Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Pivovar ovládne potravinový festival

Plzeň - Gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava obsadí v pátek nádvoří Plzeňského Prazdroje. Součástí akce bude také 5. ročník festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje.

Do pedálů šlape 342 soutěžících

Pardubice – Do pedálů v květnu šlape 342 soutěžících ve 121 týmech ze 77 pardubických firem. Ti zaznamenávají své cesty do práce a na základě těchto údajů budou následně vybráni a vylosováni výherci hodnotných cen.

Suroviny míří do ČR ze zahraničí. Mělo by se zde více pěstovat než dovážet

Dolní Cerekev - Samozřejmě, že nemůžeme vědět, jak bude Evropská Unie vypadat za několik let, ale můžeme přemýšlet, co může nastat. Dle mého názoru je Česká republika častěji oblíbená u cizinců a to z důvodu klidného státu. O našem státě můžu mluvit jako o klidném, protože mi nepřipadá nijak nebezpečný či konfliktní. Z tohoto důvodu se domnívám, že cizinců a přistěhovalců bude v naší zemi za několik let několikanásobně více než v současnosti.

Lidé na Kutnohorsku vodě z kohoutku plně důvěřují

Kutnohorsko - Kontaminovaná voda v pražských Dejvicích, jež v současné době ovlivňuje život několika desítek tisíc lidí, se do vodárenské sítě dostala zatím neznámo dokud. Jednou z variant je i černá přípojka k vodnímu potrubí. Jaká je situace v kutnohorské síti vodovodů? Mohla by zde nastat obdobná situace? A lze ji vůbec nějakým způsobem předejít? Jak by případnou situaci s kontaminovanou vodou řešili kutnohorští vodohospodáři?

Z hospody sebral zloděj i celý automat na hračky

Bystřicko – Opravdu důkladně si dal na vykradení hospody záležet dvaadvacetiletý mladík z Bystřicka: kromě obvyklého lupu skládajícího se z cigaret a peněz z tržby totiž neopomněl vybrat i kasičky kulečníku a jukeboxu, jako bonus si pak domů odnesl i celý automat na hračky.

Inspekce zavírala kvůli špatné hygieně další restaurace a prodejny

Brno - Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zavřeli za poslední tři týdny několik restaurací či barů a také prodejen potravin. Důvody zůstávají podobné jako v minulých měsících. Inspektoři nacházejí v provozovně buď hlodavce nebo nánosy nečistot, případně není v provozovně zdroj teplé vody. Hrozí tedy kontaminace potravin anebo nelze dodržet hygienické požadavky, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Na pražských farmářských trzích našli loni veterináři 94 chyb

Praha - Veterináři v Praze v loňském roce prošli 61 farmářských trhů, během kontrol objevili 94 chyb, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nejčastějšími prohřešky bylo nedodržování stanovených teplot u nabízených potravin, ale i nedostatečná ochrana před hmyzem a hlodavci. Jenom v Praze vybrali veterináři na pokutách přes 200 tisíc korun, v závažných případech přikázali obchodníkům okamžitě zavřít stánek.

Na světě hladoví stále méně lidí, ale je jich ještě 795 milionů

Řím - Navzdory trvajícím ozbrojeným konfliktům a přírodním katastrofám se daří snižovat počet lidí trpících hladem. Vyplývá to ze zprávy tří agentur OSN, k nimž patří také Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Na Zemi nyní trpí hladem 795 milionů lidí, což je o 167 milionů méně než před deseti lety. Před čtvrtstoletím na Zemi hladověla více než miliarda osob.

Mladík ukradl seniorovi nákup, tašku pak ho vyhodil ke kontejnerům

Kladno - Taška s nákupem, kterou si odložil jedenasedmdesátiletý Kladeňák vedle vchodu do domu v ulici Jaroslava Foglara v Kladně-Kročehlavech, aby se mohl vrátit zpět k autu, upoutala pozornost teprve osmnáctiletého mladíka. Ten si zřejmě myslel, že se v igelitce nachází asi poklad. Sebral ji a začal s ní utíkat směrem k Václavskému náměstí.

