Kreativ

ŠTÍTEK: peníze

Spisovatelka Irena Obermannová

Ráj jsme my

Připadá mi, že lidé se rozhodli, že se chtějí do ráje vrátit. Že to je jednodušší, než by se mohlo zdát.

Margareta Křížová (vlevo), vedoucí NEWTON Business Accelerator

Šikanu a sociální nerovnost dětí ve školách by vyřešila uniforma, říká Křížová

Ty si vůbec neumíš představit, kolik to stojí! Otřepaná fráze, kterou často používáme, když dětem nechceme koupit to, oč žádají. A umíme jím vysvětlit proč? „Moje dcera a syn chodili pomáhat do mé firmy a pak jako starší dostávali plat. Viděli, co máma dělá, že to je docela náročné, že jsem tam mnohdy byla dlouhé hodiny, a tak se naučili vážit si peněz a své hodnoty. Byli pyšní na to, že chodí do práce a že dostávají odměnu, se kterou si můžou dělat co chtějí,“ říká v rozhovoru Margareta Křížová, vedoucí Newton Business akcelerátoru, mentorka a poradkyně v oblasti obchodních strategií fúzí a akvizic.

Starší lidé jsou na internetu zranitelnější, obětí podvodu se ale může stát každý z nás

Podvodníci nás každý den učí odhalovat nové karetní podfuky, říká expert z banky

Šéf oddělení karetních služeb a prevence podvodů Komerční banky Pavel Šašek detekuje se svým zhruba 20členným týmem sedm dní v týdnu 24 hodin denně podvody, které zástupy útočníků zkoušejí na karty jejich klientů. A zkoušejí je vytrvale a stále novými způsoby. Nejenže tradičně sbírají data karet, které zneužívají, útočí na databáze e-shopů, kde zcizují přihlašovací údaje klientů, ale vymýšlejí stále něco nového a hlavně účinného. Nutno dodat, že majitelé karet a účtů jim to bohužel nijak výrazně nekomplikují.

Ilustrační foto.

Podnikal načerno, podváděl lidi. Za zakázky zinkasoval muž z Chomutova milion

Kvalitně a rychle. Taková byla představa lidí, kteří si domů objednali řemeslníka na různé rekonstrukce v bytech a domech. Narazili ale na nepoctivce. Čtyřiatřicetiletý muž z Chomutova prováděl renovace neodborně, v řadě případů je nedodělal, někdy bral peníze i za materiál, který nenakoupil nebo za práci, kterou neudělal. Navíc podle policie „podnikal" načerno, od zákazníků takto zinkasoval více než 1,1 milionu korun.

Nový standard. Převod peněz bez čekání.

Lživá investice: S výhledem rychlého zisku lidé zlodějům odevzdají statisíce

Inzerát vypadal lákavě. Sliboval vysoké zhodnocení investovaných peněz do známé energetické společnosti. Dva důchodci z Rakovnicka tedy zareagovali na internetový inzerát a okamžitě se jim ozval člověk, který se vydával za investičního poradce. Pro lepší komunikaci oběma navrhl, aby si do svých počítačů nainstalovali program umožňující vzdálený přístup. Tím však získal přístup on do jejich internetového bankovnictví. Ve chvíli, kdy jim z účtu zmizely peníze, uvědomili si, že něco nehraje. Stali se obětí takzvaného investičního podvodu, přičemž každý ze seniorů přišel o více než dvě stě tisíc korun.

Součástí opravy lázní jsou i náročné restaurátorské práce. Díky nim má Jindřichův dvůr opět svou věžičku. Foto: Obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka

Obnova lázní Kyselka pokračuje, budou peníze na zajištění Jindřichova dvora

Lázně Kyselka, které se už několikátým rokem probouzejí k životu, se dočkají další finanční injekce od Karlovarského kraje. Zastupitelé schválili na listopadovém zasedání individuální dotaci ve výši 350 tisíc korun pro obecně prospěšnou společnost, jež se zabývá jejich postupnou obnovou. Peníze budou využity na zajištění objektu Jindřichova dvora.

Policisté potřebují znát totožnost muže na fotografii, který by svou výpovědí mohl pomoci s objasněním případu.

