Kreativ

ŠTÍTEK: Netvořice

Požár střechy domku v Krňanech byl ohlášený v sobotu dopoledne v půl jedenácté, kdy už byla střecha zakouřená a bylo slyšet z podkroví praskání.

Seniorka v Krňanech přišla o střechu nad hlavou

Krňany /OBRAZEM/ - Požár střechy domku v Krňanech u silnice do Kamenného Přívozu byl ohlášený v sobotu dopoledne v půl jedenácté, kdy už byla střecha zakouřená a bylo slyšet z podkroví praskání.

Některé základní školy mají zápisy dětí do prvních tříd už za sebou.

Některé školy mají zápisy prvňáků už za sebou

Benešovsko - Zatímco některé základní školy na Benešovsku mají zápisy dětí do prvních tříd už za sebou, jinde na své budoucí žáčky teprve čekají. „U nás ve škole byl zápis už minulý týden," uvedla ředitelka Základní školy a Mateřské školy Louňovice pod Blaníkem Ivana Kočová.

Ilustrační foto.

Narušené stromy padají na silnice i v pondělí

Benešovsko - Hasičské jednotky i v pondělí 12. ledna, po náročném víkendu, kdy v sobotu na Benešovsku spěchaly ke 43 a v neděli k deseti převážně technickým zásahům, opět likvidují popadané stromy.

Ilustrační foto.

Z mimořádného zasedání OV KSČ Benešov před generální stávkou 1989

Benešov - Zpátky do minulosti: Co psaly okresní noviny před generální stávkou 1989? V neděli 26. listopadu 1989 od 7 hodin ráno se uskutečnilo v Benešově mimořádné zasedání předsednictva okresního výboru strany, které se zabývalo současnou vnitropolitickou situací v naší zemi a okrese. Projednalo rovněž přípravu zasedání OV KSČ, které se uskutečnilo v tentýž den od 8 hodin.

František Šplíchal z Velkých Heřmanic je Miminkem měsíce.

František Šplíchal vyhrál jen díky hlasovacím kuponům

Benešovsko – Přestože to po celý čas hlasování vypadalo, že vítězi zářijového kola ankety o Nejsympatičtější miminko měsíce se stanou Zuzana a Josef Šebkovi z Netvořic, pomyslný vavřínový věnec nakonec získal František Šplíchal z Velkých Heřmanic.

Které miminko se stane Miminkem září?

Největší šanci na výhru mají zatím dvojčata

Benešovsko – Téměř jedenáct tisíc hlasů zaslali do pondělního odpoledne čtenáři Benešovského deníku desítce prcků, kteří celý tento měsíc soutěží v anketě o Nejsympatičtější miminko září.

Do úklidové štafety se zapojili i manželé Maškovi.

Podle Heleny nejsou některé akce smysluplné

Netvořice – Zájem na tom, aby naše okolí nebylo plné odpadků, mají i manželé Helena a Petr Maškovi z Netvořic, kteří se v sobotu zapojili do prvního ročníku Úklidové štafety v Netvořicích. I oni vidí soužití člověka s přírodou stejně jako Šárka Zemanová, iniciátorka celé akce.

Úklidová štafeta se v Netvořicích shledala s velkým ohlasem. Ruku k díku přiložilo bezmála padesát dobrovolníků.

Úklidová štafeta je obdoba Čisté řeky Sázavy na suchu

Netvořice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Bezmála padesát dobrovolníků se sešlo v sobotu v Netvořicích na Benešovsku na prvním ročníku Úklidové štafety, kterou uspořádala Šárka Zemanová, a záštitu nad celou akcí převzal městys Netvořice.

Šárka Zemanová zorganizovala uklízení silničních příkopů.

Žádný volební trik, na venkov jezdí odpočívat a uklízet příkopy u silnic

Netvořice – Šárka Zemanová žije sice v Praze, ale energii jezdí už mnoho let nabírat do Netvořic. Právě tam si její rodina postavila rodinný dům a už od doby jeho budování zde tráví víkendy. A možná stejně dlouho, jako jezdí do Netvořic, uklízí také jejich okolí. I bez ohledu na to, že se blíží komunální volby. Žádné politické ambice totiž sympatická žena nemá.

Tomáš Barták vyrazil na Mistrovství světa v jednospřeží.

