Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Hruška končí, šíří se Bojkovicemi. Fámy způsobila smlouva o pronájmu

Bojkovice – Monopol Hrušky v Bojkovicích končí. Tato zpráva poslední měsíce letěla Bojkovicemi, jejichž obyvatelé neexistenci větší konkurence obchodů s potravinami v minulém roce v anketě Slováckého deníku označili za největší problém města. Zpráva se však ukázala jako nepravdivá. Fámu přitom vyvolala smlouva o pronájmu, která prodejně Hruška v bojkovickém obchodník domu (OD) Tis v příštím roce končí.

V Číně se prodával alkohol pančovaný viagrou

Peking - Výrobci alkoholu v Číně nelegálně přidali do tisíců lahví prášek z rozdrcené viagry a zákazníkům tvrdili, že má jejich destilát „schopnost uchovat člověku zdraví". Uvedly to čínské úřady pro bezpečnost potravin, které citoval zpravodajský server BBC News.

Přes 40 procent prodejců špatně označuje nebalené potraviny, zjistila inspekce

Brno – Přes 40 procent kontrolovaných prodejců potravin pochybila při označování nebalených potravin, k nimž patří nejčastěji pečivo, také masné a uzenářské výrobky, případně ovoce či zelenina. Nejčastěji se prodejci provinili, když zákazníka na štítku neinformovali o jménu výrobce a adrese sídla, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Inspekce se bude této problematice dále věnovat, protože situace je neuspokojivá.

Nehoda kamionu brzdí dopravu z Olomouce na Přerov

Olomouc – Převrácené nákladní auto komplikuje dopravu v Olomouci ve směru na Přerov. Nehoda se stala za kruhovým objezdem na silnici 55, řidiči se musí připravit na omezení trvající přibližně dvanáct hodin.

Česká kuchyně zažívá renesanci. Tuzemských surovin je ale nedostatek

Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se oslovení kuchaři a gastronomičtí experti. Problémem je nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.

Rozbory: Salmonela v Plzni byla jen v hotovém jídle a skořápkách

Plzeň - Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků. Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ani ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili. Dnes to řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. V plzeňské a klatovské nemocnici zůstávají už jen dva lidé.

Rusko bude hledat potraviny nelegálně dovážené z EU i v obchodech

Moskva - Rusko bude pátrat po potravinách, jejichž dovoz z Evropy byl loni zakázán, nejen v celním prostoru hraničních přechodů, ale i přímo v obchodech a skladech maloobchodní sítě. Napsal to dnes ruský list Kommersant s odvoláním na zdroje z ruského ministerstva zemědělství. Embargo na evropské potraviny zavedla Moskva odvetou za protiruské sankce Evropské unie vyhlášené po anexi ukrajinského Krymu.

Kulturista Bína: V dietě bych snědl cokoliv. Treska mi ale smrdí

Moravský Žižkov – Lednický kulturista Milan Obořil jej objevil v břeclavské posilovně. Jak se ukázalo, jeho výběr byl správný. Mladík Lukáš Bína z Moravského Žižkova byl tou správnou volbou a stal se společně s dalšími kulturisty z Břeclavska členem nově založeného Obořil Elite Teamu. Pod dohledem zkušenějšího trenéra se Bínovi , jemuž nechybí vůle a odhodlání, podařilo prorazit mezi českou juniorskou elitu hned na prvních závodech v životě. Stal se juniorským mistrem Moravy a následně i republiky.

Studie: Které potraviny dělají nafouklé břicho?

Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně předložili italští vědci studii, která analyzuje jev týkající se i těch lidí, kteří nemají nadváhu. Nafouklé břicho je totiž problém i pro četné štíhlé osoby a navíc často působí bolesti. Abychom mohli proti němu bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam takových potravin zahrnuje rovněž ovoce a zeleninu.

Ministerstvo zemědělství chce místo hygieniků kontrolovat restaurace

Praha - Ministerstvo zemědělství (MZe) chce převést pod své organizace kontroly restaurací a další kompetence hygieniků, kteří spadají pod ministerstvo zdravotnictví. Kvůli tomu také navrhuje převod 109 milionů korun ze zdravotnictví do svého rozpočtu. Vyplývá to z novely zákona o potravinách, kterou MZe poslalo do připomínkového řízení. Ministerstvo zdravotnictví s návrhem nesouhlasí, řekla Dana Šalamunová z tiskového oddělení úřadu.

