Kreativ

ŠTÍTEK: objev

Měsíc v úplňku nad oceánem.

NASA oznámí vzrušující nový objev. Týká se Měsíce

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámil, že v pondělí 26. října zveřejní "nový vzrušující objev" týkající se Měsíce. Informuje o tom server Science Alert. Ten v této souvislosti poukazuje na nové výsledky Stratosférické observatoře pro infračervenou astronomii (Sofia), což je ve skutečnosti letadlo Boeing 747 SP nesoucí velký zrcadlový dalekohled.

Planeta Venuše

Je na Venuši život? NASA kvůli objevu zvažuje planetární misi

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zvažuje schválení až dvou planetárních vědeckých misí, včetně mise k Venuši s cílem zjistit, zda na planetě skutečně existuje život. Informovala o tom agentura Reuters poté, co tento týden média oznámila, že vědci v atmosféře sousední planety našli plyn spojovaný s životem.  

Planeta Venuše

Přelomový objev? Vědci nalezli v atmosféře Venuše možné stopy života

Mezinárodní tým vědců objevil v atmosféře Venuše plyn, který je spojován s živými mikroorganismy. Nachází se zhruba 50 kilometrů nad povrchem a astronomové si jeho přítomnost na druhé planetě od Slunce nedokážou zatím vysvětlit jinak, než přítomností života, píší světová média.

Archeologové našli v pouštní nekropoli v Sakkáře 13 dřevěných rakví

Egypt vydal další cenný poklad: tajemná podzemní skrýš ukrývala 13 sarkofágů

V egyptském pouštním pohřebním komplexu Sakkára byla objevena neobvyklá skrýš uchovávající nejméně třináct sarkofágů pocházejících z doby před 2500 lety. Mimořádné na novém objevu je to, že všechny sarkofágy jsou po tisíce let zcela nedotčené a stále ještě neprodyšně uzavřené - stovky let poté, co do nich byla uložena těla jejich "obyvatel". 

Srpnový archeologický průzkum na severní skále hradu Kalich u Třebušína přinesl řadu objevů.

Na hradě Kalich u Třebušína našli šipky do kuše i tajemnou kamennou skříňku

Šipky pocházející ze střel do kuše, olověný projektil z palné zbraně nebo kamenná skříňka, ve které byly umístěny zvířecí kosti či nádoby. To jsou některé z objevů, které během srpna při průzkumu severní skály hradu Kalich u Třebušína našli odborníci z mosteckého Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech (ÚAPPSZ) společně se studenty Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.  

Xifaktinus byl obří masožravou rybou a významným predátorem. Ilustrace: Vladimír Rimbala

V mělkém moři u Borohrádku kdysi plavala obří dravá ryba

Asi jen málokdo ví, že zhruba před 86 miliony let plavaly v mělkém moři na území dnešních východních Čech obří dravé ryby, které by dokázaly spořádat dospělého člověka na několik polknutí. Jak byly vlastně objeveny jejich zkameněliny a co všechno o nich dnes víme?

Fragment čelisti mosasaura z Dolního Újezda. Foto: Vladimír Socha

U Litomyšle žil skutečný drak. Jeho čelist našel žák základní školy

Na našem území kdysi žili draci, nebyli to ale okřídlení plazi chrlící z tlamy oheň, nýbrž velcí mořští plazi s ploutvovitým zakončením končetin. Jedním z nich byl i mořský drak z Dolního Újezdu u Litomyšle, jehož nádherná čelist byla objeveny náhodou před šedesáti lety tehdejším žákem základní školy F. Hurychem  

Snímek NASA zachycující malou část Mawrth Vallis, jednoho z mnoha odtokových kanálů na Marsu, o nich se vědci domnívali, že byly vymlety vodou. Podle nové teorie však šlo o činnost ledovců

Překvapivý objev. Údolí na Marsu nevytvořila voda, zjistili vědci

Vědci si už dlouho kladou otázku, zda na planetě Mars mohl v dobách, kdy tam tekla voda, existovat život. Teorii o tekoucí vodě podporovala četná údolí a odtokové kanály, u nichž se předpokládalo, že je vytvořil právě vodní tok. Nyní ale ale ukazuje, že to mohlo být i jinak. Podle nového výzkumu mohly tyto prohlubně vytvořit ledovce, nikoli řeky.

