Kreativ

ŠTÍTEK: první pomoc

Žďárský policista Stanislav Sochor zachránil život své sousedce.

Policista ze Žďáru zachránil život své sousedce

Žďár nad Sázavou – Napínavou noc z 28. na 29. srpna prožil žďárský policista Stanislav Sochor. Podařilo se mu totiž rychlým a profesionálním poskytnutím první pomoci zachránit život své sousedce.

Stanoviště. Děti si vyzkoušely první pomoc.

Světový den první pomoci byl zážitkem pro každého.

Písek/ANKETA/ – Pět stanovišť s hrůznými výjevy silničních nehod, tematické kvízové otázky, přednáška o úrazech v dopravě a praktické informace o první pomoci čekaly v pondělí na účastníky zážitkového programu ke Světovému dni první pomoci v Písku.

Světový den první pomoci ve Vimperku.

Den první pomoci ve Vimperku

Vimperk/ANKETA/ - Světový den první pomoci se uskutečnil ve Vimperku (odtud jsou naše snímky) i v Prachaticích.

Světový den první pomoci na ústecké Kociánce.

Mýtským osvěží první pomoc

Vysoké Mýto - Mýtský rynek v úterý hostí Světový den první pomoci, který propaguje, jak je důležité poskytnout první pomoc člověku v nouzi.

Výuka probíhala pomocí teoretické přípravy, hlavní důraz byl ale kladen na nacvičování praxe

Kurzy první pomoci nejsou jen o teorii

Jetřichovice – V životě se mohou přihodit náročné situace, kdy je dobré vědět si rady. Pokud dojde ke zranění nebo nehodě, mnoho lidí neví, co si počít, jak začít s první pomocí a co mají se zraněným dělat. Ještě náročnější je to v mateřských a základních školách, protože první pomoc u dětí má svá specifika. Jak se zachovat v situaci, kdy najdete zraněného nebo bezvědomého člověka, připravovali účastníky na kurzu praktické první pomoci zkušení záchranáři a zdravotníci z IPRK – První pomoc prakticky. Ve čtvrtek 30. září se na kurzu první pomoci pořádaném týmem IPRK na Monínci poblíž Sedlcec-Prčice školilo téměř 50 učitelů a zaměstnanců Základní školy, Matice školské České Budějovice.

Ilustrační foto

Kampaň ukáže, jak zachránit život

Karlovy Vary - Umět včas a správně poskytnout první pomoc může v mnoha případech rozhodovat o žití a nežití. Jak si správně počínat, ukáže názorně nová kampaň karlovarské Asociace Záchranný kruh.

Jablonecká přehrada

První pomoc poskytnou na jablonecké přehradě

Jablonec n. N. – Vodní záchranná služba Český červený kříž Jablonec nad Nisou pořádá již desátý jubilejní ročník modelového závodu jednotlivců ve vodní záchraně Tvrdošíjní.

Nácvik první pomoci. Ilustrační foto.

Kraj školí mladé v první pomoci

Vysočina – Téměř každý školák a středoškolák v kraji dvakrát za svou školní docházku absolvuje kurz první pomoci. „Na zajištění profesionálního školení spolupracuje Kraj Vysočina se středními zdravotnickými školami, s krajskou záchrankou a oblastními spolky Českého červeného kříže,“ objasnil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Ilustrační foto

Záchranáři zachraňují životy na Slapech i na Orlíku

Příbramsko – Prázdniny jsou ve své druhé polovině a mnoho lidí je tráví u vody. Jedny z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších míst na Příbramsku jsou kempy, koupaliště a místa pro stále oblíbenější vodní sporty na březích vodních nádrží Slapy a Orlík. Koupání a vodní sporty jsou neškodná zábava, ale někdy se stane, že se při nich přihodí nehoda nebo zranění. Plavce může chytit ve vodě křeč, o něco se na voděnebo na břehu pořeže, alergika bodne všudypřítomná vosa, přijde kolaps z horka nebo malé rozpustilé dítě využije vteřiny nepozornosti a vběhne do vody. Stává se to. Co ale v takovéto situaci dělat?

Ilustrační foto.

Poskytla první pomoc a ujela. Hledají se svědkové

Stačí malý moment, kdy uhnete pohledem, a rázem se před vámi objeví protijedoucí auto. O takové nahodilosti ví své i dvaapadesátiletý muž jedoucí po stezce pro chodce a cyklisty od Bílovic dne 9. srpna.

Sršeň. Ilustrační foto

První pomoc přišla neplánovaně, ale včas

Městečko Trnávka - Obrovské štěstí (otázkou zůstává, jestli v neštěstí) měl muž, ke kterému přijeli na kontrolu policisté z Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.

Ilustrační foto

Strážník poskytl první pomoc

Skuteč – V pondělí ráno přijala hlídka Městské policie Skuteč na žádost o součinnost od pracovníka operačního střediska záchranné služby Pardubického kraje. Ten oznámil, že na tísňovou linku 155 přijal oznámení o kolapsu muže.

V Říčanech měl premiéru Den záchranářů.