Poznáte muže z fotografie? Mohl by pomoci objasnit krádež peněz

Jaroměřští policisté prověřují krádež, ke které mělo dojít v úterý 19.září kolem 13.hodiny v Jaroměři. Neznámý pachatel odcizil peníze skupince dětí. „Potřebovali bychom znát totožnost muže na fotografii, který by nám svou výpovědí mohl pomoci s objasněním celé věci," vzkazují policisté.

Taneční skupina Wolf Family z Tábora jde za svým snem.

Dvojčata z Cheironu tančí za svým snem. Pomáhají jim Norské fondy

/VIDEO/ Každý z nás někdy měl životní sen. Ten svůj si nyní plní šestnáctiletá dvojčata Pepa a Dežo Kováčovi. Bratři si společně založili taneční skupinu Wolf Family, která má za sebou řadu vystoupení. Jednou by chtěli tančit profesionálně. V jejich snu jim pomáhá nezisková organizace Cheiron i Fondy Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska (tzv. Norské fondy.)

Běžná cena konzole Playstation 5 v balíčku se hrou a jedním ovladačem se pohybuje až kolem 15 490 korun.

Jakou herní konzoli si vybrat? Správná volba může ušetřit tisíce korun

PlayStation, Xbox a Nintendo jsou nejvýraznější dostupné značky herních zařízení. Spolu s nimi je ale na trhu i několik dalších produktů, které mohou být vhodnější volbou pro potřeby uživatelů. Správný výběr totiž může ušetřit spoustu peněz, a zároveň zabrání tomu, aby se na konzoli pouze prášilo.

Školy zůstaly v pondělí zavřené také v Jindřichově Hradci.

Škrty se odrazí v kvalitě výuky, varují hradecké školy. Stávku podpořila většina

Pondělní stávka ochromila školství také na Jindřichohradecku. Do lavic některých základních i středních škol v Jindřichově Hradci žáci vůbec neusedli a užili si tak prodloužený víkend. Ze šesti základek ve městě se kompletně uzavřely dvě, další podpořily protest alespoň symbolicky. Zapojily se také střední školy. Školské odbory upozorňují, že hlavním důvodem stávky není zvýšení platů učitelů, ale odvrácení plánovaného snížení přídělu peněz školám.

Ilustrační foto

Podvodný lékař z USA vylákal z ženy téměř půl milionu

Zralá žena naletěla podvodníkovi. Falešný americký lékař na misi v Jemenu kontaktoval na Facebooku devětačtyřicetiletou ženu z Přerovska. Komunikovali spolu od září, až se mu ji podařilo přesvědčit, aby mu poslala finanční hotovost. Následně se po něm slehla zem a žena je chudší o 410 tisíc korun.

Desítky základních, mateřských i střední školy zůstaly v pondělí v Brně zavřených kvůli stávce.

Stávka škol v Brně: někde náhradní program, na Jarošce samolepky

/FOTO, VIDEO/ Desítky základních, mateřských i střední školy zůstaly v pondělí v Brně zavřených kvůli stávce. Odbory usilují mimo jiné o více peněz pro školství, odmítají snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu a chtějí zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců.

Ilustrační foto

Peníze samy o sobě školství nespasí

Pokud se o stavu našeho školství – a především jeho středoškolského segmentu, když školy vysoké a školy základní s povinnou školní docházkou jsou samostatnou kapitolou - chceme vyjádřit velice diplomaticky, můžeme použít termín - neutěšený. Pokud si ale nechceme nic nalhávat a nazvat věci pravým jménem, můžeme celkem s klidným svědomím prohlásit, že je v rozvratu. 

Dejte nám na podporu zaměstnávání postižených více peněz, vyzývají firmy vládu. Ilustrační snímek

Práce pro handicapované? Podpora státu je nízká, musíme propouštět, tvrdí firmy

Lidé se zdravotním postižením se snaží udržet si práci, pokud je to jen trochu možné. Nejen proto, že si mohou vydělat více peněz oproti pouhému invalidnímu důchodu. Zejména neztrácejí mezilidské kontakty a zaměstnavatelé jim často pomáhají při jednání s úřady. Nyní v Česku pracuje přes 70 tisíc takových lidí u zhruba 3,7 tisíce zaměstnavatelů. Firmy zaměstnávající lidi s postižením sice dostávají státní příspěvek, ten však činí maximálně 14 200 korun, s příspěvkem na režijní náklady o tisícovku více. Minimální mzda, kterou musí vyplácet, však letos dosahuje 17 300 korun a v příštím roce se ještě zvýší.

