Kreativ

ŠTÍTEK: NHL

Hromadná bitka se strhla poté, co obránce Jan Ščotka srazil k ledu mladého plzeňského bek Adama Jiříčka, který otřesen nečekaným nárazem skončil v nemocnici.

Ščotka dostal stop na čtyři zápasy. O zákroku se píše i v zahraničí

Čtyřzápasová stopka čeká beka brněnské Komety Jana Ščotku. Sedmadvacetiletý český reprezentant v úterním duelu s Plzní tvrdě fauloval mladičkého Adama Jiříčka, který si odnesl ze souboje otřes mozku. „Nevidím důvod k takovému zákroku,“ zlobil se po utkání plzeňský kouč Petr Kořínek.

Matyáš Šapovaliv přivezl na setkání v Berouně stříbro z mistrovství světa

Matyáš Šapovaliv se v Michiganu rozjel ke skvělým výkonům

Matyáš Šapovaliv prožil v zámoří fantastický týden. Berounský odchovanec ve službách juniorského týmu Saginaw Spirits. Ve třech zápasech zaznamenal jedenáct kanadských bodů a vedení Ontario Hockey League ho vyhlásilo Hráčem týdne. Informoval o tom specializovaný server hokej.cz. 

Zápas 23. kola hokejové extraligy Oceláři Třinec - Rytíři Kladno, který se hrál 28. listopadu 2023 ve Werk Areně.

Rytíři brali na ledě úřadujících šampionů bod. U všech jejich gólů byl Tralmaks

/FOTOGALERIE/ Pro Rytíře není méně oblíbený stadion než Werk Arena v Třinci. Ještě nikdy v ní nevyhráli a naposledy na ledě Ocelářů slavili, když ještě nestála – přesně před deseti roky (19. listopadu 2013). K tomu připočtěme, že Třinec porazil ve své poměrně krátké extraligové historii Kladno ve 41 domácích duelech celkem 31x! Kladenské partě se to nepodařilo ani tentokrát, ovšem bod z horkého třineckého ledu po prohře 3:4 po prodloužení je cenný. Minimálně ten jeden si za bojovnost zasloužila. Nebýt ovšem zbytečných chyb, mohlo jich být více.

Lukáš Bednařík v bílém zažil v Letňanech zvláštní zápas

Z psance po vlastnímu gólu hrdinou. Už to nechci zažít, říká Bednařík

Vykoupení, satisfakce. Přesně taková slova napadla hokejového útočníka Lukáše Bednaříka. Příbramský hráč si dal v desáté minutě vlastní gól při vlastní výhodě, čímž zvýšil náskok Letňan na 2:0. Stejné množství času zbývalo i do konce zápasu, když se 26letý hráč Baníku prosadil znovu. Tentokrát do správné brány a hosté díky němu zvítězili v Praze 4:3.

Český útočník Ondřej Palát. Ilustrační snímek

Kulich debutoval v NHL, premiéru mu však překazil Palát. Pastrňák trefil 13. gól

Český hokejový útočník ve službách New Jersey Ondřej Palát se gólem a asistencí podílel na debaklu Buffala 7:2. Jeho krajan Vítek Vaněček za Devils odchytal celý zápas a zlikvidoval celkem 10 střeleckých pokusů. Premiéra v NHL naopak zhořkla Jiřímu Kulichovi. České trio David Pastrňák, Pavel Zacha a Jakub Lauko pro změnu bodovalo v zápase Bostonu s New Yorkem Rangers. Bruins i přes to prohráli 4:7.

Extraliga - 21. kolo: Mountfield HK - Rytíři Kladno.

Smoleňák po emotivním návratu do Hradce: Nejsilnější zážitek v kariéře

Na východě Čech zanechal výraznou stopu. Hokejový matador Radek Smoleňák se za více než šest let, které strávil v organizaci Mountfieldu HK, stal ikonou klubu, tahounem kabiny i miláčkem publika. Na začátku října se tento mazák vrátil po dvanácti letech zpět domů na Kladno. Dnes do Hradce přijel poprvé v roli soupeře a dostalo se mu opravdu srdečného přivítání. „Je to pro mě nesmírně silný okamžik, že mě lidi tady teď ocenili za to, co jsem pro ně udělal,“ rozplýval se i přes prohru 1:2.

