Kreativ

ŠTÍTEK: Netvořice

Ze Zabíjačkového plesu v Netvořicích.

Na Zabíjačkovém plese předtančily skupiny Salta a Nech-těla odpočívat

/FOTOGALERIE/ Oblíbený Zabijačkový ples pořádaný Spolkem rodáků a Sokolem v Netvořicích nepostrádal ani letos svou noblesu a jedinečnou atmosféru. Večer v sobotu 11. ledna v místní sokolovně zahájili svým předtančením mladí svěřenci taneční školy Salta J. a K. Maršálkových, které vystřídala taneční skupina Nech-těla odpočívat z Hradišťka. Obě vystoupení byla odměněna zaslouženým potleskem.

Do pasti podjezdu pod silnicí I/3 se v dubnu 2010 chytil řidič kamionu z kraje Vysočina.

Brány mají v Konopišťské ulici bránit vjezdu vyšších aut

Umístění dvou poloportálových zábran, jejichž účelem je upozornit řidiče na sníženou výšku průjezdného profilu pod mostní konstrukcí mostu na silnici I/3, pod nímž vede silnice III/10614 z Benešova na Neveklov a Netvořice, navrhuje v Konopišťské ulici Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje.

Zabíjačkový ples Netvořice

V Netvořicích pořádají zabíjačkový ples

Spolek rodáků Netvořice a Tělovýchovná jednota Sokol Netvořice pořádají už dnes od dvacáté hodiny devátý ročník Zabíjačkového plesu. K dobré náladě bude hrát kapela Unigena a k předtančení přijala pozvání Taneční škola Salta J. a K. Maršálkových.

Plánek zamýšlené odpočívky u budoucí dálnice D3.

Odpočívka u budoucí dálnice D3 se krajským radním nezamlouvá

Posuzování vlivu na životní prostředí musí pokračovat. Takový požadavek schválili v pondělí 6. ledna středočeští radní k záměru vybudovat obří oboustrannou odpočívku Dunávice u chystané dálnice D3, poblíž městysu Netvořice na Benešovsku (či přesněji: spíš u Týnce nad Sázavou). Její navrhované podobě nejsou nakloněni jak krajští radní, tak pracovní skupina výboru pro životní prostředí a zemědělství středočeského zastupitelstva.

Z benefičního koncertu pěveckého sboru Chrpy ve Ville Vallile

Zapějí vánoční mši Jakuba Jana Ryby

Slavná a oblíbená, ale ne zcela jednoduchá Česká mše vánoční, jejímž autorem je Jakub Šimon Jan Ryba, přeštický rodák spojovaný především s Rožmitálem pod Třemšínem na Příbramsku, zazní v rámci vánočních svátků také v kostele ve Vysokém Újezdu u Netvořic. 

Plavecký bazén v Benešově.

KRÁTCE: Zlý kotel nepustí plavce do bazénu

Radovánky ve vlnách krytého plaveckého bazénu a také na ledě s bruslemi na nohou na zimním stadionu musejí oželet příznivci rekreačního sportování v Benešově. Jak oznámila Městská sportovní zařízení Benešov, bazén je od pondělí 9. do neděle 15. prosince úplně uzavřen. Zimní stadion je ve stejnou dobu v provozu ve velmi omezeném režimu.

Občané Netvořic se potkali na vánočním jarmarku

Tip Deníku: Spolek Kolna opět uspořádá Adventní dvorky v Netvořicích

/FOTOGALERIE/ Na tradiční každoroční akci Adventní dvorky čekají na statku U Kočky za komínem v Netvořicích na návštěvníky v sobotu 7. prosince od 10 až do 16 hodiny stánky s originálním dárkovým zbožím, vánoční výstava betlémů, tradiční pečivo, teplé občerstvení, lití olova, výtvarná dílna pro děti i dospělé a příjemná sváteční atmosféra.

Nový most u Starého Samechova.

Na Benešovsku a Kutnohorsku řidiči popojedou po novém

Zatímco na většinu lidí se v těchto dnech prakticky ze všech stran začínají valit všudypřítomné koledy a vánoční písně, krajským silničářům může nyní znít v uších i jiná melodie: Už je to uděláno, už je to hotovo… „V prvních dvou dnech tohoto týdne převzali pracovníci Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje další dvě dokončené dopravní stavby,“ informoval na svých webových stránkách krajský úřad.

