Kreativ

ŠTÍTEK: peníze

Polévka, která pomáhá. V Českém Krumlově na náměstí Svornosti se konal už čtvrtý ročník této dobročinné akce.

Krumlováci se překonali. Za polévky pro dobrou věc dali bezmála osmdesát tisíc

Loni šedesát tisíc korun, letos bezmála osmdesát. Klaplo to, občané Českého Krumlova, za pomoci návštěvníků z Česka i ciziny, překonali loňský rekord. Téměř desítka restaurací a školáci navařili bez nároku na odměnu dvanáct druhů polévek, které si jednotlivci či zaměstnanci místních podniků, úřadů nebo škol mohli objednat předem a nechat si je dovézt, anebo si zašli v pondělí 26. února na náměstí Svornosti ke stánku.

Rytíři v úterý 27. února přivítali na svém ledě Litvínov. V benefičním zápase oblékli speciální růžové dresy a finančně podpořili nadační fond Úsměv nejen pro Kryštofa. Na snímku Radek Smoleňák.

Rytíř měl důvod k úsměvu: Kladno udolalo Litvínov a vybralo peníze na dobrou věc

Hokejové Kladno se v úterý zahalilo do růžové. Rytíři oblékli speciální dresy s usměvavým logem a v benefičním utkání vyzvali Litvínov. Jejich fanoušci navíc měli k úsměvu také důvod – Kladeňáci, kteří mají už jistou baráž, porazili Vervu bojující o nejlepší čtyřku 2:0 a díky svým příznivcům a partnerům vybrali peníze pro nadační fond Úsměv nejen pro Kryštofa. Na jeho konto poputuje i výtěžek aukce hraných dresů, která odstartovala v průběhu utkání. K mání je i uniforma legendárního Jaromíra Jágra, jenž v ní nastoupil alespoň na rozbruslení.

Martin Ondráček, spoluzakladatel internetového obchodu se zbraněmi pro Ukrajinu.

Koupit tank je podobné jako kolo, říká spoluautor kampaně Dárek pro Putina

Už takřka dva roky vede z nenápadného krámku v historickém jádru Hradce Králové dlouholetý novinář a mediální manažer Martin Ondráček internetovou kampaň Dárek pro Putina. Za dobu její existence lidé přispěli stovkami milionů korun na zbraně pro Ukrajinu, která se už dva roky brání ruské agresi. Peníze se pak použily mimo jiné na koupi tanku Tomáš nebo protivzdušnou obranu. „Je lepší Putina vyčerpat právě na Ukrajině než čekat na to, až bude chtít dobýt celou Evropu,“ řekl v rozhovoru pro Deník Ondráček.

Školní kuchyně ZŠ Nová Ústí n. L. - Střekov.

Radši nepořádek, nebo hladové děti? Školy se bojí, že budou muset propouštět

/VIDEO, FOTOGALERIE/ S nejistotou hledí ředitelé ústeckých škol do budoucna. Obdrželi totiž předběžný rozpočet na letošek. Některé položky v něm sice ještě chybí, ale pokud ten konečný, který obdrží z Ústeckého kraje, nebude štědřejší, budou muset propouštět nepedagogické pracovníky. Tedy účetní, uklízečky či kuchařky, správce IT sítí a další. Kvůli tomu ostatně loni v listopadu školy stávkovaly.

Spoření na důchod je důležité. Jakou cestu ale zvolit?

Stovky miliard spí v penzijních fondech. NERV hledá cestu, jak je lépe využít

Můžeme začít hádankou: peníze si zde stále ukládá téměř každý čtvrtý Čech, ale zhodnocení přináší jen minimální. Co to je? Jistě jste uhodli – jde o finance uložené ve starém penzijním připojištění. Vstoupit se do něj nedá už déle než deset let, ale přesto si sem ke konci loňského roku stále ukládalo peníze více než 2,4 milionu účastníků.

Nová lehátka pod Šibeničním vrchem v Prachaticích.

Nápady Prachatičáků zrealizuje město, pomozte vylepšit okolí

Zapojit obyvatele do dění ve městě chtějí i v Prachaticích. Proto se v rozpočtu města objevuje kolonka participativní rozpočet. Pro letošní rok je tam částka dvě stě tisíc korun. Prachatičáci mohou poslat své nápady na vylepšení přímo na radnici.

Předání šeku pracovnicím Diakonie ČCE v Klatovech.

Za peníze z klášterního bazaru nakoupí pomůcky pro postižené dětičky

Rodinám s malými postiženými dětmi pomáhají v rámci služby rané péče pracovnice Diakonie ČCE a nyní jim budou moci zapůjčit ještě více pomůcek. Ty Diakonie pořídí díky penězům, které lidé utratili na Klatovském klášterním bazaru před Vánoci a město je ještě navýšilo. Celkem tak na pomůcky poputuje 187 745 Kč.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Lidé nevědí, na co mají nárok. Sjednocená dávka jim pomůže, tvrdí Jurečka

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje od příštího roku sjednotit čtyři nejčastěji vyplácené sociální dávky do jedné. Dosavadní přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení nahradí jediná dávka s jedinou žádostí a jediným správním řízením o jejím přiznání. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Deník představuje hlavní cíle změn i to, co by pro žadatele o dávky měly konkrétně znamenat. „Lidi oceníme za to, že budou aktivní a budou se snažit hledat si práci,“ nastiňuje.

