Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Tecl

Peníze. Ilustrační snímek.

Stacionáři kvůli Covidu chybějí peníze na provoz. Radní snižují nájmy

Několik měsíců byl na jaře zavřený denní stacionář Úsvit v Havlíčkově Brodě. Proto požádal město o úlevy na nájemném, jelikož budova, kde sídlí stacionář, patří městu. V podobné situaci jako Úsvit se ocitla řada spolků a neziskových organizací v Brodě. Kvůli jarní pandemii koronaviru jim chybějí peníze na nájmy i provoz.

Ilustrační foto.

Havlíčkův Brod bojuje proti petardám letáky, jinde na Vysočině je zakázali

Odpusťte si ohňostroje, neházejte petardy vyzývá obyvatele města radnice v Havlíčkově Brodě a chystá letákovou kampaň. Je to výsledek iniciativy výboru pro životní prostředí, který chce zábavní pyrotechniku ve městě omezit už od loňského roku. Brod není jediné město, kde rány dělobuchů obyvatelům vadí. Podobnou zkušenost mají i další města na Vysočině.

Barokní oltář v kostele sv. Kateřiny demontovali památkáři.

Každou chvíli se mohou rozpadnout. Cenným oltářům v Havlíčkově Brodě hrozí zánik

Historicky cenných oltářů ze dvou kostelů v Havlíčkově Brodě se ujmou restaurátoři. Na opravy přispěje i město Havlíčkův Brod.  „Město daruje římskokatolické církvi děkanství v Havlíčkově Brodě částku 45 tisíc korun na opravy dvou oltářů. Jedná se o oltář v kostele svaté Kateřiny a oltář v kostele Nanebevzetí Panny Marie,“ upřesnil starosta Jan Tecl.  

Ilustrační foto.

Brod rozdá lidem roušky a připlatí na tiskárnu obličejových štítů

O bezpečnostních opatřeních kvůli nákaze koronavirem jednala v pondělí 6. dubna odpoledne rada města Havlíčkův Brod. "Rada města schvaluje poskytnutí bavlněných roušek občanům v celkovém počtu 19 606 kusů, to jsou dva kusy na jednu domácnost," informoval starosta Jan Tecl.

Odběrové místo na Covid-19. Ilustrační foto

Chceme znát počty nakažených volají starostové z Vysočiny

Starostové měst a obcí se už nedozví, kolik případů nákazy koronavirem u nich zjistili hygienici. Data jsou teď uváděna pouze po okresech. Důvodem omezení informací je podle Ministerstva zdravotnictví možné „lynčování” nakažených lidí v menších vesnicích. Některým starostům se to nelíbí a protestují. Jiní zákaz podporují, obávají se zhoršení už tak napjatých mezilidských vztahů.  

Lidé se při nákupech chrání rouškami a podobnými ochrannými pomůckami.

Dobrovolníci v Brodě donesou potřebným nákup až domů

Nákup až domů. Osamělým seniorům nad 65 let, zdravotně postiženým a lidem v karanténě zajistí město Havlíčkův Brod ve spolupráci se Sociálními službami a dobrovolníky z Charity, Fokusu, Červeného kříže nebo Skautů donášku nákupu, léků nebo drogistického zboží.

Ilustrační foto. Před zimou se bezdomovci v Brodě ukrývají většinou v čekárně na nádraží. Teď dostanou zvláštní přístřešek.

Zima je mírná, v buňce se bezdomovci zatím neohřáli

Nouzové zimní přístřeší pro lidi bez domova zřídilo město Havlíčkův Brod. Stavební buňka je v ulici Reynkova otevřena od sedmi večer do sedmi ráno. Klíč od ní mají technické služby a městská policie. Podle informací městských strážníků zatím žádný bezdomovec dočasný azyl v buňce nevyužil. Hlavním důvodem je zřejmě poměrně teplé počasí a mírná zima.

Kdysi majestátní budova chátrá, pro moderní využití se nehodí, přestavba by byla drahá.

Bývalá obchodní akademie chátrá, nikdo o ni nestojí, je stará a drahá

Azylový dům, školící centrum, byty, nebo snad něco jiného? Možnost jak zachránit bývalou obchodní akademii U Trojice hledá město Havlíčkův Brod. Budova pochází zpočátku 20. století. Je už deset let prázdná, chátrá a kupec se na ni bude hledat jen těžko. Žádný záměr, jak budovu využít, zatím nevyšel.

Kdysi majestátní budova chátrá, pro moderní využití se nehodí, přestavba by byla drahá.

Bývalá obchodní akademie chátrá. Nikdo o ni nestojí, je stará a drahá

Azylový dům, školící centrum, byty, nebo snad něco jiného? Možnost jak zachránit bývalou obchodní akademii U Trojice hledá město Havlíčkův Brod. Budova pochází zpočátku 20. století. Je už deset let prázdná, chátrá a kupec se na ni bude hledat jen těžko. Žádný záměr, jak budovu využít, zatím nevyšel.

Prostory radniční vinárny jsou originální, ale nájemcům se nedaří.

