Kreativ

ŠTÍTEK: peníze

Peníze. Ilustrační foto

Sněmovna schválila zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz

Sněmovna v pátek schválila zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz. Zejména se rozšíří okruh subjektů, které budou prověřovat své klienty kvůli možné legalizaci peněz z trestné činnosti. Vládní novelu, která navíc desetinásobně zvyšuje horní hranici jedné z pokut za porušení pravidel proti praní špinavých peněz, nyní dostanou k posouzení senátoři. Předloha má být účinná od měsíce následujícího po jejím vyhlášení ve sbírce.

Ilustrační foto.

K neuvěření. Falešný bankéř objednal ženě i taxi, aby peníze odvezla, kam chtěl

Přišla o více než 300 tisíc korun. Žena z Litoměřicka uvěřila podvodníkovi, který ji telefonicky kontaktoval jako její bankéř. Naletěla mu na historku, že jsou její peníze v bance ohroženy. Takových případů je v poslední době víc a víc. Tentokrát ale navíc falešný poradce objednal ženě taxi, aby mohla peníze vhodit do bitcoinmatu, jak chtěl.

Úsekový radar v Nových Ouholicích.

Kde budou letos na Mělnicku měřit radary? Loni vynesly pokuty přes deset milionů

/FOTO, VIDEO/ Tisíce řidičů, které na Mělnicku usvědčily radary z příliš rychlé jízdy městy nebo vesnicemi, loni platily pokutu. Nejdrsnější z nich se řítil Českolipskou v Mělníku rychleji než na dálnici, vytáhl to na 146 kilometrů v hodině. Ke stávajícím radarům mají přibýt další. A Deník ví, kde se bude měřit.

Domácí násilí je velký problém, za který se mnoho lidí stydí. A neřeší to.

Pomáhat obětem násilí můžeme i bez Istanbulské úmluvy, tvrdí senátor Hraba

Senát ve středu po dlouhé debatě neschválil Istanbulskou úmluvu. Mezi její kritiky patří senátor Zdeněk Hraba z klubu ODS a TOP 09, který byl zpravodajem návrhu. Podle něj mohou mít některé body dokumentu negativní dopad na český právní systém. „Maximálně ale podporuji kroky proti násilí,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Ilustrační foto.

Osmdesátiletou seniorku z Lounska podvedl soused. Hrál investora, byl falešný

O více než 200 tisíc korun měl připravit 73letý muž z Lounska svou sousedku. Důvěřivou téměř 80letou seniorku kontaktoval telefonem jako investiční makléř s nabídkou „výhodného investování“. Peníze vyzvedával společný známý, kterým měl být právě soused. Kriminalisté později zjistili, že „neznámý“ investor a soused je stejný člověk, peníze měl prohrát při hazardních hrách. Hrozí mu až pět let za mřížemi.

David Machalík (v bílém) v Líšni naskočil do osmapadesáti zápasů, nyní se s brněnským klubem rozloučil.

Machalík opustil Líšeň a zamířil k rivalovi. Chtěl víc peněz, popsal předseda

Další hráč opouští před jarními boji kádr fotbalové Líšně. Po dvou letech se s klubem z východu Brna loučí střední záložník David Machalík, který posílil druholigového rivala. Nově totiž bude hájit barvy Kroměříže, za kterou už ve středu nastoupil k přípravnému utkání. Při výhře nad olomouckou Sigmou si připsal asistenci u obou gólů Hanácké Slavie. „Machalík chtěl víc peněz, což jsme mu v Líšni nebyli schopní dát,“ shrnul stručně líšeňský předseda Karel Hladiš.

Větrání je důležité i v mrazivých zimních měsících. Musí však být krátké a intenzivní

Jak větrat v mrazech, aby to bylo efektivní: Jde o vaše zdraví, ale i o peníze

Pravidelně větrat, aby se v bytě vyměnil vzduch je nutné, i když venku pořádně mrzne. Je třeba, abyste pustili dovnitř kyslík a vysoká koncentrace oxidu uhličitého vám nepřivodila bolest hlavy a únavu. Větráním také doma snížíte riziko vzniku plísní. Ty způsobují nejen zatuchlý zápach, škody na zdech i nábytku, ale mohou ohrozit zdraví a vyvolat alergii nebo astma. Jak tedy efektivně větrat a nepřijít zbytečně o teplo, které je kvůli vysokým nákladům na energie čím dál dražší?

Areál fotbalového hřiště ve Zborovicích.