Cestovatelka Žaneta Říhová: Zážitky z cest nikdo nevezme

Březnice – Žaneta Říhová má duši dobrodruha. Už několik let se s batohem vydává na cesty nejen po Asii. Jak prožívala v Nepálu letošní zemětřesení a co ji na čtyřměsíční cestě po Indonésii nejvíce okouzlilo prozradila v následujícím rozhovoru.

Cestovatelka Žaneta Říhová: Zážitky z cest nikdo nevezme

Žaneta Říhová má duši dobrodruha. Už několik let se s batohem vydává na cesty nejen po Asii. Jak prožívala v Nepálu letošní zemětřesení a co ji na čtyřměsíční cestě po Indonésii nejvíce okouzlilo prozradila v následujícím rozhovoru.

Studie: Které potraviny dělají nafouklé břicho?

Řím - Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně předložili italští vědci studii, která analyzuje jev týkající se i těch lidí, kteří nemají nadváhu. Nafouklé břicho je totiž problém i pro četné štíhlé osoby a navíc často působí bolesti. Abychom mohli proti němu bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam takových potravin zahrnuje rovněž ovoce a zeleninu.

Hygienici zavřeli tábor v Ostravici

Ostravice, Český Těšín - Účastníci letního tábora v Ostravici museli neplánovaně měnit program. Kvůli nevyhovujícím podmínkám totiž zotavující pobyt na dva dny uzavřela krajská hygiena. Takový krok museli její pracovníci udělat poprvé za posledních pět let.

Hlásit živočišné výrobky z dovozu stačí den předem

Praha - Lhůta pro hlášení dovozů potravin živočišného původu před příchodem zboží se ode dneška zkracuje ze dvou na jeden den. Nahlašovací povinnost se tak sjednocuje s rostlinnými výrobky. Vyplývá to z rozhodnutí vlády, které dnes začalo platit.

Odjakživa preferuji umění a jídlo

Počátky – Na Design Pikniku bude patřit k hlavním osobnostem gastronomické části programu česká foodstylistka a kuchařka Adéla Srbová.

Program bude šťavnatý

Počátky – Potkáte se se zpěvákem Martin Chodúrem a možná spolu zamíříte rovnou do kuchyně. Pokud milujete jídlo, muziku i hezké věci, nejspíš víte, v sobotu 8. srpna nesmíte chybět v Počátkách.

KRIMI MIX: Ulici Čs. armády uzavřel balíček s jídlem

Praha – Velký rozruch spojený s dopravním omezením vyvolal balíček s jídlem. Deníku to řekl Jan Daněk z ředitelství pražské policie v souvislosti s obousměrným uzavřením části ulice Československé armády v pražských Dejvicích mezi ulicemi Eliášova a Bubenečská – tedy v těsné blízkosti rezidence velvyslance USA.

Šternberský kopec láká na Kollera, Mňágu i dobré jídlo

Šternberk – V sobotu 1. srpna od čtrnácté hodiny ožije areál státního hradu Šternberk hudbou a také dobrým jídlem. Chystá se tady již dvanáctý ročník hudebního festivalu Šternberský kopec, na kterém zahraje například David Koller nebo kapely Mňága a Ždorp či No Name.

Hygienici: Salmonela byla asi jen v hotovém jídle a skořápkách

Plzeň - Další rozbory hygieniků a Zdravotního ústavu zatím neobjevily bakterie salmonely v jiných ingrediencích pokrmu, ani v plzeňské vývařovně a jídelně, ani u jejích zaměstnanců. Salmonela nakazila od pátku do úterý 133 lidí z Plzeňského kraje. Už ve středu hygienici řekli, že byla v hotovém jídle, tedy ve špagetách, a také na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly.

Čína se snaží převést obyvatele od rýže na brambory

Peking - Čínské úřady prohlásily, že brambory budou další hlavní potravinou v zemi, a postupně by měly vytlačovat pěstování rýže. Země se čím dál tím víc potýká se suchem, které znemožňuje vypěstovat dostatek rýže v zemi, jež má 1,3 miliardy obyvatel, informoval dnes zpravodajský server The Times.

Odškodné za nákazu salmonelou? I statisíce

Plzeň – Protrpěli si své, ale mají naději, že za to budou finančně odškodněni. Řeč je o více než stovce lidí z Plzně a Klatov, kteří se minulý týden nakazili salmonelózou, když snědli infikované špagety z vývařovny ZRTAS. Deníku to potvrdili oslovení právníci.

