Kreativ

ŠTÍTEK: první pomoc

Návštěvníci Dne zdraví v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně mohli absolvovat základní vyšetření, poradit se s fyzioterapeutkou nebo si zkusit masáž srdce; Vsetín, čtvrtek 5. dubna 2018

Krevní tlak měřili návštěvníkům přímo mezi regály s knihami

Tradiční preventivní akci mezi regály plnými knih využily ve čtvrtek desítky návštěvníků Masarykovy veřejné knihovny Vsetín. Mohli si nechat změřit krevní tlak, prověřit množství tuku v těle, otestovat správnost hygieny rukou s použitím UV lampy, vyzkoušet si samovyšetření prsu nebo první pomoc.

Ilustrační foto

Povědomí o první pomoci se zlepšuje, hlavně mezi mladšími

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Umět poskytout první pomoc a vědět, co říct záchranářům, když voláte sanitku, tím dokážete zachránit člověku život. S Petrou Effenbergerovou, mluvčí středočeské záchranky, jsme se proto bavili o tom, co byste rozhodně měli vědět, když nastane situace, kdy budete muset někomu pomoci.

V LAVICÍCH tentokrát usedli učitelé.

Učitelé zasedli do lavic. Tentokrát je školili hasiči

Rokycany – Učitelé v roli žáků byli včera v Rokycanech. Hasičský záchranný sbor kraje nachystal zástupcům škol z Rokycanska školení, díky kterému se pedagogům bude lépe vyučovat první pomoc, požární prevence a ochrana lidí za běžných rizik i při mimořádných událostech.

Ilustrační foto.

Na zubní pohotovost musíme od úterý jinam

České Budějovice - V nových prostorách zahájí v úterý 3. dubna provoz oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie českobudějovické nemocnice. Do nových prostor v přízemí pavilonu C horního nemocničního areálu se stěhuje také zubní pohotovost.

Ilustrační foto.

Když o svátcích rozbolí zuby

Jindřichohradecko - Přehled velikonočních služeb zubařů a lékařů na Hradecku. Tentokrát pacienti za zubařem musí od pátku do neděle do Hradce a v pondělí do Dačic. 

Lékař Nemocnice Vrchlabí Jaroslav Třetina při školení pracovníků informačních center.

Pracovníci krkonošských infocenter prošli kurzem první pomoci

Vrchlabí - Vůbec poprvé se pracovníci z informačních center z celých Krkonoš v úterý hromadně proškolili v tom, jak správně a rychle poskytnout zraněnému nebo nemocnému erudovanou první pomoc nebo mu dát alespoň přesnou radu. Kurz společně organizovali lékaři z Nemocnice Vrchlabí a vedení zdejšího městského úřadu. Jedná se o přípravu před květnovým začátkem letní části turistické sezony.

K dopravní nehodě u Nevojic musel vrtulník. Odvážel těhotnou ženu

Dopravní nehoda u Nevojic: pro těhotnou ženu doletěl vrtulník

Nevojice /FOTOGALERIE/ - Dvě osobní auta se dnes kolem půl jedné odpoledne srazila na silnici číslo padesát u Nevojic. Při nehodě se zranili dva lidé. Jedno auto skončilo mimo silnici. Na místo dojeli hasiči. „Vyprošťovat jsme nikoho nemuseli, ale poskytli jsme zraněným první pomoc, než přijeli záchranáři,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Ilustrační fotografie.

Muž si přeťal žíly, strážníci mu přes jeho odpor zachránili život

Moravské Budějovice - Strážníci moravskobudějovické městské policie prožili dramatickou scénu. Začala žádostí o pomoc, skončila záchranou života. Strážníky požádala o pomoc žena, kterou napadl její přítel. Žena tvrdila, že muž ji napadá ze žárlivosti vždy, když je pod vlivem alkoholu. 