Hanus by rád Zborovicím pomohl, ale pomalu se loučí: Mrzí mě, jak to dopadlo

Nechtěl prchnout jako ostatní, nechat klub ve štychu. Okolnosti ale nakonec Martinu Hanusovi zřejmě nedovolí setrvat ze Zborovicích, kde nejprve střílel góly, pak se stal hrajícím trenérem. I když bývalý kanonýr Hlučína, Vratimova nebo Hodonína neřekl Pilaně definitivní sbohem, Kroměřížsko po čtyřech letech asi opustí.

Policisté u bitcoinmatů umístili varovné letáky.

Syn zachránil matku, aby se nestala „bílým koněm" v bitcoinovém podvodu

Byla obezřetná a v první fázi odolala nátlaku podvodníka, později se však málem stala jeho pomocníkem. A mohla mít z toho problémy se zákonem. V poslední chvíli naštěstí zatáhla za pomyslnou záchrannou brzdu v podobě telefonátu se svým synem. Takový je ve stručnosti velmi poučný příběh ženy (61 let) z Ostravska.

TJ Sokol Lesnice

Kouč Lesnice Knobloch: Z okresu lákají naše hráče na peníze. Hlava mi to nebere

Fotbalové Lesnici se podzimní část aktuálně rozběhnuté sezony A skupiny olomoucké I. A třídy úplně dle představ nevyvedla. Její herní projev sice patřil k těm lepším, vinou různých okolností ale nasbírala pouhých jedenáct bodů a v tabulce zaujímá jedenácté místo ze čtrnácti. To všechno se teď budou svěřenci kouče Knoblocha napravit. Času na to budou mít více než dost, jelikož s přípravou začali mnohem dříve, než všichni ostatní, tedy již 9. ledna

Předseda sportovní komise v Mariánských Lázních Tomáš Marzy.

Vysoká inflace a drahé energie znehodnocují dotace do sportu

Pět milionů korun již několik let rozděluje radnice v Mariánských Lázních přímo mezi tamní sportovní kluby. Ačkoliv se daří udržet výši dotačních peněz ve stejné výši, kluby podle slov předsedy sportovní komise Tomáše Marzyho dostávají ve skutečnosti peněz méně.

Tříkrálová sbírka 2024 v Ostrožské Nové Vsi

Tříkrálová sbírka na Slovácku: vybralo se rekordních 5 milionů 715 tisíc korun

Velká štědrost, srdce na dlani, solidarita. I tak by se dal okomentovat výsledek letošní Tříkrálové sbírky na Slovácku. Charita Uherské Hradiště a Charita Uherský Brod vyslaly do 78 vesnic a měst jednoho z nejreligioznějších regionů naší země kolem 750 skupinek koledníků, tedy zhruba dva a půl tisíce dětí s doprovodem, aby žádaly o příspěvek do pokladniček pro potřebné. A podařilo se jim to s neskutečným výsledkem - 5 715 004 korun.

Představitelé ministerstva školství chtějí seškrtat maximální počty hodin výuky, které školám proplácí stát. Více se dozvíte v článku

Školy vyhlíží propouštění, slučování tříd a zastaralou výuku. Přijdou o peníze

Představitelé ministerstva školství chtějí seškrtat maximální počty hodin výuky, které školám proplácí stát. Takzvaný PHmax se plošně sníží u základních i středních škol o pět procent. Resort tak chce šetřit veřejné peníze. Návrh ale tvrdě kritizují zástupci škol, samospráv i ombudsman. Některé školy stojí před volbou propouštět nebo slučovat třídy. Menší se obávají zániku.

Pardubický soud vynesl rozsudek v případu dvou mužů, kteří se měli dohodnout s dívkou z diagnostického ústavu a přes internet ji nabízet za peníze jiným mužům.

Nezletilá dívka vydělávala dvojici tisíce denně prostitucí. Soud rozdal podmínky

Pardubický soud vynesl rozsudek v případu dvou mužů, kteří se měli dohodnout s dívkou z diagnostického ústavu a přes internet ji nabízet za peníze jiným mužům. Za mřížemi mohli 23letý a 27letý muži strávit 5 až 12 let. Oba vinu přiznali a od Krajského soudu v Pardubicích odešli s podmínkou. Na jejich doposud lehkovážný způsob života bude nyní dohlížet probační úředník.

Pardubický soud vynesl rozsudek v případu dvou mužů, kteří se měli dohodnout s dívkou z diagnostického ústavu a přes internet ji nabízet za peníze jiným mužům.

Nezletilá dívka jim vydělávala 11 tisíc denně prostitucí. Soud jim dal podmínky

Pardubický soud vynesl rozsudek v případu dvou mužů, kteří se měli dohodnout s dívkou z diagnostického ústavu a přes internet ji nabízet za peníze jiným mužům. Za mřížemi mohli 23letý a 27letý muž strávit 5 až 12 let. Oba vinu přiznali a od Krajského soudu v Pardubicích odešli s podmínkou. Na jejich doposud lehkovážný způsob života bude nyní dohlížet probační úředník.

