Kreativ

ŠTÍTEK: první pomoc

Žáci SZŠ a VOZŠ Nymburk zavítali do Srbska

Noví přátelé i vědomosti. Žáci nymburské zdrávky zavítali do Srbska

Zvědavost, nadšení, úžas, chvíle poznávání, získání nových přátel, zkušeností a zážitků. To vše nás doprovázelo návštěvou Srbska, které je jednou ze zemí Projektu FAST, který se věnuje zdokonalování v první pomoci. Tento projekt je zaštítěn EU. Komunikačním jazykem je angličtina a my, žáci SZŠ a VOŠZ Nymburk, jsme se do této krásné země podívali ve dnech 18.–25. března.

Žáci kladenské zdravotnické školy vyhráli soutěž ve Lhotce u Mělníka.

Bravo! Družstvo kladenské zdrávky ovládlo soutěž v první pomoci

Dne 26.a 27. dubna se ve Lhotce u Mělníka konala soutěž v první pomoci, ve které uspěli na výbornou žáci Střední zdravotnické školy a VOŠZ Kladno. V celkovém pořadí totiž obsadili 1.místo. Je to více než chvályhodný výkon, neboť soutěže se účastnilo 12 družstev z různých měst celé České republiky.

Za dva měsíce v krajském asistenčním centru pomoci zažila dobrovolnice z oblastního spolku Českého červeného kříže České Budějovice Karolina Bodláková řadu emotivních příběhů.

Ukrajinští uprchlíci potřebují pochopení, míní dobrovolnice z Červeného kříže

/ROZHOVOR/ Třiadvacetiletá Karolina Bodláková z Českých Budějovic je členkou oblastního spolku Českého červeného kříže, jako dobrovolník pomáhá aktuálně také s koordinací uprchlíků v Krajském asistenčním centru pomoci uprchlíků (KACPU) na Jihočeském letišti České Budějovice. Ve volném čase ráda jezdí na kole a miluje přírodu, vystudovala bakalářský obor všeobecná biologie na přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity.

Z tradičního lednového doškolovacího semináře cvičitelů župy Blanické.

Cvičení, sálové hry i základy první pomoci. To byl tradiční seminář Sokolů

Ve votické sokolovně se v sobotu 28. ledna uskutečnil již tradiční doškolovací seminář cvičitelů župy Blanické. Letos byla jeho náplň velmi zajímavá, a kromě zdravotního cvičení, cvičení s náčiním, netradičních sálových her si účastníci, převážně cvičitelky, zopakovaly základy první pomoci z úst lékařky Blanky Kocmichové z dětské chirurgie FN Motol.

Strážnice Městské policie v Benešově Andrea Hráská ukázala výbavu záchranářské tašky.

Strážníci v Benešově dostali nové vybavení k poskytování první pomoci

/FOTOGALERIE/ Tři tašky špičkově vybavené pro poskytnutí první pomoci využívají nově ve svých třech služebních vozech strážníci Městské police Benešov. Než došlo k dovybavení aut, museli si strážníci při poskytování první pomoci vystačit s klasickou autolékárničkou. Ta však má obsah vhodný jen na nejzákladnější úkony, které může motorista využít při pomoci druhým.

Dar z Nadace ČEZ převzal velitel JPOIII Hlubočec Jiří Lindovský, hasič Petr Nedvídek a člen SDH Milan Nedvídek.

V Hlubočci mají automatický defibrilátor pro záchranu života

Hlubočec se zapojil do akce FIRST RESPONDER, včasná záchrana života. V letošním roce 2021 byla zaslána žádost o finanční příspěvek 60 608,-Kč čerpanou z NADACE ČEZ. Žádost byla předpřipravena panem Milanem Nedvídkem a Petrem Nedvídkem, kteří se o tyto zdravotní potřeby a čerpání nadačního fondu blíže zajímali.