Sídlo KZ v Ústí nad Labem.

Úplatky, praní peněz, zmanipulované dotace. Oč přesně jde v kauze nemocnic

Zmanipulované veřejné zakázky se škodou za minimálně milion euro. O tom hovoří zpráva, kterou v Lucembursku zveřejnil Úřad evropského veřejného žalobce o kauze týkající se i Krajské zdravotní a dalších nemocnic v republice. Zpráva hovoří přímo o zločinecké organizaci, která působila minimálně od roku 2022 a byla vytvořena se záměrem systematicky manipulovat s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice.

Okresní fotbal. Ilustrační foto.

Valná hromada okresního fotbalu: O penězích, trestech, rozhodčích i mládeži

Zástupci klubů náležejících pod Okresní fotbalový svaz (OFS) Ústí nad Orlicí se sešli na tradiční výroční Valné hromadě. Měla klidný průběh a její účastníci vyslechli zprávy o aktuálním sportovním i ekonomickém stavu fotbalu v orlickém regionu. Pro předsedu Výkonného výboru Romana Žďárského a jeho stávající tým se jednalo o symbolický vstup do závěrečného roku jeho čtyřletého mandátu.

Snímek je ilustrační.

Nezletilá dívka sexuálně uspokojovala muže z Vyškova, kumpáni pak vytáhli zbraně

O čtyřicet tisíc korun okradla skupina pěti mladých lidí muže ve Vyškově. Nezletilá dívka, která oběti poskytovala sexuální služby, zařídila přístup do bytu svým společníkům. Tam muže ohrožovali zbraněmi a následně z něj vylákali peníze. Případ z loňského února ve středu projednával Krajský soud v Brně a zazněl i rozsudek.

Slučování obcí narazilo. NERV nyní navrhuje obcím sdílet úředníky. Ilustrační foto

Slučování obcí tvrdě narazilo. NERV nyní navrhuje obcím sdílet aspoň úředníky

Tolik obcí jako Česko má v Evropské unii jen málokterý stát. Jejich provoz stojí nemalé peníze, na což už poněkolikáté poukázala Národní ekonomická rada vlády. Kvůli úsporám dříve navrhovala jejich sloučení, ale narazila. Nyní přišla s nápadem, aby některé pravomoci obce přenesly na společenství obcí. Tím by se mohly ušetřit miliardy korun.

Martin Savčenko ve svém obchodě.

Prodej zboží s HHC byl pro náš obchod motor, říká obchodník Martin Savčenko

/FOTO, VIDEO/ Obchod Happy CBD funguje v jedné z benešovských pasáží teprve o loňských Vánoc. Za necelé dva měsíce si tato franšíza táborské firmy rozšířené po celém Česku našla řadu stálých zákazníků. Právě tam se dají koupit zcela legálně výrobky, které pomáhají například při nespavosti, nervozitě nebo potížích s pohybovým aparátem.

Mezi nepedagogické pracovníky, kteří jsou pro každou školu nepostradatelní, patří například uklízečky.

Odbory se s vládou na penězích pro nepedagogy nedohodly. V rozpočtu chybí peníze

Školské odbory se dnes na jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) na penězích pro nepedagogy nedohodly. Na zaplacení 2000 nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství chybí zhruba 800 milionů korun. Vláda chce o navýšení rozpočtu jednat až v půli roku, řekl po jednání novinářům předseda školských odborů František Dobšík. Nechtěl komentovat, jak výsledek jednání ovlivní náladu ve školství a rozhodování odborů o případné stávce.

Žádost jednatele sboru o dotaci z Nadace Agrofert byla úspěšná.

Hasiči z Břas získali novou stříkačku

Devátý únorový den se zapsal do dějin Sboru dobrovolných hasičů v Břasích. Převzali novou motorovou stříkačku Tohatsu VE 1500, která nahradila přenosný stroj PS 12 z roku 1983 (zůstane však ve výbavě sboru jako záložní nebo při soutěžích).

Ilustrační foto

Vkladomat jako varování. Rozvahou si žena zachránila půl milionu

Jako přes kopírák. O podvodech, při kterých přišli poškození o statisíce se mluví a píše téměř každý den, velmi dobře jsou známé i metody podvodníků. Přesto se ale najdou tací, kteří i tak naletí. Tentokrát ale osvěta přece jen měla nějaký efekt a žena si zachránila půl milionu.

Fotbalisté Francovy Lhoty jarní část krajského přeboru nebalí...

Francova Lhota nic nebalí! Hledá posily se srdcem a ne kvůli penězům

/SERIÁL, KRAJSKÝ PŘEBOR/ Jsou sice poslední, ale nic rozhodně nebalí. Fotbalový tým Francovy Lhoty i do odvet povede hrající kouč Mojmír Jaroš, který se se spoluhráči pokusí o „zázrak“, smazat aktuální osmibodovou ztrátu na předposledního a ještě lépe se dostat výše.