Kreativ

ŠTÍTEK: Netvořice

Ilustrační foto

Mistři soutěží jsou jasní

Benešovsko – Poslední kolo uzavřelo brány čtyř okresních skupin stolního tenisu. Přeborníkem okresu se stalo céčko Benešov, OP 2 vyhrál Divišov, OP 3 Ostředek a OP 4 céčko Olbramovic.

Pražská integrovaná doprava. Ilustrační foto.

PID se od 1. dubna 2017 rozšíří na Neveklovsko a Sedlčansko

Praha - Pražská integrovaná doprava (PID) se od soboty 1. dubna 2017 rozšíří na Neveklovsko a Sedlčansko. Zavedeno bude devět nových a rozšířen provoz šesti nynějších autobusových linek. V pátek to sdělil Filip Drápal, mluvčí Ropid, který plánuje PID. Naposledy se PID rozšiřovala na Nymbursko.

Ilustrační foto

Céčko Benešova ovládlo okres

Benešovsko – Hráči čtyř okresních soutěží ve stolním tenise odjeli předposlední 25. kolo, po kterém jsou již jistí tři vítězové. Okresním přeborníkem se stalo céčko Benešova, v OP 2 kraloval jasně Divišov a v nejnižší soutěži si zajistilo postup do trojky céčko Olbramovic. V OP 3 rozhodne o postupujícím poslední kolo, pokud Ostředek vyhraje s béčkem Neveklova, tak postupuje, protože má lepší vzájemné zápasy s druhým béčkem Pyšel. Druhé celky z OP 2, OP 3 a OP4 budou po skončení základní části hrát baráž s předposledními celky vyšších soutěží (OP 1 respektive OP 2 respektive OP 3).

Podjezd pod mezinárodní silnicí E55 se vždy přes léto zúží o část vymezenou pro pěší.

Podjezd silnice u Konopiště znovu zúží betonové bloky

Benešov – Na pravidelnou letní úpravu podjezdu pod mezinárodní silnicí E55 si už brzy budou muset dát pozor motoristé mířící z Benešova na Konopiště, Neveklov, Netvořice nebo k nájezdu na zmiňovanou mezinárodní silnici.

Ilustrační foto

Benešovsko se lépe napojí na dopravu hlavního města

Benešovsko – Snadnější a rychlejší cestování více spoji. To je základ projektu, který od začátku dubna budou moci v praxi využívat také cestující z Benešovska. Do systému Pražské integrované dopravy (PID) se začlení nejen samotný Benešov, ale také dalších 16 obcí kraje. Mezi nimi i Neveklov, Netvořice a Týnec nad Sázavou.

Muzeum umění a designu Benešov.

Nová sezóna v muzeích klepe na dveře

Milovníci poučení i zábavy se mohou radovat. Od března začíná v některých muzeích na Benešovsku nová sezóna. Jiná zařízení se otevřou od dubna. Návštěvníky potěší nejen vylepšené expozice.

Ilustrační foto

Šlágr trojky zvládl lépe Ostředek než Pyšely

Benešovsko – Hráči čtyř okresních soutěží ve stolním tenise odjeli 16. kolo. Zajímavostí je první porážka (40 zápasů) divišovského Adama Strnky v OP 2, když v pětisetové bitvě prohrál s louňovickou Vendulou Tichou. To ale nic nezměnilo, na tom, že Divišov je jediným celkem v okresu, který stále drží vítěznou nit. 

Ilustrační foto

Již jen stolní tenisté Divišova jsou v okrese neomylní

Benešovsko – Po 15. kole okresních soutěží stolního tenisu je již jen jedno mužstvo, které neztratilo bod – v OP 2 Divišov. Dosud bez ztráty květinky, céčko Olbramovic, překvapivě remizovalo v nejnižší třídě s divišovským céčkem, přesto zůstalo v čele tabulky.

Kostelem ve Vysokém Újezdu zněla cimbálovka.

OBRAZEM: Kostelem ve Vysokém Újezdu zněla cimbálovka

Vysoký Újezd - Jedinečným předvánočním zážitkem se v pátek 23. prosince stal pro návštěvníky kostela Narození Panny Marie ve Vysokém Újezdu, obce nedaleko Netvořic, koncert, který připravilo sdružení Mezi řekami.

stolni tenis ilustracni foto

Céčko Benešova se udrželo v čele okresu

Benešovsko – I po dvanáctém kole okresních soutěží stolního tenisu zůstávají dva týmy bez ztráty květinky – v OP 2 nováček z Divišova a v OP 4 céčko Olbramovic.

Ilustrační foto

Šach bude mít dlouhou zimní přestávku

Benešovsko – Okresní disciplinární fotbalová komise zasedala a potrestala nejvyšším trestem Jaroslava Šacha z béčka Přestavlk, který si hrubé nesportovní chování nezahraje deset utkání.