Na stadionu Tonyho Bezziny se odehrají dva zápasy Tipsport Malta Cupu 2024.

Fotbal v zimě? Už i na Maltu dolehla inflace, překvapí pračky a půjčení auta

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Kilo pomerančů seženete v přepočtu za osmdesát korun. Pivo v hospodě stojí nejméně stovku. Ano, inflace dorazila už i na Maltu. Zdražily jak domácí, tak dovážené produkty. Ceny letí nahoru v turistické branži. O tom všem se letos přesvědčili rovněž organizátoři fotbalového turnaje Tipsport Malta Cup. 

Maskovaný lupič v obchodě v Novém Jičíně-Žilině 1. ledna 2024.

Loupež na Novojičínsku. Lupič vyhrožoval obsluze prodejny nožem

Nepříjemný zážitek má s prvním letošním dnem spojený sedmapadesátiletý muž z Nového Jičína-Žiliny. Prodejnu, ve které obsluhoval, přepadl maskovaný lupič s nožem. Byl záhy dopaden. Ze zvlášť závažného zločinu loupeže stíhá komisař kriminálky v Novém Jičíně pětatřicetiletého muže z Jindřichohradecka. V uplynulých dnech pobýval na Novojičínsku.

Náměstek primátorky Českých Budějovic pro sport Petr Maroš.

Strach o akademii. Kvůli situaci Dynama cítím mráz v zádech, řekl náměstek Maroš

Fotbalové Dynamo se momentálně nenachází v ideální kondici. V prvoligové tabulce zimuje na poslední šestnácté příčce a klub řeší složitou finanční situaci i vstup případného nového majitele. Všechno, i když samozřejmě trochu zpovzdálí, pečlivě sleduje také první náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš, do jehož gesce spadá právě i sport.

Nad druhým pilířem penzí, který byl spuštěn v roce 2013 a o tři roky později zrušen, se úderem poslední minuty loňského roku „zavřela voda“. Uspořené peníze z něj mohli zpátky dostat jen ti střadatelé, kteří si o vrácení vložených peněz zažádali.

Peníze ze zrušeného druhého penzijního pilíře propadly státu. Lidé je nevybrali

Nad někdejším druhým pilířem penzí, který byl spuštěn v roce 2013 a o tři roky později zrušen, se úderem poslední minuty loňského roku „zavřela voda“. Uspořené peníze z něj mohli zpátky dostat jen ti střadatelé, kteří si o vrácení vložených peněz do té chvíle zažádali. Zapomnětlivci o ně ale definitivně přišli a jejich peníze na důchod propadly státu.

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS).

Miliardy z EU do kraje jsou v ohrožení. Náměstek Unucka: Času zbývá málo

Už v loňském roce měly být podle původních předpokladů rozběhnuté realizace několika projektů v Moravskoslezském kraji, které se mají financovat z prostředků Fondu spravedlivé transformace (FST). Tento program, kde je pro region alokována částka až 19 miliard, má mimo jiné řešit negativní dopady odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech. Času na realizaci všech projektů je ale málo.

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS).

Miliardy z EU pro Karvinsko jsou v ohrožení. Náměstek Unucka: Času zbývá málo

Už v loňském roce měly být podle původních předpokladů rozběhnuté realizace několika projektů v Moravskoslezském kraji, které se mají financovat z prostředků Fondu spravedlivé transformace (FST). Tento program, kde je pro region alokována částka až 19 miliard, má mimo jiné řešit negativní dopady odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech. Času na realizaci všech projektů je ale málo.

Státní úředníci si v roce 2024 finančně nepolepší. Ilustrační foto

Státním zaměstnancům klesnou reálné platy až o deset procent, tvrdí odborářka

Ekonomové předpokládají, že letos zaměstnancům konečně stoupnou reálné mzdy. Úsměv na tváři ale zřejmě zamrzne státním zaměstnancům. Těm totiž podle místopředsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Šárky Homfray rozhodně stoupat nebudou. Naopak. „Odhadujeme, že reálné platy mohou státním zaměstnancům letos poklesnout o osm až deset procent. Ale to není první rok, kdy klesají,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Chrudimská porodnice by mohla získat rodinný pokoj.

Rodičky v Chrudimi se mohou dočkat rodinného pokoje. Ale jen díky sbírce

/FOTO, VIDEO/ Příjemnějšího zázemí by se mohly dočkat rodičky v chrudimské porodnici. Zdejší porodní asistentky by zde totiž rády zřídily takzvaný rodinný pokoj. Na jeho vybavení vybírají peníze na platformě Znesnaze21, lidé zatím darovali téměř polovinu z požadovaných 121 tisíc korun.

