Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Podcast Evropa pro Čechy

Migranti znovu míří do Evropy. Česko je ale nechce. Poslechněte si podcast

Itálie se stala v posledních dnech cílem tisíců migrantů z Afriky. Znovu to připomnělo, že koronavirová krize problém migrace do Evropy sice zastínila, ale že je stále nevyřešen. Řím žádá evropské státy o pomoc, o to, aby si vzali na své území alespoň část žadatelů o azyl. Jenže na tyto prosby je velká část Evropy, s Českem a dalšími zeměmi V4 na prvním místě, téměř hluchá. O tom, jak dlouho si s tímto postojem Česko vystačí a jak problém migrace do Evropy dlouhodobě řešit je je dnešní díl podcastu.

Dušan Houdek a Otakar Hořínek na OH v Římě v roce 1960.

Od medaile v Římě jej dělily milimetry. Olympionik Houdek má devadesát let

Své mládí prožili shodně v Uherském Brodě. Ve svém sportu navíc dosáhli na samotný vrchol. Trio Dušan Houdek (sportovní střelec), Jakub Hanák (veslař), Šárka Pančochová (snowboardistka) dělí sice propastný věkový rozdíl, ale jedno mají přesto společné. Všichni tři se dokázali probojovat na olympijské hry, kde se navíc zapsali do sportovní historie.

S RESPIRÁTOREM NA OBLIČEJI. Jakub Bursa na Velké ceně Slovenska.

Všestranný Jakub Bursa se může těšit na juniorské šampionáty

Po roce bez velkých událostí by se letos měli dočkat svých šampionátů i plavci. Na juniory čekají mistrovství Evropy i světa a kvalifikační limity sbírají české naděje už v prvních měsících letošního roku. Mezi limitáře se zařadil také Jakub Bursa, kterému se podařilo zaplavat požadovaný čas pro účast na evropském i světovém šampionátu juniorů na dlouhé polohovce. Na Velké ceně Slovenska dosáhl výkonu 4:24.80.

Byliny léčí

Nepodceňujte rekonvalescenci. Nervovou soustavu i dýchací cesty zklidní bylinky

Nervová soustava, dýchací cesty i trávící ústrojí. Všechny tyto složky se podílí na kvalitní imunitě, která je v lidském těle nezastupitelná. Aby dobře fungovala i po prodělání virového onemocnění, je potřeba se na všechny tyto složky zaměřit v době rekonvalescence. K tomu mohou pomoci některé tinktury z rostlin nebo ještě lépe z jejich pupenů, takzvaná gemmoterapeutika. Jaké rostliny jsou pro obnovu zdraví nejlepší, radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Sto svatohorských milostí: obraz číslo 85.

Stovka zázraků vyobrazených na stropech ambitů Svaté Hory - 10. část

V seriálu Deníku vám postupně představíme všech sto svatohorských milostí, s konkrétním popisem událostí na nich zobrazených. V popisu jednotlivých událostí je využit text pátera Václava Smolíka, který v knize „Milosti Panny Marie Svatohorské v obrazech“ z roku 1948 stovku zázraků vyobrazených na stropech ambitů Svaté Hory vylíčil a doprovodil zápisy ze svatohorských kronik.

Natáčení videoklipu Marka Ztraceného s Bolkem Polívkou.

Rituály, pivní stezky, chlapské věci. Marek Ztracený rozhodně tucťák není

„Maturita, narození dcery a koncert Marka Ztracenýho v O2 Areně,“ tak vyjádřila své tři zatím nejšťastnější momenty v životě Lucie Pešková z Brna. Ani v nejmenším jí nevadilo, že musela na koncert urazit kus cesty. A kilometry nepočítá ani zpěvák Marek Ztracený. Kromě cestování po republice během koncertování ho to táhne do světa. Rád vyráží sám i s rodinou a nová místa si užívá. Občas tu najde inspiraci pro svou práci.