Nový most u Starého Samechova.

Na Benešovsku a Kutnohorsku řidiči popojedou po novém

Zatímco na většinu lidí se v těchto dnech prakticky ze všech stran začínají valit všudypřítomné koledy a vánoční písně, krajským silničářům může nyní znít v uších i jiná melodie: Už je to uděláno, už je to hotovo… „V prvních dvou dnech tohoto týdne převzali pracovníci Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje další dvě dokončené dopravní stavby,“ informoval na svých webových stránkách krajský úřad.

Cesta k benešovské střelnici na Kavčíně.

Benešov vypořádává pozemky pod budoucím obchvatem

/FOTOGALERIE/ Odklonění vozidel, která projíždějí ulicemi města na Vlašim ze směru od Prahy a Tábora či Týnce nad Sázavou, Neveklova a Netvořic, plánují lídři radnice už řadu let. V současné době - při probíhající výstavbě dopravního terminálu, auty nejvíc trpí lidé z Čechovy ulice. Částečně jim pomůže dostavba terminálu, ale definitivní odlehčení přinese teprve severovýchodní obchvat města.

Lidé odvedle: Simona Simbartlová

Simona Simbartlová: Mám pocit, že na háčkování jsem už závislá

Simona Simbartlová z Netvořic miluje ruční práce již od základní školy. Nejdřív pletla, háčkovala a vyšívala na panenky a na sebe, později na tchyni či maminku, také na manžela a děti. Pak s tím na jistý čas přestala, důvodem byla zaneprázdněnost péčí o rodinu. Pak se k tomu po čase vrátila, k čepičkám a svetříkům pro vnučku přibyly háčkované hračky, a teď prodává již čtvrtou sezonu na akcích spolku Kolna.

Vodovod. Ilustrační foto.

Smlouvu na zajištění prací kolem vodovodního přivaděče D3 schválili radní

Smlouvu na technicko-organizační zajištění vodovodního přivaděče D3 schválili na svém minulém zasedání středočeští radní. „Společnost Vodohospodářský rozvoj a výstavba zpracuje na základě smlouvy přípravu vodovodního přivaděče D3 ve spolupráci s budoucím rozhodujícím investorem společností Úpravna vody Želivka Uzavření smlouvy schválili při svém jednání krajští radní,“ potvrdila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Stavební povolení na úpravu Velíšské mají na dva roky

Stavba bude provedena podle projektové dokumentace ověřené ve stavebním řízení a dokončena do dvou let ode dne nabytí právní moci vydání stavebního povolení. Právě to stojí v dokumentu Odboru dopravy a silničního hospodářství MěÚ Vlašim vydaném na začátku srpna.

Jízdu zpožděným autobusem zvolili z Týnce do Benešova jen čtyři cestující.

Cestující svezl autobus ČSAD s půlhodinovou „sekerou“

Zatímco v dobách před rokem 1990 si nechvalně známou pověst nespolehlivosti spojů vysloužily Československé státní dráhy, v současnosti „nedosažitelnou“ metu atakují autobusoví přepravci. Často jsou v tom kvůli „špuntům“ na silnicích způsobených nehodami nebo rekonstrukcemi a uzavírkami nevinně.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Poptávka po obecních bytech převyšuje nabídku města

Ještě dlouho, nejspíš ale trvale, zůstane neuspokojena poptávka po nájemním, obecním bydlení v Benešově. Počet žadatelů, kteří splní podmínky radničních pravidel pro pronajímání bytů, totiž několikanásobně převyšuje počet těch nabízených.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Ve Vlašimi příznivci filmů chodí znovu do letního kina

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Populární letní kino, které vzalo zasvé před téměř třemi roky při sesuvu půdy, je od pátku 12. července zase součástí zpátky ve městě na Blanici. Příznivci kinematografie ale nechodí do hlediště vedle zámku, nýbrž pod střechu někdejšího zimního stadionu. Diváci mají k dispozici 12 metrů široké plátno a do konce srpna uvidí 34 snímků.

Experimenta v radničním podzemí v Benešově.