Historická radniční vinárna v Brodě má nového nájemce, otevře v únoru

Čtyři nájemci během tří let se vystřídali ve vinárně v podzemí staré radnice v centru Havlíčkova Brodu. Město, jako majitel objektu, vyhlásilo výběrové řízení. Podle názoru bývalých provozovatelů není vinárna výdělečný podnik a modernímu pohostinství už nestačí. Nicméně další nájemce se našel. Vinárnu chce otevřít v únoru.

Podvanácté se konala v areálu bývalého popraviště pardubického Zámečku pietní vzpomínka nazvaná Silver A v paměti tří generací.

Setkání připomnělo legendární skupinu Silver A

/FOTOGALERIE/ Podvanácté se konala v areálu bývalého popraviště pardubického Zámečku pietní vzpomínka nazvaná Silver A v paměti tří generací. Setkání připomínající uvedenou výsadkovou operační skupinu uctilo památku tří členů skupiny a dalších obětí nacismu.

Předvánoční pásmo hudebního souboru Kalamajka.

Druhý adventní víkend s Kalamajkou

Havlíčkův Brod - Již tradičně se folklorní soubor Kalamajka v předvánoční době představuje s nacvičeným vánočním pásmem tanců, vyprávění, říkadel a koled. Letos se celé vystoupení neslo v duchu putování od sv. Martina do Tří králů.

NOVÁ BUDOVA. V areálu vedle výpadovky na Humpolec  roste měsíc za měsícem velká budova.

Nové sídlo hasičů roste v Brodě naproti letišti

Havlíčkův Brod – Velké stěhování. To to čeká v budoucnu profesionální hasiče z Havlíčkova Brodu. Ve staré stanici v centru města se tísní. Proto v areálu vedle výpadovky na Humpolec proti letišti roste měsíc za měsícem velká budova. Bude to nová hasičská stanice. Investičně náročnou stavbu umožní dotace z evropských peněz za víc než čtvrt miliardy korun.

Budování obchvatu. Ilustrační foto.

Plánovaná stavba severozápadní spojky v Brodě už zase jitří vášně

Havlíčkův Brod - Po více než dvaceti letech se radnice v Brodě opět vrací ke stavbě takzvané severozápadní spojky. Jedná se o silnici vedoucí z lokality Ledečská k výpadovce na Kolín. Pro tuto trasu chce radnice upravit územní plán. Stavět ji chce Brod spolu s Krajem Vysočina. Trasu spojky radnice představila už před dvěma roky. Tehdy ji veřejnost odmítla. Dnes se proti chystané stavbě protestuje znova.  

OHŇOSTROJ. Pro člověka zábava, pro zvířata hlavně ptáky často krutá smrt.

Ochránci přírody chtějí v Brodě omezit ohňostroje a rachejtle

Havlíčkův Brod – Omezte používání pyrotechniky na území města, žádá brodské radní výbor pro životní prostředí města Havlíčkův Brod. Podle starosty Jana Tecla (ODS) je to ale námět na širší diskusi s odborníky i zástupci měst, kde už podobné regulace mají.  

Rekonstrukce Mírové ulice začala letos v únoru.

Mírová ulice v Brodě by měla být brzy průjezdná

Havlíčkův Brod – S ohledem na současnou katastrofální dopravní situaci v Havlíčkově Brodě aspoň jedna dobrá zpráva pro řidiče. Jedna z nejnáročnějších objížděk v Havlíčkově Brodě,která vznikla kvůli dlouhodobé rekonstrukci ulice Mírová, má do začátku listopadu skončit. Investiční akce za více než 106 milionů korun by měla podle původního harmonogramu končit až v prosinci tohoto roku.  

Kartu získá každý, kdo o ni požádá Sdružení IBD a prokáže nemoc potvrzením od lékaře.

Nemocní se střevními problémy mohou v Brodě na WC s kartou zadarmo

Havlíčkův Brod – Lidé trpící chronickou nemocí střev se v Brodě na WC dostanou nově zdarma se speciální kartou. „Rada města odsouhlasila, že se město Havlíčkův Brod zapojí do projektu WC karta. Technické služby nyní umožní během provozní doby, bezplatný vstup držitelům této WC karty na městské veřejné toalety," informuje v zápisu z rady města starosta Jan Tecl (ODS). Karta ulehčí život lidem kteří trpí zánětlivým střevním onemocněním jako je třeba Crohnova choroba. Kartu vydává sdružení Pacienti s IBD.

Tabule s pletenými závěsy zřejmě z Brodu na podzim zmizí.

Brodská pletená stezka zřejmě skončí

Havlíčkův Brod – Co dál, to bude muset řešit havlíčkobrodský spolek Epigram. Radní v Havlíčkově Brodě už nesouhlasí s tím, aby spolek Epigram i nadále využíval veřejná prostranství pro svůj projekt originálních informačních tabulí pod názvem Pletená stezka. 

Celé zařízení u nemocnice je moderní, světlé, pohodlné, vybavené novým nábytkem.

Domov U Panských se stěhuje, záhadně a narychlo

Havlíčkův Brod – Velké stěhování čeká do konce roku seniory z Domova U Panských. Budova údajně nevyhovuje moderním standardům. Podle krajského zastupitele Milana Plodíka (KSČM) se jedná o vyhazování peněz. Navíc ani obyvatelé Domova U Panských nejsou stěhováním nadšeni, dozvěděli se prý o něm na poslední chvíli.