Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Tecl

TJ Jiskra Havlíčkův Brod slavnostně otevřela svoji druhou sportovní halu. Stalo se tak v roce, kdy slaví sedmdesát let od svého vzniku.

Nejkrásnější dárek. TJ Jiskra Havlíčkův Brod si nadělila k výročí novou halu

V roce sedmdesátého výročí založení se TJ Jiskra Havlíčkův Brod dočkala vytouženého dárku. Ve městě totiž byla otevřena druhá sportovní hala. Stojí v těsné blízkosti staršího sportoviště, se kterým má společné sociální zázemí. „Sportovci se do té stávající haly nevešli a chodili sportovat různě do města,“ kvitoval úspěšné zakončení výstavby senátor a bývalý starosta města Jan Tecl.

Tak vypadají květnaté louky na okraji Brodu

Květnatá louka v Brodě. Krása i zbytečný plevel, hodnotí místní

/VIDEO/ Jako na vesnici. Na území Havlíčkova Brodu zavoněly květnaté louky. Originální ekologický projekt má podle ochránců přírody několik výhod, mimo jiné i finanční. Některým lidem ve městě se nápad líbí, jiní louky vnímají jako něco, co do města nepatří.

Na jihozápadní obchvat čekají netrpělivě hlavně lidé z přetížené Humpolecké ulice v Brodě. Tak to tam vypadá denně.

Obchvat Havlíčkova Brodu u Šmolov: hrozí soudy i placení vlastní studie

Ať si město zajistí na své náklady zpracování odborné studie, která doloží, že vybraná varianta číslo čtyři je pro stavbu vhodná. Není důvod, aby ji zpracovalo a platilo ŘSD, reagoval Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic na výběr trasy jihozápadního obchvatu Havlíčkova Brodu. „Vedení města ustoupilo jednomu člověku, naše varianta číslo dvě byla spolehlivě prověřená,“ dodal Buček.

Lídr hnutí ANO v Havlíčkově Brodě Vladimír Slávka.

Volební vítězové v Brodě: Nechceme paralyzovat radnici, věříme ve shodu

Politikaření na malém městě jako je Havlíčkův Brod nemá smysl. To si myslí lídr vítězné strany ANO 2011 – Ženy za Brod místostarosta Vladimír Slávka. S koaliční situací na radnici před volbami byl spokojený a doufá, že shoda potrvá i nadále. Také druhá ODS vzkazuje, že nemá v úmyslu paralyzovat radnici nějakými povolebními hádkami.

Jednání zastupitelů v Havlíčkově Brodě o obchvatu.

V Brodě už mají o obchvatu jasno: vyhrála čtvrtá varianta

/FOTO, VIDEO/ Vítězná varianta jihozápadního obchvatu je čtyřka. Rozhodlo o tom v pondělí na veřejném zasedání v Havlíčkově Brodě drtivou většinou jednadvacet zastupitelů z pětadvaceti. Tak od nás už hlasy ve volbách nečekejte, prohlásili zklamaní zástupci Šmolov a opustili jednací místnost. Vybraná varianta zasahuje do katastru dvou obcí Lípa a Michalovice. Ty už daly předem vědět, že se čtyřkou nesouhlasí.

Ve Šmolovech chtějí obchvat kvůli husté dopravě.

O obchvatu jednali brodští zastupitelé za zavřenými dveřmi

Novinářům ani slovo. Konečný verdikt padne v září. Za zavřenými dveřmi se konala začátkem týdne pracovní schůzka havlíčkobrodských zastupitelů na téma jihozápadní obchvat. Uvidíme, co přijde, obávají se obyvatelé Šmolov, kterých se stavba přímo týká.

130 let turistiky v Havlíčkově Brodě

V Havlíčkově Brodě oslavili 130. výročí založení Klubu českých turistů

Rok 2022 je pro havlíčkobrodské turisty akční hned od samého začátku. V lednu se konala volební členská schůze a během ní byl zvolen nový sedmičlenný výbor, který měl před sebou kromě obvyklých vycházek, pravidelných pochodů a poznávacích zájezdů ještě jeden specifický úkol. Důstojně, s úctou a v turistickém duchu oslavit 130. výročí založení Klubu českých turistů v Havlíčkově Brodě. Klubu, na jehož dlouhověkost jsme všichni náležitě hrdi a pyšni. 

Ve Šmolovech chtějí obchvat kvůli husté dopravě, ale nemohou se shodnout kde a jak.