U Lešan má zmizet 20 hektarů lesa, místo něj tam má být 50 metrů hluboká těžní jáma kamenolomu.

Petici proti otevření lomu u Lešan podepsalo na 800 lidí

Lešany – Šok před nedávnem zažili obyvatelé Lešan a jejich sousedé z Kamenného Přívozu, obce v okrese Praha – západ.Mezi těmito sídly chce soukromá firma GET otevřít na státem chráněném ložiskovém území nový kamenolom. Jeho dobývací prostor má výměru bezmála 20 hektarů s pomyslným středem na kopci Holé vršky. Ty jsou vzdálené jen zhruba půlkilometr od prvních domků lešanské osady Nová Ves. Holé vršky by těžbou zcela zmizely a tím by se nenávratně změnil tamní krajinný ráz. Příprava lámání granodioritu a křemenného dioritu, tedy pověstné posázavské žuly, jíž se někdy přezdívá i modrák, i těžba samotná, by pak okolí dalších dvacet let zásobovaly hlukem, zvýšeným dopravním zatížením a samozřejmě také prachem.

Kostel Narození Panny Marie ve Vysokém Újezdu.

Podzim mezi řekami občerství koncert ve Vysokém Újezdu

Vysoký Újezd – Na tradici festivalu Podblanický hudební podzim navazuje minisérie koncertů pod hlavičkou Podzim mezi řekami 2016. První z vystoupení se koná už v sobotu 22. října od 18 hodin v kostele Narození Panny Marie ve Vysokém Újezdu u Netvořic.

Šárka Zemanová.

Když může organizátorka uklízení Šárka Zemanová něco změnit, tak to udělá

Netvořice – Šárka Zemanová (na snímku) pochází z Netvořic, ale dlouhá léta už žije v českém hlavním městě. Do rodné obce ale nikdy nepřestala jezdit alespoň na víkendy. Při tom, ještě s malou dcerkou v kočárku, chodila po okolí. Už tehdy jí nebylo lhostejné, kolik je po příkopech odpadků. Proto je sbírala a nosila domů, do popelnice. O mnoho let později pak dostala nápad zapojit do uklízení i další stejně smýšlející lidi. Zrodila se akce s názvem Štafetové uklízení. Gruntování mělo jít od obce k obci. To se tak úplně nepovedlo, přesto lidé na popud Šárky Zemanové uklízejí kolem silnic vedoucích z Netvořic už tři roky.

Štafetové uklízení v Netvořicích.

OBRAZEM: V Netvořicích dobrovolníci už potřetí uklízeli příkopy kolem silnic

Netvořice - Třetí Štafetové uklízení si v sobotu „vystřihli" lidé z Netvořic. A vzhledem k tomu, že kromě černých skládek se asi nejvíc odpadků hromadí v příkopech kolem silnic, vyrazili právě k výpadovkám z městyse. A vůbec při tom nepřemýšleli, kdo za nepořádek může a kdo, že by ho měl uklidit, i když odpověď je nasnadě: cestující z osobních aut a tedy oni především.

Ilustrační foto

Ptáček a Tesáček dostali flastry

Benešovsko – Okresní disciplinární komise zasedala a trestala. Nejhůře dopadli za urážky libouňský brankář Roman Ptáček a úročnický Marek Tesáček, kteří nebudou hrát šest zápasů.

Ilustrační foto

Witner si postojí tři zápasy

Benešovsko – Okresní disciplinární komise zasedala a trestala hráče po prvním kole soutěží. Nejhůře dopadl Patrik Witner z popovického béčka, jenž si odpočine tři zápasy.

Středočeský hejtman Miloš Petera nechá námitky netvořických vůči bioplynce prověřit.

Netvořičtí si postěžovali na provoz bioplynky

Netvořice – Obyvatele městyse a především osady Lhota trápí nová bioplynka, která je ve zkušebním provozu. Občané si stěžují na hluk, zápach a také na to, že její provoz není v souladu s původně předloženým projektem.

Táborská ulice v Benešově.

Automobily v Benešově neprojedou ani u pivovaru

Benešov – Že mají cestáři nejvíce práce s opravami silnic právě v době, kdy chce většina lidí během dvou prázdninových měsíců vypadnout z města někam do přírody, je zřejmé každý rok. Letní uzavírky silnic jsou proto doslova želeným zákonem. A nejspíš to tak zůstane navždy. V zimě se totiž asfalt pokládá špatně.

Žáci Základní školy Netvořice vyhráli třetí ročník soutěže Strážci památek.

Vítězem soutěže Strážci památek 2016 se stala Základní škola Netvořice

Benešovsko – Vítězem třetího ročníku soutěže Strážci památek se stal tým 9. třídy Základní školy Netvořice ve složení Dominika Novotná, Barbora Stibůrková, Martin Fulín a Vojtěch Kluvanec. Na druhém místě skončilo družstvo benešovských gymnazistů a třetí příčku obsadil tým Základní školy a Mateřské školy Kácov.