Kreativ

ŠTÍTEK: první pomoc

Strážci Správy KRNAP se opět školí v první pomoci

Strážci Správy KRNAP se opět školí v první pomoci

Strážci Krkonošského národního parku jsou v terénu každý den a mohou být prvními, kteří se dostanou ke zraněnému nebo lékařskou pomoc vyžadujícímu turistovi. Proto Správa KRNAP pravidelně školí své strážce v první pomoci. Koncem minulého týdne odborníci z Life Support strážce opět proškolili na Rýchorské boudě.

V děčínském Pivovaru se utkaly zdravotnické školy z kraje v soutěži v první pomoci.

Nejlépe si s první pomocí na soutěži poradili studenti zdrávky z Ústí

/OBRAZEM/ Dopravní nehoda, rvačka v baru nebo překotný porod v obchodním centru. Dohromady pět úkolů a následný test z teoretických znalostí, to vše čekalo na soutěžící týmy, které se ve čtvrtek 21. března sjely na soutěž v první pomoci středních zdravotnických škol do Děčína.

Z kurzu první pomoci na téma bezvědomí v rámci projektu ČSOB pomáhá regionům.

Série kurzů první pomoci pro veřejnost začala praktickým nácvikem u bezvědomí

/FOTO/ Úvodní kurz první pomoci pro veřejnost se v rámci výhry v jedenáctém ročníku projektu ČSOB pomáhá regionům konal v pondělí 11. března v sídle Oblastního spolku Českého červeného kříže v Kolíně. Věnován byl bezvědomí. Při praktickém nácviku si účastníci vyzkoušeli, jak zjistit životní funkce u zraněného, jak ho správně polohovat, či jak se o něj postarat až do příjezdu rychlé záchranné služby.

Účastníci školení.

Školení první pomoci je v plném proudu

Městská policie Karlovy Vary je už sedm let součástí projektu „First responder“, jehož smyslem je poskytnout první pomoc osobě v přímém ohrožení života dříve, než dorazí posádka záchranné služby. O životě totiž rozhodují minuty.

Ze školení hasičské mládeže ve Veltrubech v první pomoci.

Veřejnost si vysoutěžila praktické lekce první pomoci. Zájem o ně je velký

/VIDEO/ První místo v jedenáctém ročníku soutěže ČSOB pomáhá regionům obsadil ve Středočeském kraji Oblastní spolek Českého červeného kříže v Kolíně. Díky obrovské podpoře veřejnosti zvítězil se svým projektem 'První pomoc pro veřejnost'. „Velké poděkování patří každému, kdo přispěl a podpořil nás jakýmkoliv způsobem,“ zdůraznil ředitel spolku Michal Tasch.

Pořádkář i reprezentant v atletice David Plný je policista obvodního oddělení Náchod, který se často dostává k lidem v nouzi jako první. Jen za poslední půlrok má na svém kontě spolu se svými kolegy 4 záchrany života.

ROZHOVOR: Náchodský policista pomohl zachránit čtyři životy za půl roku

Pořádkář i reprezentant v atletice. David Plný je policista obvodního oddělení Náchod, který se často dostává k lidem v nouzi jako první. Jen za poslední půlrok má na svém kontě spolu se svými kolegy čtyři záchrany života. Možná je to štěstí, možná smůla, ale stává se mu, že podobné situace přitahuje jako magnet, a to nejen ve službě. Co prozradil ze svých zkušeností? A co radí ostatním? Vyzpovídala ho policejní mluvčí Lucie Konečná.

Urgentní lékař a letecký záchranář Marek Dvořák sdílí na sociálních sítích zkušenosti a poskytuje rady, jak se chovat v krizových situacích. Popisuje případy ze své praxe, informuje veřejnost o správných postupech poskytování první pomoci

Záchranář Marek Dvořák: Jsem influencer z donucení. Nebojte se vytočit číslo 155

Zachránit život není otázkou odborných dovedností, ale odvahy vystoupit z davu. Jaké jsou základy první pomoci a co můžeme udělat pro zdraví své i ostatních? To prozradil v rozhovoru pro časopis Story letecký záchranář Marek Dvořák. Ten vydal knihu, která přináší cenné informace o první pomoci. Čtenáře motivuje k aktivnímu zájmu o zdravotní témata a pomoci v krizových situacích. 

Cyklistu v bezvědomí zachraňoval fotbalový trenér a policista v jedné osobě

Cyklistu v bezvědomí zachraňoval fotbalový trenér a policista v jedné osobě

Dramatické chvíle prožívalo několik přímých i nepřímých účastníků dopravní nehody 14. listopadu po setmění na cyklostezce u Nivnice ve směru od Dolního Němčí. Tam se z doposud nezjištěného důvodu srazili dva cyklisté a po pádu z kol utrpěli zranění. Jak se vzápětí ukázalo, podstatně hůře na tom byl starší muž, jenž byl v bezvědomí a krvácel z úst. Měl však štěstí v neštěstí, protože krátce po karambolu kolem projížděl se svou rodinou v automobilu trenér fotbalového A mužstva Dolní Němčí a policista v jedné osobě Zdeněk Skopal.