Hudební skladatel Antonín Dvořák

Unikátní objev. Rozbor starého léku ukázal, čím se léčil Antonín Dvořák

Pozůstalost Antonína Dvořáka, kterou spravuje Národní muzeum v rámci Českého muzea hudby, obsahovala mimo jiné neznámý vzorek léku, který významný hudební skladatel užíval krátce před svou smrtí. A po víc než sto letech došlo díky Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv k jeho přesné identifikaci. Výsledky náročného rozboru ukázaly, že Antonín Dvořák trpěl zánětem močových cest.

dinosaurus*ilustrační foto

Skutečný Jurský park od Brna: zkamenělý zub dravého dinosaura

Minule jsme se zaměřili na jediného dosud vědecky popsaného a pojmenovaného dinosaura z našeho území, kterým je Burianosaurus augustai, objevený nedaleko Kutné Hory. V České republice však máme k dispozici ještě jednu dinosauří fosilii, a ta je o celých 65 milionů let starší.  

Radotina vyplouvající ze schránky hlavonožce.

Zuby od Koněprus poučují o vývoji chrupu celý svět

Pár zubů ze středních Čech znamená odbornou revoluci. Celosvětovou. Jde totiž o objev, který zásadně posouvá zažité představy vědců. A netvrdí to nějaký místní patriot. Tyhle informace si lze přečíst v prestižním vědeckém časopise Science.

Lebka skytské válečnice, již kdysi zřejmě zdobila čelenka

Amazonky existovaly. Hrob skytského válečníka ukrýval překvapení

"Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku," opakovalo se v úvodu jednoho z nejpopulárnějších seriálů 90. let o udatné válečnici Xeně, velmi vzdáleně inspirovaného řeckou mytologií. Nový archeologický objev však naznačuje, že legendární Amazonky, tedy dívky bojující jako muži, ve starověku opravdu existovaly. Našel se totiž hrob jedné z nich.

Speleolog Petr Zajíček z Vavřince napsal bibli Moravského krasu.

Napsal bibli Moravského krasu. Vavřinecký speleolog Zajíček žije jeskyněmi

Pracovníka Správy jeskyní České republiky Petra Zajíčka znali čtenáři Blanenského deníku Rovnost léta jako autora oblíbeného seriálu Tajemné podzemí. Na svém kontě má však také už pět knih. Dvě z nich získaly prestižní ocenění. Šestá vyjde na podzim a spoluautory jsou pracovníci Moravského zemského muzea v Brně. 

Ivo Hlobil.

Nečekaný objev představuje většina vystavených exponátů, říká profesor Hlobil

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Už jen měsíc je v Muzeu východních Čech v Hradci Králové k vidění výjimečná výstava Gotické a raně renesanční umění východních Čech 1200 - 1550. Duchovním otcem mimořádně rozsáhlého výstavního projektu je vynikající znalec středověkého a raně renesančního umění, emeritní profesor olomoucké Univerzity Palackého a pracovník Ústavu dějin umění Akademie věd Ivo Hlobil (*1942).

Umělecká představa exoplanety LHS 1140b, obíhající kolem hvězdy typu červený trpaslík, jež aspiruje na titul "nejlepší k hledání známek života mimo sluneční soustavu"

Byla objevena další planeta podobná Zemi. Rok na ní trvá zhruba 617 dnů

Planet podobných Zemi je v naší galaxii Mléčná dráha možná celá řada, ale objevit je není tak jednoduché. Až do současné doby je zhruba jen třetina z více než čtyř tisíc nalezených a potvrzených exoplanet kamenná - a většina z nich se nachází v okruhu několika tisíc světelných let od Země. To ale není jediný důvod, proč je objev nové kamenné planety vzrušující.

