Kreativ

ŠTÍTEK: první pomoc

Rozhodčí Zdeněk Grund byl hlavním zachráncem života sedmadvacetiletého Tomáše Macháčka.

Věděl jsem, co mám dělat, říká sudí zachránce

Neveklov /ROZHOVOR/ – Rozhodčí Zdeněk Grund z Kolína zachránil v sobotu život na futsalovém zápase okresního přeboru Benešovska hráči OTS Tomáši Macháčkovi. „Udělal by to každý, ale někdo se bojí, že dotyčnému ublíží,“ říká 74 letý sudí zachránce, kterému pomáhali v oživování hráči OTS Pavel Vobecký a Dominik Vlasák.

S.O.S. hodinky. Ilustrační foto.

Zachraňují životy osamělým lidem v nouzi. Zájemců o SOS hodinky přibývá

Jižní Morava – Byla doma sama. Když tedy dvaasedmdesátiletá důchodkyně z Břeclavi spadla na zem a zranila se, nebyl nikdo, kdo by jí pomohl. Než však upadla do bezvědomí, stihla zmáčknout tlačítko na svých hodinkách a přivolat strážníky. „Na místě byli do několika minut a do příjezdu záchranky poskytovali ženě první pomoc,“ uvedla břeclavská policejní mluvčí Lenka Rigó. 

Ilustrační foto.

Futsalové drama. Záchrana života přišla včas

Neveklov – Drama, v němž šlo o život, mělo šťastný konec. V sobotní zápase okresního přeboru futsalistů Benešovska v neveklovské hale zkolaboval hráč OTS Benešov Tomáš Macháček. Díky duchaplnému zásahu kamarádů a hlavně rozhodčího Zdeňka Grunda vše dobře dopadlo a hráč byl v neděli večer v benešovské nemocnici probuzen z umělého spánku.

Záchranáři učili Kladeňáky, jak se chovat u dopravní nehody.

Záchranáři učili Kladeňáky, jak se chovat u dopravní nehody

Kladno /FOTOGALERIE/ - Co dělat v prvních okamžicích po dopravní nehodě, to je tématem nových kurzů, které Středočeští záchranáři připravili v rámci vzdělávacího projektu „Učte se od profesionálů“. První zájemci se mohli už 28. února v kladenské posluchárně ČVUT dozvědět o úkonech, které je potřeba udělat do příjezdu profesionálů. Právě tyto okamžiky jsou totiž z hlediska záchrany lidského života klíčové.

Ilustrační foto

Prodavačka se přiotrávila oxidem uhelnatým

Koldín - Další člověk se přiotrávil plynem. K události došlo ve středu před polednem v Koldíně, kde nešla elektřina a prodavačka v místním obchodě použila jako náhradní zdroj energie agregát.

První pomocí po pozření jedu či při podezření na otravu je vyvolat u zvířete zvracení – nejlépe 3procentním peroxidem vodíku, příp. velmi slanou vodu či hořčicí rozmíchanou ve vodě s lžičkou jedlé sody.

Někdo chce otrávit psy návnadou

České Budějovice – Pokus o otravu psa na své zahradě zmařila 12. února bdělá majitelka, která mu otrávenou návnadu vytáhla z mordy. Neznámý psí zabiják chtěl psa usmrtit látkou k hubení myší a potkanů schovanou v uzenině. Ne vždy to ale dopadne takto šťastně.

Ilustrační foto.

Zbraně i první pomoc. Lidem předvede techniku armáda

Hodonín – Útočná puška Bren, pistole Phantom, vojenská tatra, policejní vozidlo s motorovým člunem, cisternový vůz se stříkačkou či záchranářská sanitka. To je jen malý výčet techniky, kterou diváci už brzy uvidí na hodonínském Masarykově náměstí.

Děti v Mateřské škole Větrník se od zdravotnice přiučily něco o první pomoci.

Zdravotnice dorazily do školky

Nymburk – O tom, že základy první pomoci se vyplatí nenásilnou formou sdělovat i malým dětem asi nikdo nepochybuje. Proto vedení nymburské Mateřské školky Větrník pozvalo zdravotnice mezi děti do třídy.

Ilustrační foto

Nemocnice chce mít ambulance v jednom

Prachatice - Investice do modernizace za asi osmdesát milionů korun plánujev letošním a příštím roce Michal Čarvaš, ředitel Nemocnice Prachatice.

Dílo sprejera na Praze 2.

KRIMI MIX: Sprejer prý svého kumpána neznal

V pátek v noci zahlédla v Trojické ulici hlídka městské policie dva podezřelé muže. Jeden z nich stříkal růžovým sprejem nápis na zeď domu. V okamžiku, kdy „umělci“ spatřili strážníky, dali se na útěk, každý na jinou stranu.

S resuscitačními loutkami pracovníci vyškovského červeného kříže na vštěvují i školy. Například při Světovém dni první pomoci.

Výhra pomůže se záchranou životů. Za třicet tisíc koupí resuscitační figuríny

Vyškov - Třicet tisíc korun, které můžou zachránit lidský život. To je výhra, kterou získal vyškovský oblastní spolek Českého červeného kříže díky hlasování v jednom z obchodních domů ve Vyškově. Zákazníky zaujal jeho projekt a do hlasovacích tubusů mu vhodili nejvíc žetonů. Za peníze spolek koupí figuríny, se kterými bude učit oživování.

