Kreativ

ŠTÍTEK: první pomoc

Ilustrační foto.

Podnapilý řidič neposkytl první pomoc zraněným

Kriminalisté ze Strakonic zahájili úkony trestního stíhání proti muži (68) z Prahy, který v srpnu letošního roku způsobil dopravní nehodu, od níž poté odjel, aniž by poskytl první pomoc zraněným osobám.

Ilustrační foto.

Zloději v obchodech opět řádí, okradli i muže, který poskytoval první pomoc

A je to opět tady! Jako každý rok se v marketech a nákupních centrech v předvánočním čase – vědí, že lidé u sebe mají více peněz a jsou zaujatí vybíráním dárků – činí zloději. Těm mnohdy stačí jen chvilinka. V těchto dnech už to pocítili nakupující v Karviné, Havířově i v Českém Těšíně.

Na figurínách si mohli lidé vyzkoušet první pomoc.

Michal Vitner přiblíží zásady poskytování první pomoci

V období kolem Vánoc se spousta lidí oddává zimním sportům, a tak si v Galerii Viktora Olivy v Novém Strašecí příchozí připomenou alespoň základy poskytování první pomoci při možných úrazech, náhlých nevolnostech či jiných nemilých příležitostech. 

Dali se k záložákům. Osmavacetiletá Zuzana Urbanová s hodností četaře zastupuje velitele družstva, kulometčík Jan Klusal je původním povoláním grafik.

Záložáci: Ostré granáty, mapy i první pomoc

„Nechtěl bych do války poslat své syny. To do ní raději půjdu sám,“ vysvětlil Jan Klusal, proč se přidal k aktivním zálohám Armády České republiky. Před třemi lety si prý také uvědomil, že v jeho věku je na čase začít naší zemi oplácet, co od ní za léta svého života dostal. Povoláním grafik ve zlínské společnosti Cominfo je v aktivních zálohách na pozici kulometčíka.

Ilustrační foto.

Policisté jezdí zachraňovat životy

Policisté z Volyně mají výjezd. Jsou přivoláni k seniorce, která doma zkolabovala. Na místě musejí až do příjezdu záchranářů poskytovat první pomoc.

Policisté z Dopravního inspektorátu Strakonice se v úterý 12. listopadu 2019 zúčastnili odborného školení záchranářů,

Policisté nacvičovali poskytnutí první pomoci. Školili je záchranáři

Policisté z Dopravního inspektorátu Strakonice se v úterý 12. listopadu zúčastnili odborného školení záchranářů, které je zaměřeno na poskytnutí první pomoci za použití automatického externího defibrilátoru. Právě dopravní policisté společně s policisty Obvodního oddělení Radomyšl a Volyně tento přístroj, který slouží k záchraně lidského života od roku 2018 mají.  

Školení plavčíků nového domažlického bazénu.

Zaměstnanci nemocnice školili plavčíky bazénu

Profesionální plavčíky domažlického bazénu školili v první pomoci a v kardiopulmární resuscitaci pomocí jim dostupných pomůcek (například ambuvaku či automatického externího defibrilátoru AED pro laiky) zaměstnanci Domažlické nemocnice.

Výuka první pomoci na ZŠ Krásovy Domky Pelhřimov.

Povedená výuka první pomoci

Děvčata ze 7., 8. a 9. ročníku ZŠ Krásovy Domky Pelhřimov si pro nás připravila praktickou ukázku první pomoci například ošetření zraněného při zlomenině, tepenném krvácení, úžehu, úpalu, při bezvědomí nebo ošetření popálenin…

Výuka dětí na půdě českého velvyslanectví v Londýně.

Pražští dobrovolní záchranáři učili první pomoc v Anglii

Druhý říjnový čtvrtek byl ve znamení odletu osmi dobrovolných záchranářů ze zapsaného spolku Life RESCUE – záchranáři Praha z.s. do Londýna. Již několik měsíců před termínem odletu bylo se zástupci českého velvyslanectví v Londýně domluvena spolupráce a příprava semináře na téma poskytování první pomoci pro krajany s dětmi žijící v Anglii.

Z kurzu první pomoci v Mateřském centru Hvězdička v Benešově.

Kurz první pomoci ve Hvězdičce přinesl mnoho užitečných informací

/FOTOGALERIE/ Otázky kdy a jak nejlépe poskytnout první pomoc byly zodpovězeny na kurzu první pomoci u dětí a dospělých ve středu 16. října v Mateřském centru Hvězdička v Benešově. Vedla ho Kateřina Voňková, pracující u záchranné služby. Odpovědi v podobě teorie i praktických ukázek přilákaly do tělocvičny centra velký počet posluchačů různých věkových skupin.

Dny zdraví a pohybu.