Hokejista Tomáš Kaberle.

Kladno čeká velký návrat z Kanady, Rytíři uvedou do síně slávy Tomáše Kaberleho

Minulý víkend připravili hokejoví Rytíři slavnostní rozlučku s bývalým kapitánem Tomášem Plekancem a velkou slávu nabídnou fanouškům i v neděli před důležitým zápasem s Mladou Boleslaví. Do rodného Kladna se z Kanady vrátí někdejší vynikající obránce Tomáš Kaberle, který se oficiálně stane čtyřicátým členem Síně slávy kladenského hokeje. Ve vybrané společnosti doplní svého otce Františka Kaberleho staršího a bratra Františka Kaberleho mladšího.

Brankář Tomáš Duba ještě v dresu Sparty

Ničeho nelituju, ohlíží se za kariérou Duba. Čechovi přeje zápas v britské lize

Tomáš Duba zažil hokejovou kariéru jako málokdo. Českou reprezentaci do 21 let dovedl k poslednímu titulu mistrů světa a pražskou Spartu k poslednímu extraligovému triumfu. „To by mě v té době vůbec nenapadlo,“ říká o dlouhém čekání na další velký úspěch bývalý gólman, který si během kariéry zachytal v devíti různých zemích. V současnosti se Duba věnuje trénování brankářů ve Finsku, kde žije se svojí ženou a třemi potomky.

Brankář Tomáš Duba ještě v dresu Sparty

Ničeho nelituju, ohlíží se za kariérou Duba. Čechovi přeje zápas v britské lize

Tomáš Duba zažil hokejovou kariéru jako málokdo. Českou reprezentaci do 21 let dovedl k poslednímu titulu mistrů světa a pražskou Spartu k poslednímu extraligovému triumfu. „To by mě v té době vůbec nenapadlo,“ říká o dlouhém čekání na další velký úspěch bývalý gólman, který si během kariéry zachytal v devíti různých zemích. V současnosti se Duba věnuje trénování brankářů ve Finsku.

Slávisté ve 23. kole Chance ligy v Edenu porazili Prostějov 3:1.

Guman potřeboval gól jako sůl. Eliáš? Další legenda do sbírky, smál se

Tomáš Guman přicházel do hokejové Slavie na konci října jako ofenzivní posila, střelecky se mu ale zatím v novém působišti příliš nedařilo. Ve středu však proti Prostějovu vstřelil svůj druhý gól za sešívané a krásným bekhendovým blafákem pomohl předposlednímu celku tabulky k výhře 3:1. „Brali mě sem, protože nedávali góly a věřili v to, že já je dám. Zatím se sebou určitě spokojený nejsem,“ vyprávěl po zápase šestadvacetiletý útočník, který se ve Slavii bude moci učit i od nového poradce Patrika Eliáše.

Křest knihy o Nedomanském Můj nejslavnější únik

OBRAZEM: Můj nejslavnější únik. Klapáč a Hašek pokřtili knihu o Nedomanském

V téměř osmdesáti letech poodhaluje svůj příběh jeden z nejslavnějších českých hokejistů Václav Nedomanský. S publicitou Karlem Knapem vypráví v knize Můj nejslavnější únik o československé kariéře, kdy byl hráčem Slovanu Bratislava, letech v reprezentaci, jejímž vrcholem byl v roce 1972 titul mistra světa a kanadské éře, kam odešel v roce 1974.

Pavel Skrbek ještě jako asistent trenéra hokejového Kladna. Bude v této roli ještě pokračovat?

Vrátí se ještě Pavel Skrbek na střídačku Rytířů?