Tomáš Barták zamířil na Mistrovství světa

Benešovsko - Tomáš Barták, několikanásobný mistr ČR v jednospřeží a mistr opratí reprezentuje od úterý 23. až do neděle 28. září Českou republiku, městys Netvořice a Jezdecký klub Barták Nahoruby na Mistrovství světa v jednospřeží v maďarském Iszaku.

Netvořické dvorky 2014.

Netvořické dvorky znovu oživily kouzlo zašlých časů

Netvořice – Zručnost místrů kameníka, košíkáře, skláře a dalších řemeslníků v dobových kostýmech mohli obdivovat návštěvníci letošních Netvořických dvorků. Nedělní akci, která příchozí jako mávnutím kouzelného proutku přenesla o bezmála o století zpět v čase pořádá občanské sdružení Kolna.

Dopravní situace v Benešově - Máchova ulice.

Průjezd Benešovem se začne zlepšovat za dva týdny

Benešov - Několik souběžně prováděných výkopových prací v ulicích města ochromuje dopravu na celém území Benešova. Asi největší potíže mají řidiči, ale také chodci, kteří chtějí přecházet, v období špiček. Tedy ráno kolem osmé hodiny a odpoledne po šestnácté.

Otrávená liška s orlem mořským.

Jed zabíjí zvířata i na Příbramsku, otrávit se můžete pouhým dotykem

Příbram – Případů otrávených ptáků velmi silným jedem furadanem přibývá. Poslední mediálně známý případ je z Bechyně na Táborsku. Neznámý člověk jako návnadu použil vepřovou nohu napuštěnou jedem. Návnadu sebral orel mořský a odnesl ji na hnízdo. Výsledkem jsou mrtví rodiče tohoto vzácného dravce a dvě mláďata.

Ilustrační foto

Hokr za urážku rozhodčího Špičky dohrál

Benešovsko – Okresní disciplinární komise fotbalu potrestala pět hráčů nepodmíněnými tresty a dva dorostenci Poříčí také nesmí o víkendu nastoupit, i když nebyli projednáni. Nejhůře dopadl David Hokr z Netvořic, jenž byl vyloučen v důležitém záchranářském zápase III. třídy v Ostředku za hrubou urážku rozhodčího Petra Špičky, za což dostal šest zápasů „natvrdo" a jelikož byl kapitánem týmu, tak inkasoval ještě o jeden zápas víc. Do konce ročníku zbývají odehrát dvě kola, takže se mu stopka na zbylých pět zápasů přesune do nové sezony. Jediné, co ho může těšit, že tým i bez něj v závěru udržel výhru 4:3 a tudíž i šanci na záchranu.

Béďovi nebyly ještě ani čtyři roky...

Zda u Benešova zabíjel znovu karbofuran, určí laboratoř

Benešov - Zabíjel v Tužince, lesním masivu u Benešova, opět prudce jedovatý chmelový jed známý jako karbofuran? Právě to je základní otázka, na níž budou hledat odpověď po smrtelné otravě francouzského buldočka Bédi, odborníci. Podle chovatele čtyřletý psík při vycházce nic nepozřel, ale nejspíš jen olízl trávu.

Béďovi nebyly ještě ani čtyři roky...

Zda u Benešova zabíjel znovu karbofuran, určí laboratoř

Benešov – Zabíjel v Tužince, lesním masivu u Benešova, opět prudce jedovatý chmelový jed známý jako karbofuran? Právě to je základní otázka, na níž budou hledat odpověď po smrtelné otravě francouzského buldočka Bédi, odborníci.

Ilustrační foto

Šnajberkovi skončila sezona

Benešovsko – Disciplinární komise OFS Benešov na svém zasedání poměrně tvrdě trestala. Zaječický Pavel Šnajberk za incident v zápase s Bukovany inkasoval trest dva měsíce. Zbylá pětice si také poměrně dlouho nezahraje – čtyři zápasy Jan Hameta a Daniel Vaněk, tři utkání Michal Pomahač, Filip Sobotka a dorostenec Štěpán Popela.

Ilustrační foto

Za Davida Hokra inkasovaly kluby dva tisíce pokuty

AKTUALIZOVÁNO Benešovsko – Disciplinární komise OFS Benešov trestala nejen hráče, kteří dostali v uplynulém kole červené karty, ale také týmy Netvořic a Václavic, jenž inkasovaly citelné dvoutisícové pokuty za hráče přípravky Davida Hokra. Ten nastoupil ve dvou zápasech za oba kluby (má střídavý start z Václavic do Netvořic) dohromady tedy čtyři zápasy, bez řádného členství FAČR a tudíž se budou mužstvům zápasy kontumovat ve prospěch soupeřů, proti kterým nastoupil.

