Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Připálené jídlo vyrazilo hasit šest cisteren

Praha – Odolena Voda na Praze-východ, kouř z bytu signalizuje požár ve druhém patře domu v ulici Československé armády. Takové hlášení přijali v sobotu přesně v šest večer středočeští hasiči. Na udanou adresu tak vyjelo šest cisteren, automobilový žebřík a plošina.

Porošenko: Na Donbasu minulý týden poprvé fungovalo příměří

Kyjev – Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes prohlásil, že za uplynulý týden na východě země poprvé od zahájení bojů před více než rokem fungovala dohoda o zastavení palby a při přestřelkách nebyl zabit žádný z vojáků. Povstalci nicméně tvrdí, že v pátek projektil vypálený vládními silami zabil jednoho civilistu.

Není důvod plýtvat, křivé potraviny nejsou závadné

Praha – Supermarkety nechtějí přijímat od zemědělců nevzhledné ovoce a jídlo. Spousta úrody tak zůstává na polích a důvody nemusí být jenom estetické. Na tento nešvar v sobotu na Piazzetě Národního divadla upozorňuje iniciativa Zachraň jídlo.

V zahradách trojského zámku začal festival jídla Foodparade

Praha – Milovníci dobrého jídla budou mít o tomto víkendu možnost navštívit 5. ročník festivalu jídla a pití Foodparade v zahradách pražského trojského zámku. Ochutnat bude možné z menu sestavovaných řadou věhlasných restaurací, které nabídnou výběr zvěřinových pokrmů, sushi, hamburgery, nebo grilované maso.

Jezovou opustili další Syřané

Bělá pod Bezdězem/ Jezová - Křik dospělých, dětských smích a všudypřítomný šrumec. To vše doprovázelo páteční propouštění Syřanů z uprchlického tábora
v Bělé – Jezové, kteří již dříve požádali v Maďarsku o azyl.

Červený kříž dá propuštěným Syřanům jídlo a hygienické potřeby

Praha - Propouštění Syřané, kteří opouštějí v Česku záchytná zařízení, dostanou od Českého červeného kříže základní humanitární pomoc. Obdrží třeba jídlo, pití nebo hygienické potřeby. Humanitární organizace se na tom dohodla s ministerstvem vnitra. Opatření začne fungovat ode dneška, řekl prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. Peníze a věci na pomoc uprchlíkům sbírají i další organizace.

Jezovou opustili další Syřané. Většina běženců míří do Německa

Mladoboleslavsko - Křik dospělých, dětských smích a všudypřítomný šrumec. To vše doprovázelo páteční propouštění Syřanů z uprchlického tábora
v Bělé pod Bezdězem - Jezové na Mladoboleslavsku, kteří již dříve požádali v Maďarsku o azyl. Ze třech českých detenčních zařízení mělo během pátku odjet na padesát běženců. S jejich vypravováním pomáhal Český červený kříž a také Českobratrská církev evangelická.

Nikoho jsme nezabili, nic po nikom nechtěli, reaguje Janota na kritiku Wůdstocku

Břeclav – Jako nemístnou a přesahující hranici slušného chování. Tak vnímá Jaromír Janota z agentury Apollo Jihomoravská kritiku, která v Břeclavi nastala po skončení premiérového ročníku festivalu Břeclavský Wůdstock. „Pisatelé, kteří teď odborně akci hodnotí, by tam měli alespoň být a vidět to," vyjádřil se Janota, jehož agentura událost pořádala. Festival vidí jako povedený, kritiku jako neoprávněnou.

LOVCI FOTEK: Tomu dali, tomu dali, na chodník už nedostali

V Plumlově krásně opravili Hlavní náměstí, ovšem na jeden z chodníků se jaksi pozapomnělo. Základ by tu byl, ale dlažba chybí. Proto se zřejmě majitel budovy rozhodl na věc upozornit netradičním způsobem. Vyvěsil z okna plachtu s kritickým a zároveň trochu úsměvným nápisem. Své básnické střevo rozhodně nezapřel.