Tip na čtvrtek 17. října: Kurz první pomoci

Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy bude moci díky svým znalostem a schopnostem zachránit lidský život. I proto je pro vás v rámci Dnů zdraví a pohybu ve spolupráci s profesionálními lektory Českého červeného kříže připravený certifikovaný kurz první pomoci.

Ilustrační snímek.

Policisté hledají svědky nehody cyklistky

Policisté pátrají po řidiči, který odjel od nehody, při níž došlo ke zranění cyklistky. K dopravní nehodě došlo 16. dubna v 17 hodin na silnici mezi Lysou nad Labem a Starým Vestcem.

Les - ilustrační foto.

Jak přežít v lese

Jak přežít noc v lese, jak si zajistit v lese něco k jídlu, jak poskytnout první pomoc, jak se loví na vodě a další zajímavé informace se dozví děti na speciálním mysliveckém workshopu.

Policie

Tip deníku na pátek 11. října: Policie pořádá preventivní akci

Bučovice - Policie České republiky ve spolupráci s městem Bučovice připravila pro malé i velké preventivní akci. Pro účastníky budou nachystané soutěže i různé ukázky výzbroje. Lidé se můžou těšit na dopravní soutěže pro děti i dospělé. Dostanou rady, jak se chovat na místě dopravní nehody a dozví se, jak poskytnout první pomoc nejen při dopravní nehodě.

Hasičské mistrovství ČR ve vyprošťování u dopravních nehod u OC Šantovka v Olomouci, 5. 10. 2019

U Šantovky se závodilo o mistra ve vyprošťování z nehod

FOTOGALERIE / Vrak auta, v něm zaklíněná žena. Úkolem hasičů je dostat zraněnou osobu co nejdříve ven a poskytnout jí první pomoc. Běžně se s podobnou situací setkávají u dopravních nehod. V sobotu 5. října naštěstí nešlo o život, nýbrž o body. 

Ilustrační foto.

Muže kopal do hlavy, napadl i jeho dceru. Před strážníky se schoval za paletami

Znojmo – Agresivního mladíka honili ve čtvrtek večer znojemští strážníci v Kuchařovické ulici. „Motohlídka vyjela po oznámení, že v Kuchařovické ulici nějaký opilec fyzicky napadá důchodce. Na místě našli strážníci ležícího muže a kolem něj hlouček dalších lidí, kteří mu již poskytovali první pomoc a přivolali i záchranku. Strážníci se proto vydali hledat útočníka,“ popsala Eva Smutná z městské policie.

Hasiči. Ilustrační snímek.

Hasiči představí svoji práci

Dobrovolní hasiči z České Skalice zvou v sobotu od 13 hodin na Husovo náměstí na akci, kde pro zájemce připraví ukázky techniky a první pomoci. Chybět nebude také výšková technika.

Mladí zdravotníci soutěžili v sobotu v Prachaticích.

Z dětí se stanou zdravotníci

Od září nabízí Český červený kříž Prachatice kroužek Mladý zdravotník. Je určen pro zájemce ve věku 6 až 26 let a nebude jen o první pomoci.

Ilustrační foto (dš)

Evropský den bez aut

Soutěže s naučnou tématikou se zaměřením na ekologii, dopravu a poskytování první pomoci.

„Branné“ akce Českého červeného kříže připomněly jak první pomoc, tak práci složek IZS.

Český červený kříž připomněl první pomoc

Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může - v prvních minutách - rozhodnout o životě a smrti člověka.

Děti, které jezdí na letní tábor s ČČK, se zdokonalují nejen v první pomoci.

Prachatice: Den první pomoci

Na druhou sobotu v září připadá Světový den první pomoci, proto si Oblastní spolek Českého červeného kříže Prachatice spolu s partnery u této příležitosti přichystal mnoho zajímavých ukázek ze své práce.

Děti se ve školní družině Beroun - Závodí naučily, jak poskytnout první pomoc.

Děti z družiny si připomněly Světový den první pomoci

/FOTOGALERIE/ Světový den první pomoci si připomínáme od roku 2000 vždy druhou sobotu v měsíci září. Vyhlášení provádí Mezinárodní federace červeného kříže a červeného půlměsíce. Tradičně akce organizuje Český červený kříž (ČČK) ve spolupráci s dalšími partnery - Zdravotnická záchranná služba, Hasičský záchranný sbor, dobrovolní hasiči, Policie ČR a další. Vždy se jedná o ukázky poskytování první pomoci.

Prokop Voleník

Záchranář Prokop Voleník: Lidské tělo je dokonalý stroj, ale je velmi křehké

Záchranářem chtěl být Prokop Voleník od chvíle, kdy zažil povodně na Moravě roku 1997. Cesta to nebyla jednoduchá, nejprve vystudoval zdravotnickou školu, pak musel pracovat jako zdravotní bratr v nemocnici. Nakonec se povedlo. Během své práce zažil chvíle neveselé a psychicky náročné, přesto to nikdy nevzdal a vzdát se nechytá.