Obchvat Brodu: do nepopulárního kroku se před volbami zastupitelům nechce

Máme čtyři varianty tras budoucího obchvatu Havlíčkova Brodu, ale ani jednu jsme nevybrali. Tak shrnul výsledky pondělní diskuse za zavřenými dveřmi místostarosta Brodu Zbyněk Stejskal. „Všechny návrhy jihozápadního obchvatu mají svoje odpůrce. Varianta, která by vyhovovala všem, není z finančních důvodů přijatelná pro Ředitelství silnic a dálnic. Navíc si začali stěžovat obyvatelé Občin, že oni obchvat nechtějí,“ konstatoval Stejskal.

Ve Šmolovech chtějí obchvat kvůli husté dopravě, ale nemohou se shodnout kde a jak.

Neshody lidí ze Šmolov se zastupiteli brzdí obchvat Havlíčkova Brodu

Kudy povede jihozápadní obchvat Brodu? Na tom se zatím nedohodli městští zastupitelé. Obchvat spojí výpadovky na Jihlavu a na Humpolec. Ale stále se nedaří najít vhodnou trasu kolem osady Šmolovy. Ve hře jsou dokonce čtyři varianty obchvatu, ale ani jedna zatím nedostala zelenou. Konečné rozhodnutí má padnout do prázdnin.

Kdysi honosná budova obchodní akademie pustne a chátrá.

Šanci získat obchodní akademii v Havlíčkově Brodě má už jen Charita

Tři zájemci ale vyhovoval jen jeden. Zastupitelé vybrali vítěze, který má šanci získat do vlastnictví definitivně budovu bývalé obchodní akademie. Je to Oblastní charita v Havlíčkově Brodě. „Zájemci byli tři. Kromě Charity jedna soukromá osoba a druhá byla společnost z Prahy,“ upřesnil starosta Jan Tecl.

Bezdomovec v podzemním kontejneru.

Brod zažil scénu jako z Addams Family, ruce trčely z podzemního kontejneru

Lidská ruka trčí z podzemního kontejneru. Navíc hýbe prsty. Scénu jako z hororu zažila žena, která v jedno mrazivé tmavé ráno spěchala do práce přes Rubešovo náměstí v Havlíčkově Brodě. Ruka patřila bezdomovci, který se chtěl ohřát. Nečekal, že spadne do jámy, ze které nebude moci ven. Jeden z nejkurióznějších případů zažila havlíčkobrodská městská policie letos začátkem roku.

Bezdomovec v podzemním kontejneru.

Kuriózní scéna: Z podzemního kontejneru v Havlíčkově Brodě trčela ruka

Lidská ruka trčí z podzemního kontejneru. Navíc hýbe prsty. Scénu jako z hororu zažila žena, která v jedno mrazivé tmavé ráno spěchala do práce přes Rubešovo náměstí v Havlíčkově Brodě. Ruka patřila bezdomovci, který se chtěl ohřát. Nečekal, že spadne do jámy, ze které nebude moci ven. Jeden z nejkurióznějších případů zažila havlíčkobrodská městská policie letos začátkem roku.

Bývalý dům dětí a mládeže v Brněnské ulici.

Byty, Domy dětí, tělocvičny: města nabízí místa pro uprchlíky, Přibyslav dvacet

Městské byty, ale také Domy dětí a mládeže nebo soukromé penziony. Na vlnu uprchlíků se připravují města na Vysočině. Pomoct se snaží i jednotlivci různými výzvami například na sociálních sítích. „Stojím na hranicích do Užhorodu. Máme dva mikrobusy, odvezeme potřebné kamkoliv do České republiky,“ zní výzva cestovatele z Vysočiny Oldy Dvořáka.  

Podoba hospice.

Kraj Vysočina postaví kamenný hospic v Havlíčkově Brodě, za 136 milionů korun

/VIZUALIZACE/ Mít doma umírajícího člověka je těžké. Hlavně psychicky, povzdechla si Eva Fikarová z Havlíčkova Brodu. Patří k těm, kteří uvítají kamenný hospic v Havlíčkově Brodě. Tam se o umírající postarají odborníci, když už rodina domácí péči nezvládne. Stavbu by podpořil i Josef Baloun, který před třemi lety prožil poslední chvíle svého dědy. „Měl rakovinu. Pro zdravotníky v nemocnici je pacient jen číslo. Nemám jim to za zlé. To, co jsem však viděl, mě deptalo,“ přiznal s tím, že nakonec pro něj našel místo v hospici v Chrudimi. „Byl tam úplně jiný přístup. Děda umřel tiše, v klidu a důstojně. Mohl jsem ho držet za ruku. Jsem za to vděčný. Hospic je u nás potřeba,“ zdůraznil.