KRÁTCE: Benešovské podzemí zůstane letos pro návštěvníky tabu

Benešov /FOTOGALERIE/ - Na zajímavou technickou expozici, kterou město Benešov zpřístupnilo pro veřejnost v podzemí radnice na Masarykově náměstí v polovině roku 2015 pod označením Experimenta, se letos zájemci nepodívají. Experimenta, v níž si lidé všech věkových kategorií mohli hrát se zvukem a světlem, je z technických důvodů mimo provoz.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: V Břežanech se budou celé tři měsíce otáčet autobusy

Břežany - Zvýšené riziko kolize místních, lešanských a břežanských řidičů, ale také chodců a případně dalších účastníků silničního provozu, s autobusy, přinese už brzy výstavba kanalizace v nedalekých Netvořicích. Potrvá celkem dlouho, tři měsíce.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Radnice informuje, kde je možné si ve městě odskočit

Benešov - Kvůli poměrně častým dotazům směrovaným na benešovskou radnici ohledně umístění veřejných toalet, úřad zveřejnil informace, kde je lze najít. „Po demolici tržnice ve Vnoučkově ulici, kde toalety byly, mají občané i návštěvníci našeho města možnost použít veřejné toalety v přízemí radnice,“ připomněla Naděžda Pauchová z oddělení správy majetku Městského úřadu v Benešově.

Ilustrační foto.

Áčko Týnce má dvanáctibodový náskok a kráčí do kraje

Benešov - Stolní tenisté odehráli 14. a 15.kolo. V nejvyšší soutěži si Týnec kráčí pro jasný postup do kraje. Benešovské céčko ztrácí již 12 bodů. Na chvostu tabulky začínají odpadat Netvořice a Olbramovicemi, mezi nimiž se patrně rozhodne o přímém sestupujícím. V OP2 zaškobrtly Čerčany, ale i přes porážku ve Voticích mají stále luxusní náskok 7 bodů. Boj o záchranu bude ještě dramatický.

Ilustrační foto

Šlágr prvního přeboru odložen

Benešovsko – Třinácté kolo soutěží stolních tenistů přineslo první porážku pro vlašimské áčko v OP5, které nestačilo na posilněné céčko Netvořic, které tak zdramatizovalo boj o přímý postup.

Ilustrační foto

Největší drama je ve čtyřce

Benešovsko – Po týdenní pauze během svátečního období se minulý týden opět rozeběhly okresní soutěže stolních tenistů. Na týmy čekalo první kolo odvetné části sezóny.

Ilustrační foto.

Šlágr víkendu zvládly Čerčany

Benešovsko – Deváté kolo okresních soutěží stolních tenistů přineslo v OP2 souboj o první místo mezi Čerčany a Teplýšovicemi, ve kterém byl úspěšnější domácí tým. Čerčany tak svému soupeři odskočily v tabulce o tři body.

V Netvořicích stojí při cestě betlém Jindry Šmídové.

V Netvořicích každý advent zdobí betlém s postavami v životní velikosti

Netvořice - Na počátku stál nápad zpestřit si předvánoční okolí domu. Výsledkem je unikátní betlém, který se postupně každoročně rozrůstá. Předlohou pro svérázné malované postavy v životní velikosti se stali také skuteční smrtelníci, konkrétně kamarádi a známí autorky betlému Jindry Šmídové, členové spolku KOLNA, tedy Kreativní Organizace Likvidující Nudyplnou Atmosféru.

Ilustrační foto.

Souboj o čelo tabulky OP3 zvládlo lépe ostředecké béčko

Benešovsko - Ani v pátém kole nenašli týnečtí stolní tenisté přemožitele, tentokráte vyhráli hladce ve Voticích. Hned za nimi jsou hráči z Petroupimi. Na první bod stále čekají Olbramovice. Na čele OP2 se překvapivě nadále drží nováček z Pyšel s bodovým náskokem před Teplýšovicemi. Konečně se probudila Mrač, které si připsala nejtěsnější výhru nad petroupimským béčkem.

Ladislav Hendrych, svědek všech nehod náklaďáků pod mostem silnice E55 se ptá, kdy úřady zvýší bezpečnost tohoto krizového místa.

