Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Zastupitelé se hádají o tržnici na Zelném trhu

Brno – Ačkoliv měli Brňané již od září znovu nakoupit potraviny v nové tržnici v bývalém Domě potravin na Zelném trhu, její dveře jim stále zůstávají zavřené. Rekonstrukci přitom radní největší městské části Brna-středu slibují již téměř dva roky.

Povstalci v Jižním Súdánu propustili 13 pracovníků OSN

Juba - Povstalci v Jižním Súdánu propustili 13 pracovníků OSN, které unesli před týdnem. Informovala o tom dnes OSN. Asi sto rebelů, kteří bojují již více než dva roky s vládními silami, uneslo minulý týden celkem 31 členů mírové mise OSN v Jižním Súdánu (UNMISS). Zatímco 18 bangladéšských příslušníků "modrých přileb" nedlouho poté propustili, zbývající pracovníky jihosúdánské národnosti drželi až do neděle.

Prodavačka se opila, zůstala ležet pod pultem

Praha - Chová se zmateně a za již zaplacené zboží požaduje peníze ještě jednou. Tohle telefonické upozornění na počínání prodavačky v prodejně potravin na Bělohorské ulici v Břevnově dostali v sobotu odpoledne strážníci z Prahy 6. A hned přišlo i vyřčení diagnózy, připomněl v pondělí Rudolf Rubeš z centrály městské policie: ta žena je zjevně opilá.

Jitka Chvílová: Poprvé jsem mezi uprchlíky vyrážela plná obav

Uherský Brod /ROZHOVOR/ - Je jednou z mála, která se přímo v našem regionu dostává do pravidelného kontaktu s uprchlíky. Hlavním úkolem koordinátorky pro mimořádné události Jitky Chvílové z Oblastní charity Uherský Brod je zajišťovat běžencům, kteří bývají vždy jen krátkodobě ubytováni na policejní služebně v Uherském Hradišti, snídaně, obědy i večeře. Se svými zkušenostmi se nyní svěřila čtenářům Slováckému deníku.

Utíkající muž maskoval vloupání fyzikální záhadou

Praha - V běhání je vážně dobrý - ale pokud jde o vymýšlení pohádek, to tedy, po pravdě, nic moc. Tak mohou pražští policisté zhodnotit výkony muže podezřelého z vloupání, kterého se jim díky přispění hned tří svědků podařilo zadržet poblíž místa činu. To, že pak hovořil o nepochopitelné, možná až nadpřirozené síle, nezabrání tomu, aby skončil před soudcem, poznamenal Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie, který v pondělí o případu z posledního říjnového dne informoval.

Vévodkyně a kuchařka: divadlo se čtyřmi chody

Brno – Jako polévka cibulový krém, dezert vytvořený z ovoce a další dva chody doplněné speciálními druhy vín. To vše servírované spolu s premiérou Vévodkyně a kuchařka. Propojení gastronomického a divadelního zážitku nabízí nová inscenace, jejíž uvedení chystá na scéně Reduty Národní divadlo Brno.

Víkendová porota Orlického deníku

Česká restaurace na Expo 2015 v Miláně byla vyhlášena mezi třemi nejlepšími. A co vy, nedáte dopustit na českou kuchyni? Co z ní máte nejraději?

Agrární komora si stěžuje na nedostatek informací ohledně TTIP

Praha - Agrární komora ČR se obává poklesu bezpečnostních a hygienických norem u potravin poté, co bude přijata transatlantická dohoda mezi EU a USA o investičním a obchodním partnerství (TTIP). Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že produkty dovezené z USA budou muset splňovat evropské podmínky, řekl jeho mluvčí Hynek Jordán.

V Památníku Velké Moravy ochutnávali jídla Slovanů

Staré Město – Dovědět se něco víc o stravě obyvatel Velké Moravy . Tuto možnost nabídli všem zájemcům v pátek zaměstnanci Slováckého muzea, respektive Památníku Velké Moravy ve Starém Městě, kde se akce konala.

Onkolog: Lidé podceňují příznaky

Jindřich Fínek je přednostou Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Osmapadesátiletý profesor se specializuje především na gynekologické nádory a nádory prsu. Ve FN Plzeň pracuje už 32 let.

Zimu přímo zbožňuji, říká Salvadorec Sanches

Ostředek – Před čtyřmi lety vyměnil Salvadorec Carlos Sanches slunečné počasí a moře za Českou republiku, kde je i zima. To mu však nevadí. „Jako teenager jsem odešel do USA, takže jsem na zimu zvyklý a přímo ji zbožňuji," překvapuje 34 letý fotbalista Ostředka.

Nové hubnoucí studio v Praze: nadváhu lze shazovat pomocí diety It´s my life!

Praha - Vzhledem k neúprosným statistikám, které jasně říkají, že každý pátý Čech trpí obezitou a každý třetí má nadváhu, se nedávno v centru Prahy otevřelo hubnoucí studio It´s my life! Jeho klienti shazují nadbytečná kila pod dohledem certifikovaného výživového poradce. Navíc se pravidelně měří na speciálním přístroji, který dokáže zanalyzovat velmi podrobně několik tělesných hodnot.

Centrum Eden pořádá podzimní hostinu

Bystřice nad Pernštejnem – Podzimní hodování připravili pro gurmány v zábavním centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Úroda je sklizena, a tak nabídne Roh hojnosti jídla na ochutnání především ze sezonních surovin, dýňové a bramborové pivo nebo i kvalitní kávu. Trh nabídne nejen zeleninu a děti se zabaví při vyřezávání dýní.