Mladík ukradl seniorovi nákup, pak ho vyhodil ke kontejnerům

Kladno - Taška s nákupem, kterou si odložil jedenasedmdesátiletý Kladeňák vedle vchodu do domu v ulici Jaroslava Foglara v Kladně-Kročehlavech, aby se mohl vrátit zpět k autu, upoutala pozornost teprve osmnáctiletého mladíka. Ten si zřejmě myslel, že se v igelitce nachází asi poklad. Sebral ji a začal s ní utíkat směrem k Václaváku.

Logo Regionální potravina nově ponesou karamelový větrník nebo meruňkový kompot

Brno – Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 129 produktů od osmatřiceti výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo pětatřicet výrobků v kategorii Pekařských výrobků, včetně těstovin.

Místní a sezonní jídlo je tajemstvím kuchaře

Praha /ROZHOVOR/ - Na jeden den se proměnila část Prahy v rakouské Štýrsko. Nedaleko Pražského hradu se totiž minulý týden sešli všichni příznivci Rakouska, aby si připomněli tuto spolkovou zemi. Na zvláštní pozvání přijel i jeden z nejlepších štýrských kuchařů Peter Pichler. Pro hosty si připravil několik receptů, kde připomínali jeho domovinu.

Na pražských farmářských trzích našli veterináři 94 chyb

Praha - Veterináři v Praze v loňském roce prošli 61 farmářských trhů, během kontrol objevili 94 chyb, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nejčastějšími prohřešky bylo nedodržování stanovených teplot u nabízených potravin, ale i nedostatečná ochrana před hmyzem a hlodavci. Jenom v Praze vybrali veterináři na pokutách přes 200.000 korun, v závažných případech přikázali obchodníkům okamžitě zavřít stánek.

Stacionář Kamarád se ukázal na jičínském Food festivalu

Jičín – Zámecký park v centru města navštívily minulou sobotu tisíce lidí. Důvodem byl první ročník jičínského Food festivalu, který nabízel k ochutnání nejen různé gurmánské delikatesy a regionální potraviny, ale také bohatý doprovodný program.

Strava v nemocnicích? Málo pestrá a špatný poměr živin

Praha – Strava v nemocnicích, porodnicích, domovech pro seniory či ústavech pro postižené nebývá pestrá a často obsahuje více soli a špatný poměr živin. Při pilotní kontrole ve 111 zařízeních to zjistili hygienici. Výsledky v úterý na tiskové konferenci zveřejnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něj šéfové nemocnic dostanou návod, jak by se jídlo pro pacienty mělo připravovat.

Spotřeba mléka se loni zvýšila o 1,1 procenta

Praha - Každý Čech loni v průměru zkonzumoval 236,4 kilogramu mléka nebo mléčných výrobků. Meziročně se spotřeba zvýšila o 1,1 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Českomoravského mlékárenského svazu, kterou má ČTK k dispozici.

Dobré jídlo a víno ochutnáte už tuto sobotu

Nové Strašecí – Už v sobotu se zaplní náměstí J. A. Komenského dobrým jídlem a pitím. I když k našemu kraji patří spíše pivo, tentokrát si přijdou na své milovníci dobrého vína.

Farmáři zamíří do Bíliny

Bílina - Ten, kdo rád nakupuje u místních dodavatelů a malých obchodníků s „domácími" výrobky, se dočká možnosti nakoupit si u nich přímo v Bílině.

Šmerda: Mladým kuchařům chybí praxe i pokora

Litomyšl – Václav Šmerda pamatuje ještě časy, kdy české gastronomické odvětví patřilo k ozdobám naší země a kuchaři měli chuť získávat nové poznatky a neustále se zlepšovat.

Restaurace kvůli závadné vodě žádají náhradu škody

Praha - Víkendová havárie vody v pražských Dejvicích a Bubenči zasáhla tisíce domácností, školy, sociální zařízení, ale také desítky restaurací a kaváren. Mnohé z nich své provozovny v pondělí zcela zavřely, jiné fungují v omezeném provozu. Vedení Prahy 6 ale přiznává, že nemůže nechat plošně zavřít všechny restaurace v postiženém území, ani kontrolovat každý podnik, zda dodržuje všechny pokyny.

