Kreativ

ŠTÍTEK: peníze

Dobrým nástrojem finanční gramotnosti je týdenní a později měsíční kapesné, postavené na výchovných požadavcích rodičů. Ilustrační foto

Bankomat není tiskárna na peníze. Dětem chybí finanční gramotnost

Rodiče jsou pro děti vzor. Řešíme, jestli být direktivní, nebo tolerantní. Vštěpujeme jim do hlavy, jak se chovat a jak žít. Ale umíme s nimi mluvit i o penězích? Vědí, že bankomat není tiskárna na peníze a že nic není zadarmo? Totiž to, jak děti budou nakládat s penězi v dospělosti a jestli budou úspěšné, záleží hlavně na tom, co se od nás rodičů naučí a co od nás uslyší.

Ilustrační foto.

Prostějovan chtěl bezpracně 300 tisíc a přišel o půl milionu

Dalším, kdo naletěl internetovým podvodníkům, je starší muž z Prostějova. V pátek ho kontaktovaly muž a žena s tím, že má nevyzvednuté peníze z investic Bitcoinu v hodnotě 331 tisíc korun. Po přihlášení do osobního bankovnictví se řídil radami vykutáleného páru a postupně přišel téměř o půl milionu korun.

Národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa

Bezdomovectvím jsou ohroženy statisíce lidí, říká Krupa z Armády spásy

V Česku může být až sedmdesát tisíc bezdomovců, odhaduje národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa. Předpokládá přitom, že jak se mění demografická struktura, bude přibývat těch v seniorském věku. „Největší počet je těch, kteří na té ulici zestárli,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Policejní leták varující před podvody falešných bankéřů.

Žena málem přišla o 400 tisíc. Varoval ji leták u bitcoinmatu v Liberci

Čtení varovných letáků zachránilo 25letou ženu z Jilemnicka před nástrahami falešného bankéře. Kdyby ho poslechla, byla by chudší o téměř půl milionu korun. Nedávno jí totiž zavolal neznámý muž, který se představil jako pracovník banky, u níž má založený účet. Podvodník si nejdříve ověřil její totožnost prostřednictvím jejího data narození, přičemž sám znal ženiny důvěrné informace jako číslo občanského průkazu či rodné číslo.

TJ Sokol Bernartice

Kouč Bernartic: Stále je cílem hlavně záchrana. Na postup by ale klub peníze měl

Jestli se dá říci, že byl někdo v A skupině olomoucké I. A třídy skutečným překvapením podzimu, byly to určitě Bernartice. Nováček soutěže z obce o ani ne 1000 obyvatelích z okresu Jeseník se do toho totiž opřel naplno a byť v prvním kole prohrál v Plumlově 0:4, od dalšího kola už začal vyhrávat a až do posledního kola se držel na druhém místě. Podruhé prohrál až právě v něm, když se doma střetl s lídrem a největším favoritem z Olešnice. Po prohře 1:3 se před něj dostala ještě Paseka a přezimuje tedy jako třetí. O situaci před sezonou, v sezoně i o následující zimní pauze se rozpovídal hlavní trenér Ondřej Žiga.

Takto fotbalisté Zálezlic slavili na jaře 2022 historický postup do okresního přeboru, dnešní realita tolik veselá není.

Bývalí hráči Zálezlic o odchodu: Nejsme žoldnéři, fotbal tam zabíjí někdo jiný

Po období až neuvěřitelného obrození zažívají v poslední době to méně povedené. Fotbalové Zálezlice si v rapidně obměněném složení na podzim sáhly v okresním přeboru na body pouze ve dvou zápasech. Po jejich nedělní dohrávce se Mšenem, ke které nedaly dohromady ani základní jedenáctku hráčů a výsledkem tak byl debakl 0:9, přišli s dalším políčkem jejich bývalí hráči. Někteří z celkem desítky s odstupem téměř půl roku ze svého pohledu objasnili, proč během posledního okna volných přestupů zamířili pryč, většina do sousedních Vojkovic.

Starosta Žatce Radim Laibl.

Široká koalice má své výhody i nevýhody, ale funguje, tvrdí starosta Žatce

/ROZHOVOR/ Dlouhá a komplikovaná jednání vedla před rokem v Žatci ke vzniku široké koalice ANO, ODS a Volby pro město s podporou dalších subjektů, kterým podzimní komunální volby zajistily místa v zastupitelstvu. Ve městě, kde dlouhá léta proti sobě stály dva politické bloky, byla jasná čára mezi vládou a opozicí a zásadní věci se prosazovaly většinou jednoho hlasu, to je novinka.

Peníze. Hotovost. Ilustrační foto.

Pacient žaluje brněnskou psychiatrickou nemocnici. Chce zpět ukradené peníze

Peníze, které z účtů pacientů hospitalizovaných v Psychiatrické nemocnici Brno několik let kradla tehdejší staniční sestra, má podle Vrchního soudu v Olomouci poškozeným zaplatit nemocnice. U některých pacientů jde o částky v řádech stovek tisíc korun. Nemocnice ale platit nechce, případ jednoho z pacientů se tak dostal k městskému soudu v Brně.