Děti si odnesly nezvyklé zážitky: z bouraček i z požáru

Střední Čechy – Památku na slávu, která se ve městě odehrávala v úterý, mají profesionální hasiči z Říčan na Praze-východ natrvalo. V rámci historicky prvního Dne záchranářů v Říčanech, který se konal na Masarykově náměstí, starosta Vladimír Kořen (Klidné město) předal takzvaný technický kontejner řediteli kolínského územního odboru profesionálních hasičů (pod který spadá i oblast Říčan) Daliboru Zemanovi a veliteli říčanské stanice Romanu Hejzlarovi. Nebyla to náhoda; na pořízení vybavení pro statické zajištění nestabilních výkopů a budov město významně přispělo. Došlo také na předávání záchranářských batohů s bohatým vybavením pro poskytování předlékařské první pomoci, které radnice zakoupila pro policejní hlídky.

Nácvik masáže srdce na "chytré" figuríně. Ilustrační snímek.

Branný závod prověří seniory, akce je i pro děti

Jihlava – Střelba ze vzduchovky nebo poskytování první pomoci. To prověří branný závod seniorů, který se chystá na poslední červnový den v Jihlavě. Soutěžit budou senioři ve věku nad pětapadesát let, mohou s sebou vzít i vnoučata.

Ilustrační foto

Buď připraven, zachraň život: aplikace Záchranka spojuje síly se skauty

Aplikace Záchranka a Junák – český skaut chtějí společně šířit osvětu týkající se první pomoci. Ve společné kampani se zaměří na mládež a mladé dospělé, mezi kterými aplikace není ještě dostatečně známá. Chtějí upozornit mladé lidi na to, jak je důležité včas podat první pomoc a také přivolat zdravotnickou záchrannou službu.

První pomoc berou vážně.

První pomoc berou vážně

Orlickoústecko /PÍŠETE NÁM/ - Na přelomu zimy s jarem opět Rada prevence a ochrany obyvatelstva při Okresním sdružení hasičů Ústí nad Orlicí opět uspořádala školení „první pomoci“ pro členy sborů dobrovolných hasičů, které letos bylo rozšířeno o první pomoc pro děti

Na 3. ZŠ v Rakovníku se uskutečnil Den se záchranáři. Do projektu se zapojilo 450 dětí.

Den se záchranáři přiblížil dětem práci hasičů, policistů i zdravotníků

Rakovník – Čtyři sta padesát žáků 3. ZŠ v Rakovníku si v rámci projektu Den se záchranáři mohlo ve čtvrtek dopoledne na hřišti na Zátiší vyzkoušet, jak poskytnout první pomoc a jak se zachovat v mimořádných životních situacích. Do projektu byly zapojeny složky Policie ČR, Hasičský záchranný sbor i Záchranná služba Středočeského kraje.

Rodiče předškoláků se učili první pomoc.

První pomoc si vyzkoušeli na vlastní kůži rodiče

Benešov - Kurz první pomoci pro rodiče připravila na začátek května soukromá školka MiniSvět z Mrače. Zájemců o seminář bylo doopravdy mnoho, pro řádný průběh akce se ale mohlo účastnit jen prvních patnáct přihlášených.

Hasiči procvičovali první pomoc

Hasiči procvičovali první pomoc

Chrast - V sobotu se u hasičské zbrojice a na místním hřišti uskutečnilo společné cvičení dobrovolných hasičů z města a jeho okolí.

Vojáci ze Strakonic navštívili mateřské školy.

OBRAZEM: Děti strávily dopoledne s vojáky

Strakonice - Vojenské zbraně a technika, házení granátem nebo základy první pomoci zábavnou formou – to vše bylo součástí programu, který pro děti připravili příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic.

Návštěvníci Dne zdraví v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně mohli absolvovat základní vyšetření, poradit se s fyzioterapeutkou nebo si zkusit masáž srdce; Vsetín, čtvrtek 5. dubna 2018

Krevní tlak měřili návštěvníkům přímo mezi regály s knihami

Tradiční preventivní akci mezi regály plnými knih využily ve čtvrtek desítky návštěvníků Masarykovy veřejné knihovny Vsetín. Mohli si nechat změřit krevní tlak, prověřit množství tuku v těle, otestovat správnost hygieny rukou s použitím UV lampy, vyzkoušet si samovyšetření prsu nebo první pomoc.

Ilustrační foto

Povědomí o první pomoci se zlepšuje, hlavně mezi mladšími

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Umět poskytout první pomoc a vědět, co říct záchranářům, když voláte sanitku, tím dokážete zachránit člověku život. S Petrou Effenbergerovou, mluvčí středočeské záchranky, jsme se proto bavili o tom, co byste rozhodně měli vědět, když nastane situace, kdy budete muset někomu pomoci.

V LAVICÍCH tentokrát usedli učitelé.

Učitelé zasedli do lavic. Tentokrát je školili hasiči

Rokycany – Učitelé v roli žáků byli včera v Rokycanech. Hasičský záchranný sbor kraje nachystal zástupcům škol z Rokycanska školení, díky kterému se pedagogům bude lépe vyučovat první pomoc, požární prevence a ochrana lidí za běžných rizik i při mimořádných událostech.