Kreativ

ŠTÍTEK: první pomoc

Pětice školáků zachránila život tonoucí holčičce, učili se to den předtím ve škole.

Učili se první pomoci. Den na to zachránili chlapci topící se holčičku

Veselí nad Moravou /FOTO/ – Pět školáků z Veselí nad Moravou si všimlo bezvládného těla malé dívky pod hladinou. Neváhali, vytáhli ji z vody a zavolali pomoc. Tím ji zachránili. Den předtím měli ve škole výuku první pomoci, v praxi tak obstáli na výbornou. Ocenil je za to i starosta města.

Renáta Roubalová: Každá pomoc je lepší než žádná

Renáta Roubalová: Každá pomoc je lepší než žádná

Práce u Českého červeného kříže mi rozšířila povědomí o poskytovaných sociálních službách na Berounsku. Ze zdravotních služeb jsem absolvovala řadu školení první pomoci. Stala jsem se také bezpříspěvkovým dárcem krve.

Ilustrační fotografie.

První pomoc diabetičce poskytli strážníci

V úterních odpoledních hodinách dohlíželi strážníci městské policie na veřejný pořádek na Masarykově náměstí v Hradci Králové, kde se tou dobou konala protestní akce. Hlídku požádal o pomoc mladý muž, který ohlásil, že nedaleko zkolaboval člověk.

Lidé mohli navštívit celkem pět různých stánků, kde jim bylo předvedeno, jak pomoci zraněnému člověku.

Studenti zdravotnické školy na náměstí radili, jak poskytovat první pomoc

Kladno /FOTOGALERIE/ – Náměstí starosty Pavla v Kladně patřilo první pomoci, konal se zde totiž již šestnáctý ročník akce s názvem První pomoc pro všechny. Jedná se o událost, kterou pořádá kladenská zdravotnická škola ve spolupráci se záchrannou službou, hasiči a Městskou policií Kladno.

Ilustrační foto.

Žákyně soutěžily v poskytování první pomoci

Znojmo – Soutěž v poskytování první pomoci uspořádaly pro žákyně třetích ročníků střední školy a učiliště v Přímětické ulici ve Znojmě odborné učitelky Marcela Sabová a Monika Outratová Čeloudová.

Ve Vyškově studenti Gymnázia a Střední škola zdravotnické a ekonomická soutěžili v poskytování první pomoci

Týden ve fotografii: Demonstrace, první pomoc i havajské rytmy

Vyškovsko /TÝDEN VE FOTOGRAFII/ - Co zajímavého se dělo ve vašem okolí v uplynulém týdnu? Významné události, zajímavé akce nebo třeba kuriozity si připomeňte v obsáhlé fotogalerii. Do ní jsme vybrali nejzajímavější záběry z Vyškovska i celé jižní Moravy za posledních sedm dní.

Ing. František Růžička - tajemník MěÚ Krupka, Ing. Jan Bartošek – místopředseda KDU-ČSL a člen Bezpečnostního výboru PSP ČR, Jiří Petrák – ředitel MěP Krupka, Mgr. Rostislav Kadlec, místostarosta Krupky.

V Parlamentu ČR ocenili Městskou policii Krupka za záchranu životů

Krupka – Zajištění bezpečnosti v ulicích města, pomoc občanům v nejrůznějších situacích, ale také více než stovka zásahů u případů, kde šlo o život. Taková je vizitka Městské policie Krupka, která je ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Ústeckého kraje v poskytování první pomoci naprostou špičkou v celorepublikovém měřítku.

Žáci Švabinky se cvičili v první pomoci, došlo i na divadlo.

Žáci Švabinky se cvičili v první pomoci, došlo i na divadlo

Teplice – Na květnový den byl na ZŠ Maxe Švabinského naplánován projektový den s názvem Ochrana obyvatel za mimořádných událostí. Program jednotlivých tříd byl v režii třídních učitelů a jejich asistentů, i proto byl program dosti rozmanitý. Jedno však měly všechny třídy společné, celý den, nebo jeho podstatná část, se nesl v duchu první pomoci, zásad evakuace, složek IZS a dalších velmi důležitých okruhů, které se tohoto tématu dotýkají.

Ilustrační foto

Zájemcům nejen vyšetřili mateřská znamínka, ale učili je i první pomoc

České Budějovice - Šestnáct stánků, šestnáct odborníků trpělivě odpovídajících na položené otázky. Tak to ve čtvrtek vypadalo na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Stalo se tak v rámci akce, jíž pořádala českobudějovická nemocnice, a to za podpory ministra zdravotnictví.