Nebezpečnými dělají vjezdy do Benešova nepozorní řidiči náklaďáků

Benešov /FOTOGALERIE/ - Velká materiální škoda, ale bohužel už také jeden lidský život. Taková je bilance dopravních nehod u podjezdů mezinárodní silnice E55 v Benešově. Jeden tam přivádí motoristy od Týnce nad Sázavou, druhý pak od Neveklova a Netvořic. Pod oběma mohou projíždět i řidiči, kteří sjedou z E55.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Ve Villaniho ulici upraví provoz

Benešov - Návrh místní úpravy provozu v benešovské Villaniho ulici projednává v těchto dnech Odbor výstavby a územního plánování Městského úřadu Benešov a jeho silniční správní úřad. Žádost změny v provozu na tamní místní komunikaci podalo město Benešov a podklady projednali také policisté z dopravního inspektorátu.

Štafetové uklízení u Netvořic.

Netvořickým není lhostejné, jak to u nich vypadá

Netvořice - Iniciativa občanské společnosti na straně jedné, byrokracie úřadů na druhé. Tak lze ve zkratce popsat počin lidí z městyse Netvořice o zvelebení kousku země ležícího za humny. Už před několika lety Pražačka s netvořickými kořeny Šárka Zemanová „pobláznila“ další podobně laděné lidi.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Autobus ČSAD z Netvořic do Benešova nejezdí na čas

Benešov - Nový řidič a jeho potíže s pokladnou. To jsou ve zkratce problémy, které v úterý a středu zavinily velké zpoždění autobusu z Netvořic do Benešova. Spoj vyjíždí v 6.42 hodin a do cíle má dorazit v 7.35 hodin. V úterý tam přijel v 8.02 hodin a ve středu se ho cestující z Pecerad ani nedočkali. Přijíždět tam má v 7.18 hodin, ale ještě v osm hodin nejel. 

Ilustrační fotografie.

Na trubky kraj obcím rozdělí 26 milionů. Bylo by třeba víc

Střední Čechy – Na dobudování vodovodních a kanalizačních sítí by z krajského fondu životního prostředí a zemědělství měly středočeské obce a města získat dotace v celkové výši 26 milionů korun. Na návrh rozdělení dotací mezi 15 žadatelů kývli v pondělí středočeští radní – konečné slovo ale budou mít o týden později krajští zastupitelé.

Silnici v Konopišti chybí vodorovné značení.

Nová silnice v Konopišti je zatím bez zebry

Benešov – Ani několik týdnů po odfrézování staré a položení nové obalované směsi na silnici z Benešova na Neveklov a Netvořice, nestihli cestáři do prostoru konopišťského velkého parkoviště namalovat na silnici zebru.

Ilustrační foto.

Kvůli chatařům musí o víkendech vodu dovážet

Benešovsko - Dlouhodobé sucho trápí značnou částí území republiky, mezi nimi i Benešovsko. Kvůli suchu hrozí nebezpečí požárů, například včera vyjížděli hasiči k požáru pole u Křečovic. Trvalý nedostatek srážek a tím způsobený úbytek podzemní vody dělá těžkou hlavu představitelům některých obcí na Benešovsku.

Slavnost u kapličky Studánky.

Lesní kapličce u Netvořic žehnal děkan Metropolitní kapituly

Netvořice /FOTOGALERIE/ – Žehnání kapličce, které se říká Studánka, i studánce samotné, nad níž se malá lesní stavba tyčí od roku 1936, bylo v sobotu 28. dubna přítomno několik desítek obyvatel Netvořic. Ze studánky dodnes prýští pramenitá voda, i když podle současných hygienických norem není pitná. Připomněla to v krátkém projevu o historii místa i lidech, kteří lesní kapličku stavěli, starostka Netvořic Monika Šlehobrová.

Sázení stromů u Netvořic.

Dobrovolníci zasadili padesát stromů, pomohou tím včelám

Netvořice – Další brigádu, jejímž účelem je čistit a zkrášlovat okolí městyse Netvořice, mají za sebou po sobotě 14. dubna, tamní dobrovolníci. Jejich práci organizuje především Šárka Zemanová, která sídlo, v němž má kořeny její rodina, jezdí nyní navštěvovat už jen o víkendech. Ale podporu mají dobrovolníci také v úřadu městyse, proto se pokaždé schází parta lidí, jíž není lhostejný vzhled okolí jejich bydliště. V sobotu jich bylo sice jen osm, ale o to větší chuť měli k bezplatné práci ve prospěch všech.