Kreativ

ŠTÍTEK: Netvořice

Noční požár v Chrášťanech.

Požár rodinného domu v Chrášťanech: plameny sežehly majetek za milion korun

Chrášťany /FOTOGALERIE/ - Přibližně na jeden milion korun se vyšplhaly přímé škody při požáru, který v Chrášťanech na Benešovsku likvidovaly čtyři jednotky požární ochrany v noci na čtvrtek. Informaci o rodinném domě v plamenech přijalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ve 2.15 hodin. Na místo vyslalo profesionální jednotku z Benešova a dobrovolné sbory z Neveklova, Čerčan a Netvořic.

Noční požár v Chrášťanech.

Plameny sežehly majetek za milion korun

Chrášťany – Přibližně na jeden milion korun se vyšplhaly přímé škody při požáru, který v Chrášťanech likvidovaly čtyři jednotky požární ochrany v noci na čtvrtek 17. března.

Ilustrační foto.

Petici proti vzniku benešovského centra pro migranty podepsaly už tisíce lidí

Benešovsko - Benešov, Votice, Týnec nad Sázavou, Netvořice, Čerčany a Soběhrdy. To jsou sídla, kde se obyvatelé mohou svým podpisem připojit k protestu proti záměru ministerstva vnitra zřídit samotném středu Benešova centrum pro azylanty. Podle petičního výboru přibývá na podpisových arších autogramů po stovkách.

O objekt bývalých Pražských kasáren stojí město Benešov i Ministerstvo vnitra.

Petici proti vzniku benešovského centra pro migranty podepsaly už tisíce lidí

Benešovsko – Benešov, Votice, Týnec nad Sázavou, Netvořice, Čerčany a Soběhrdy. To jsou sídla, kde se obyvatelé mohou svým podpisem připojit k protestu proti záměru Ministerstva vnitra zřídit samotném středu Benešova centrum pro azylanty. Podle petičního výboru přibývá na podpisových arších autogramů po stovkách. Jen v neděli 7. února, tedy de facto třetí den „života" petice, se za pouhé tři hodiny podepsalo pod prohlášení na jediném místě téměř 800 lidí.

Stolní tenis

Neposkvrněné divišovské béčko mělo nahnáno v Pyšelích

Benešovsko – Okresní stolní tenisté odehráli ve čtyřech soutěžích 14. kolo. V „jedničce" si benešovské céčko navýšilo o bod vedení v soutěži díky zaváhání druhých Votic. Ve „dvojce" mílovými kroky kráčí benešovské déčko na vrchol a stále je bez ztráty bodu. Stejně jsou na tom divišovské celky. Áčko ve „trojce" má šestibodový náskok před druhým Smilkovem, béčko ve „čtyřce" potrápilo céčko Pyšel. Přesto Divišov těsně vyhrál a udržel čistý štít. Céčko Petroupimi se ale lídra drží jako klíště a postupu rozhodne asi druhý vzájemný zápas, který je na pořadu v 16. kole.

Natáčení reportáže Dobráci roku v Netvořicích.

Dobráci z Netvořic zasahovali letos už sedmadvacetkrát

Netvořice – Natěšení, ale především hodně zvědaví byli v úterý 22. prosince členové Sboru dobrovolných hasičů Netvořice. Na natáčení reportáže celostátní soutěže Dobráci roku, kterou slýcháváte na vlnách Českého rozhlasu Region, přišlo do sokolovny na padesát členů SDH. Do soutěže rozdělené ve své úvodní části do krajských kol, netvořické hasiče přihlásil syn velitele sboru Miroslava Šebka, Martin. „No ano, přihlásil nás ze zvědavosti," přiznal Miroslav Šebek. „Chtěli jsme vědět, co takové rozhlasové natáčení obnáší," usmál se pod nazdobeným vánočním smrkem na netvořickém náměstí. Právě tam měli hasiči „spicha" s rozhlasáky a právě tam také vznikal základ tohoto článku.

Ilustrační foto

Disciplinárka byla na potrestané mírná

Benešovsko – Okresní disciplinární komise fotbalu zasedala a potrestala jen dva hráče – Radek Vanta z Netvořic si prodlouží zimní přestávku o dva týdny, Jiří Maršoun z Dolních Kralovic se vyplatil z trestu a trenér Přestavlk Pavel Matoušek nesmí za incident dvakrát na hráčskou lavičku.