Putin nařídil ničit zboží dovážené do Ruska navzdory sankcím

Moskva - Zemědělské produkty, potraviny a suroviny dovezené do Ruska v rozporu s vyhlášeným embargem budou ruské úřady od příštího čtvrtka ničit. Vyplývá to z dekretu prezidenta Vladimira Putina, který dnes publikovala tisková služba Kremlu. O způsobu ničení má rozhodnout ruská vláda.

Středy doktora Středy: Co jsou vlákninové tablety?

Východní Čechy - Již několik týdnů se věnujeme důležitosti vlákniny v naší potravě. Dosud jsme se zmiňovali hlavně o přírodních zdrojích této blahodárné živiny, jakými jsou len setý, jitrocel indický nebo žito seté. Rozpustnou i nerozpustnou vlákninu ale můžeme přijímat i ve formě tablet.

Zemáky a zelé, živobytí celé

Brambory, kterým pravý Valach neřekne jinak než zemáky. Představit si život bez nich je vpravdě nemožné. Patří k základu života. I toho mého.

Středy doktora Středy: Co jsou vlákninové tablety?

Východní Čechy – Již několik týdnů se věnujeme důležitosti vlákniny v naší potravě. Dosud jsme se zmiňovali hlavně o přírodních zdrojích této blahodárné živiny, jakými jsou len setý, jitrocel indický nebo žito seté. Rozpustnou i nerozpustnou vlákninu ale můžeme přijímat i ve formě tablet.Nejedná se o klasické tablety, které se polykají, ale o tzv. kousací tablety. O jejich vlastnostech a účincích na zdraví si přečtěte na následujících řádcích.

Deset rad jak na salmonelózu

Důležité je dávat si pozor na rizikové potraviny, mezi něž patří vejce či saláty. Dbejte i na hygienu a skladování

Středy doktora Středy: Co jsou vlákninové tablety?

Východní Čechy – Již několik týdnů se věnujeme důležitosti vlákniny v naší potravě. Dosud jsme se zmiňovali hlavně o přírodních zdrojích této blahodárné živiny, jakými jsou len setý, jitrocel indický nebo žito seté. Rozpustnou i nerozpustnou vlákninu ale můžeme přijímat i ve formě tablet.Nejedná se o klasické tablety, které se polykají, ale o tzv. kousací tablety. O jejich vlastnostech a účincích na zdraví si přečtěte na následujících řádcích.

Náš region jde proti trendu. Žloutenka je u nás vzácností

Orlickoústecko – Světový den hepatitidy, který letos připadl na úterý 28. července, měl přispět k informovanosti o žloutence. V České republice v posledních letech prudce přibývá případů onemocnění hepatitidou typu A. Hygienici na Orlickoústecku nárůst ale nehlásí.

Středy doktora Středy: Co jsou vlákninové tablety?

Východní Čechy - Již několik týdnů se věnujeme důležitosti vlákniny v naší potravě. Dosud jsme se zmiňovali hlavně o přírodních zdrojích této blahodárné živiny, jakými jsou len setý, jitrocel indický nebo žito seté. Rozpustnou i nerozpustnou vlákninu ale můžeme přijímat i ve formě tablet.

Poslední kaplička hledá svého patrona

Nová Říše – Poslední ze tří kapliček, které se během prázdnin začnou stavět na obnovené novoříšské křížové cestě na vrchu Spravedlnost, čeká na někoho, kdo se jí ujme a stane se jejím patronem. Přispět na dokončení oprav na křížové cestě mohou lidé také prostřednictvím veřejné sbírky, která potrvá do letošního prosince.

Šéfkuchař: Nejdražší značky jsou spíše průměrné, levnější jsou kvalitnější

Praha – O jeho jménu je v poslední době slyšet stále častěji. Hned po studiích začal Radek Jakubec pracovat v Londýně, kde spolupracoval se známými šéfkuchaři, krátce působil ve Francii a poté i v Praze, kde vedl restauraci Metropolitan. Dvakrát po sobě získal doporučení michelinského průvodce. Dnes jako šéfkuchař vede kurzy vaření Chefparade. Často je možné ho potkat na farmářských trzích, jak nakupuje čerstvé suroviny do práce.