Kreativ

ŠTÍTEK: peníze

Renáta Kadlecová, ředitelka Garančního systému finančního trhu

Pro peníze na poštu? Výplata důchodu na účet je bezpečnější

Zloděj si vyhlídne staršího člověka, mířícího pro důchod na poštu. Počká si na něj, peníze mu ukradne a seniorovi zůstanou oči pro pláč. Podobné zprávy pravidelně vídáme v řadě sdělovacích prostředků. Důležitá je proto obezřetnost. Ale pochopitelně, ještě lepší je tomuto riziku úplně předejít.

Platíte raději kartou, nebo hotovostí?

ČERNÁ A BÍLÁ: Musí všichni obchodníci přijímat platební karty?

Jsme rozděleni. Pořád se hledáme. O mnohá témata se hádáme do krve. Spory jsou užitečné, pokud vedou k řešení. K řešení nevede, když se místo důvodů užívá demagogie. Deník chce hrát vždycky fér a pro vás. Proto na této straně přinášíme shrnutí argumentů obou stran sporů, které nenechávají nikoho lhostejným. Hledáme nezaujatě, na základě poctivé analýzy. Prosím, vyberte si. Budeme rádi, když nám své důvody napíšete na e‑mailovou adresu nazory@denik.cz.

Pole u Lysé, na nějž se v neděli odpoledne snášely jednodolarové bankovky.

Konec hry: Na pole u Lysé nechal Kazma vysypat z vrtulníku milion jednodolarovek

Na poli u Lysé nad Labem, kde se na jaře objevily záhadné betonové kvádry s runovými znaky a sloup s mystickým symbolem, skončila čtvrtou říjnovou neděli letošní Kazmova hra. Právě nad tímto polem totiž nechal známý showman v neděli odpoledne z vrtulníku vysypat jednodolarové bankovky v hodnotě 22 milionů korun a zhruba čtyři tisícovky hráčů je sbíraly do igelitek.

O participativní rozpočet nemají lidé v Chrudimi absolutně žádný zájem.

Participativní rozpočet Chrudimáky absolutně nezajímá. A v Heřmaňáku ho zrušili

Proč to v Chrudimi nejde, ale třeba v Litomyšli má participativní rozpočet mezi veřejností obrovský úspěch? Chrudimáci, víte o této možnosti? Hlasujte v naší anketě. Nejen v Litomyšli, ale i v mnohých dalších městech Pardubického kraje se totiž lidé zapojují do veřejného dění a v rámci takzvaných participativních rozpočtů předkládají radnicím návrhy ke zlepšení nebo zkrášlení okolního prostředí. V Chrudimi je to jinak: přihlášeny jsou pouze tři návrhy od lidí, kteří jsou městskými politiky a v rámci svých kompetencí by mohli sehnat peníze jinou cestou. Dva předložil městský zastupitel, jeden navrhla členka osadního výboru. A to je špatně, hodnotí situaci chrudimští radní. 

Pokojové rostliny pomáhají čistit vzduch v bytě, ale také dotvářejí jeho vzhled a styl

Chcete, aby váš domov vypadal luxusněji? Pomohou jednoduché i levné drobnosti

Rozhlížíte se po svém bytě a cítíte lehkou nespokojenost? Možná máte dojem, že by interiér potřeboval trochu povznést, jenže na velkou přeměnu nejsou peníze ani čas. Podle bytových designérů však často postačí jen změna několika detailů a prostor najednou ožije a získá nový ráz. S několika jednoduchými úpravami a vhodně zvolenými doplňky můžete vzbudit dojem pohodlí, náročnosti a sofistikovanosti. Jak i s omezeným rozpočtem dosáhnout luxusního vzhledu bytu?

Diváci si v Libišanech mohli užít nevídaný zážitek, když mezi třemi tyčemi viděli legendárního útočníka Vratislava Lokvence.

Jsou peníze, říká Lokvenc o změně v českém fotbale. Zažil raritu, zápas v bráně

V posledních dnech kolují po sociálních sítích videa Oliviera Girouda, jak dochytal zápas v dresu AC Milana proti Janovu. Zřejmě každý fanoušek fotbalu si i vzpomene na Jana Kollera, který dochytal utkání v dresu Dortmundu. V Libišanech se možná nechali inspirovat právě výkonem "Dina" a do brány postavili jeho bývalého spoluhráče Vratislava Lokvence. Legenda Sparty Praha se s rolí popasovala naprosto bravurně a při své premiéře vychytala čisté konto. V rozhovoru se rozpovídal také o svých angažmá či o tom, jak vidí situaci v české reprezentaci. 

Ilustrační foto.