Vrátí se Pavel Skrbek na lavičku kladenských Rytířů, kde naposledy chyběl? Zatímco fanoušci mají na svých diskusních fórech jasno a bývalý obránce už prý u mužstva není, sám Pavel Skrbek svůj údajný konec komentovat nechce a to samé klub.

Patrik Eliáš se stal novým sportovním poradcem hokejové Slavie.

Hokejová Slavia posiluje své sportovní oddělení, novým poradcem klubu je Eliáš

Hokejová Slavia se nechce smířit s umístěním na předposledním místě Chance ligy, a proto významně posiluje své sportovní oddělení. Po úterním příchodu nového hlavního trenéra Aleše Tottera oznámili sešívaní ve středu spolupráci s bývalým vynikajícím útočníkem Patrikem Eliášem. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu bude sportovním poradcem klubu.

Patrik Eliáš na archivním snímku

Hokejová Slavia posiluje své sportovní oddělení. Novým poradcem klubu je Eliáš

Hokejová Slavia se nechce smířit s umístěním na předposledním místě Chance ligy, a proto významně posiluje své sportovní oddělení. Po úterním příchodu nového hlavního trenéra Aleše Tottera oznámili sešívaní ve středu spolupráci s bývalým vynikajícím útočníkem Patrikem Eliášem. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu bude sportovním poradcem klubu.

 Tomáš Rolinek měl v životě dvě sportovní lásky. Jako jedničku si vybral hokej. Teď si užívá fotbalu v Srchu.

NHL byla tak daleko jako teď říct: Chci hrát fotbal za Spartu, směje se Rolinek

ROZHOVOR/Obojživelník. Ve sportovním prostředí to neznamená, že dotyčný může žít na souši i ve vodě, ale že se věnuje dvěma sportům. V minulém století bylo obvyklé spojení fotbal – hokej. I na té nejvyšší úrovni. V době profesionalizace to už ale dávno není možné, a tak si Tomáš Rolinek vybral hokej. Správně. Díky své houževnatosti se mohl přiřadit po bok českým velikánům, kteří ve své kariéře získali zlato z domácí soutěže i mistrovství světa. A nezapomněl ani na svou druhou sportovní lásku. Poté, co pověsil brusle na hřebík, z toho vedlejšího sundal kopačky. I když… On už si je potají bral v době hokejové slávy.

Tomáš Rolinek měl v životě dvě sportovní lásky. Jako jedničku si vybral hokej. Teď si užívá fotbalu v Srchu

Tomáš Rolinek: NHL byla tak daleko, jako teď říct, že chci hrát fotbal za Spartu

Třiačtyřicetiletý Tomáš Rolinek se na ledě proslavil tím, že neustopil ze žádného souboje. Co ztrácel na výšce, doháněl svou houževnatostí a bojovností. Stejné vlastnosti ukazuje i poté, co se začal věnovat své druhé sportovní lásce. Na zeleném trávníku však jeho 177 centimetrů není nepřekonatelným handicapem. 

Olympionička Vrabcová Nývltová v Ústí nad Labem besedovala s žáky.

FOTO: Zvědavé dotazy. Olympionička Vrabcová Nývltová v Ústí besedovala s žáky

/ROZHOVOR/ Účastnice pěti olympijských her, úspěšná reprezentantka v běhu na lyžích, skvělá atletka a trenérka Eva Vrabcová Nývltová se na chvilku ukázala v Ústí nad Labem. Ve čtvrtek besedovala na Bukově s mladými sportovci v ZŠ Pod Vodojemem a Deník byl u toho. Všetečné otázky pokládali žáci pátých a šestých tříd.

Hokejová extraliga: Kladno (v modrém) hostilo Plzeň a Tomáš Plekanec se slavnostně rozloučil s kariérou.

Rytíři lákají na atraktivní aukci. Ve hře je i puk z Plekancova posledního buly

Hokejové Kladno se v neděli oficiálně rozloučilo se svým kapitánem Tomášem Plekancem, který ze zdravotních důvodů ukončil kariéru. Bývalá opora Montrealu Canadiens se ještě naposledy postavila do středového kruhu pro vhazování a proti plzeňskému Janu Schleissovi absolvovala svoje poslední vhazování. A právě puk, se kterým bylo slavnostní buly vhozeno, teď může někdo z fanoušků získat. Vzácný artefakt i s podpisem legendárního útočníka nabízí klub v aukci.

