Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Rychlovlak Frecciarossa společnosti Trenitalia je v současnosti nejrychlejší soupravou v Itálií. Může jet rychlostí až 300 kilometrů v hodině.

Zázrak na kolejích. V Itálii lidé vyměnili letadla za rychlovlaky

ITA Airways. Takový název nese nová italská, státem vlastněná letecká společnost. V polovině října nahradila původního dopravce, společnost Alitalia. Ta zkrachovala. Důvodů pro kolaps bylo více - a jedním z nich jsou překvapivě vlaky. V zemi na Apeninském poloostrově jsou totiž rychlovlaky tak úspěšné, že pro vnitrostátní přesuny volí lidé raději je, než letadlo. Síť rychlovlaků stát přitom vybudoval teprve před třinácti lety.

Skláři v Kunraticích vytvořili pro papeže unikát. Podobu ještě tají

Skláři v Kunraticích vytvořili pro papeže unikát. Podobu ještě tají

Až do listopadu zůstane veřejnosti utajená podoba relikviáře z křišťálu určeného pro papeže Františka. Dílo, které si v sobotu 2. října do Kunratic u Cvikova přijel prohlédnout papežský velvyslanec Charles Daniel Balva, má být darem České biskupské konference papeži Františkovi při listopadové návštěvě biskupů v Římě.

Nejmenší psovité šelmy světa se v safari parku rozmnožily po takřka dvou dekádách.

Královédvorská ZOO: Femme Fatale má čtyřčata

Samice fenka pojmenovaná Femme Fatale porodila mláďata. Pro Safari Park Dvůr Králové je to zcela mimořádná událost – tyto psovité šelmy se v Podkrkonoší naposledy množily v roce 2004. Samice tentokrát navíc rodila doslova v utajení.

Kapela Scarlet Rose.

Scarlet Rose, kapela s pašovickými kořeny

Hudební průmysl se za poslední rok doslova přepnul do nouzového režimu, který se dotkl i zábavové kapely Scarlet Rose. Ta má svoji kolébku zároveň v Pašovicích a v Prakšicích.

Jedna z mohyl v Poverty Point

Prvotní Američané byli zdatní inženýři. Jejich mohyly ukrývaly překvapení

Pozoruhodné hliněné mohyly, dochované v Poverty Point v severní Louisianě, nejenže dokazují až inženýrskou vyspělost jedné z prvních zaznamenaných civilizací obývajících severoamerický kontinent, ale naznačují, že prehistoričtí domorodci ovládali mísení různých druhů hlíny na úrovni, jaké nedosahují ani dnešní technologie. Jejich stavby tak přežily tisíce let. Upozorňuje na to nový vědecký výzkum.

XXI. Hvězdicová pěší pouť na Velehrad, 28. srpna 2021

Posvátný Velehrad byl cílem Hvězdicové pěší pouti, dorazily stovky putujících

Po návštěvě papeže Jana Pavla II. na Velehradě v dubnu roku 1990 začaly být obnovovány staré poutní cesty. Ty ve druhé polovině 20. století zanikly v důsledku scelování polí v rámci kolektivizace zemědělství. Na Velehrad opět směřují tyto poutní cesty, které jej spojují s významnými místy v blízkém i širším okolí, ale přibyly i nové.

Antické město Pompeje poblíž italské Neapole

Jídelníček ve starém Římě: Muži a ženy se stravovali odlišně, ukázal výzkum

Archeologický výzkum v areálu města Herculaneum, které společně s Pompejemi zničil v roce 79 výbuch sopky Vesuv, ukázal, že ve starém Římě muži a ženy měli velice odlišnou skladbu stravy. Informovaly o tom zahraniční agentury. Například muži v průměru jedli více ryb a mořských plodů než současní obyvatelé Itálie.

Výzkum.

FOTO: Ústečtí badatelé objevili v Itálii velkou antickou vilu

Velmi zajímavý objev se podařil vědcům z ústecké univerzity. Společně se svými německými a italskými kolegy odhalili severně od Říma pozůstatky antické vily, předběžně datované do období mezi 2. stoletím př. n. l. až 2. stoletím n. l.

Roman Klecker patřil v olympijském Tokiu k nejvytíženějším rozhodčím.

Škoda, že jsem si nemohl udělat výstup na Fudži, lituje rozhodčí s duší poutníka

Českým stolním tenistům se na olympiádě v Tokiu příliš nedařilo. Přesto mělo Brno svého zástupce v bojích o medaile. Finále smíšené čtyřhry totiž vedl jako hlavní rozhodčí Roman Klecker. „Olympiáda je pro mě splněný sen,“ říká čtyřiačtyřicetiletý absolvent Fakulty životního prostředí na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně.