Bitva u Sudoměře 2018 proběhla u rybníka Škaredý u Sudoměře

OBRAZEM: Rekonstrukce bitvy u Sudoměře

Sudoměř - V průběhu letošní rekonstrukce Bitvy u Sudoměře, která se konala v sobotu 24. března ve 14 hodin, došlo ke zranění jednoho z účastníků bitvy. Zraněného muže okamžitě z místa bojiště odnesli a zdravotní služba mu poskytla první pomoc.

Ilustrační foto.

Když o víkendu bolí zuby, pomohou na pohotovosti

Jindřichohradecko - Když vás o víkendu začnou bolet zuby, pomoc hledejte u lékařů, kteří slouží pohotovost. Tento týden jsou to lékaři v Jindřichově Hradci a Studené. V případě jiných zdravotních potíží se obraťte na lékařskou pohotovost v Jindřichově Hradci, Třeboni či Dačicích.

Rodinné centrum Srdíčko lidem nabízí mimo jiné bezplatné služby Family point a Senior point.

Jarní dny nabídnou tvořivé dílny, tanec i kavárnu potmě

Žďár nad Sázavou – Již potřetí se v prostorách žďárského Family Pointu uskuteční Jarní dny. Akce se v minulosti těšila velkému zájmu veřejnosti – loni ji například navštívilo kolem stovky lidí. Letošní ročník startuje v pondělí 26. března a během tří dnů nabídne širokou škálou aktivit pro děti i dospělé.

Matka osmileté dívky uveřejnila na sociální síti fotografie své dcery (8) před (vlevo) a po ošetření zranění.

Osmiletá dívka se zranila ve škole

Blatná - Matka osmileté dívky ze Základní školy Jana Amose Komenského v Blatné Martina Káňová uveřejnila na sociální síti fotografie své dcery po ošetření zranění, které si způsobila 12. března ve škole.

Ilustrační foto

Dělník zahynul po pádu ze zídky

Záchranáři se na tísňové lince 155 dozvěděli o neštěstí na statku v Hošťálkovech. Devětapadesátiletý dělník při manipulaci s balíky slámy spadl z betonové zídky z výšky okolo dvou metrů.

Na vysokomýtském autodromu se řidiči učí bezpečné jízdě.

Senioři budou trénovat na autodromu

Vysoké Mýto - Nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nesprávné předjíždění. To jsou tři nejčastější příčiny dopravních nehod za loňský rok.

Dopravní olympiáda. Ilustrační foto.

Mladí cyklisté z okresu budou letos soutěžit v Třeboni

Třeboň – Každoroční soutěžní program mladých cyklistů v rámci programu Besip letos maličko zkomplikovala demolice a následná výstavba nové mateřské školy v Dačicích Za Lávkami, kde bylo v minulosti i zázemí pro soutěžící.

KURZ První pomoc zážitkem pod vedením Romany Kazdové.

Hejkálci ve Kdyni umí pomáhat

Kdyně – Předposlední schůzku si oddíl Hejkálků zpříjemnil kurzem „První pomoc zážitkem“ pod vedením Romany Kazdové.

Zdeněk Selner.

Z hořícího auta vytáhl zraněného muže hasič v civilu. Většina řidičů nezastavila

Perná – Kamion blikající varovným znamením nevěstil nic dobrého. „Zase nehoda,“ pomyslel si na problematické silnici I/52 u Perné na Břeclavsku řidič Zdeněk Selner z Pohořelic. Ve čtvrtek se stal svědkem ošklivé bouračky. Zraněný řidič měl velké štěstí, Selner je profesionální hasič a ve svém volnu mu zachránil život, vytáhl jej z hořícího auta.

Ilustrační foto

Záchranná služba nejen jezdí, ale také poradí po telefonu

Pardubice – Když se řekne záchranná služba, není to jen sanitka a zdravotníci. Je to také operační centrum tísňové linky, kde každý den nepřetržitě slouží pět operátorů u telefonů. Nejen ale pro tísňovou linku 155. Ta patří situacím, kdy je akutně ohrožen život či zdraví.