Zdravotníci HZS Zlínského kraje absolvovali v areálu Vyšší policejní školy a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Holešově každoroční výcvik.

Hasiči z celého kraje absolvovali výcvik v Holešově

Hasiči ze všech stanic Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje (HZS ZLK), zařazeni na funkci zdravotníka, absolvovali v předchozích měsících instrukčně metodické zaměstnání (IMZ) zaměřené na témata poskytování předlékařské první pomoci a spolupráci při ošetřování pacienta.

První díl seriálu Ochránce se věnoval případu z Prahy, kdy žáci šikanovali učitelku.

ANKETA DENÍKU: Co by udělali učitelé, pokud by žák napadl žáka se zbraní?

Redakce Deníku oslovila několik pedagogů s otázkou, Co byste udělal(a), kdyby žák napadl zbraní jiného žáka? Inspirací k anketě byl redakci seriál České televize Ochránce s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli školního ombudsmana, který v posledním díle řešil právě případ, kdy školáka napadl s nůžkami v ruce jeho spolužák.

Sestra z resuscitačního týmu Judita Dvořáková (vlevo) a  odborná sestra z laboratoře Tereza Kadlubcová z Nemocnice Agel Český Těšín poskytly první pomoc chodkyni.

Zdravotnice v Těšíně skákaly přes plot nemocnice, aby zachránily chodkyni

V blízkosti Nemocnice Agel Český Těšín došlo ve středu k dramatické situaci. Souhra všímavých pacientů v nemocnici s pohotovými zdravotníky vedla k rychlé a profesionální první pomoci u chodkyně, která se po pádu na zem mimo areál nemocnice vážně poranila na hlavě. Zdravotníci neváhali a k zraněné ženě to vzali nejkratší a nejrychlejší možnou cestou - přes plot nemocnice.

Den první pomoci ve školní družině v závodí.

OBRAZEM: Berounské děti se učily, jak zachránit lidský život

Světový den první pomoci se koná od roku 2000 vždy druhou sobotu v září. A tak děti naší školní družiny v Závodí si jej připomenuly již v pátek 10. září Jde o akci, která propaguje důležitost znalostí první pomoci. Zainteresované instituce se snaží poskytnout široké veřejnosti ukázky v poskytování první pomoci. O to v podstatě dnes šlo i našim vychovatelkám školní družiny, které si akci pro děti připravily. Nešlo o ukázku pro širokou veřejnost, nýbrž o to, aby se děti naučily poskytovat první pomoc a nebýt lhostejný k lidským životům, i když se třeba nejedná o nic vážného. Nikdy, nikdo z nás nemůže vědět, kdy on sám bude třeba nějakou tu pomoc také potřebovat.

Pobytový tábor s BESIPem na Vysočině 2021

Spolupráce BESIPu a Policie České republiky při letním táboře děti bavila

V letošním roce se poprvé uskutečnil pobytový tábor s BESIPem. Na Vysočině se propojily síly této značky a policistů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Zástupci BESIPu každoročně navštíví s preventivním programem desítky letních táborů. Velmi často se tyto cesty spojují právě s preventisty v řadách policistů. Letos se podařilo dát tyto hlavy a síly dohromady. Za nápadem společného tábora stojí krajská koordinátorka BESIP – Veronika Vošická Buráňová a policistka Lenka Prokopová. Náročné přípravy byly korunovány příjezdem třiceti táborníků a tábornic do rekreačního střediska Radost u Nové Vsi u Světlé, kteří od 24. července strávili svůj čas v krásné přírodě Vysočiny.

Zmije - Ilustrační foto

Pozor na zmije. Uštknutí je nebezpečné pro děti a seniory, v ohrožení jsou i psi

Zmije obecná je jediným jedovatým hadem České republiky, pokud se nepočítá mírně jedovatá užovka podplamatá. Její jed je vysoce účinný na malé savce. Za normálních okolností její uštknutí život člověka neohrozí. Riziko představuje ale pro alergiky, děti, starší a nemocné osoby, nebo domácí mazlíčky. Zmiji zaplašíte dupáním nebo jiným hlukem.