Vévodkyně a kuchařka: divadlo se čtyřmi chody

Brno – Jako polévka cibulový krém, dezert vytvořený z ovoce a další dva chody doplněné speciálními druhy vín. To vše servírované spolu s premiérou Vévodkyně a kuchařka. Propojení gastronomického a divadelního zážitku nabízí nová inscenace, jejíž uvedení chystá na scéně Reduty Národní divadlo Brno.

LOVCI FOTEK: S naší bronzí na věčné časy a nikdy jinak

Hluk – Zcela originálním způsobem využili bronzovou sochu prvního dělnického československého prezidenta Klementa Gottwalda ve sběrných surovinách v Hluku. Namísto toho, aby skulpturu v nadživotní velikosti poslali recyklovat do tavící pece, udělali z ní podnikového maskota, vítajícího návštěvníky pozměněnou parafrází proletářského hesla: „S naší bronzí na věčné časy a nikdy jinak."

Plzeň zažila festival chutí z celého světa

Plzeň – Oslavy 28. října nebyly letos v Plzně pouze ve znamení muzejních prohlídek či výstav. V prostorách DEPO2015 se vůbec poprvé konal Street Food Market, festival takzvaného pouličního jídla, který během dne přilákal do industriálních prostor tisíce gurmánů.

Kradli, kde se dalo, už je dopadla policie

Příbram – Policejní akce měla výborné výsledky. Kriminalisté při ní dopadli dva neúnavné zloděje, kteří krádežemi natropili téměř čtvrtmilionovou škodu.

Lidé podceňují příznaky, říká onkolog Fínek

Plzeň – Jindřich Fínek je přednostou Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Osmapadesátiletý profesor se specializuje především na gynekologické nádory a nádory prsu.

Hamburgery v Salmově paláci nahradí drogerie, bude už šestá v centru

Olomouc – O využití nebytových prostor v Salmově paláci na olomouckém Horním náměstí, odkud před měsícem odešel americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's, je již jasno. Hamburgery nahradí drogistické zboží. Obchod by měl otevřít počátkem příštího roku.

Kontrolou ČOI neprošlo 8 z 10 večerek v Praze a středních Čechách

Praha - Mimořádnou kontrolou České obchodní inspekce (ČOI) neprošlo osm z deseti večerek a minimarketů v Praze a Středočeském kraji. Nejvíce prodejců neuvádělo měrné ceny u balených potravin, případně vůbec neinformovali o cenách. Inspektoři jim za nedostatky vyměřili pokuty za celkových 77.000 korun. ČOI to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Z bývalé pošty má být galerie obchodů. Podívejte se

Zlín – Dělníci v ochranných helmách na hlavě, oděni do pracovních reflexních vest, na ústech mají někteří ochrannou roušku. Všude je pološero, prach se neustále víří, na několika místech zejí v podlaze velké a tmavé díry.

Vanovičtí budou od ledna na poštu chodit do obchodu

Blanensko – Koupí si chleba a rohlíky a zároveň si třeba pošlou doporučený dopis nebo zaplatí složenku. Taková bude od začátku příštího roku běžná praxe pro lidi ve Vanovicích. Tamní pobočku České pošty totiž převezme spotřební družstvo Jednota, které v obci provozuje prodejnu potravin.

MasterChef: v kuchyni má rád lehkost Itálie i rozmanitost Španělska

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Student vysoké školy Nick Pelikán z Kutné Hory se letos přihlásil do kuchařské show MasterChef. V soutěži ho zkušená porota vybrala mezi třicet nejlepších kuchařů. Prozradil na sebe, zda se věnoval vaření už odmalička a jestli je pro něj u jídla důležité i prostírání.

Živnostníci elektronickým pokladnám nevěří

Plzeň – Elektronická evidence tržeb ještě nespatřila světlo světa, přesto ale budí velké emoce. Proti zákonu, od kterého si vláda slibuje omezení daňových úniků, se postavili oslovení drobní živnostníci a podnikatelé.

Inženýrka v cukrárně? Považovali to za drzost, říká Jarmila Křížová

Brno /ROZHOVOR/ - Minulý týden podruhé získala titul jihomoravského živnostníka roku, její originální perníkový řez navíc odborníci ocenili jako nejlepší regionální potravinu. Majitelka brněnského Cukrářství a perníkářství Pusinka Jarmila Křížová podniká v oboru sladkostí už čtyřiadvacet let. Přitom je vystudovaná inženýrka ekonomie a po škole vystřídala sedm zaměstnání. Na začátku devadesátých let ale nemohla najít práci, proto se vrhla na podnikání. „Byla to tehdy drzost, že jsem si jako inženýrka otevřela cukrárnu. Vždycky jsem šla jinou cestou a snažila se být originální," usmívá se Křížová.

Tržnice u nádraží se dočká modernizace. Nezruší ji

Uherské Hradiště – Mám dost překrásné zeleniny, která je však zbavena jakékoliv chuti a kterou mi nabízí některé velké obchody. Raději si zajdu pro poctivou papriku z naší regionální produkce. Takový názor zastávají někteří obyvatelé Slovácka, jež za tímto účelem raději navštěvují různé trhy.

Za jídlem i sportem docházeli. Teď mají novou tělocvičnu

Spytihněv – Doslova o život šlo ještě nedávno prakticky denně školákům ze Spytihněvi. Citelně tam postrádali tělocvičnu a výdejnu školních obědů, kvůli čemuž děti musely chodit za sportem a poledním jídlem do zhruba tři čtvrtě kilometru vzdálené mateřinky, a to podél frekventovaného silničního tahu (hlavní spojnice na Uherské Hradiště), kde je ohrožovali neukáznění šoféři.