Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Bazilika sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě - ostatky sv. Valentýna.

Rounek, Vyšehrad a Řím. Tři místa, kde jsou uloženy ostatky svatého Valentýna

/FOTOGALERIE, VIDEO/ „Mám tě ráda - Mám tě rád!“ A k tomu ještě pořádná pusa. Tak to je ta pravá oslava svátku svatého Valentýna. Rozhodně nepodlehněte marketingu a komerci, tam se totiž mnohdy z duchovního rozměru svátek přenesl. A také se můžete objektivem fotografa podívat na tři místa, kde jsou uloženy ostatky světce.

Bazilika sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě - ostatky sv. Valentýna.

Rounek, Vyšehrad a Řím. Tři místa, kde jsou uloženy ostatky svatého Valentýna

/FOTOGALERIE, VIDEO/ „Mám tě ráda - Mám tě rád!“ A k tomu ještě pořádná pusa. Tak to je ta pravá oslava svátku svatého Valentýna. Rozhodně nepodlehněte marketingu a komerci, tam se totiž mnohdy z duchovního rozměru svátek přenesl. A také se můžete objektivem fotografa podívat na tři místa, kde jsou uloženy ostatky světce.

Bazilika sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě - ostatky sv. Valentýna.

Rounek, Vyšehrad a Řím. Tři místa, kde jsou uloženy ostatky svatého Valentýna

/FOTOGALERIE, VIDEO/ „Mám tě ráda - Mám tě rád!“ A k tomu ještě pořádná pusa. Tak to je ta pravá oslava svátku svatého Valentýna. Rozhodně nepodlehněte marketingu a komerci, tam se totiž mnohdy z duchovního rozměru svátek přenesl. A také se můžete objektivem čáslavského fotografa podívat na tři místa, kde jsou uloženy ostatky světce.

Ilustrační snímek

Dnes slavíme svátek sv. Valentýna. Kam se na Berounsku vydat?

Svátek sv. Valentýna neboli svátek lásky připadá letos na středu, 14. února. Kromě červené a růžové barvy, srdcí a romantické výzdoby, se zároveň pořádá několik akcí, kam můžete se svojí drahou polovičkou vyrazit a prožít třeba i romantický zážitek. Vybrali jsme některé z nich.

Jan Štefela je nadějí české výškařské školy

Štefela sní o limitech. V Hustopečích by to mohlo klapnout, říká výškař

Letos mu to nad laťkou létá. Výškař Jan Štefela už není neznámým mladíkem. Doma má z roku 2021 evropské zlato v kategorii do 23 let a sedmé místo na ME v Mnichově z následující sezony. Při skákání miluje kontakt s fanoušky a vyhovuje mu, když je na něj upřena pozornost. Je šoumen, ale dosud mu chyběl pořádný výkon.

Vít Müller překvapivě ovládl atletický mítink Czech Indoor Gala v Ostravě

Müllera triumf v Ostravě povzbudil. Těším se na štafetu v Glasgow, říká

Vítězstvím v Ostravě překvapil sám sebe. Nečekalo se, že by při atletickém mítinku Czech Indoor Gala v Ostravě byl v závodě na 400 metrů nejrychlejší Vít Müller. Hladkou čtyřstovku běhá jen doplňkově. Jeho specializací jsou totiž překážky na čtyřistametrové trati, tedy disciplína, která je součástí letní sezony.

V době kamenné mladí lovci používali pryskyřici kromě lepidla pravděpodobně i jako ekvivalent pravěké žvýkačky

Co jedli teenageři v době kamenné? K vyřešení hádanky pomohly pravěké žvýkačky

Skutečnost, že teenageři v době kamenné používali pryskyřici kromě lepidla pravděpodobně i jako ekvivalent pravěké žvýkačky, není pro vědce novinkou. Díky zkoumaným černým kouskům smoly s otisky zubů ale odborníci zjistili, že mladí lovci a sběrači jedli rádi pstruhy, jeleny a lískové oříšky. Identifikované DNA podle výzkumníků vrhá nové světlo na stravu a zdraví zubů v době kamenné.

Lurdes Gloria Manuel

Lu se pokusí o olympijský limit. Jsem na sebe zvědavá, říká česká rekordmanka

Tahle sezona ukáže, čeho je schopná. První velké měření čeká Lurdes Glorii Manuel v úterý 30. ledna, kdy v Ostravě proběhne atletický mítink Gold Czech Indoor Gala. Čtvrtkařka, která minulý rok ovládla juniorské ME a na domácím šampionátu zaběhla ve své kategorii český rekord na 400 metrů, má smělé plány.

Mladí Válečníci postoupili do Superfinále Evropské ligy.

Basketbal: Mladí Válečníci postoupili do Superfinále Evropské ligy

Další velký úspěch si připsali na své konto Válečníci ročníku 2009 a 2010. Loňští mistři republiky ovládli ve čtyřech utkáních turnaj Evropské basketbalové ligy mládeže (EYBL) v maďarském Debrecenu a po druhém místě v Římě slaví celkové vítězství v základní skupině a postup na Superfinále ve Varšavě.

