Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Konec chaosu. Českou potravinu ukáže vlajka

Praha /INFOGRAFIKA/ – České vlajky na kdejakých potravinách. Ty mají ve spotřebitelích vzbudit dojem, že se jedná o místní produkci, ale často mají s Českou republikou spojené jenom to, že putovaly od hranic do regálů obchodních řetězců. Ministerstvo zemědělství chce udělat matoucím označením přítrž a do novely zákona o potravinách se chystá definovat, co to vlastně český výrobek je.

Žloutenka na vzestupu. Děti očkují i zdarma

Česko trápí infekční nemoci. Salmonela ve špagetách z vývařovny v Plzni s desítkami nakažených i prudký nárůst případů žloutenky typu A napříč zemí posílají podle expertů jasný vzkaz: v létě je potřeba na kvalitu potravin a hygienu dávat daleko větší pozor.

Česká vlajka bude na potravinách, jen pokud budou opravdu z Česka

Praha - Ministerstvo zemědělství poslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o potravinách, která zakáže používání zavádějících log u výrobků, které nepochází z Česka. Výrobci nebudou moci dávat na potraviny nápisy jako například Česká republika, česká kvalita či mapu nebo vlajku ČR, pokud nebude výrobek vyrobený v Česku. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výrobek také bude muset být vyroben z českých surovin. U potravin, které se skládají z více surovin, bude muset být obsah českých částí minimálně 75 procent.

Deset rad jak na salmonelózu

Plzeň - Důležité je dávat si pozor na rizikové potraviny, mezi něž patří vejce či saláty. Dbejte i na hygienu a skladování

Žloutenka na vzestupu. Děti očkují i zdarma

Praha /INFOGRAFIKA/ – Česko trápí infekční nemoci. Salmonela ve špagetách z vývařovny v Plzni s desítkami nakažených i prudký nárůst případů žloutenky typu A napříč zemí posílají podle expertů jasný vzkaz: v létě je potřeba na kvalitu potravin a hygienu dávat daleko větší pozor.

Není sklípek jako sklípek – vyzkoušejte ten v Šatově

K dovolené patří nejen odpočinek a poznávání nových míst. Ať už jedete kamkoliv, jistě hledáte vhodnou restauraci, kde můžete strávit příjemný čas se svými blízkými ve společnosti dobrého jídla a pití. Zatouláte-li se na jižní Moravu, vyzkoušejte Moravský sklípek v Šatově, jenž vyhrál kategorii restaurace v soutěži TOP VINAŘSKÝ CÍL.

V nemocnicích stále zůstává šest desítek lidí se salmonelózou

Plzeň - V plzeňské fakultní nemocnici zůstává 53 lidí, kteří se nakazili salmonelózou. Posledního nemocného přijali lékaři v neděli před půlnocí. Prvních maximálně pět pacientů bude dnes zřejmě propuštěno domů, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Dalších sedm nakažených je podle krajského hygienika Přemysla Tomašuka v klatovské nemocnici.

Hygienici kontrolují dětské tábory

Karlovarsko - Letní prázdniny jsou v plném proudu a spousta školáků a studentů si své volné dny užívá na dětských táborech. V nabídce je nepřeberné množství různých míst, způsobů ubytování, ale i tábory různého zaměření nebo ty příměstské.

Prodej sudového vína: jenom s páskou

Jižní Morava, Praha - Od úmyslu zakázat prodej sudového vína z dovozu ustupuje ministr zemědělství Marian Jurečka, který pracuje na novele zákona o vinohradnictví a vinařství. Předpis má zpřísnit podmínky obchodu.

Výrobci krmiva pro psy a kočky neznají krizi

Paříž - Krmivo pro psy vkročilo do éry potravy šité přímo na míru, ať už je bio či dietní. Impuls k tomu dali takoví giganti, jako jsou Nestlé nebo Mars. Tento lukrativní sektor přebírá tendence v produkci potravin určených pro lidi, píše agentura AFP.

V Labi našli nebezpečný jed!

Děčín – Měřicí přístroje Povodí Labe zjistily v posledních týdnech na dolním toku řeky Labe mezi Ústím nad Labem a Hřenskem neobyčejně silné zamoření nebezpečnými polychlorovanými bifenyly (PCB).

Nutrie dostaly informační tabuli

Černošín – Početná rodinka nutrií, která už několik let žije v potůčku v Černošíně se dočkala informační tabule. Proč tomu tak je, to vysvětlil starosta města Miroslav Plincelner.

SZPI varovala před přípravky z internetu, mohou být nebezpečné

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování před přípravky, které slibují léčivé účinky, ve skutečnosti ale mohou být nebezpečné. Prostřednictvím internetu a sociálních sítích je lze získat pod označením Mineral Miracle Supplement (MMS) a Chlorine Dioxide Solution (CDS2). Obsahují látky používané k dezinfekci vody v bazénech nebo bělení prádla. Sdělil to mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Stravovací komise? Ne! Jídlo ohodnotí žáci v průzkumu

Rakovník - Žádná stravovací komise pro hodnocení kvality jídla podávaného žákům ve školní jídelně nevznikne. Podle radnice se bude kvalita jídla hodnotit pomocí průzkumu na školách, ale případné připomínky či stížnosti ke kvalitě jídel mohou rodiče uplatňovat v radách škol. Změny se dočká i objednávkový systém jídel.