Hokejová extraliga: Michael Frolík na první gól pořád čeká.

Prohra s Plzní se bude špatně polykat, ví Frolík. Jak vzpomíná na Plekance?

Ve znamení rozlučky s bohatou kariérou se nesl začátek extraligového utkání Kladna proti Plzni. Domácí Rytíři se dovedli dostat z nepříjemné situace, kdy prohrávali 0:2. Obrat mohl dokonat Michael Frolík, který měl dvě veliké šance. Puk ale za záda brankáře Pavláta dostat nedovedl. Naopak po chybě v poslední minutě odvážejí všechny body Západočeši. „Zasloužili jsme si to dotáhnout do prodloužení. Pak ale přijde blbý okamžik. Musíme se podívat na chyby, aby se to neopakovalo,“ hlásil zklamaný Frolík, který pořád ještě na první trefu sezony čeká.

Tomáš Plekanec v dresu Kladna

Slavnostní ceremoniál, speciální puky i vzkazy z NHL. Rytíři poděkují Plekancovi

Hokejové Kladno si přichystalo na neděli slavnostní poděkování pro svého bývalého kapitána Tomáše Plekance, který v říjnu překvapivě ukončil hráčskou kariéru. Před zápasem proti Plzni přivítají Rytíři legendárního útočníka na ledové ploše v rámci rozlučkového ceremoniálu a spolu s fanoušky mu poděkují za léta věrné služby. Připraveny budou i speciální kelímky s Plekancovou podobiznou a limitovaná edice puků.

Milan Jurčina v dresu hokejové Sparty

Sparta mi volala na golfové hřiště, vzpomíná Jurčina. Jak ho baví práce skauta?

Do NHL se prokousal z 241. místa draftu a v nejlepší lize světa si během sedmi sezon zahrál za čtyři různé týmy. Po návratu do Evropy pak Milan Jurčina okusil většinu nejlepších soutěží na starém kontinentě a s profesionální hráčskou kariérou se rozloučil v pražské Spartě, za níž zasáhl do čtyř ročníků. Teď se vrátil tam, kde jeho cesta započala – v organizaci Boston Bruins se stal evropským skautem. „Měl jsem takovou vizi, že bych to chtěl dělat. Bylo to velmi příjemné spojení po téměř dvaceti letech,“ vypráví čtyřicetiletý urostlý Slovák v obsáhlém rozhovoru pro Deník.

IRONMAN DALŠÍ VÝZVOU. Zdeno Chára už absolvoval běžecké maratony.

Ironman Hradec spustil registrace, zapsal se i legendární hokejista Zdeno Chára

/FOTOGALERIE/ Více než 500 triatlonistů se zapsalo na startovní listinu závodu Ironman 70.3 Hradec Králové během prvních 24 hodin po spuštění registrací. Mezi nimi je i jedno výjimečné jméno – premiérový závod této legendární série na českém území si v srpnu příštího roku užije také hokejová legenda Zdeno Chára.

Český obránce Filip Hronek ve službách Vancouveru Canucks.

Hronek pálil za Canucks a vyrovnal český rekord. Dostál si vytrpěl krutý výprask

Český brankář Lukáš Dostál inkasoval v NHL poprvé v kariéře osm branek a s Anaheimem podlehl v Coloradu vysoko 2:8. Debakl Ducks mírnil jednou asistencí rozjetý obránce Radko Gudas. Jeho krajan Filip Hronek pomohl prvním gólem sezony Vancouveru k obratu proti New York Islanders z 1:3 na 4:3 v prodloužení. Elitní bek bodoval v jedenáctém zápase za sebou a vyrovnal tak český rekord v soutěži mezi obránci, který vytvořil Jiří Bubla v sezoně 1983/84.