Prázdná třída. Ilustrační foto.

Pondělní stávka. Podívejte se, které školy na Vsetínsku zůstaly zavřené

INTERAKTIVNÍ MAPA/ Na pondělí 27. listopadu školské odbory vyhlásily celostátní výstražnou stávku. Netýká se peněz pro učitele, ale jedná se o boj o poměry ve školství. Mimo jiné jde o asistenty pedagogů poskytující podporu dětem, které to potřebují, či o finanční ohodnocení provozních zaměstnanců - zvláště kuchařek, školníků či uklízeček. Jde ale třeba i o počty hodin nebo postavení školních psychologů. V mapce na konci článku se můžete podívat, které školy v regionu se ke stávce připojily.

Prázdná třída. Ilustrační foto.

Pondělní stávka. Podívejte se, které školy na Uherskohradišťsku zůstaly zavřené

INTERAKTIVNÍ MAPA/ Na pondělí 27. listopadu školské odbory vyhlásily celostátní výstražnou stávku. Netýká se peněz pro učitele, ale jedná se o boj o poměry ve školství. Mimo jiné jde o asistenty pedagogů poskytující podporu dětem, které to potřebují, či o finanční ohodnocení provozních zaměstnanců - zvláště kuchařek, školníků či uklízeček. Jde ale třeba i o počty hodin nebo postavení školních psychologů. V mapce na konci článku se můžete podívat, které školy v regionu se ke stávce připojily.

Prázdná třída. Ilustrační foto.

Pondělní stávka. Podívejte se, které školy na Zlínsku zůstaly zavřené

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Na pondělí 27. listopadu školské odbory vyhlásily celostátní výstražnou stávku. Netýká se peněz pro učitele, ale jedná se o boj o poměry ve školství. Mimo jiné jde o asistenty pedagogů poskytující podporu dětem, které to potřebují, či o finanční ohodnocení provozních zaměstnanců - zvláště kuchařek, školníků či uklízeček. Jde ale třeba i o počty hodin nebo postavení školních psychologů. V mapce na konci článku se můžete podívat, které školy v regionu se ke stávce připojily.

Prázdná třída. Ilustrační foto.

Pondělní stávka. Podívejte se, které školy na Kroměřížsku zůstaly zavřené

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ – Na pondělí 27. listopadu školské odbory vyhlásily celostátní výstražnou stávku. Netýká se peněz pro učitele, ale jedná se o boj o poměry ve školství. Mimo jiné jde o asistenty pedagogů poskytující podporu dětem, které to potřebují, či o finanční ohodnocení provozních zaměstnanců - zvláště kuchařek, školníků či uklízeček. Jde ale třeba i o počty hodin nebo postavení školních psychologů. V mapce na konci článku se můžete podívat, které školy v regionu se ke stávce připojily.

Čerpací stanice EuroOil. Ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Koupě čerpacích stanic Robin Oil. Peníze nepůjdou ze státní pokladny

Společnost ČEPRO vlastněná státem si upevní svoji pozici na trhu s čerpacími stanicemi. Nyní jich vlastní pod značkou EuroOil přes dvě stovky, v budoucnu by to mohlo být o zhruba sedm desítek víc. Koupit by měl za blíže nespecifikovanou sumu čerpací stanice Robin Oil. Transakci nyní prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zaplatí akvizici Česká republika ze svého rozpočtu a co tím stát získá? Deník připravil odpovědi na stěžejní otázky.

Pokud záměr dopadne, projekt za dvacet milionů korun může být během pár týdnů zahájen. Podpořily ho i známé osobnosti.