Ilustrační foto

Mužstva ze dna tabulek se vzbouřila

Benešovsko – První jarní kolo odjely i obě skupiny okresní III. třídy, ve kterých nebyla nouze o překvapení. O největší se postaralo ve skupině B poslední béčko Mezna, jenž díky čtyřem gólům Michala Šimáka porazilo lídra tabulky z Chocerad, který tak utrpěl první porážku v soutěži. I ve skupině A zaváhla vedoucí celek z Krhanic, jenž jen remizoval na hřišti dvanáctých Netvořic. Dařilo se i poslední Mysliči, jenž doma přestřílela Křečovice. Největší kanonádu mají na svědomí Postupice, když sedmkrát zacílily do sítě kondrackého béčka.

Mladíci Ratboře dostávají medaile za druhé místo v Ondrášovka cupu v Poříčí nad Sázavou.

Netvořice braly bronz

místní školní hale se uskutečnil třetí ročník Ondrášovka Cup, na kterém startovalo osm fotbalových mužstev starších přípravek – TJ Sokol Netvořice, FK Kolín, Slavoj Ratboř, FK Uhlířské Janovice, TJ Slovan Hradišťko, Jawa Pecerady, SK Benešov a domácí SK Posázavan Poříčí nad Sázavou. Za skvělého diváckého ohlasu rodičů i kamarádů se vítězem celodenního klání stal tým FK Kolín.

Mikulášské závody v gymnastice v Týnci nad Sázavou.

Děti přivezly devět medailí

Benešovsko - Devět medailí přivezly děti z Domu dětí a mládeže Benešov letos z tradičních Mikulášských závodů v Týnci nad Sázavou.

Kdo se stane Nejsympatičtějším miminkem října?

Hlasovat můžete už jen dva dny

Benešovsko – Své hlasy desítce nominovaných prcků, kteří soutěží o titul Nejsympatičtější miminko října, mohou posílat čtenáři Benešovského deníku ještě dnes a zítra.

Dopravní nehoda na silnici II/105 u Lešan se stala ve středu 13. listopadu kolem 7. hodiny.

Vážně zraněnou mladou ženu odvezl od nehody vrtulník

Benešovsko - Čelní srážka Oplu a Škody Felicie mezi Netvořicemi a Kamenným Přívozem na silnici II/105 na Benešovsku si vyžádala tři zraněné osoby. K vážnému karambolu  došlo ve středu ráno kolem 7. hodiny. Po nehodě zůstala ve Škodě Felicie zaklíněná sedmadvacetiletá řidička.

Dopravní nehoda na silnici II/105 u Lešan se stala ve středu 13. listopadu kolem 7. hodiny.

Vážně zraněnou mladou ženu odvezl od nehody vrtulník

Lešany –  Čelní srážka Oplu a Škody Felicie mezi Netvořicemi a Kamenným Přívozem  na silnici II/105 si vyžádala tři zraněné osoby. K vážnému karambolu  došlo ve středu ráno kolem 7. hodiny. Po nehodě zůstala ve Škodě Felicie   zaklíněná sedmadvacetiletá řidička.

Ilustrační foto

Lešanský Bartl se na hřišti neovládl

Benešovsko – Okresní disciplinární fotbalová komise potrestala osm hráčů, z nichž nejhůře dopadl Jiří Bartl z Lešan, který za urážky a pokus o napadení rozhodčího Petra Balíka „dostal" osm zápasů.

I v letošním roce počítá Středočeský kraj s penězi na školní jízdné.

Kraj rozdá školákům jízdné za 18 milionů korun

Středočeský kraj - Také tento rok bude Středočeský kraj dotovat žákům a studentům jízdné do škol. Rada kraje na svém nedávném zasedání schválila vyplacení stipendia pro bezmála deset tisíc žadatelů, kteří řádně podali přihlášku do výše zmíněného projektu.

V Nesvačilech si připomněli 70 let od vystěhování obce nacisty

V Nesvačilech si připomněli 70 let vzdálenou dobu smutku

Nesvačily – Nejspíš nejtragičtější období dějin Nesvačil, obce ležící nedaleko Bystřice, si připomínali místní i rodáci a přátelé obce. Letos tomu je právě sedmdesát let, co se také obyvatele Nesvačil museli ze zlovůle nacistických okupantů odstěhovat ze svých domovů.