Veterináři letos našli chyby u 15 procent restaurací

Praha - Státní veterinární správa (SVS) letos zkontrolovala 6243 jídelen a restaurací, chyby našla u 15 procent z nich. Nejčastěji šlo o nedostatečnou dokumentaci, pochybení se ale našla i v hygieně provozu. Za zjištěné nešvary SVS navrhla pokuty za více než tři miliony korun. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Majer.

V Nasavrkách začali sbírat biodpoad

Nasavrky - Město Nasavrky zavedlo systém sběru bioodpadů. Ke sběru bioodpadů bude využíván traktorový nosič kontejnerů, šest kusů kontejnerů o objemu pěti metrů krychlových a štěpkovač. Kontejnery zelené barvy jsou opatřeny nezaměnitelným nápisem nápisem „Bioodpad Nasavrky".

Hygienici zavřeli občerstvení v ZOO v Ústí. Problémy byly i na hipodromu v Mostě

Ústí nad Labem, Most - Hygienici nechali kvůli závažným nedostatkům uzavřít provozovnu občerstvení v ústecké zoologické zahradě. V prodejně Papua, která je ve správní budově zoo, našli hmyz a nečistoty a netekla v ní teplá voda, ačkoli se tam pracuje se syrovými potravinami. ČTK to zjistila z webu Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. Před týdnem narazili hygienici na problém v Mostě na hipodromu.

S návratem recese roste v Řecku počet zavíraných obchodů

Atény - Jorgos Prasinudis provozoval svou opravnu motocyklů v Aténách tři desetiletí, v dobrých i špatných časech. Nyní však na jeho okně visí nápis "na prodej". Prázdné výklady jsou znovu běžným rysem řeckých měst a obcí kvůli poslední krizi, která vyvolala obavy o budoucnost Řecka v eurozóně a způsobila, že lidé přestali utrácet, píše agentura AP.

Polská restaurace chtěla nabízet jídla z tuleňů, vyvolala bouři

Jastarnia (Polsko) - Obliby tradičních regionálních specialit chtěl využít jistý majitel restaurace z polské Helské kosy, který plánoval servírovat hostům jídla z tuleního masa. Novinka ale rozčílila ochránce zvířat i turisty, informují polská média. Milovníci nezvyklých gastronomických zážitků nakonec tulení speciality neochutnají.

Každý druhý padesátník v Česku onemocní řídnutím kostí

Brandýs nad Orlicí – Statistiky lékařů ukazují, že různým stupněm osteoporózy onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let. „Mezi její hlavní projevy patří řídnutí kostí, které jsou křehčí a snadno se lámou i během zcela běžných denních aktivit. Dalším problémem je, že většina lidí vůbec neví, že touto nemocí trpí. O to hůře pak mohou bojovat proti riziku ´budoucích´ zlomenin," upozorňuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Tropy jsou zpátky a proto hurá k vodě!

Jinolice – Teploměr už zase ukazuje třicítky a pro nás je to jasným signálem, že naše tělesná schránka potřebuje zchladit. Mám na mysli nejen důsledným doplňováním tekutin, ale také koupáním. Jestli se právě teď rozhodujete, kam pod stan nebo do kempu, můžeme vám doporučit Jinolické rybníky.

Vyšší DPH způsobuje Řekům další starosti. Lidé počítají každý cent

Atény - Turistům procházejícím úzkými ulicemi centra Atén zvýšení ceny suvlaki, oblíbeného řeckého grilovaného masa na jehle, o 20 centů (pět Kč) nemusí připadat nijak vysoké. Pro číšníka Stavrose Giokase je však pondělní zvýšení daně z přidané hodnoty velkou starostí, píše agentura Reuters.

VIDEO: Na rozestavěné silnici se našly kostry dávných Chrudimáků

Chrudim - Při záchranném archeologickém průzkumu na staveništi severního silničního přivaděče teď archeologové v Chrudimi našli stopy po pravěkém sídlišti z období neolitu, čili mladší doby kamenné a také eneolitu, starší doby kamenné. Půda vydala i dvojici hrobů s mnohem mladšími kosterními pozůstatky a archeologové narazili též na možné pozůstatky žárových hrobů lužické kultury.

Extra panenské oleje doplní chuť letních jídel

Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.

Proč a jak jíme z nudy

Jídlo může být jakýmsi rozptýlením, jestliže se nudíme nebo musíme plnit nevděčný úkol. Abychom neupadali do tohoto pokušení, naučme se rozeznávat, jaký skutečný smysl má hlad a pocit nasycení, píše italský deník Corriere della Sera.