Ilustrační snímek

Viktor Vodička: Pozor na ty, co vám slibují modré z nebe

Ani s novým rokem neutichají aktivity finančních podvodníků. „Můžeme čekat, že po novém roce se objeví řada firem, které se pod příslibem rychle a snadno získaných peněz obrátí na spotřebitele. V té chvíli bychom však měli zpozornět, takové případy totiž končívají prázdnými kapsami těch, kterým někdo slibuje pomoc,“ říká ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička.

Ilustrační foto

Zaplatili za brikety a teď doma mrznou. Internetoví podvodníci mají nový fígl

Se zimou se objevila nová verze internetových podvodů. Falešné inzeráty nabízejí brikety nebo pelety za výhodné ceny. Zaplacené topivo ale nikdy nedorazí. Na Mělnicku podvodníkům naletělo za poslední měsíc několik lidí, kteří se chtěli zahřát a zároveň ušetřit. Ve virtuálním světě číhají i další nebezpečí.

Hokejisté Vítkovic (v bílém) v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů proti švýcarskému Rapperswil-Jona.

Vítkovice v semifinále Ligy mistrů: prestiž místo peněz. Proti jsou zlatokopové

Půda, kde jim to svědčí, kde odhodí domácí problémy za hlavy a jedou tak, že jsou k nepoznání. Hokejisté Vítkovic po necelém měsíci vrací do evropských bitev. V napráskaném programu, kdy během 24 dní odehrají dvanáct zápasů, je v úterý (18 hodin) v prvním semifinále Ligy mistrů čeká doma švédská Skellefteå. Co je lákadlem? Jistě finále. Peníze? Ale kdeže…

Děti z katolické mateřské školy v Berouně, která sídlí v areálu fary, navštívily v pátek dopoledne v doprovodu svých učitelek radnici, aby vykoledovaly peníze na terénní služby Charity Beroun pro seniory

Podívejte se: V Berouně zavítala Tříkrálová sbírka na radnici

Děti z katolické mateřské školy v Berouně, která sídlí v areálu fary, navštívily v pátek dopoledne v doprovodu svých učitelek radnici, aby vykoledovaly peníze na terénní služby Charity Beroun pro seniory. Pokračují tak v Tříkrálové sbírce, která probíhá od 1. do 14. ledna po celé republice.

V kasičce pod vánočním stromem v Přerově se letos sešlo téměř 44 tisíc korun. Foto: Magistrát města Přerova

V kasičce pod vánočním stromem se sešlo 44 tisíc, zloděj s krádeží neuspěl

Kasička pod vánočním stromem na Masarykově náměstí, do které mohou každý rok vhazovat své milodary Přerované, se během adventního období zaplnila po okraj. Úředníci, kteří ji tento týden rozpečetili, hlásí rekordní výtěžek - 43 tisíc 890 korun. Peníze v kasičce zůstaly přes celé svátky a s pokusem o krádež neuspěl na Nový rok ani nezletilý zloděj, který chtěl vybrat její obsah.

Počítač, notebook, internet - ilustrační foto.

Podvodníci se loni na Boleslavsku předvedli. Připomeňte si některé případy

Případy podvodů, kdy lidé ze vteřiny na vteřinu přichází o životní úspory, se staly pro české policisty bohužel denní rutinou. Také mladoboleslavská policie informovala tento týden o podvodu, kdy podvodníci připravili muže o stovky tisíc korun. Obdobné případy však řešila i v loňském roce. Podvodníci často mívají identické postupy, díky kterým uspějí, přestože proti kterým strážci zákona pravidelně varují.

Hledaný Ion Gori, občan Rumunska, je vysoký asi 185 centimetrů a může být nebezpečný. Má střední až obézní postavu, hnědočerné rovné vlasy a modré oči. Policie po něm vyhlásila pátrání 1. listopadu 2023.

Davaj děnky, křikl útočník. Policie pátrá po Rumunovi, který loupil v Lubenci

„Peníze rychle, rychle peníze, jedu do Moldavsko, davaj, davaj děnky“. Těmito slovy začalo v lubenecké firmě loupežné přepadení, při kterém útočník fyzicky napadl jejího vedoucího pracovníka a z kanceláře si odnesl peníze. Podle vyšetřování za ním stojí Rumun Ion Gori, patří mezi lidi z okresu Louny, po kterých v současné době pátrá policie. Čelí obžalobě ze zločinu loupeže a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Jeho případ, došlo k němu v červnu roku 2021, leží u Okresního soudu v Lounech. Rumun ví, proč se před českou justicí skrývá. Hrozí mu až deset let vězení.