Otrava léky může mít u každého postiženého odlišné projevy.

Co se děje s tělem při otravě léky? Psychiatr Cimický skončil v nemocnici na ARO

Mediální pozornosti se psychiatrovi Janu Cimickému dostává hodně především díky jeho obžalobě ze čtyř znásilnění a pětatřiceti případů vydírání. O víkendu se k tomu přidala informace o jeho hospitalizaci na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení pražské Střešovické nemocnice. Co se vlastně děje s tělem člověka, který se úmyslně či neúmyslně otráví léky, jako se to stalo Janu Cimickému? Jak lze v takovém případě poskytnout první pomoc? A jak časté je předávkování léky mezi metodami, které lidé volí k sebevraždě?

Vojáci přivezli dětem na ukázku i vojenskou techniku.

Znáte pravidlo tří? Školáci z Pardubicka prošli i minovým polem

Děti se dozvěděly spoustu zajímavých a hlavně užitečných informací o přežití v přírodě. Například jak se zorientovat v neznámém prostředí a najít sever bez použití kompasu. Vojáci žákům také ukázali, jak poskytnout první pomoc. Nabitý program tvořily přednášky i názorné ukázky, během kterých si děti vše mohly vyzkoušet v praxi.

Každý rok utone dítě, říká na kurzech první pomoci sestra z ARO Andrea Horáková

Každý rok utone dítě, říká na kurzech první pomoci sestra z ARO Andrea Horáková

Žíravina na odpady a na obalu obrázek krtka. Barevné kuličky do WC. Pouhých 10 centimetrů vody v bazénu. Oříšky, léky či mince. To vše dokáže spolehlivě přilákat dětskou zvídavost. Stačí chvilka nepozornosti rodičů a neštěstí je na světě. To je jen pár z mnoha případů, které zažila za svou dlouholetou praxi ve zdravotnictví dětská sestra Andrea Horáková. Bohužel, některé z nich skončily tragicky.

Pracuje na ARO i na záchrance. Letos se chystá proškolit 500 dětí v první pomoci

Pracuje na ARO i na záchrance. Letos se chystá proškolit 500 dětí v první pomoci

Diplomovaná zdravotnická záchranářka Vendula Pořická pracuje na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice ve Valašském Meziříčí. Mimo práci zdravotnického záchranáře tráví volný čas často jako zdravotnický dozor u sportovních závodů. A od začátku tohoto roku se věnuje také školení žáků základních a středních škol v poskytování první pomoci.

Z výcviku a zásahů Skupiny operačního zákroku Městské policie v Ústí nad Labem.

Slaňování, střelba i první pomoc. Strážníci v Ústí mají svoji speciální jednotku

Slaňování, poskytování první pomoci, vodní záchranářství a plavecký výcvik, boj beze zbraně, střelby, práce s motorovou pilou a sekerou. Všechny tyto dovednosti musí trénovat ústečtí strážníci ze skupiny operačního zákroku. Všechny musejí dokonale ovládat, až by člověk řekl, že se dívá na výcvik speciální armádní jednotky. Jenže to by byl vedle.

Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může v prvních minutách rozhodnout o životě a smrti člověka

Jak pomoci zraněným či nemocným ukázali záchranáři v ulicích

Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může v prvních minutách rozhodnout o životě a smrti člověka, ukázat, že první pomoc je vlastně jednoduchá a sdělit, jak a kde se ji naučit.

Chlapce v Chorvatsku zachránil poručík Michal Jirmann, který slouží na integrovaném operačním středisku Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Chlapec vytažený z moře nedýchal. Život mu zachránil policista na dovolené

Policista z Královéhradeckého kraje na své dovolené v Chorvatsku zachránil život chlapci. Bezvládné tělo vytažené z moře leželo na pláži, chlapec nedýchal. Srdeční masáž, kterou policista prováděl spolu s dalším mužem, chlapci dech vrátila. „Ten okamžik zůstane hluboko v mém srdci,“ říká policista Michal Jirmann.

Třináctiletého chlapce u Velkého Újezdu zasáhl blesk. Při záchraně života dítěte pomohl automatizovaný externí defibrilátor.

Chlapce z Novojičínska zasáhl blesk. I díky první pomoci je bez následků

Zástavu krevního oběhu způsobil zásah bleskem třináctiletému chlapci z Novojičínska. Lékaři Fakultní nemocnice Ostrava jej o víkendu po desetidenní hospitalizaci propustili domů. Podle lékaře zdravotnické záchranné služby, zasahujícího na místě, je chlapec v pořádku hlavně díky bezchybně provedené laické první pomoci.

Prokop Voleník (vlevo) a Prokop Seif.

Resuscitace je jako pizza, vysvětlí Prokopové v osmém díle svého pořadu

/VIDEO/ Osmým dílem Prokopni to začíná minisérie o první pomoci. Její výuka se postupem let změnila, dnes je první pomoc jednoduchá a zvládne ji opravdu každý, vysvětluje Prokop záchranář. „O první pomoci platí totéž, co o pizze – lepší nějaká než žádná,“ doplňuje Prokop lékař. Jak tedy na to? Sledujte v Prokopni to.