V.I.P. návštěvníkům šampionátu v Hradišti prý hrozila salmonela

Uherské Hradiště - Patřili mezi nejvzácnější hosty fotbalového šampionátu. Mělo se jim dostávat té nejluxusnější péče. A přesto právě jim hrozily zdravotní komplikace. Vše zavčasu naštěstí odhalili pracovníci krajské hygienické stanice ve Zlíně. Řeč je o návštěvnících V. I. P. zóny červnového Mistrovství Evropy ve fotbale juniorů do 21 let, které se mimo jiné konalo také v Uherském Hradišti.

Vegané rozloží piknik u hvězdárny. Přidáte se?

Prostějov – Vegané, propagátoři této formy stravování nebo i ti, kteří by se chtěli s tímto fenoménem seznámit, mohou přijít v sobotu odpoledne do Kolářových sadů. U hvězdárny se bude konat od čtrnácti hodin čtvrtý veganský piknik.

Na kvalitu jídel ve školní jídelně dohlédne šéfkuchař Jaroslav Sapík

Rakovník - Zásadní změnou v době letních prázdnin prošla školní jídelna v Martinovského ulici v Rakovníku. Nově se již o stravování žáků, studentů a kantorů nebude starat soukromá firma, ale příspěvková organizace Školní jídelna, kterou zřídilo vedení města. Na kvalitu jídel bude navíc dohlížet uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík.

Přeštice zvou na dožínky a pivní slavnosti

Přeštice - Plzeňský kraj udržuje dožínkovou tradici a každý rok pořádá oslavu ukončení sklizně v jednom z měst nebo obcí regionu. Tentokrát se všichni ti, kdo chtějí poděkovat za dobrou sklizeň a odpočinout si po namáhavé práci, sejdou v Přešticích.

Víkend patří jídlu.. Lidé zajdou na pivo a chilli

Obžerství se o víkendu oddají lidé z jižní Moravy. V Brně si nenechají ujít Den Starobrna na stadionu za Lužánkami. Břeclavští otestují chuťové buňky na Chillifestu při jedení jedné z nejpálivějších papriček. Křupavý a čerstvý chleba čeká na nadšence ze Znojemska.

Osoblaha láká na jídlo a lekci válečné historie

Vypravit se na výlet do Osoblahy v sobotu 5. září určitě stojí za to. Už jen samotná cesta úzkokolejkou je zážitek. 
A v Osoblaze navíc na všechny čeká gastrofestival se spoustou dobrého jídla a doprovodným programem. Fanoušci vojenské historie se zase mohou od 
12.45 hodin těšit na výpravné ukázky bojových operací z konce druhé světové války.

Veletrh sociálních služeb v Bruntále

Jedenácté pokračování bude mít každoroční Veletrh sociálních služeb města Bruntál. Proběhne v sobotu 5. září od 9 do 14 hodin ve Společenském domě v Ruské ulici, součástí je i doprovodný kulturní program.

Víkend patří jídlu. Lidé zajdou na pivo a chilli

Jižní Morava – Obžerství se o víkendu oddají lidé z jižní Moravy. V Brně si nenechají ujít Den Starobrna na stadionu za Lužánkami. Břeclavští otestují chuťové buňky na Chillifestu při jedení jedné z nejpálivějších papriček. Křupavý a čerstvý chleba čeká na nadšence ze Znojemska.

Sladkosti ve školách končí, bufety už mění nabídku

Hodonínsko – Žáci se vrátili po letních prázdninách do školních lavic. Kromě dalších vědomostí je v některých školách čekala změna jídelníčku na chodbách. Už na jaře senát odhlasoval novelu školského zákona, která zakazuje ve školách prodej nezdravých potravin. I když přesný prováděcí předpis, který má konkrétně jmenovat zakázané potraviny, chybí, školy preventivně z bufetu nezdravé potraviny vyřadily.

LOVCI FOTEK: Hrdinní vandalové - určitě potmě a beze svědků

:-( Poškozené nebo vyvrácené místní a informační tabule, dopravní značky, poničené lavičky, přístřešky kolem cyklostezek se často stávají obětí vandalského řádění, ale i obžalobou těch, kteří možná byli svědky jejich úmyslného ničení, ale z pohodlnosti nebo dokonce z lhostejnosti vůbec nezakročili.