Hokejista Adam Johnson tragicky zemřel po zásahu bruslí

Překvapivá dohra: Policie kvůli tragické smrti hokejisty Johnsona zatýkala

K překvapivému posunu došlo v případu tragicky zemřelého hokejisty Adama Johnsona. Policie v souvislosti s tím zatkla muže podezřelého z neúmyslného zabití. Ačkoliv nezveřejnila jméno, je pravděpodobné, že jde o Matta Petgravea, jehož brusle způsobila útočníkovi Nottinghamu smrtelné zranění.

Čeští útočníci Bostonu David Pastrňák a Pavel Zacha (v pozadí)

Češi v čele s Pastrňákem řídili výhru Bostonu. Gudas si střihl Howeův hattrick

Český útočník David Pastrňák řídil gólem a dvěma asistencemi výhru Bostonu 5:2 v Buffalu. Pod vítězství Bruins se bodově podepsali také krajané Pavel Zacha a Jakub Lauko. To Jakub Vrána druhým gólem v sezoně pomohl St. Louis k překvapivé demolici Tampy Bay 5:0. V úterním programu NHL bodovali také Ondřej Palát či obránce Anaheimu Radko Gudas, jenž přispěl k vítězství Ducks na ledě Nashvillu poněkud nevšedním způsobem.

Michal Gulaši

Vyhlášený tvrďák Michal Gulaši má dva tituly z Brna, teď rozdává rány v Motoru

S tímhle borcem je lepší hrát v jednom týmu než proti němu. Mimořádně důrazný obránce Michal Gulaši (37 let) po sedmi letech opustil Kometu Brno a stal se posilou hokejistů Banes Motoru České Budějovice. Z moravské metropole přišel jako dvojnásobný mistr extraligy, ale také třikrát ovládl Radegast index, jehož vítěz je považován za tvrďáka s největším přínosem pro svůj tým v celé soutěži.

Horst Valášek.

Čechmánka vytáhl do Vsetína, talent viděl ve Zlíně. Valášek vzpomíná na legendu

V kariéře Romana Čechmánka sehrál zásadní roli. Horst Valášek vytáhl pozdějšího olympijského vítěze z Hodonína do Vsetína, legendární brankář se mu za to odvděčil perfektními výkony. Ty ho dotáhly k extraligovým triumfům nebo čtyřletému angažmá v NHL. Není divu, Valáška, bývalého kouče Valachů, smrt Čechmánka hodně zasáhla.

Potřebuje Zlín další nákupní centrum? Fabrika pohledem marketingového experta

Potřebuje Zlín další nákupní centrum? Fabrika pohledem marketingového experta

/ROZHOVOR, ANKETA/ Obchodní centrum, multikino či zimní stadion nabídne nový polyfunkční komplex Fabrika, který vyroste ve Zlíně. Objekt za 3,5 miliardy postaví ve východní části areálu Svitu do roku 2027 společnost Cream Investments. Chce tím proměnit areál Svitu v moderní centrum Zlína. Je to reálné? A uživí se ve Zlíně další nákupní centrum? Na to se Deník zeptal marketingového specialisty Vratislava Kozáka z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Roman Čechmánek (uprostřed) spolu s Davidem Výborným (vlevo) a Markem Pincem na MS 2007

Slavná éra Vsetína, světové tituly i NHL. Připomeňte si Čechmánkovu kariéru

/VIDEO/ Český hokej utrpěl velkou ztrátu. Ve věku 52 let zemřel bývalý gólman Roman Čechmánek. Brankář, který nechyběl u slavného naganského triumfu, ani u několika titulů mistrů světa. Zachytal si i slavnou NHL. Jeho kariéra ale bude navždy spjata především se slavnou érou vsetínského hokeje. Pojďte si připomenout jeho úspěšnou kariéru.

Roman Čechmánek v minulosti působil v Hodoníně jako brankář i trenér.