Den linky 155 v Písku.

Záchranáři učili první pomoc a vyvraceli mýty

Písek - Písecká zdravotnická záchranná služba se připojila k celostátní akci Den linky 155. Ve středu 15. května odpoledne ukazovali záchranáři v Palackého sadech zdravotnické vybavení, učili masáž srdce či debatovali s veřejností o své práci a o poskytování první pomoci.

V Čermákových sadech se uskutečnila Soutěž mladých zdravotníků. Krajské kolo se uskuteční 31. května v Mladé Boleslavi.

Žáci soutěžili v dovednostech první pomoci

Rakovník /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Mladí zdravotníci změřili ve středu dopoledne své znalosti v poskytnutí první pomoci a také ze znalostí historie Červeného kříže v rámci okresní soutěže Mladý zdravotník. Do krajského kola nakonec postoupili žáci z prvního stupně MŠ a ZŠ Čistá a z druhého stupně 1. Základní školy Rakovník.

Ilustrační foto.

TIP Deníku: Ostrava bude žít první pomocí

Akce s názvem Ostrava žije první pomocí 2019 se uskuteční 12. května 2019 v ostravském Trojhalí Karolina. Návštěvníci se mohou těšit na zážitkové trasy, soutěž složek Integrovaného záchranného systému v poskytování první pomoci, hry a soutěže pro děti. Zájemci si budou moci také vyzkoušet své schopnosti v poskytování první pomoci. Akce začne v 9 hodin.

Ilustrační foto.

TIP Deníku: Ostrava bude žít první pomocí

Akce s názvem Ostrava žije první pomocí 2019 se uskuteční 12. května 2019 v ostravském Trojhalí Karolina. Návštěvníci se mohou těšit na zážitkové trasy, soutěž složek Integrovaného záchranného systému v poskytování první pomoci, hry a soutěže pro děti. Zájemci si budou moci také vyzkoušet své schopnosti v poskytování první pomoci. Akce začne v 9 hodin.

Žáci z Chebska a Sokolovska se učili správně poskytovat první pomoc.

Zavázat nohu? Bez problému

Cheb - Obvázat správně poraněnou ruku, dovést zraněného do sanitky anebo pomoci mladému, který je pod vlivem drog. To jsou ve zkratce záležitosti, s kterými si museli poradit žáci několika základních škol z Chebska a Sokolovska.

Žáci z Chebska a Sokolovska se učili správně poskytovat první pomoc.

Zavázat nohu? Bez problému

Cheb - Obvázat správně poraněnou ruku, dovést zraněného do sanitky anebo pomoci mladému, který je pod vlivem drog. To jsou ve zkratce záležitosti, s kterými si museli poradit žáci několika základních škol z Chebska a Sokolovska.

Odborná příprava členů Jednotek požární ochrany obce a členů Sborů dobrovolných hasičů na Benešovsku.

Hasiči dobře znají první pomoc

Dolní Kralovice /FOTOGALERIE/ - Hasiči z Benešovska trénovali hasičské a záchranářské dovednosti. Námětové cvičení okresu letos připadlo na okrsek Dolní Kralovice. Odborná příprava členů jednotek požární ochrany obce a členů sborů dobrovolných hasičů zahrnovala celkem čtrnáct naplánovaných stanovišť.

Studentky převzaly na novojičínské radnici od starosty titul Mladý hrdina.

Mladé hrdinky. Studentky z Nového Jičína zachránily kolabujícímu muži život

Obyčejná cesta do školy se dvěma studentkám v Novém Jičíně v Moravskoslezském kraji před pár měsíci proměnila v jedno velké drama. Karolína Kalužová a Miriam Richtárová neváhaly a okamžitě poskytly první pomoc kolabujícímu muži, kterého ostatní kolemjdoucí lhostejně ignorovali. Svůj hrdinský čin si navíc skromně nechaly pro sebe. Od starosty proto obdržely titul Mladý hrdina.

Ilustrační foto

Sražení cyklisté v Kuníně. Jeden řidič od nehody ujel

Ke dvěma dopravním nehodám došlo v minulém týdnu v Kuníně na Novojičínsku. Zatímco v prvním případě motorista po střetu s cyklistou sešlápl plyn a ujel, v tom druhém se řidička zachovala duchapřítomně a poskytla malému chlapci první pomoc.  

Během velikonočního víkendu Městská policie Pardubice řešila několik případů, v nichž hrál velkou roli alkohol. Zdroj: MP Pardubice

Strážníci ošetřovali rozbité hlavy

Během velikonočního víkendu Městská policie Pardubice řešila několik případů, v nichž hrál velkou roli alkohol. Několikrát strážníci ošetřovali rozbité hlavy a poskytovali první pomoc.