Prosenice

Jak se žije v Prosenicích? Pojďte na návštěvu

Čím žijí vesnice či vesničky, které obvykle jen projíždíme ? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Nový seriál Deníku vás provede obcemi na Přerovsku a Hranicku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Tentokrát se podíváme do Prosenic, hanácké obci s folklorním souborem, muzeem i několika historickými památkami.

Redaktorka Kutnohorského deníku Hana Pilcová.

SLOUPEK: Před svátky se šířila nákupní horečka

V pátek, kdy začínaly velikonoční svátky, měly obchody zavřeno. Celý jeden dlouhý den nebylo možné zajít nakoupit do supermarketu. Katastrofa a zároveň důvod, proč vzít obchody ve čtvrtek doslova útokem. Místo k zaparkování by člověk před nimi v ten den odpoledne hledal jen těžko.

Obraz z 19. století znázorňující římského císaře Elagabala, který pořádá hostinu.

Horší než Caligula. Císař Elagabalus se převlékal za ženy, řídil zvrhlé rituály

Rád se oblékal jako prostitutka a po celé říši hledal muže, kteří by ho dokázali v ložnici uspokojit. Nejdekadentnější vládce se ze své moci těšil jen čtyři roky. Potom ho jeho legionáři zavraždili. Toho ráno 11. března 222 neměl císař Elagabalus zrovna dobrou náladu. Předchozího dne byl nucen se smířit se svým nenáviděným bratrancem Alexianem Alexandrem, synem sestry jeho matky.

Dlouholetou tradici má na Velehradě na Bílou sobotu vodění Jidášů.

Velehradem vodili kluci s řehtačkami dva Jidáše

Hrkání, klepání, zvuk dřevěných řehtaček a vůbec všelijaké lomození se od Zeleného čtvrtku až do Bílé soboty vznášelo nad Velehradem. Zvony na bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje naopak před Velikonocemi mlčely. Aby ne. Vždyť z věže chrámu prý odlétly do Říma, což nelze pochopitelně brát doslova.

Jan Hlaváč: Konec tanečníka Blatného

Jan Blatný nastupoval do funkce ministra zdravotnictví s image kultivovaného muže, který povede pandemickou bitvu jako zkušený generál, jenž leccos ví o strategii a zároveň umí vlídným jednáním pozvednout morálku mužstva. Ctěný hematolog a politikou nepotřísněný manažer…  

Velikonoční vigiliese v Praze

Je Bílá sobota. Křesťané si připomínají den, kdy byl Kristus uložen do hrobu

Dnes je Bílá sobota, podle křesťanské tradice druhý den takzvaného velikonočního třídenní, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velký pátek je připomínkou dne, kdy byl Kristus umučen a zemřel na kříži. Bílá sobota, den pobytu Krista v hrobě, nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání. Velikonoce jsou vrcholem církevního roku a největšími křesťanskými svátky. Letos ale stejně jako před rokem oslavy tohoto svátku omezují opatření vlády proti šíření koronaviru.

Velikonoce 2020 výrazně ovlivnil koronavirus.

Trochu jiné Velikonoce: jaká jsou letos pravidla pro návštěvu kostelů

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky. Podle toho vypadají i návštěvy kostelů, které bývají plnější než jindy během roku. Letos však budou mít kvůli koronaviru trochu jinou podobu. Přinášíme vám základní přehled hygienických pravidel i liturgických událostí, které se uskuteční od pátku do soboty.

I letos vyrazili hrkači do centra Českých Budějovic. Vyrazili v 19. hodin z Piaristického náměstí.

VIDEO: Hrkači oblékli masky s respirátory a vyrazili do centra Budějovic

Divadelník Víťa Marčík vyrazil s maskovanými hrkači v černém do centra Českých Budějovic i letos na Zelený čtvrtek. Hrkači vyšli z Piaristického náměstí v 19 hodin. Divadelník velikonoční akci pořádá v krajském městě asi pojedenácté. Všichni měli masky i respirátory.