Celodenní stávka akademiků filozofické fakulty, fakulty humanitních studií a evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy kvůli mzdám a finanční situaci vysokých škol.

Stávka učitelů? Je o budoucnosti. A to i důchodců, vysvětluje odborářka Seidlová

Takovou podporu stávky ve školách jsme zatím neměli, upozorňuje v rozhovoru pro Deník místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová. V pondělí 27. listopadu, na kdy Českomoravská konfederace odborových svazů vyhlásila Den protestů, budou stávkovat učitelé, školníci či kuchaři. Někde se zavřou celé školy, jinde se zapojí jen část zaměstnanců. „Lidem dochází, že není dobré škrtit rozpočet. Stávkou chceme předejít velkým komplikacím v budoucnu,“ zdůrazňuje Seidlová.  

S internetovými podvodníky se lidé setkávají čím dál častěji. Dejte pozor, kam vyplňujete své citlivé údaje.

Deník startuje pokračování seriálu o digitálních podvodech

Počet kybernetických útoků na klienty tuzemských bank roste už několik let. Jen za prvních šest měsíců letošního roku jich bylo přes jednatřicet tisíc. Na policii bylo nahlášeno přes deset tisíc. To je o patnáct procent více než ve stejném období loňska. Celkové škody jdou do stovek milionů a navíc část klientů útok na své peníze ani nenahlásí. Deník.cz proto ve spolupráci s Českou bankovní asociací přichystal pokračování seriálu Digitální podvody – jak bránit své peníze.

K platbě přes internet už nebude pořeba znát číslo účtu příjemce, postačí to telefonní.

Platby bez čísla účtu: K zaslání peněz u některých bank postačí telefon příjemce

K zaslání peněz na cizí účet nebude ode dneška u největších bank nutné znát číslo účtu příjemce, bude stačit jeho telefonní číslo. Novináře o tom informovala Česká bankovní asociace, která s Českou národní bankou spolupracovala na projektu nové služby takzvaných plateb na kontakt, které zjednoduší posílání peněz mezi lidmi. Místo čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví bude stačit zadat mobilní číslo příjemce platby.

Státní pohřeb obětí neštěstí v Čeperce 19. listopadu 1960. Rodina Jarušky Hlaváčkové.

Uplynulo 63 let od tragické srážky vlaků u Stéblové. Zahynulo 118 lidí

/FOTO/ 14. listopadu uplynulo 63 let od největšího železničního neštěstí v české historii. U obce Stéblová na trati z Pardubic do Hradce Králové tehdy zahynulo 118 lidí. Někteří přišli hned o několik členů své rodiny. O vzpomínky na tragickou událost, která hluboce zasáhla celou její rodinu, se s Pardubickým deníkem před několika lety podělila paní Jaruška Hlaváčková. Co se tehdy na železnici stalo?

Ilustrační foto

Podvodník ženě z Přerova tvrdil, že ji podvedli. Málem přišla o půl milionu

Drzost podvodníků, kteří vymýšlejí čím dál rafinovanější konstrukce, aby z lidí vymámili peníze, nezná mezí. Poškozenou ženu z Přerova, které namluvili, že se stala obětí podvodu a někdo si na její občanský průkaz chce zjednat úvěr, pachatelé málem připravili o půl milionu. Peníze jí zůstaly na účtě jen díky tomu, že selhalo odeslání platby.

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve Frenštátě pod Radhoštěm - 8. listopadu 2023.

Skončí děti a mládež na ulici? Město Frenštát už nízkoprahové centrum nepodpoří

Služba je drahá a není tolik žádaná jako jiné sociální služby. Zhruba tak se dají shrnout argumenty vedení města Frenštát pod Radhoštěm, kvůli kterým se rozhodlo dále nepodporovat místní nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, které provozuje Armáda spásy. O osudu zařízení rozhodovali ve čtvrtek 9. listopadu frenštátští zastupitelé.

Ilustrační foto.

Strakoňáci dostanou pětistovku na kroužky pro děti

Na aktivity pro své děti musejí rodiče vytáhnout z peněženky mnohdy nemalé peníze. Ve Strakonicích se zastupitelé rozhodli rodinám ulevit. Děti mají nárok na 500 korun, které mohou využít na své kroužky.

Ilustrační foto.

Stávka ve školách na Blanensku? Jasno bude nejpozději tři dny předem

Sedmadvacátého listopadu jdeme do celodenní stávky! Na mateřských, základních i středních školách, mají jasno školské odbory. Odboráři usilují o více peněz pro školství na příští rok. Už dříve kritizovali, že má podle návrhu vlády o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství. Například kuchařů, školníků, hospodářů a ekonomů škol nebo IT pracovníků. Vše je zatím ale otevřené, vláda bude dál jednat. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Ilustrační foto.

