Kreativ

ŠTÍTEK: první pomoc

Ilustrační snímek.

Matů a Patů je málo. Své schopnosti děti oceňují

Střední Čechy - Někdo je rozený šikula, jiný jako by byl spíš žákem animovaných ňoumů Mata a Pata. Děti si ale nemyslí, že by byly obzvlášť nešikovné. Spíš naopak; v lecčem si docela fandí. Ukázaly to výsledky projektu Českého statistického úřadu Minisčítání.

Ilustrační foto

Muž se střelil do hlavy, zraněný odjel do Kladna

Rakovnicko - Rakovničtí kriminalisté v současné době prošetřují případ pokusu sebevraždy střelnou zbraní. Čtyřiapadesátiletý muž z Kladna se snažil v lese v katastru Bucek Řevničov na Rakovnicku o dobrovolný odchod ze světa střelnou zbraní.

Ilustrační foto.

Hasiči vyprostili těžce zraněného řidiče po srážce s kamionem

Brněnsko – V pondělí odpoledne zkomplikovala dopravu u obce Blučina na Brněnsku nehoda kamionu a osobního auta. Po střetu v osobním voze zůstal zaklíněný jeho řidič. „Hasiči poskytli zraněnému první pomoc a následně jej pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení vyprostili,“ uvedl mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Mobilní služebna Městské policie v Havířově. Ředitel MP Havířov Bohuslav Muras při prezentaci služebny.

Kamery nové mobilní služebny odhalily lupiče

Díky moderním kamerám v novém speciálně upraveném karavanu, který havířovská městská policie používá jako mobilní služebnu, se podařilo odhalit a okamžitě zadržet pachatele loupežného přepadení.

Ilustrační foto.

KRIMI MIX: Řidič srazil u „Tyláku“ na přechodu ženu

Rakovník – Naštěstí jen lehčím zraněním skončil střet osobního vozu a pětasedmdesátileté ženy na přechodu pro chodce na křižovatce u Tylova divadla v Rakovníku. Pětapadesátiletý řidič po střetu zastavil a poskytl ženě první pomoc.

Nůž. Ilustrační foto.

Policisté museli při záchraně mladíka vyrazit dveře

Kladno - V úterý hodinu po půlnoci zazvonil na policejní tísňové lince telefon. Mladá žena volala, že v bytě v Komenského ulici v Kladně se nachází nachází devětadvacetiletý muž, který si ubližuje nožem, a má proto strach o jeho život. Policie se ale do bytu nemohla dostat. Musela proto vyrazit dveře.

Nový Centrální příjem v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi

Odhalit problémy pacientů pomohou nové přístroje

Mladá Boleslav – Nové elektronické přístroje budou sloužit při vyšetřování pacientů v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Ve středu na to upozornila mluvčí středočeského hejtmanství Barbora Tlučhořová. S tím, že za týden se v nemocnici, která je jednou z pětice krajských oblastních nemocnic, uskuteční malá slavnost: na oddělení radiodiagnostiky RTG budou uvedeny do provozu magnetická rezonance a mamograf.

V úterý 18. prosince byla podepsána smlouva na dodávku 16 protiletadlových kompletů.

Ve Strakonicích podepsali smlouvu na nové zbraňové systémy

Strakonice - Náměstek ministra obrany pro řízení Sekce vyzbrojování a akvizic Daniel Koštoval, ředitel Sekce podpory Ministerstva obrany generálmajor Jaromír Zůna a zástupce společnosti SAAB Dynamics AB Kristian Wallin 18. prosince symbolicky v prostorech 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích podepsali smlouvu na dodávku 16 kompletů protiletadlového raketového systému RBS-70NG (nové generace).

Čtyřdenní kurz první pomoci absolvovalo 11 učitelek ze Základní školy  Milín.

Učitelky z milínské základní školy trénovaly první pomoc

Příbram /FOTOGALERIE/ - Čtyřdenní kurz první pomoci absolvovalo jedenáct učitelek ze Základní školy Milín. Vedení školy se před koncem roku rozhodlo využít nabídky občanského sdružení IPRK, které pořádá zdravotnické kurzy pro organizace pracující s dětmi za zvýhodněných podmínek. Učitelky díky tomu absolvovaly intenzivní kurz IPRK Zdravotník, který je akreditován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky jako rekvalifikační kurz pro zdravotníky zotavovacích akcí.

Nácvik masáže srdce na "chytré" figuríně. Ilustrační snímek.

Policisté zachránili život podchlazenému muži

Beroun - Hlídka Obvodního oddělení policie v Berouně zachránila život podchlazenému člověku. „Na tísňovou linku bylo nahlášeno, že na autobusové zastávce v Plzeňské ulici leží muž. Přivolaní policisté tam našli muže středního věku, který ležel obličejem dolů na lavičce. Již od začátku vše nasvědčovalo tomu, že mu jde o život,“ uvedla k případu mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Ladislav Opluštil (na snímku vlevo) zachránil cyklistu. Jeho čin ocenil i starosta

Hasič zachránil život cyklistovi, jako hrdina se necítí

Hodonín - Po cestě z práce pomohl vážně zraněnému cyklistovi a zachránil mu tím život. Čin hasiče Ladislava Opluštila z Hodonína ocenil tento týden starosta města Libor Střecha při osobním setkání na radnici. Zachránce ovšem svoje jednání jako hrdinství nevnímá, jen jako občanskou povinnost. „Poskytl jsem první pomoc a naštěstí to dopadlo dobře,“ říká skromně.

Martin Zuzek dostal ocenění.

Ocenění do Dobrušky i do Písku

Písek, Dobruška - Dvanáctiletý kluk zachránil život spolužačce, když si dospělí nevěděli rady – titulek, který proběhl médii. Když jeho spolužačka ve škole zkolabovala, dvanáctiletý Martin Zuzek z Dobrušky hned poznal, že jde o hypoglykemický šok.

Ilustrační foto.

Zdravohrátky pro letošek končí

Pardubice – Sedm desítek deváťáků z celého okresu ve středu navštívilo Střední zdravotnickou školu v Pardubicích, která byla letošní poslední zastávkou Zdravohrátek.

Ilustrační foto

Mladík se chtěl v Denisových sadech zabít, zachránili ho strážníci

Brno – Se zakrvácenou rukou uviděli brněnští strážníci v neděli odpoledne mladého muže u laviček v Denisových sadech. „Posadili jsme ho na lavičku, pod kterou ležel nůž a na zápěstí rozrušeného muže uviděli několik řezných ran,“ popsal v pondělí mluvčí strážníků Pavel Šoba.

V prvním dnu oslav svátku sv. Barbory poměřili jinečtí dělostřelci z 13. dělostřeleckého praporu Jaselský své síly v závodu dělostřeleckých hlídek ve výcvikovém táboru Jince.

Jinečtí dělostřelci nepřestávají s přípravou ani před Vánocemi

Jince /FOTOGALERIE/ - V prvním dnu oslav svátku sv. Barbory poměřili jinečtí dělostřelci z 13. dělostřeleckého praporu Jaselský své síly v závodu dělostřeleckých hlídek ve výcvikovém táboru Jince. Čtyřčlenné hlídky během dvacetikilometrového přesunu zdolávaly náročné překážky.