Nové vybavení kostela zlobí pestré mozaiky.

Po rekonstrukci zdobí kostel na Lutrštéku i pestré mozaiky. Podívejte se

/FOTO/ Velký den. Svěcení opraveného kostela Panny Marie Bolestné a jeho oltáře se v neděli od půl jedenácté dopoledne zúčastní zájemci u Němčan na Vyškovsku. Na poutní místo Lutršték dorazí také brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který v pátek oslavil pětasedmdesáté narozeniny.

Osvěžení ve fontáně

U Říma zuří požáry. Španělsko se zase chystá na teplotní rekord

Španělsko dnes čeká nejteplejší den roku a podle meteorologů je v ohrožení i historický teplotní rekord, který činí 46,7 stupně Celsia. Už v pátek večer teploměry ve městě Montoro poblíž Córdoby ukázaly 46,2 stupně, uvedla meteorologická služba Aemet. U Říma italští hasiči dál bojují s požárem v přírodní rezervaci Monte Catillo. V Řecku jsou už velké požáry pod kontrolou, od pátku ale podle hasičů přibylo přes 50 menších ohnisek, uvedla agentura DPA.

Audience u samotného papeže završila nedávnou dvoutýdenní cestu vozíčkáře Dušana Petřvalského do Říma. Celou expedici absolvoval na handbiku, speciálním kole poháněném rukama.

Na handbiku z Brna až do Říma: vozíčkář si promluvil i s papežem

Cíl měl od začátku jasný. Po dvaceti letech si znovu promluvit s papežem. Proto vozíčkář Dušan Petřvalský svolal sedmnáctičlennou výpravu, se kterou se společně vydali na téměř dvoutýdenní výpravu do Říma. Několik stovek kilometrů dlouhou cestu absolvoval paraplegik na handbiku, speciálním kole poháněném rukama.

Audience u samotného papeže završila nedávnou dvoutýdenní cestu vozíčkáře Dušana Petřvalského do Říma. Celou expedici absolvoval na handbiku, speciálním kole poháněném rukama.

Na handbiku dojel z Brna až do Říma. Český vozíčkář si promluvil s papežem

Cíl měl od začátku jasný. Po dvaceti letech si znovu promluvit s papežem. Proto vozíčkář Dušan Petřvalský svolal sedmnáctičlennou výpravu, se kterou se společně vydali na téměř dvoutýdenní výpravu do Říma. Několik stovek kilometrů dlouhou cestu absolvoval paraplegik na handbiku, speciálním kole poháněném rukama.

Regionální posádka Erik Cais a Jindřiška Žáková ve voze Fordu Fiesta Rally2 brala v Itálii desáté místo.

Drtivý finiš Caise. V Itálii nakonec dosáhl na body!

Sice nakonec bral „jen“ desáté místo, přesto se vracel z Italské rallye spokojen. Jeden z nejlepších výkonů své kariéry předvedl Erik Cais, který sice v soutěži evropského šampionátu se na začátku propadl až na 21. místo, v cíli ale bral body. V poslední rychlostní zkoušce byl dokonce druhý nejrychlejší!

Premiéru na MEJ v Římě má za sebou plavkyně KPS Ostrava Natálie Tužilová. V závodě na 50 metrů motýlek jí semifinále uniklo o pouhou setinu vteřiny.

Prokletá setina! Ostravské plavkyni Tužilové uniklo na MEJ semifinále o vlásek

Ve finále dubnové Velké ceny Pardubic obsadila plavkyně Natálie Tužilová z KPS Ostrava na 50 metrů motýlek druhé místo, ale dokázala přitom porazit zkušenou českou reprezentantku Lucii Svěcenou (Žatec) a navíc časem 27,68 s splnila nominační limit na červencové mistrovství Evropy juniorů v Římě. A při svém historicky prvním startu na šampionátu jí k dalšímu splněnému snu chyběl jen pověstný vlásek.

Mathilda Nostitzová při jedné z návštěv Plané.

Mathilda Nostitzová se už do své rodné Plané nevrátí

Ve věku 85 let zemřela hraběnka Mathilda Nostitzová, česká šlechtična, filantropka, která také podporovala nevidomé a slabozraké. Ačkoliv žila v zahraničí, její život je úzce spjatý s Planou, kde se v roce 1936 na tamním zámku narodila.

Jan Kellner a Cristina Aguilera Ochoa, která za snímek Doing is Love získala Cenu kategorie filmových škol.

