Kreativ

ŠTÍTEK: první pomoc

Den bezpečí v berounském kempu Na Hrázi

Berounské děti nadchl Den bezpečí. Vrtulník, rychlá sanitka i vlčák Valentýn

/FOTO, VIDEO/ Pravděpodobně nejvíce bezpečno bylo v pátek v berounském kempu Na Hrázi, kde se konal další ročník oblíbené přehlídky složek integrovaného záchranného systému. Program si nejvíce užily děti z berounských základních škol, které sledovaly přistání policejního vrtulníku, ukázky hašení ze žebříku nebo práci policejních psů.

V nemocnici v Novém Městě na Moravě pořádají kurzy první pomoci.

Přihlaste se. Novoměstská nemocnice zve na další kurz první pomoci

Zachraňovat zdraví a životy nemusí jen lékaři a zdravotní sestry. Každý se může někdy ocitnout v situaci, kdy na něm bude druhý člověk závislý a bude potřebovat pomoc. Ne vždy si ale víme rady, co dělat, když se setkáme se zraněním. V Nemocnici Nové Město na Moravě proto pravidelně pořádáme pro zájemce z řad laické veřejnosti bezplatné Kurzy první pomoci.

Modelová situace ztráty dolní končetiny po výbuchu granátu...

Podívejte se: Vojáci se zapojili do celostátní soutěže v první pomoci

Amputace dolní končetiny při práci s motorovou pilou, resuscitace novorozence, průstřel hlavy nebo ošetření zraněných po nehodě autobusu. S těmito simulovanými situacemi si museli poradit účastníci Celostátní soutěže v první pomoci, která se konala na konci dubna 2023 ve Lhotce u Mělníka. Do akce se zapojili i vojáci z 26. pluku velení, řízení a průzkumu.

Kurzy první pomoci v Základní škole v Hostomicích.

Za hrdinským činem hostomických chlapců stojí i kvalitní příprava ve škole

/FOTO, VIDEO/ Před dvěma týdny byli žáci hostomické školy Jan Bastl a Jan Císař oceněni medailemi od policistů za hrdinství, když pomohli napadenému prodavači místního zahradnictví. Vedle kuráže, s níž dokázali ve vypjaté situaci zachovat chladné hlavy, školákům nepochybně pomohly i kurzy první pomoci v základní škole. Děti jsou díky nim na krizové scénáře připraveny.

V soutěži první pomoci se utkali profesionální hasiči ze všech tří stanic Územního odboru Blansko, sešli se na stanici v okresním městě.

Hasiči soutěžili v Blansku. Utkali se v první pomoci, podívejte se

/FOTO/ V soutěži první pomoci se utkali profesionální hasiči ze všech tří stanic Územního odboru Blansko, sešli se na stanici v okresním městě. „Na sedmi stanovištích je čekaly různé úkoly, které simulovaly skutečné akce, se kterými se mohou setkat,“ informoval ve čtvrtek o středeční akci mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Zruba v tomto místě na Objížďkové, mezi skalami, cyklista zkolaboval.

Zachránili jsme život, jde se dál. Zdravotní sestru zájem veřejnosti překvapil

Zachránili jsme život, paráda, jde se dál. Tím to pro mě hasne. To byly myšlenky, které provázely zdravotní sestru Alici z krumlovské nemocnice po záchraně cyklisty, který náhle zkolaboval v Českém Krumlově. Na Objížďkové mu za jízdy selhalo srdce. Pro Deník popsala první pomoc, díky níž muž kolaps přežil. A svěřila se, že nečekala, jaký zájem u veřejnosti tento příběh vyvolá.

Cvičení instruktorů Krajského ředitelství policie Zlínského kraje v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně; středa 22. února 2023.

Policejní instruktoři cvičili se záchranáři poskytování první pomoci

Zpravidla jsou sami v rolích školitelů, tentokrát se však situace obrátila. Instruktoři střelecké, zdravotní a taktické přípravy, kteří každý den cvičí s policisty a učí je střílet a zasahovat v různých nebezpečných situacích, do kterých se v rámci služby mohou dostat, se tentokrát sami školili. Pomáhali jim v tom zdravotničtí záchranáři a učili je poskytovat první pomoc zraněným.

Děti ve střední zdravotnické škole.

"Mladí strážníci" se v Chebu učili první pomoc

Děti ze zájmového kroužku „Mladý strážník“, který vede chebská městská policie ve spolupráci se Základní školou na Kostelním náměstí Cheb, navštívily Střední zdravotnickou a vyšší odbornou školu v Chebu.

Klub důchodců se sešel v Babicích.