Stávka škol na konci listopadu: někteří ředitelé na Vyškovsku ji zvažují

Část mateřských, základních a středních škol na Vyškovsku zvažuje, že se zapojí do stávky, kterou odboráři naplánovali na sedmadvacátého listopadu. „Zástupci škol v regionu budou o podobě stávky jednat v pátek na oblastní konferenci,“ informoval jihomoravský předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Vladislav Krčál.

Ilustrační foto.

Žena z Loun poskytla svůj účet podvodníkovi. Od soudu odešla s podmínkou

Podmínka na jeden rok. Takový trest si vyslechla ve středu 8. listopadu u Okresního soudu v Lounech 51letá Slovenka Slávka J. Žena bydlící v Lounech čelila obžalobě ze zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti, přes svůj bankovní účet nechala „protéct“ peníze pocházející z trestné činnosti ve virtuálním prostoru internetu. Rozsudek je pravomocný, žena se k činu přiznala a vzdala se, stejně jako státní zástupce, práva na odvolání.

Péče o seniory. Sociální služby. Ilustrační foto

Kroměříž v příštím roce rozdělí sociálním službám téměř 9,5 milionu korun

Částkou téměř 9 a půl milionu korun podpoří město Kroměříž v příštím roce sociální služby. Rozhodli o tom zastupitelé na svém posledním zasedání. Peníze obdrží na základě výpočtů registrované sociální služby zařazené do sítě sociálních služeb, včetně příspěvkové organizace Sociální služby města Kroměříže.

Zločinecký gang na lavici obžalovaných, jejich právníci a tlumočníci.

Cizinci kradli lidem peníze z účtu. První obětí byl člověk z Luk nad Jihlavou

/VIDEO/ Okresní soud v Jihlavě poslal ve středu 8. listopadu do vězení čtveřici cizinců z Ukrajiny, Gruzie a Ruska, kteří na území republiky kradli lidem peníze z jejich účtů. Rozsáhlou kauzou s mezinárodním přesahem se zabývali kriminalisté z Vysočiny. První nahlášenou obětí byl člověk z Luk nad Jihlavou na Jihlavsku.

Ilustrační foto.

Drahota si nevybírá, lidé v Karlovarském kraji si připlatí i za pohřby

Zdražování, což je v této době snad nejskloňovanější slovo, se nevyhnulo ani pohřbům. Podle majitelů pohřebních služeb zdražily o tisíce. Za pohřeb blízkého tak rodina zaplatí od pětadvaceti do pětatřiceti tisíc korun. Podle toho, jaký obřad pozůstalí zvolí, tedy například s řečníkem, hudbou a květinami.

Manželé Filovi z Litomyšle podporují už roky hendikepovaného Míšu Teresku z Chrudimi.

Filovi z Litomyšle šest let pomáhají nemocnému Míšovi z Chrudimi

Šest let pomáhá Petra Filová s manželem Petrem z Litomyšle hendikepovanému Míšovi. Na jeden den jejich fitcentrum provoní štrůdl a celý týden mohou sportovci přispívat do kasičky. „Každá koruna se počítá a Míša každou kačku poctivě odedře,“ řekla Petra Filová.

Patrik Kincl

Peníze jako v UFC? Chtěl jsem jen stejnou smlouvu jako Vémola, odmítá Kincl

Oktagon v minulém týdnu prozradil, čím završí rok 2023 na turnaji v pražské O2 areně. Mnozí fanoušci doufali ve třetí souboj Patrika Kincla s Karlosem Vémolou, ale úřadující šampion si jako soupeře pro další obhajobu nakonec zvolil Slováka Vlasta Čepa. Podle promotéra organizace Ondřeje Novotného ztroskotala možná trilogie na Kinclových přehnaných finančních podmínkách, které se blížily penězům za titulový zápas v UFC.

Ilustrační foto.

Cizinec chtěl podplatit policisty u Velkého Beranova. Peníze jim hodil do auta

Úplatek v řádu stovek euro se snažil policii vnutit cizinec, kterého hlídka zastavila v přetížené dodávce na dálnici D1 nedaleko Velkého Beranova. Když mu policisté dali najevo, že úplatek nepřijmou, vysypal jim muž bankovky rovnou na sedačku služebního auta. Řidič ze Srbska tak skončil před soudem kvůli podplácení. Bránil se tím, že chtěl údajně jen zaplatit pokutu.

Patrik Kincl

Peníze jako v UFC? Chtěl jsem jen stejnou smlouvu jako Vémola, odmítá Kincl

Oktagon v minulém týdnu prozradil, čím završí rok 2023 na turnaji v pražské O2 areně. Mnozí fanoušci doufali ve třetí souboj Patrika Kincla s Karlosem Vémolou, ale úřadující šampion si jako soupeře pro další obhajobu nakonec zvolil Slováka Vlasta Čepa. Podle promotéra organizace Ondřeje Novotného ztroskotala možná trilogie na Kinclových přehnaných finančních podmínkách, které se blížily penězům za titulový zápas v UFC. Co k celé situaci říká sám čtyřiatřicetiletý zápasník z Hradce Králové?