Satelitní složený snímek hory Olympus Mons na Marsu, nejvyšší známé hory ve sluneční soustavě. Jde o štítovou sopku s několikanásobnou kalderou

Na Marsu existovaly sopky. Vědci mají důkaz přímo z nitra rudé planety

Představa Marsu jako mrtvé, suché, prašné a pusté planety bere s každým dalším novým objevem stále více za své. Vedle náznaků možné existence nějaké formy života (nálezu organických molekul, podivných výkyvů hladiny kyslíku v atmosféře planety) přibývá důkazů, že Mars je také vulkanicky a geologicky aktivní. Jeden z nich vědci objevili v meteoritu.

V Českém Švýcarsku se po 18 letech objevil datlík tříprstý.

Významný objev. U Mezní Louky v Českém Švýcarsku zpozorovali datlíka

Dlouhých osmnáct let čekali ornitologové na to, než jej znovu v Českém Švýcarsku uvidí. Za posledních šedesát let se to povedlo teprve potřetí. Datlíků tříprstých žije v celé České republice odhadem jen 300 až 500 párů. Samici vzácného ptáka se podařilo zpozorovat v březnu členovi ornitologického klubu při Labských pískovcích Martinu Horynovi nedaleko Mezní Louky. Později se mu datlíka povedlo také vyfotografovat. V rozmezí několika dalších dnů viděl datlíka na stejném místě ještě znovu.

Jakub Kubeš

Ligu bychom vyhráli my, věří objev sezony Kubeš

Před sezonou se o něm psalo jako o možném nástupci Jakuba Ference. Do Přerova také přišel z polské ligy, ke dvěma metrům mu chybí jen pár centimetrů. Jakub Kubeš skutečně ukázal extraligový potenciál, je považován za jeden z největších objevů uplynulé prvoligové sezony.

Archeologové našli na poli na Přerovsku vzácný depot z pozdní doby bronzové.

Na poli na Přerovsku našli poklad starý 3 tisíce let

Na Velký pátek se podle lidových pověr otevírá země, aby vydala své poklady. Už jednou se badatelům tento sen splnil - před sedmi lety totiž během Velikonoc odkryli v Hradčanech na Přerovsku poklad z mladší doby bronzové. Historie se znovu zopakovala - těsně před velikonočními svátky objevili badatelé na jednom z polí na Přerovsku soubor předmětů z pozdní doby bronzové.

Vědec Jan Procházka vynalezl jedinečný funkční nátěr, který spolehlivě zabíjí viry a baterie bez použití chemie díky fotokatalýze.

Převratný objev učinil náhodou, inspiroval ho betonový trpaslík

/FOTOGALERIE/ V době globálního ohrožení lidstva koronavirem hledají také Češi objevy, jak řádění zákeřného viru zastavit. Český vědec Jan Procházka (58), který má svoji firmu JTJ v Kamenných Žehrovicích, přišel už před časem s převratným řešením, jak výskyt jakýchkoli bakterií a virů snížit na minimum.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.

Historie nás varovala, úder a vývoj epidemií lze těžko předvídat. I u koronaviru

Slovo pandemie dnes děsí celý svět. Ta současná, jejímž viníkem je koronavirus SARS-CoV-2 způsobující onemocnění covid-19, díky vyspělosti medicíny a preventivním opatřením jistě nebude mít takové následky, jako v minulosti například pandemie moru nebo španělské chřipky. Jaké byly další velké epidemie v dějinách lidstva?

Ztráty a nálezy dnešní doby.