Boháček to zařídí. „Obchodník“ s kryptoměnou muže z Přerovska připravil o úspory

Obchodování s virtuální měnou připadá i přes opakovaná varování policie stále atraktivní seniorům na Přerovsku. Někteří přicházejí o stovky tisíc, jiní o desetitisíce. Na počátku pofiderního podnikání je většinou snaha rychle zbohatnout. Že senioři naletěli, bohužel zjistí dost pozdě. Další ze série podobných případů nyní šetří přerovští policisté

Ilustrační foto

Za dvě hodiny přišel o 350 tisíc korun. Muž z Jirkova naletěl falešnému bankéři

Přišel o své úspory a ještě se zadlužil. Váš bankovní účet byl napaden hackery a několika viry. Jsem z České národní banky a pomohu vám vaše peníze zachránit. S takovou historkou kontaktoval 42letého muže z Jirkova po telefonu údajný pracovník banky. Jenže to byl podvodník. Falešný bankéř z něj vylákal nejen více než 40tisícový zůstatek na jeho účtu, navíc si oběť dalších 300 tisíc půjčila a poslala také na konta podvodníků. To vše během dvou hodin.

Obětí vydírání se můžete stát v každém věku.

Sexuální vydírání na Ostravsku. Obětmi nejsou jen mladí, ale i důchodci

Další případy popisující nevybíravé sexuální vydírání řeší aktuálně ostravští policisté. Jak je z uvedených případů patrné, obětmi vyděračů se skrze komunikaci přes internetové chaty, mobilní aplikace či sociální sítě mohou stát lidé obou pohlaví napříč všemi věkovými kategoriemi…

Fenomén, kdy hlavně ženy již mužům nenabízejí reálné setkání, ale požadují platbu za zaslané fotky či videa, se nevyhnul ani Česku a jeho seznamkám. Ilustrační snímek

Místo rande obrazovka počítače nebo intimní fotka. Seznamky už vypadají jinak

Původně to měla být jen další z mnoha sociálních sítí, kde lidé ukazují své výtvory či dovednosti. Nakonec se ze sítě OnlyFans, na kterou přispívají asi dva miliony tvůrců, stalo synonymum pro placenou pornografii, kde, s trošku nadsázky, můžou lidé narazit i na lechtivé obrázky či videa sousedky. V poslední době se z virtuálního sexu stal fenomén a tíhne k němu stále více lidí.

Ilustrační snímek

Kolik stojí vytápění domu a jak na něm ušetřit? Před zimou přinášíme cenné rady

Větší pohodlí, nebo úspora peněz? To je zásadní otázka při výběru způsobu vytápění rodinného domu. Na to, aby byl člověk dostatečně připraven na zimu a měl dost peněz na zaplacení vytápění, je třeba myslet s předstihem. Deník ve spolupráci s odborníky z portálu Šetřím.cz a společností ČEZ přináší srovnání nákladů ročního vytápění domácnosti při použití různých zdrojů. 

Martínek může díky vybraným penězům podstoupit potřebnou léčbu.

Kdy malý Martínek podstoupí stomilionovou léčbu? Nyní bojuje s virózou

Příběh malého Martínka, na jehož léčbu v září lidé přispěli ve sbírce více než 150 milionů korun, všichni dál napjatě sledují. Jak se Martínek v tuto chvíli cítí? A jak bude pokračovat jeho léčba? Chlapec, jehož rodině lidé poslali na pomoc neuvěřitelně vysokou částku, trpí genetickým onemocněním zvaným syndrom AADC. A pouze nákladná léčba ho může zachránit od pravděpodobné smrti.

Ilustrační foto.

Žena chtěla podvodníkům poslat 700 tisíc. Ostravští policisté naštěstí zasáhli

/AUDIO, VIDEO/ Policisté napříč Moravskoslezským krajem ve vzrůstající míře stále přijímají a řeší oznámení o podvodných jednáních a kybernetických útocích. Modus operandi se sice někdy liší, ale výsledek je stejný - důvěřivé osoby přišly o peníze. Aktuální případ z Ostravy měl díky pohotovému zásahu policistů šťastný konec…

Michal Jordán v reprezentačním dresu

Ostuda, Jordáne. Český hokejista čelí ve Finsku nenávisti kvůli ruské minulosti

Ve Finsku zažívá zlé časy. Zkušený obránce Michal Jordán se v Lahti trápí. Za svoje výkony na ledě si vysloužil tvrdou kritiku médií. Ale to není jediné, co českého hokejistu v novém působišti trápí. Kvůli angažmá v Rusku během války nemá zrovna dobré jméno ani u fanoušků, kteří mu dávají pocítit nenávist.

V hradecké Kotěrově ulici za muzeem se otevírá Re-use bazar. Podívejte se, co nabídne z věcí, které lidé odložili na sběrné dvory.

Re-use center přibývá. Lidé v nich levně nakoupí a ještě pomohou

Přemýšlíte, jak utratit co nejméně a ještě přispět na dobrou věc? Zkuste využít nabídek re-use center. Místa, kde dostávají vysloužilé věci druhou šanci, rostou v poslední době v Česku jako houby po dešti. Výtěžek z prodaného sortimentu poté putuje na dobročinné účely, popřípadě na zkrášlení měst a obcí.

Anna Pan snila odmala o tom, že bude fotomodelkou.