Místo jedů berušky. Biovinařů přibývá

Jižní Morava – Ještě před několika lety znělo ve vinařství slovo „bio" spíše jako nadávka. Teď počet vinařů, kteří se rozhodli pěstovat hrozny bez chemických přípravků, stoupá. Zatímco před deseti lety si na vinětu mohli napsat biovíno pouze čtyři vinaři z jižní Moravy, dnes už jich lze napočítat kolem stovky.

Ovace za pecen, uzené i pomazánku

Orlickoústecko – Prestižním oceněním Regionální potravina Pardubického kraje 2015 se mohou pochlubit další produkty z Orlickoústecka.

Handrlák v Rusku: Ochutnali jsme jejich typická jídla

Kunovice, Rusko – Začátkem letošního roku dostal soubor Handrlák z Kunovic nabídku na zájezd do Ruska, do města Uljanovsk. Jednalo se o vystoupení ve dvou programech „Rodná země a vítězství války" a „Všechny vlajky u nás na návštěvě" u příležitosti velkých oslav sedmdesátiletého výročí konce II. světové války. Neváhali jsme, nabídku přijali a začali se intenzivně připravovat.

Důchodci jako terč podvodníků

Karlovarsko - Není týden, kdy by se senior nestal lovnou zvěří zlodějů a podvodníků. To potvrzují dva poslední případy, které nyní vyšetřuje karlovarská kriminálka.

Dobroty mají pečeť kvality

Ústecký kraj - Celkem devět nových výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí se v Ústeckém kraji může pyšnit označením Regionální potravina.

V Radíkově bojovali golfisté hlavně s větrem

Radíkov – Malebný golfový areál v Radíkově hostil už podruhé zábavně sportovní akci Den s regionem Hranicko. Nadšenci, kteří se nezalekli nevlídného počasí, si v sobotu mohli prakticky vyzkoušet, o čem golf vlastně je.

Školní jídelny na Hodonínsku bojují s výživovou normou

Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Přemnožení holubi lidem v Brně vadí. Myslivci je střílí na jihu města

Brno - Desítky holubů sbírajících odhozené zbytky jídla, které ani kolemjedoucí auto nevyruší. To je každodenní realita v mnoha brněnských ulicích. „Důvod je jednoduchý. Člověk je pro ně partner, nikoliv hrozba. Nejsou ale jediný druh zvířete, který se tak přizpůsobil," podotkl ornitolog Karel Hudec.

Šéfkuchař Jaroslav Sapík: Kdybych se znovu narodil, zase budu kuchařem

Praha /ROZHOVOR/ - Kuchařem se vyučil v pražském hotelu Ambasador. Tam se postupně propracoval až do pozice šéfkuchaře. Zúčastnil se řady domácích a mezinárodních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. V roce 1992 si otevřel v obci Klokočná, nedaleko Říčan u Prahy, rodinnou restauraci a penzion. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže.

Návštěvníci ochutnali v Ivančicích hamburger či polévku z chřestu

Ivančice /FOTOGALERIE/ – Nezapomeň, že musíme ochutnat všechny druhy jídel, které budou k dostání. I kdybych měl prasknout, nevynechám ani jedno. Chřest totiž miluji, říká s úsměvem muž kamarádovi při čekání ve frontě na Slavnosti chřestu, které se od pátku do neděle konaly v Ivančicích na Brněnsku. Po zaplacení stokorunového vstupného vchází dvojice na Palackého náměstí, které je už o sobotním dopoledni plné lidí.

Slovenská vláda chystá další úlevy, sníží DPH na potraviny

Bratislava - Slovenská vláda premiéra Roberta Fica sníží od příštího roku sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny na deset ze současných 20 procent, dále například zvýší mateřskou a zavede příspěvky na školní lyžařské kurzy. Fico to dnes oznámil na sněmu své strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD).

Školní jídelny bojují s výživovou normou

Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.