Zmije obecná. Ilustrační foto

Uštknutí zmije je nebezpečné hlavně pro děti a seniory, v ohrožení jsou i psi

Zmije obecná je jediným jedovatým hadem České republiky, pokud se nepočítá mírně jedovatá užovka podplamatá. Její jed je vysoce účinný na malé savce. Za normálních okolností její uštknutí život člověka neohrozí. Riziko představuje ale pro alergiky, děti, starší a nemocné osoby, nebo domácí mazlíčky. Zmiji zaplašíte dupáním nebo jiným hlukem.

Ilustrační foto.

Žena skončila pod vlakem, očití svědci s první pomocí přispěchali bez zaváhání

Téměř pět desítek cestujících bylo ve středu odpoledne před 17. hodinou účastníky železniční dopravní nehody v katastru části Olešnice, při níž došlo ke střetu vlaku s člověkem. Deníku se ozval s očitým svědectvím muž, který společně se svou partnerkou shodou okolností nehodu viděl. A byl to právě Michal Zakouřil a Jana Procházková, kteří na místo neštěstí hned běželi poskytnout první pomoc.

Z její učebnice se studenti učí první pomoc. Lucie Vorrethová ji rozšíří

Jejím životním cílem a snem je dosažení toho, aby dnešní mládež dokázala poskytnout první pomoc v situacích, kdy to je nezbytně nutné. Tak vysvětluje své úsilí Lucie Vorrethová, která je čerstvou absolventkou zdravotnického lycea na Gymnáziu a Střední odborné škole zdravotnické a ekonomické ve Vyškově. Představila proto vlastní výukovou sadu, kterou se zabývá poslední roky.

Již druhým rokem zdravotníci oslavili „své svátky“ - Mezinárodní den sester a Národní den tísňového volání č. 155, za vládních protiepidemických opatření.  Děti a občané z Českého Brodu a okolí ale na své sestřičky a záchranáře nezapomněli

Děti i dospělí popřáli téměř 650 zdravotníkům

/FOTOGALERIE/ Již druhým rokem zdravotníci oslavili „své svátky“ - Mezinárodní den sester a Národní den tísňového volání č. 155, za vládních protiepidemických opatření. Děti a občané z Českého Brodu a okolí ale na své sestřičky a záchranáře nezapomněli! Letos již podruhé poslali zdravotníkům dobroty s osobními vzkazy. Navázali tak na akci z Velikonoc.

Ve středu 12. května v noci zachránili dva policisté z obvodního oddělení Veselí nad Lužnicí ženu z hořící chaty v oblasti Krkavec.

Policisté zachránili ve Veselí ženu před jistou smrtí, vytáhli ji z hořící chaty

/VIDEO/ Ve středu 12. května po půl třetí ráno Moniku Škrdlovou vzbudilo divné praskání. Rekreační objekt, který obývala, zachvátily plameny a vysokým žárem popraskaly okenní tabulky. Na místo jako první po tísňovém výzvě dorazili dva policisté z obvodního oddělení ve Veselí nad Lužnicí, nadpraporčík Marek Vančata a praporčík Petr Kropík. Ženu vytáhli ze zakouřené chatky a oživili ji.

Nově nastupující zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje během adaptačního procesu cvičí jízdu na polygonu za ztížených podmínek.

Podívejte se, jak brzdí profíci za volantem spěchající sanitky

Vzdělávací a výcvikové středisko Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JčK) zajišťuje vzdělávací, výcvikovou a metodickou činnost v oblasti odborné přednemocniční neodkladné péči (PNP) a poskytování první pomoci. Vedoucí tohoto střediska v Českých Budějovicích Michal Rozum poskytl Deníků autentický pohled na to, jak vypadá výcvik nových řidičů záchranářů.