Nahatých holek je všude plno. Já chci fotit skutečný život, říká Anna z Ukrajiny

/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Už jako malá holčička snila Anna Pan z ukrajinského Dnipra o tom, že jednou bude fotomodelkou. Do jejích plánů ale nakonec zasáhla válka. Přišla ve chvíli, kdy měla Anna za sebou první natočenou reklamu a poprvé za to dostala i peníze. Druhý domov našla Anna v Kutné Hoře, kde pracuje jako pečovatelka v Charitě.

Mimořádné jednání zastupitelstva, které se konalo v pondělí 9. října v Městském domě

Příspěvek „na hlavu“ pro místní části Přerova se nezvýší. Lidem se to nelíbí

Místní části Přerova podle šéfů svých výborů zápasí s nedostatkem peněz na opravy chodníků, cest či běžnou údržbu. Ani v budoucnu se neblýská na lepší časy. Návrh na zvýšení takzvaného příspěvku „na hlavu“ ze dvou tisíc na dva tisíce tři sta korun na obyvatele a rok na pondělním jednání zastupitelstva neprošel. Vedení města tvrdí, že na místní části nezapomíná a putují do nich nemalé finanční prostředky.

Preferujete platbu v hotovosti, nebo raději platíte kartou?

Jsou symbolem anonymity a svobody, říká příznivce plateb v hotovosti

Vždy u sebe nosí nějakou hotovost. Dokonce vyhledává obchody nebo restaurace, kde by platební kartou nezaplatil. „Nemám nic proti používání platebních karet, využívám je roky tam, kde mi to dává smysl. Ale stejně tak hotovost, řekl bych v poměru 60:40 ve prospěch hotovosti,“ srovnává devětatřicetiletý Roman Bradáč z Lubné na Rakovnicku.

Policista Daniel Kocián musel muže dlouho přesvědčovat.

VIDEO: Policisté v Ostravě zachránili muži 200 tisíc. Vděku se však nedočkali

Já vám nevěřím. Nejste policisté. Ty uniformy jsou falešné, stejně jako vy. Nikam s vámi nepůjdu. A nevidím jediný důvod, proč bych se měl s vámi bavit o tom, co tu dělám se svými penězi. Možná mě o ně chcete připravit. Do podobných situací se stále častěji dostávají policisté u bitcoinmatů, do kterých vyděšení a vystresovaní lidé vkládají své úspory. Děje se to i v Ostravě.

Kardiolog Jan Beneš s rodinou

Nakupují byty pro lidi v nouzi. Máme to s manželkou jako hobby, říká český lékař

Jan Beneš pracuje jako lékař na Klinice kardiologie v pražském IKEMu. V roce 2019 si vzali s manželkou Evou hypotéku, koupili v Ústí nad Labem malou garsonku a pronajali ji člověku v bytové nouzi. Když se první pokus osvědčil, založili Fond dostupného bydlení a vybírali peníze na koupi dalších sociálních bytů. Z osmdesáti procent jde o půjčky s tříprocentním úrokem. Fond vlastní deset bytů a další dva má v přímé správě. Půjčky splácejí z vybraného nájmu.

Vybrané peníze pomohou nevyléčitelně nemocným pacientům Domácího hospice Barborka.

Koláč pro hospic vynesl téměř čtyři sta tisíc. Sbírka pokračuje online

Koláče pro hospic Charitě přinesly 389 840 korun. Tolik peněz vhodili dárci do kasiček a poslali na sbírkový účet ve středu 4. října při charitativní akci Koláč pro hospic. Do sbírky Oblastní charity Žďár nad Sázavou je stále možné přispívat online platbou. Vybrané peníze pomohou nevyléčitelně nemocným pacientům Domácího hospice Barborka.

Libor Kucharski v dílně.

Libor Kucharski má rád auta. Postavil repliku Lotusu 7 a založil Retroautomuzeum

/FOTO, VIDEO/ Když v roce 1977 přijel tehdy pětiletý Libor Kucharski s rodiči a sestrou poprvé na chalupu v Soběhrdech, koupenou ten rok na inzerát, nikdo z nich netušil, že se tohle místo u Benešova stane jednou Liborovým domovem. Na chalupu rodinu z pražského Smíchova vozil Trabant 601, kterého Liborově mamince v roce 1968 koupila její matka. A nejspíš právě to byl základ celoživotní vášně pro auta obecně - a k těm z východního bloku zejména.

Dům ve Stonařově na Jihlavsku

Dům hrůzy ve Stonařově: rodina se s makléři dohodla na vrácení části peněz

/VIDEO/ Dům hrůzy, v němž by nebydleli ani zadarmo. Tak vnímá rodina z Jihlavy situaci kolem domu ve Stonařově na Jihlavsku, který si chtěla původně koupit. Letos na jaře podepsali rezervační smlouvu na 210 tisíc korun. Když ale zjistili, že se v domě vraždilo, okamžitě od koupi domu upustili. Realitní kanceláři vyčetli, že jim o krvavých událostech v roce 2001 neřekla. Když chtěli zpět své peníze, setkali se s odmítnutím.