Na besedě v Babicích si vyzkoušeli i záchranu lidského života

Začátkem měsíce se ve čtvrtek v přísálí kulturního domu v Babicích sešli členové klubu důchodců na besedě o zásadách první pomoci. Přednášela  Jarmila Ulmanová, penzionovaná zdravotní sestra a současná ředitelka ÚOS ČČK Uherské Hradiště. 

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí spouští od 19. ledna 2022 ve spolupráci s městem a knihovnou kurzy první pomoci pro veřejnost.

Meziříčští zdravotníci nabízejí zdarma kurzy první pomoci pro veřejnost

Jak se zachovat při dopravní nehodě, jak ošetřit zlomeninu či krvácení, co dělat při náhlé zástavě srdce či úrazu elektrickým proudem? Odpovědi nejen na tyto otázky a zároveň také praktické návody přinesou kurz první pomoci pro širokou veřejnost, jež od ledna ve spolupráci s městem a městskou knihovnou otevírá Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí.

Zábavně vzdělávací pořad První pomoc se záchranářem Markem v kolínském MSD.

Obrazem: Děti z kolínských škol se zábavnou formou učily základy první pomoci

Stovky dětí zaplnily ve čtvrtek 1. prosince velký sál Městského společenského domu v Kolíně, kde na ně čekal zábavně vzdělávací pořad nazvaný První pomoc se záchranářem Markem. Už když přicházely do společenského domu, míjely před budovou zaparkovanou sanitku, na pódiu pak stál její model v plyšové podobě.

ZŠ Benešov Dukelská - Události.

Deváťáci ze základky na Dukelské se ocitli v záři reflektorů

Štáb České televize natáčel žáky devátých ročníků ZŠ Benešov Dukelská, kteří se účastnili projektového dne zaměřeného na volbu povolání. Tento speciální program škola připravila díky iniciativě Den pro školu od Nadace České spořitelny, která propojuje učitele a žáky s odborníky z praxe. Studenti devátých ročníků ZŠ Benešov mohli diskutovat se čtyřmi odborníky z různých profesí (programátor, lektorka první pomoci, jednatel farmaceutické společnosti, odborník na cirkulární ekonomiku) a získat od nich cenné zkušenosti z praxe v době, kdy volí střední školy a přemýšlejí o svých budoucích profesích. Reportáž se záběry z největší benešovské školy byla odvysílána v Událostech na České televizi 2. listopadu.

Příjemně strávený den prožili návštěvníci Zoo Hodonín první neděli v říjnu.

V hodonínské zoo bylo pěkně živo. Záchranáři návštěvníkům předváděli první pomoc

První neděli v říjnu uspořádala hodonínská zoo pro návštěvníky hned dvě zajímavé akce. Návštěvníci mohli zažít komentované prohlídky, povídání se zvířecími záchranáři, ukázky první pomoci, výtvarný workshop, malování na obličej a mnoho dalšího při Dnu zvířat spojeném se Dnem zdraví.  Na doplnění nechyběla ani zajímavá výstava. Děkujeme paní Hustak za dnešní příspěvek. 

Branný den v Prachaticích.

Co dělat, když vás pokouše pes nebo se otrávíte houbami? Branný den poradil

Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může - v prvních minutách - rozhodnout o životě a smrti člověka. Jak pomoci v různých situacích, předvedli na branném dni v Prachaticích záchranáři a zdravotníci. K vidění byla i tolik oblíbená technika hasičů a policejní psi.

Ve Vimperku si připomněli Světový den první pomoci.

Zastavili krvácení a zvládli i resuscitaci. Den první pomoci ve Vimperku

/GALERIE/ Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může - v prvních minutách - rozhodnout o životě a smrti člověka. U příležitosti Světového dne první pomoci uspořádal Český červený kříž Prachatice v parku u Volyňky akci, která příchozích návštěvníků předvedla mnoho zajímavostí nejen z první pomoci. 

Studentky z Přímky soutěžily  v první pomoci.

Zkouška hrou. Mladé kadeřnice z Přímky prověřily své znalosti první pomoci

Každý z nás se může dostat do situace, kdy někdo v našem okolí bude potřebovat účinnou pomoc při závažném onemocnění nebo úrazu. Kvalitní laická první pomoc podstatně zvyšuje naději na záchranu a může tak představovat tenkou nit mezi životem a smrtí. Proto si studenti z Přímky vyzkoušeli své dovednosti v první pomoci.

Nemocnice Kyjov nabízí kurty resuscitace pro veřejnost.