Papežská mše na Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek připomíná poslední večeři Krista. Jeho název zřejmě vznikl omylem

Dnes je Zelený čtvrtek. Podle křesťanské tradice v tento den Ježíš Kristus naposledy povečeřel s apoštoly, modlil se v Getsemanské zahradě a byl zajat. S večerem přichází velikonoční triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem církevního roku a největšími křesťanskými svátky.

Vzpomínky na velikonoce. Ilustrační foto.

Slavili jsme Velkonoce v Úsobrně: obřady, pomlázka a plné stoly dobrot

Dle titulku by se mohlo zdát, že v něm chybí čtvrté písmeno „i“. Není to ovšem chyba – těmto svátkům jara jsme doma tak prostě říkávali. Ostatně jedna kniha Jindřicha Šimona Baara nese název Velkonoce. Velikonoční svátky pro nás děcka z malohanácké dědiny Nový Dvůr u Jaroměřic začínaly na Zelený čtvrtek řehtáním. Samotné řehtání totiž nahrazovalo zvony, které odletěly do Říma.

Velikonoce v Humpolci.

Na Vysočině zazní hrkače, koronaviru navzdory. Shlukovat se ale lidé nebudou

Velikonoce budeme trávit jako každý rok na chatě. Upleteme pomlázku, obarvíme vajíčka a ozdobíme je krásnou ubrouskovou technikou a upečeme ty nejlepší mazance, které dělala moje babička. Jenže díky této covidové době nám budou chybět koledníci, kteří nás každý rok pomlázkou omladí, povzdechla si Jana Václavíková z Pelhřimova.  

Zvon Salvator v Katedrále Božského Spasitele, březen 2021 v Ostravě.

Království stoletých zvonů: Deník byl v místech, kam běžný návštěvník nechodí

/FOTOGALERIE/ Přes dva tisíce zvonů v Moravskoslezském kraji včera, na Zelený čtvrtek, umlklo. Že ale doopravdy do Itálie neodletěly, protože by to měly poněkud technicky komplikované, o tom se přesvědčil fotograf Deníku Lukáš Kaboň při prohlídce letošních jubilantů z ostravské katedrály. Podívejte se s námi jak vypadají nejen oni, ale i prostory v katedrále, kam se běžný návštěvník hned tak nedostane. Navíc nabízí úžasný výhled na město.

Ivan Pavelek

(Ne)šmigrustování

Po Slezském náměstí v Bílovci jde průvod, někteří v něm roztáčejí řehtačky, jiní mají takzvané klapačky nebo klapotky a dělají klapity klap, klapity klap. Připomínají tak prastarý zvyk, kdy se v pátek před Velikonocemi klapotalo, čímž se nahrazoval zvuk zvonů, které odletěly do Říma.

Ilustrační snímek.

Velikonoční týden začal. Připomeňte si fakta a zajímavosti o těchto svátcích

V neděli 28. března začal takzvaný Svatý týden neboli také Pašijový týden, což je významným obdobím křesťanského liturgického roku. Značí především poslední týden Ježíšova pozemského života, jeho smrt na kříží a vzkříšení. Je ale překvapivé, jak moc se liší velikonoční zvyky v rámci různých kultur a národností. 

Tradiční obchůzka rapačářů se letos v rožnovském skanzenu uskutečnila s předstihem a pod dohledem kamery a fotoaparátů.

Rapačáři prošli skanzenem v předstihu. Kvůli covidu a kamerám

Po cestě vinoucí se mezi dřevěnými chalupami prochází husím pochodem pětice kluků. Před sebou tlačí rapače – dřevěné trakaře opatřené velkou řehtačkou, které s každým otočením kola vydávají pekelný rachot. Pronikavý zvuk se nese celou Valašskou dědinou – největším areálem Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.