Tomáš Prouza

Komentář Tomáše Prouzy: První pomoc existuje i na energetickém trhu

Stále více lidí si uvědomuje svá práva a jsou připraveni je hájit. I tak by šlo parafrázovat čerstvě zveřejněné statistiky Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Ochranou spotřebitelů se tam už dnes zabývá 12 lidí, kteří se ještě minimálně celý letošní rok nezastaví.  

Dobrovolný zachránce Daniel Rother je i velitelem Humanitární jednotky ČČK.

Opavan Daniel Rother je jedním z proškolených dobrovolníků

Prvního dubna byl v Moravskoslezském kraji spuštěn First responder systém. Tedy spolupráce zdravotnické záchranné služby (ZZS) a dobrovolných zachránců, kteří poskytnou pacientovi v život ohrožujícím stavu základní první pomoc ještě před příjezdem posádky ZZS.

Ocenění strážníků Městské policie Plzeň

FOTO: Na radnici odměnili strážníky

Plzeň - V obřadní síni plzeňské radnice byli ve středu slavnostně odměněni věrní členové městské policie i ti, kteří neváhali ohrozit své zdraví kvůli druhým. Uděleny byly stuhy za záchranu životai mimořádný čin.

Ilustrační foto.

Seznamte se se základy první pomoci

Se základy první pomoci seznámí v úterý 9. dubna zájemce v rodinném centru Sedmikráska v Dobrušce jeho vedoucí a zdravotní sestra Iva Horáková.

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Naučí se zvládat první pomoc i emoce

Vyškov – Naučit se základům první pomoci, obvázat poranění nebo si vyslechnout přednášku o tom, jak pracovat s vlastními emocemi mohou všichni, kdo se zapojí do akce u příležitosti Světového dne zdraví v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově.

Zdravotník Jakub Jestřáb.

První pomoci se nebojte

Cheb - Touhu pomáhat druhým měl už na základní škole, později tak absolvoval zdravotní školu a dnes studuje a působí na vysoké škole. Řeč je o Jakubu Jestřábovi z Chebu.

Školení first responderů v MSK.

Zdravotníci spouští systém, který pomůže zachraňovat životy

Moravskoslezští záchranáři po několika letech intenzivních příprav spustí 1. dubna takzvaný first responder systém. Pomocí mobilní aplikace může operační středisko vyslat na místo poblíž se nacházejícího proškoleného zachránce, který člověku poskytne první pomoc ještě před příjezdem sanitky.

Ilustrační foto

TIP Deníku: Besedování o první pomoci

Komunitní centrum Otice zve občany každého věku na besedu s klinickým psychologem a tiskovým mluvčím záchranářů Moravskoslezského kraje Lukášem Humplem.

Děti na zámku ve Šluknově si vyzkoušely první pomoc.

FOTO: Děti na zámku ve Šluknově si vyzkoušely první pomoc

Šluknov – Divadelní představení pro děti o první pomoci proběhlo v pondělí na Šluknovském zámku. To pro děti ze šluknovských školek a škol uspořádal Český červený kříž Šluknov ve spolupráci se Záchrannou službou Středočeského kraje a za podpory města Šluknov.

Požár části rodinného domku v Břidličné.

Při požáru rodinného domku v Břidličné se zranil majitel

/FOTOGALERIE/ Šest jednotek hasičů zasahovalo v úterý 5. března odpoledne v Břidličné u požáru dětského pokoje a části střechy dvoupodlažního rodinného domku. Majiteli domku, který se nadýchal kouře, poskytli hasiči první pomoc.

Ilustrační foto

Řidič srazil u Pičína chodkyni a ujel. Žena v nemocnici zemřela

Pičín - K vážné dopravní nehodě došlo v sobotu ráno na silnici mezi Pičínem a Příbramí. Neznámý řidič na ní kolem půl šesté ráno srazil chodkyni, neposkytl jí první pomoc a z místa střetu ujel. Žena měla při pohybu po komunikaci na oděvu reflexní prvky a svítila si baterkou.

Ilustrační foto

Letní tábor Červeného kříže už je plný

Čtrnáctidenní letní tábor pro děti je kompletně plný už od ledna, ohlášené kurzy pro veřejnost se také zaplňují. To je na začátku letošního roku radostná zpráva pro Ladu Brožovou, ředitelku oblastního spolku Českého červeného kříže Plzeň-město a Rokycany.