S.O.S. hodinky. Ilustrační foto.

V bezvědomí upadla a těžce se zranila. Pomoc si přivolala S.O.S. hodinkami

Břeclav – Do bezvědomí upadla dvaasedmdesátiletá důchodkyně z Břeclavi. Pádem si navíc způsobila těžká zranění, přesto si stihla zavolat na pomoc břeclavské strážníky. „Kolegové k ní vyjeli v úterý po půlnoci na tísňové volání z S.O.S. hodinek,“ uvedla mluvčí břeclavské městské policie Lenka Rigó.

Trik provozovatelů dálničních billboardů – prodejní automat coby "provozovna"

Nový trik dálničních billboardů: za zády skrývají prodejní automat

Provozovatelé dálničních billboardů přišli po vlajkové kampani s novým manévrem vyhýbajícím se dikci zákona. Využili výjimku, podle které mohou zůstat reklamní cedule, které upozorňují na benzinové pumpy, motoresty a podobná zařízení. Na zadní straně některých billboardů se tak objevily miniaturní „provozovny“ v podobě automatu na první pomoc. Trik odhalila organizace Kverulant.org.

Školáci ze základních škol soutěžili v první pomoci.

První pomoc mohou poskytnout i děti, na školách se učí málo

První pomoc mohou podle ředitele Českého červeného kříže (ČČK) Josefa Konečného poskytnout i děti. Na školách se ale učí málo, mnozí se s ní setkají až v autoškole, kde je povinná. I tam má ale podle něj výuka rozdílnou úroveň. Poskytnout první pomoc je za zákona povinné. Podle dřívějších výzkumů se pětina řidičů nikdy žádného kurzu nezúčastnila.

Ilustrační foto.

Když o víkendu bolí zuby, pomohou na pohotovosti

Jindřichohradecko - Když vás o víkendu začnou bolet zuby, pomoc hledejte u lékařů, kteří slouží pohotovost. Tento týden jsou to lékaři v Třeboni a Chlumu u Třeboně. V případě jiných zdravotních potíží se obraťte na lékařskou pohotovost v Jindřichově Hradci, Třeboni či Dačicích.

Ilustrační foto.

Lidé se naučí první pomoci, díky bezplatným kurzům

Bezplatný kurz zdravotnické první pomoci, který se již několik let setkává s velkým ohlasem šumperské veřejnosti, letos opět pokračuje. Jeho garantem je Střední zdravotnická škola. Tři pláno­vané bezplatné lekce startují ve čtvrtek 15. února.

Nehoda se stala mezi Tasovem a Velkým Meziříčím.

Zraněné řidičce pomáhali hasiči

Velkomeziříčsko – Komunikace spojující Tasov s Velkým Meziříčím se stala v neděli krátce po poledni osudnou řidičce osobního vozidla Škoda Octavia, která nezvládla řízení a narazila do betonového sloupku.

Ilustrační foto.

Když o víkendu bolí zuby, pomohou na pohotovosti

Jindřichohradecko - Když vás o víkendu začnou bolet zuby, pomoc hledejte u lékařů, kteří slouží pohotovost v Jindřichově Hradci a Dačicích. A v případě jiných zdravotních potíží se obraťte na lékařskou pohotovost v Jindřichově Hradci, Třeboni či Dačicích.

Ilustrační foto.

Centrum učí matky, seniory i odborníky

Pardubice – Nové Centrum péče o zdraví, které vzniklo nedávno na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice, dnes (pátek) představí svou činnost veřejnosti.

Josef Škultéty (vpravo) přebírá Cenu fair play OFS Rakovník z rukou předsedy DK Ivo Duchoně.

Vloni se dvěma lidem podařilo zachránit život

Rakovnicko – Na podzim jsme oslovili kluby, aby vybraly nejlepší okresní rozhodčí. Vznikla osmička nejlepších sudích, kterým jsme položili šest otázek. Každou středu, od začátku ledna, si je jednotlivé rozebíráme na základě jejich odpovědí. Pátá byla: Je někdo, kdo by zasluhoval z hráčů cenu fair play a za co? 

Kurzy POKOS (Příprava občanů k obraně státu) na jičínské průmyslové škole

Zachránit život je náročné. Studenti průmyslovky si to vyzkoušeli

Jičín - Studenti jičínské průmyslové školy měli v tomto týdnu možnost si na vlastní kůži v rámci kurzů POKOS (Příprava občanů k obraně státu) vyzkoušet chemickou ochranu, nasazování ochranných masek, poskytování první pomoci, navlékli si vojenskou výstroj, vyzkoušeli výzbroj a sledovali práci psovodů.

Oživování muže se účastnili jak svědci události, tak záchranáři i policisté.

Muž zkolaboval na ulici, lidé mu pomohli

Benešov – Sedmapadesátiletého muže v bezvědomí zachraňovali duchapřítomní svědci v pondělí 5. února kolem osmé hodiny ranní, a to v ulici Nová Pražská v Benešově. Muž ležel blízko světelné křižovatky, přímo na chodníku. Díky rychlé pomoci od lidí i přivolaných záchranářů a policistů muž kolaps přežil.