Umět zachránit život může každý. Nemocnice Kyjov nabízí kurzy laické resuscitace

Dokážete adekvátně poskytnout první pomoc? Odpověď naleznete na kurzech tzv. laické resuscitace, které momentálně nabízí Nemocnice Kyjov. Rozhodně s nimi neváhejte. Kurzy přibližují záchranu života dětem i dospělým, školám i institucím. Touto cestou chce Nemocnice Kyjov šířit povědomí v poskytování první pomoci. Děkujeme paní Hollerové za dnešní příspěvek.

Strážníkům v Krupce pomáhají  prstové pulzní oxymetry.

Strážníkům v Krupce pomáhají prstové pulzní oxymetry

Nedávno předal starosta města Krupka Zdeněk Matouš Městské policii Krupka do jejich zdravotnické výbavy dva nové pomocníky, kterými jsou prstové pulzní oxymetry. Jedná se o přístroje, které budou strážníkům napomáhat při poskytování první pomoci v souvislosti s použitím AED (Automatizovaný externí defibrilátor). Oxymetry budou sledovat funkční saturaci kyslíku a tepovou frekvenci u postižené osoby. 

Balíček první pomoci pro obyvatele Znojma představil tamní starosta Jakub Malačka (na snímku)

Balíček první pomoci. Ve Znojmě zaplatí dětem kroužky a zastaví růst nájmů

Zájmové kroužky zdarma, ale třeba i obědy a školní pomůcky. Především k dětem ze sociálně slabých rodin, ale i k důchodcům míří takzvaný Balíček první pomoci ve Znojmě. Tamní představitelé spustili program na pomoc obyvatelům kvůli raketově rostoucí inflaci a cen energií. "Chceme, aby ve městě zůstala sociální soudržnost a aby nejvíce ohrožené skupiny obyvatel nepadly na úplné dno," představil deset bodů pomoci starosta Znojma Jakub Malačka.

Dopravně preventivní akce Hrubčice

Řidiče školily studentky ve zdravovědě

Silniční kontrola trochu jinak. Při úterní preventivní akci bylo v Hrubčicích na Prostějovsku zkontrolováno čtyřiačtyřicet řidičů. Policisté se zajímali o stav lékárniček a studentky zdravotní školy školily řidiče v první pomoci.

Při klání mladých zdravotníků šlo praktické provedení první pomoci s použitím standardního zdravotnického materiálu.

Mladí zdravotníci z Kunovic byli nejlepší v první pomoci

Po dvouleté nucené pauze kvůli covidu uspořádal Oblastní spolek Českého červeného kříže Uherské Hradiště okresní kolo soutěže hlídek Mladých zdravotníků. Ožila jím tělocvična Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické Uherské Hradiště.

Den bez úrazu na Horním náměstí ve Znojmě.

Stovky dětí viděly nehodu i první pomoc. Na náměstí ve Znojmě

/FOTO/ Adrenalinové scény, blikající majáky, nehoda i záchrana raněného. Scénám jako z filmu přihlíželo na sedm set dětí na Horním náměstí ve Znojmě. Záchranáři tam pro ně uspořádali ukázkový Den bez úrazu. Nechyběli hasiči a policisté. „Akcí jsme chtěli ukázat, jak se zachovat, když už se něco vážného stane. Jak správně postupovat, poskytnout první pomoc a zachránit život. Nejvíce úrazů se stane v dopravě, proto byla akce zaměřena na bezpečnost silničního provozu,“ řekl za organizátory starosta Znojma Jakub Malačka.

Soutěž ve znalosti poskytování první pomoci pro školní kolektivy z Jablonecka.

FOTO: Mladí zdravotníci z Jablonecka soutěžili v poskytování první pomoci

Jablonečtí profesionální hasiči opět poskytli zázemí pro konání soutěže ve znalosti poskytování první pomoci pro školní kolektivy z Jablonecka. Po nucené covidové pauze si to první květnovou středu užívalo nejen sedm desítek dětí, ale i pořadatelé z Oblastního spolku Českého červeného kříže a jejich hosté.

Soutěž mladých zdravotníků a záchranářů v Prachaticích.

Mladí zdravotníci a záchranáři zvládnou první pomoc i hašení džberovkou

Umět poskytnout první pomoc poraněným či nemocným lidem by měl každý člověk. Všichni umíme číst i psát, ale kdo si je jistý, že si bude vědět rady v situaci, kdy je potřeba první pomoc poskytnout? Své znalosti první pomoci si vyzkoušeli mladí zdravotníci na okresní soutěži, kde změřili své síly a dovednosti žáci ze zdravotnických kroužků z deseti základních škol z okresu Prachatice, celkem soutěžilo 20 družstev.