Nový Forman? Mladý filmař získal cenu v Cannes za "grázlíka", který pomáhá

ROZHOVOR / Mladý filmař z Jezernice nedaleko Hranic letos dobyl Cannes. Český tvůrce Jan Kellner získal na mezinárodním filmovém festivalu druhou cenu v soutěži začínajících filmařů Nespresso Talents. Porota vysoce ocenila jeho krátký film Bagman. Snímek dlouhý dvě a půl minuty je o mladých lidech, kteří dobrovolně pomáhali za pandemie koronaviru.

Jan Kellner a Cristina Aguilera Ochoa, která za snímek Doing is Love získala Cenu kategorie filmových škol.

Mladý filmař z Jezernice získal cenu v Cannes. "Chtěl jsem lidem pootevřít oči"

ROZHOVOR / Mladý filmař z Jezernice na Hranicku letos dobyl Cannes. Český tvůrce Jan Kellner získal na mezinárodním filmovém festivalu druhou cenu v soutěži začínajících filmařů Nespresso Talents. Porota vysoce ocenila jeho krátký film Bagman. Snímek dlouhý dvě a půl minuty je o mladých lidech, kteří dobrovolně pomáhali za pandemie koronaviru.

Jezero v Solné komoře

Kafe u rakouského jezera si bez covid pasu nedáte

Cesta k moři do Itálie vede z Čech přes Rakousko. A je jen otázka, kterou částí Rakouska se vydáte. Rakouská dálniční známka vás stojí devět a půl euro na deset dní, což není žádná láce, ale než v Itálii dojedete k Římu, zaplatíte na placených italských dálnicích několikanásobek. Když se ale vydáte z Benátek přes Rakousko směrem na Salzburk, zjistíte, že za nádhernou cestu dálnicí, kde ještě v červenci jedete kolem zasněžených štítů, zaplatíte ještě jeden speciální poplatek.

Plavec z Hranic David Koutný na ME juniorů.

Plavec z Hranic roste pro olympiádu! Z ME dovezl bronz: Nečekané, žasne

V sedmnácti letech je mistrem republiky mezi muži a na vytrvaleckých tratích těžko hledá v Česku konkurenci. David Koutný z Hranic začal s plaváním kolem pěti let, základy dostal v Belgii, kde jeho rodina žila, když chodil do školky. Přes Prahu se pak přestěhoval do Hranic, od druhé třídy začal plavat závodně za Nový Jičín a postupně se propracoval mezi nejrychlejší v kvalitním plaveckém klubu.

Pravá identita muže (vlevo) a falešná identita muže.

Všechny stopy vedou do Říma: policie hledá seznamkového podvodníka

S jakým šarmem vystupuje, není úplně jasné, nicméně právě Charm si říká. Středočeští kriminalisté hledají seznamkového podvodníka, který několik žen vylákal do Říma; dokonce i opakovaně. Namluvil jim, že je v balíku – a pak skutečně byl: obral je o spoustu peněz. Hledají se další oběti.

Plavec Jakub Bursa.

Jakub Bursa dosáhl na juniorské Evropě na stříbro na dlouhé polohovce

Mistrovství Evropy juniorů v plavání v Římě završil český tým ziskem třetí medaile. Na bronzy Davida Koutného z kraulové čtyřstovky a Daniela Gracíka na 50 metrů motýlek navázal v polohovém závodě na 400 metrů Jakub Bursa, který si domů odváží stříbrnou medaili za český juniorský rekord 4:19.20!

Demonstrace v Ústí nad Labem

FOTOGALERIE: Centrum Ústí zažilo pořádnou bitku i romskou demonstraci

Demonstraci zhruba dvou stovek Romů za vznik romské politické strany. Ale také pořádnou pranici. Obojí během víkendu zažilo centrum města Ústí nad Labem. Nepovedení hosté vyvolali incident ve Španělské restauraci v Hrnčířské ulici. Uklidňovat situaci musely osádky deseti policejních aut.

Primiční mše Michala Staufčíka na náměstí Velké Moravy ve Starém Městě

Primiční mše pod širým nebem zaplnila náměstí ve Starém Městě. Podívejte se

VIDEO / FOTOGALERIE / Slavnostní procesí věřících, krojovaných i kněží, přivedlo v sobotu 10. července z rodného domu až na náměstí Velké Moravy ve Starém Městě 27letého místního novokněze Michala Staufčíka, aby tam sloužil svou primiční (první) mši svatou. Bohoslužba se konala pod širým nebem v těsné blízkosti nového chrámu Svatého Ducha, jenž má být slavnostně vysvěcen v příštím roce.