Netvořické dvorky.

V Netvořicích se opět vrátili do starých časů

Netvořice – Zručnost mistrů kameníka, košíkáře, skláře a dalších řemeslníků v dobových oděvech mohli obdivovat návštěvníci letošních Netvořických dvorků. Už devátý ročník akce, která příchozí jako mávnutím kouzelného proutku přenesla o bezmála o století zpět v čase každoročně pořádá sdružení Kolna.

Na Netvořických dvorcích se vrátíte do dob našich babiček.

Netvořické dvorky přiblížily krásu starých časů

Netvořice – Stejně tak jako v letech minulých i letošní druhá srpnová neděle patřila v Netvořicích starým řemeslům, zvyklostem, pouťovým radovánkám a vůbec životu na venkově za dob našich babiček a prababiček. Konaly se tam už tradiční Netvořické dvorky.

Setkání Krňanských v Krňanech v sobotu 13. června 2015.

V Krňanech už žádný Krňanský nežije, přesto se tam Krňanští sešli

Krňany /FOTOGALERIE/ - Kolik lidí v České republice nosí jméno Krňanský, Krňanská? Na tuhle otázku hledá odpověď sdružení Mezi řekami, které kvůli tomu společně s obcí nedaleko Netvořic na Benešovsku připravilo setkání nositelů zmiňovaného příjmení. Stalo se tak, jak jinak, právě v Krňanech.

Setkání Krňanských v Krňanech v sobotu 13. června 2015.

V Krňanech už žádný Krňanský nežije, přesto se tam Krňanští sešli

Krňany – Kolik lidí v České republice nosí jméno Krňanský, Krňanská? Na tuhle otázku hledá odpověď sdružení Mezi řekami, které kvůli tomu společně s obcí nedaleko Netvořic připravilo setkání nositelů zmiňovaného příjmení. Stalo se tak, jak jinak, právě v Krňanech. „Naše akce je vlastně obnovenou tradicí setkávání lidí s uvedeným příjmením, ale také rodáků, tedy těch, kteří se v Krňanech narodili a mají k obci stále vřelý vztah," připomněl předseda sdružení Václav Šmerák. „Povedlo se nám zmapovat, že v Čechách a na Moravě, žije dvě stě držitelů jména Krňanský, Krňanská.

Martin Fulín by se rád věnoval filmové tvorbě.

Nic jiného než filmovou tvorbu dělat nechci, říká Martin Fulín

Netvořice – Představy dětí o jejich budoucím povolání bývají různé. Zatímco jeden se drží při zemi a chce být „pouze" popelářem, druhý míří do vysoké politiky, a coby dospělý se vidí v prezidentském křesle. Najdou se ale i tací, kteří chtějí být rentiéry a nedělat vůbec nic. Jen si užívat. Bohužel osud je pak většinou zavane úplně jinam.

V úterý 31. března po 16. hodině sundávali  hasiči uvolněné plechy ze střechy domu v Tyršově ulici.

Padající plechy hrozily vážným úrazem v Tyršově ulici

Benešov /FOTO,VIDEO/ - V úterý 31. března po 16. hodině spěchali profesionální hasiči s vysokovýsuvným žebříkem do Tyršovy ulice, kde na střeše domu došlo k uvolnění plechů. Některé už předtím spadly do ulice, jiné museli hasiči upevnit nebo strhnout. Další odpolední výjezdy hasičů v textu.

Celnice v Konopišti.

Konopišťské celnici hrozí zkáza, zatím se po ní jezdí

Benešov – Možná milionová, i když zatím neupřesněná investice do opravy jedné z nejpozoruhodnějších památek města, čeká Benešov. Ten je totiž vlastníkem stavby, které se říká celnice a vidí ji každý, kdo jede do Konopiště po silnici z Benešova na Neveklov a Netvořice. Objekt, jakýsi můstek, který pro příjezd k zámku nemá prakticky žádný význam, poskytoval údajně přístřeší služebnictvu zámku. Teď je stavba v žalostném stavu i když ji, zatím bez následků, stále přejíždějí osobní vozy svatebčanů i těžké traktory a „klaďáky" Lesů ČR. Vede přes něj ale také turistická trasa vláčků a kočárů.