentokrát setkání konalo v Květné zahradě v Kroměříži.

Tisková konference na Sněmu Akademie věd ČR 12. prosince v Praze. Na snímku předsedkyně Eva Zažímalová.

Akademii věd se zvýší rozpočet, podílela se na světových objevech

Vědci z Akademie věd ČR (AV ČR) letos získali dva prestižní granty Evropské rady pro výzkum, v biologii a v ekonomii. Další badatelé se podíleli na světově významných objevech, například na vysvětlení původu kosmického záření nebo na vyvinutí metody, která umožní přenos léčiv velmi odolných typů rakoviny. Letošní úspěchy vědců dnes shrnula na zasedání Akademického sněmu předsedkyně této instituce Eva Zažímalová. Zmínila se také o rozpočtu, který se má v roce 2018 zvýšit o 550 milionů korun na více než 5,6 miliardy.

Ilustrační foto

Na výjimečném nalezišti pod budoucí silnicí nezastaví archeology ani zima

Plaňany – Bylo možno očekávat, že se něco najde – a nakonec se našlo více, než se čekalo. Takové jsou zprávy z archeologického průzkumu na staveništi budoucího obchvatu západní části městyse Plaňany na Kolínsku. Tamější nálezy a objevy již od konce předminulého století ukazují, že osídlení oblasti má opravdu velmi dávné kořeny: od pravěku. Archeologové tak velmi pozorně sledovali už přípravné práce. A od konce léta je jasné, že narazili na skutečný poklad.

Národní muzeum v Praze.

Výstava o výzkumech v Egyptě má stát 43 mil., projedná ji vláda

Národní muzeum plánuje rok po svém otevření uspořádat výstavu Sluneční králové věnovanou objevům českých egyptologů v egyptském Abúsíru. Na její uskutečnění žádá ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vládu o 43 miliony korun. Výstava má v roce 2019 mapovat dějiny jedné z nejstarších civilizací světa od 3. do 1. tisíciletí před naším letopočtem i půl století práce největší české vědecké expedice v zahraničí.

KYNŽVARTSKÁ DAGUERROTYPIE je považována za nejcennější daguerrotypii na světě.

Kynžvartská daguerrotypie se zařadí k Pamětem světa

Karlovarský kraj - Mezi takové památky, jako je sbírka středověkých rukopisů z dob české reformace, světelná pantomima nebo sbírka časopisů českého a slovenského samizdatu, se nově zařadí Kynžvartská daguerrotypie.

Publikace, která je dílem několika autorů, přináší mnohá nová odhalení.

Nový uličník prozradí, kde bydlelo nejznámější žďárské strašidlo

Žďár nad Sázavou – Oblíbená publikace Žďárský uličník, popisující jednotlivé ulice Žďáru nad Sázavou, se dočkala pokračování. Po Městě Žďáru zmapoval historik Miloslav Lopaur za přispění dalších pomocníků i Zámek Žďár. Svou nepřehlédnutelnou roli „hraje“ v nové publikaci i legendární místní strašidlo – vrchní Jan Alois Ulrich.

Kromě chemické probíhala v Podralsku i hlubinná těžba.

Objev u Hamru před 55 lety změnil tvář celého regionu

Českolipsko – Vrtem pod Děvínem u Hamru potvrdili těžaři před 55 lety, že se v oblasti nachází uran. Další průzkum prokázal nebývalé množství strategické suroviny a začala nová kapitola v dějinách regionu.

Zástupci Povodí Odry na schůzce s občany představili velmi podrobně investice v povodí řeky Opavy, ale kudy povede přeložka silnice do Zátoru a které konkrétní pozemky se budou vykupovat ještě sami nevěděli.

Povodí Odry o přeložce silnice v Heřminovech toho moc neví

Aby v Nových Heřminovech mohla začít stavba nádrže, musí být nejdřív dokončena miliardová přeložka silnice do Zátoru. Podle původního harmonogramu se měla přeložka silnice Zátor - Nové Heřminovy realizovat v letech 2013 až 2015, ale zatím ještě nezačal ani výkup pozemků.