Záchranná stanice Pasíčka shání peníze na rozletovou voliéru. Ta v Česku chybí

/FOTO, VIDEO/ Záchranná stanice hendikepovaných zvířat Pasíčka v Boru u Skutče na Chrudimsku je třetí největší v Česku a ročně ošetří 1800 poraněných tvorů. Na rozdíl od jiných stanic má k dispozici velkou rozletovou voliéru pro dravce, která slouží i pro "přespolní" opeřence. Ale její kapacita už nestačí, zranění ptáci do azylu Pasíček totiž míří ze všech koutů republiky. Aby mohla záchranná stanice dál bez omezení fungovat, potřebuje postavit nové rehabilitační voliéry. K realizaci projektu za 20 milionů korun jí chybí milion korun. Na konto veřejné sbírky platfotmy donio.cz však peníze přibývají pomalu.

Ilustrační foto.

MAPA ŠKOL: Učitelé, uklízečky i jídelny. Stávkovat se bude i v Pardubicích

/ANKETA/ Pondělní stávka škol se nevyhne ani Pardubicím. K protestu se připojí i některé školy, gymnázia a školky. Někde přeruší provoz ve škole, družině, školce i jídelně na celý den, některé školy nabídnout rodičům hlídání a jinde se zapojí pouze symbolicky. Zaměstnanci škol poukazují na snižování počtu odučených hodin, platů nepedagogických pracovníků nebo redukci asistentů.

Peníze na stromě nerostou. Ví to i vaše děti?

Děti zaměstnala ve své firmě. Našly v ní hodnotu peněz i sebe, říká Křížová

Menší dcera se mě často ptá, proč musím chodit do práce a nemůžu být doma. Nesnáší totiž školku. Ta starší občas utrousí „chtěla bych vyhrát a být bohatá“. „To já někdy taky,“ pomyslím si. Jenže bez práce nejsou koláče. Tato věta mě provází od chvíle, kdy jsem si řekla o první peníze rodičům. A tak mě napadá, umíme s dětmi mluvit o penězích a proč je to důležité? Jak moc děti peníze ovlivňují ve škole a proč jim dávat kapesné? Nejen na tyto otázky odpovídala Margareta Křížová, vedoucí Newton byznys akcelerátoru, mentorka a poradkyně v oblasti obchodní strategie, fúzí a akvizic.

Ilustrační snímek.

Chtěl si koupit z Francie dva hady. Naletěl podvodníkům a přišel o dvacet tisíc

Muž z Prahy se rozhdl přes internet koupit dva hady v hodnotě 450 Euro (11 tisíc korun). Údajný chovatel z Francie po něm ale po uhrazení požadoval dodatečnou platbu za čipování zvířat a výdaje s tím spojené. Muž mu tedy postupně poslal dalších několik stovek Eur. Podvedený muž nakonec přišel o více jak dvacet tisíc korun.

V případě e-shopů přicházejí zloději s inovacemi. Novým trendem je kupříkladu otevření či propagace falešného e-shopu na sociálních sítích. Ilustrační snímek

Pozor na nekalé e-shopy, podvodů přibylo čtyřnásobně. Přečtěte si, jak nenaletět

Nízká cena, žádné komplikace. Jenom peníze předem. Tak často vypadá vábení podvodných e-shopů a nyní se blíží období, kdy jejich aktivita bude stoupat. Blíží se totiž Vánoce. Škody nemusejí být sice velké, přesto člověka, který podvodníkům naletí, zamrzí. Nebude mít jak objednané zboží, tak peníze, kterými za ně zaplatil. Přečtěte si druhý díl seriálu Digitální podvody – jak bránit své peníze.

Stávka škol. Ilustrační foto

MAPA ŠKOL: Stávkovat bude na Ústecku většina škol. Bojí se o kvalitu výuky

Děti mají radost. Alespoň ty, které nepůjdou v pondělí 27. listopadu do školy. V ten den totiž proběhne v mnoha vzdělávacích institucích stávka, která má upozornit na škrty ve školství a riziko snížení kvality výuky. Podle návrhu rozpočtu na rok 2024 totiž chybí peníze na téměř 17 tisíc pracovních míst nepedagogických pracovníků. Vrásky na čele to dělá ale rodičům, kteří se budou muset o své děti postarat.