Na kvalitu jídel ve školní jídelně dohlédne šéfkuchař Jaroslav Sapík

Rakovník - Zásadní změnou během letních prázdnin prošla školní jídelna v Martinovského ulici v Rakovníku. Nově se již o stravování žáků, studentů a kantorů nebude starat soukromá firma, ale příspěvková organizace Školní jídelna, kterou zřídilo vedení města. Na kvalitu jídel bude navíc dohlížet uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík.

Některé školy už automaty nemají

Frýdecko-Místecko - Novela školského zákona počítá ve školách s omezením nabídky potravin, které si děti mohou zakoupit v automatech. Některé základní školy v regionu už tento problém vyřešily.

Na výstavišti nechyběl ani Státní zemědělský intervenční fond

České Budějovice - Státní zemědělský intervenční fond se výstavy Země živitelka účastní pravidelně, protože se jedná o nejvýznamnější oborovou a kulturní událost a jako jediná v ČR svým záběrem zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Akce se každoročně těší velkému zájmu široké veřejnosti i odborníků. Ani letos tomu nebylo jinak. Navzdory velkému horku a prudkému slunci zaznamenal veletrh rekordní účast, do areálu českobudějovického výstaviště zavítalo přes sto tisíc návštěvníků, kteří si mohli prohlédnout expozice a stánky od téměř 600 vystavovatelů.

Do Frýdlantu se po letech vracejí krajské dožínky

Frýdlant - Do historických dožínek se v sobotu 5. září oděje centrum Frýdlantu. Po letech se sem totiž vracejí krajské dožínky Libereckého kraje. Nabídnou program pro děti i dospělé. Od zemědělských strojů a zvířat přes dožínkovou mši, dětský program, dechovou hudbu až po hvězdy pop music.

Počet ekofarem od začátku roku stoupl o osm procent

Praha – Od začátku roku vzrostl počet ekofarem o více než osm procent, nyní jich je 4188. Ekologičtí podnikatelé hospodaří na 502.374 ha půdy, což je přibližně 12 procent celkové výměry půdního fondu v Česku. Na dnešní tiskové konferenci při zahájení 11. ročníku propagační akce Měsíc biopotravin to uvedli zástupci ministerstva zemědělství. O 4,5 procenta také vzrostl počet výrobců biopotravin, nyní je jich 529.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Nemocnice vaří ve vlastní kuchyni

České Budějovice - Na karbanátcích, ratatouille a řadě dalších dobrot si dnes mohou pochutnat pacienti a zaměstnanci českobudějovické nemocnice. O obsah jejich talířů se od dnešního rána stará tým 39 zaměstnanců zbrusu nové nemocniční kuchyně. Její provoz startuje po osmileté odmlce, kdy pro zdravotnické zařízení vařila menza Jihočeské univerzity a hotová jídla se sem dovážela.

Jídlo z nemocnice ohrožovalo zdraví lidí. Hygienici objevili řadu závad

Litvínov – Na základě podnětu nespokojeného spotřebitele provedli pracovníci hygienické stanice kontrolu kuchyně v Podkrušnohorské nemocnici následné péče v Litvínově. Dopadla katastrofálně. Konzumentům hrozila z používaných potravin závažná infekční onemocnění nebo otravy toxiny.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

U sousedů prodávají nudle do sklenic

Linec - Poblíž kostela Martina Luthera otevřel supermarket Holis, který nabízí kolem 400 produktů denní potřeby. „Usiluje o co nejméně obalových odpadů," charakterizuje jej deník OÖN.

Češi se o dovolených vydali z peněz. V září si vezmou více půjček

Praha – Češi na letošních dovolených utráceli víc, než sami plánovali. Každá druhá domácnost tak počítá s tím, že bude nucena si v září vzít půjčku u bank či nebankovních poskytovatelů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který si nechala zpracovat úvěrová společnost Fair Credit a zúčastnilo se ho přes 1000 respondentů.

Začaly růst houby! V okolí Rožďalovic na Nymbursku

Nymbursko - Přesně 1. září vyrazil Jiří Stránský z Nymburka na svou pravidelnou procházku lesem u Rožďalovic a jeho houbařské srdce zaplesalo. Přinesl plný koš s krásnými hřiby, kozáky, křemenáči a dalšími oblíbenými houbami. „Když před dvanácti dny ty dva dny pršelo, předpovídal jsem, že mezi sadským a nymburským posvícením začnou růst. A měl jsem pravdu," řekl spokojený houbař.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?