Ztráty a nálezy dnešní doby

Vážení čtenáři, mám už plné zuby všech negativních zpráv, které souvisí s dnešní dobou. Proto jsem uvažoval, jaká zpráva by nás mohla v dnešní době povzbudit.

Irena Veverková

Když si něco vezmu do hlavy, tak to dobádám. Někdy to trvá i roky

Původně vystudovaná učitelka Irena Veverková (62), působila dlouhé roky jako archivářka ve Státním okresním archivu Kladno, zabývá se regionální historií, osobnostmi regionu, stavebními památkami a dějinami školství. Je vdaná, má tři dospělé syny a jednu vnučku. Za svůj největší badatelský objev považuje znovuobjevení kladenského architekta Antonína Raymonda, který se v Zemi vycházejícího slunce stal v minulém století zakladatelem novodobé japonské architektury. Zásluhou znovuobjevení této významné osobnosti má právo nosit architektovo příjmení vedle svého jako jedna ze tří lidí na světě.

V Albeřické jeskyni probíhá speleologický výzkum pod vedením Radko Táslera.

Jeskyňáři v Albeřické jeskyni objevili rozsáhlý labyrint chodeb

Speleologové objevili v Albeřické jeskyni ve východních Krkonoších rozsáhlý labyrint nových prostor. Délka jeskyně se tím více než zdvojnásobila. ČTK to řekl Radko Tásler ze společnosti Speleo Albeřice a objev označil v rámci Krkonoš za výjimečný. Prostory objevili jeskyňáři loni.

Archeologové nalezli na dně hradeb břeclavského zámku kostry tří lidí, kteří pravděpodobně zemřeli násilnou smrtí.

Pohanské oběti? V hradbách břeclavského zámku objevili svázané lidské kostry

/FOTOGALERIE/ Pozůstatky tří lidí nalezli archeologové v základech tisíc let staré hradby břeclavského zámku. Objev je to skutečně jedinečný. Kostry lidí se totiž nacházely v těsné blízkosti a v extrémních pozicích. „Nález nasvědčuje tomu, že tito lidé mohli být svázáni. Rovněž lze předpokládat násilnou smrt. Přes všechna těla jsme navíc objevili zbytky velkého kovového předmětu, který se nám dosud nepodařilo identifikovat,“ popsal archeolog Miroslav Dejmal.  

Černá díra.

Nový druh? Astronomové našli černou díru, od ostatních se ale velmi liší

Vesmírný objev, který podle všeho staví naše dosavadní poznání vesmíru na hlavu. Astronomové hlásí, že objevili jev, který vypadá jako černá díra, ovšem zcela se lišící od všech černých děr, které zaznamenali dosud. Podle nich objev nasvědčuje tomu, že existuje ještě jiná populace těchto tajemných objektů, než o jakých se zatím vědělo.

Jan Brábek

Metastázy? Rakovinové bujení lze zastavit, objevil český vědec

Léčba zhoubných nádorů v současnosti stojí na čtyřech pilířích: chirurgickém zákroku, radioterapii, chemoterapii a imunoterapii. Jan Brábek se svými kolegy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v BIOCEVu přichází  s objevem, který se může stát pátým pilířem boje s rakovinou.

Jan Brábek

Metastázy? Rakovinové bujení lze zastavit, objevil český vědec

Léčba zhoubných nádorů v současnosti stojí na čtyřech pilířích: chirurgickém zákroku, radioterapii, chemoterapii a imunoterapii. Jan Brábek se svými kolegy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v BIOCEVu přichází  s objevem, který se může stát pátým pilířem boje s rakovinou.

Jan Brábek

Metastázy? Rakovinové bujení lze zastavit, objevil český vědec

Léčba zhoubných nádorů v současnosti stojí na čtyřech pilířích: chirurgickém zákroku, radioterapii, chemoterapii a imunoterapii. Jan Brábek se svými kolegy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v BIOCEVu přichází  s objevem, který se může stát pátým pilířem boje s rakovinou.