Byl to zdravý chlap, plný optimismu. Smrt Čechmánka zasáhla Stavjaňu i Balaštíka

Hokejový svět zasáhla tragická zpráva. V neděli ráno ve věku 52 let zemřel bývalý český reprezentační brankář Roman Čechmánek, naposledy šéftrenér hokejové mládeže v Uherském Hradišti. Miroslav Stavjaňa si s ním ještě v sobotu večer volal. Řešili spolu utkání, ze kterého se olympijský vítěz z Nagana omluvil. V neděli měl trojnásobný mistr světa vyrazit s jiným uherskohradišťským žákovským týmem do Kopřivnice, na sraz ale nedorazil. Nemohl. Už byl po smrti. Podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové našel tělo 52 letého muže v jedné z obcí na Zlínsku rodinný příslušník.

Milan Hejduk si užil návrat do Pardubic.

Hejduk v místě titulu. Vrátily se mi krásné vzpomínky na šest pardubických sezon

Zlatej chlapec. Tak tuto píseň z produkce skupiny Kreyson by mu mohl zazpívat Ladislav Křížek osobně. Milan Hejduk dosáhl v hokejové kariéře na tři vrcholy. Na krku se mu houpala zlatá olympijská medaile, nad hlavu zvedl vítěznou trofej v NHL i české extralize. Titul slavil v pardubickém dresu v sezoně 2004/2005, kdy ho domů katapultovala výluka v nejprestižnější soutěži v hokejovém světě. Teď se téměř po dvou dekádách sešel se svými spoluhráči na ledě. Stal se nedílnou součástí týmu, který v exhibici hájil barvu Dynama v Souboji legend proti pamětníkům České reprezentace.

Společná fotografie legend.

Souboj legend dal zlaté razítko na stoleté oslavy pardubického hokeje

Pět a půl tisíce na pět a půl tisíce… Rozluštění této hádanky je jednoduché. Na hokejisty, kteří dohromady nasbírali v NHL kolem tolika startů byla zvědavá tak vysoká návštěva. Vesměs pardubičtí fanoušci ale přišli vzdát hold svým idolům z minulosti. Oslavy stého výročí existence pardubického hokeje vyvrcholily Soubojem legend. Bývalé hvězdy Dynama zkřížily hole se starou gardou národního týmu. Součástí velkolepé show se staly dovednostní soutěže, které v průběhu zápasu promlouvaly do výsledku. Jak už to bývá při podobných exhibicích, duel neměl vítěze ani poraženého.

Marek Černošek vyhrál s hokejovou Spartou dva mistrovské tituly. Nyní se věnuje finančnímu poradenství.

V Praze mi zůstalo srdce, Spartě fandím, říká Černošek. Jak vzpomíná na tituly?

Marek Černošek odehrál v extralize úctyhodných osmnáct sezon a dvakrát se radoval z mistrovského titulu s pražskou Spartou. Profesionální kariéru pak paradoxně zakončil sestupem z nejvyšší soutěže s Kladnem. Letos se ale po dlouhých devíti letech k hraní hokeje opět vrátil – v dresu SK Prostějov 1913 nastupuje v krajské lize, kde se také připravuje na sparťanský Návrat legend v Holešovicích. „Bude to pro mě svátek,“ vypráví sedmačtyřicetiletý obránce v obsáhlém rozhovoru pro Deník.

Čeští útočníci Bostonu David Pastrňák a Pavel Zacha (v pozadí).

Boston si užil další Pastrňákovu show. Zaválelo i San Jose či čtyřbodový Bedard

Velice plodný večer mají za sebou čeští hokejisté v zámořské NHL. Kanonýr David Pastrňák třemi kanadskými body za gól a dvě asistence pomohl k výhře Bostonu 5:2 nad NY Islanders, kde nahrával také Pavel Zacha. Jednu branku Vancouveru při výhře 5:2 nad Ottawou připravil Filip Hronek a bodoval již poosmé v řadě. Po jedné asistenci si ve čtvrtečním programu připsali také Jakub Vrána a navrátilec po zranění Radek Faksa. A česká stopa měla velké prsty i ve druhém vítězství San Jose v řadě.