Desetiletý Patrik ministroval na více než 123 bohoslužbách po celém světě.

Desetiletý rekordman Patrik stál po boku i papežovi. Přijede do Pelhřimova

Katedrála svatého Víta, svatostánky v České Republice, v Betlémě, v Římě, Bruselu nebo Lucemburku. Celkem jde o 123 míst, ve kterých stál Patrik Müller z Roudnice u Hradce Králové u oltáře jako ministrant. Nyní bude zapsán v České knize rekordů a vykoná svou službu i v Pelhřimově.

Studentka Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce na zahraniční stáži v Itálii.

Stáž v Itálii. Erasmus+ jede v nymburské zdravotnické škole na plné obrátky

V zahraničním vzdělávání svých žáků, studentů a učitelů intenzivně pokračuje Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Nymburce, držitelka akreditace Erasmus+ v odborném vzdělávání a přípravě. Příkladem byla tříměsíční stáž šesti studentek oborů Diplomovaná dentální hygienistka (DDH) a Diplomovaný zubní technik (DZT).

Chorvatsko si připsalo temný rekord. Horko v Osijeku zabíjí nejvíce lidí v Evropě, zjistila studie.

Chorvatská záhada: Horko v Osijeku zabíjí nejvíce lidí v Evropě

Řím, Paříž, Atény či Boloňa. Nejen známé turistické destinace se v loňském roce potýkaly s vlnou extrémních veder. Všechny do kapsy by je však lehce strčil Osijek. Podle vědců se právě toto město na východě Chorvatska stalo místem, kde lidé na vedro umírali více než v kterémkoli jiném evropském městě. Nikdo však netuší, čím to je.

Kapitán volejbalových Lvů Jakub Janouch.

Lvy čeká top zápas. Třeba na soupeře dýchne vánoční atmosféra, usmívá se Janouch

/FOTOGALERIE/ Zatímco se většina lidí připravuje na nejkrásnější svátky v roce, pražští Lvi takové štěstí nemají. Zástupci nejlepšího volejbalového klubu v zemi vyrazili včera brzy ráno do Civitanovy, kde je dnes od 20.30 hodin (vysílá ČT sport Plus) čeká čtvrté vystoupení v Lize mistrů. „Samozřejmě víme, že se blíží Vánoce. Takhle je ovšem sezona nastavená. Jsme připraveni bojovat a nic jiného neřešíme,“ říká kapitán Lvů Jakub Janouch a jedním slovem dodává, že se zápasy proti top týmům světa nehrají každý den a sportovec se na ně zkrátka musí těšit. „Uvidíme, s čím Lube nastoupí. Řeknu to s nadsázkou: třeba na ně vánoční atmosféra dýchne a dají nám více šancí,“ usmívá se reprezentační nahrávač.

Mikulášsky si zaplavali.

Od sousedů: Na koledě v akváriu

Obyvatelé velkoakvária v Multimar Wattforu v Tönningu se 250 000 litry vody dostali v úterý návštěvu - mikulášské potápěče, píše DK. Ti rybímu osazenstvu přinesli malé dárky. Šlo o "nácvik" dnešního oficiálního Mikuláše.

Český prezident Petr Pavel navštívil Itálii

Itálie je novým spojencem Česka. Praha chce Římu pomoci i s migrací

/ANALÝZA od zvláštního zpravodaje Deníku v Itálii/ Třídenní velkolepá oficiální státní návštěva prezidenta Petra Pavla je vyvrcholením námluv mezi Itálií a Českou republikou, pro kterou se Řím stává důležitým evropským spojencem. České a italské zájmy spojuje nejen společný zájem na pomoci Ukrajině, ale také podobně vyspělé a doplňující se ekonomiky.

Areál UJEP byl plný vysmátých sportovců.

FOTO: Areál UJEP byl plný vysmátých sportovců, kraloval Hozák a Kotěšovcová

Ředitelem závodu byl Martin Nosek, u mikrofonu byl nepřekonatelný mluvka David Cihlář, mezi diváky bývalé reprezentantky Jana Vápeníková a Lenka Petit Kulovaná, děti bavil maskot Kubík, k medailím patřily skvělé koláče. Ve středu 18. října se na Klíši konal už 17. ročník Přeboru Univerzity J. E. Purkyně v přespolním běhu pod záštitou rektora Jaroslava Koutského.

Zleva Ludmila Řezníčková, Šimon Štůral, Patrik Polášek, Tereza Hrabalová, Miroslava Janků, Kamil Pulec

Ochotnický Čapek uchvátil Malou scénu

V pátek 6. října 2023 zažila Malá scéna Slováckého divadla famózní představení uherskohradišťského ochotnického spolku Čapek s hrou italského autora Maria Geraldiho (narozen 1968) „Zlomatka“, za kterou v roce 2002 obdržel nejvyšší ocenění v soutěži mladých talentů.

Chomutovské Levhartice čeká první domácí zápas v rámci EuroCupu.

EuroCup míří do Chomutova! Levhartice v domácí premiéře hostí Sassari

Chomutovské basketbalistky odehrály první střetnutí v rámci druhé nejprestižnější evropské soutěže v Maďarsku, nyní je čeká domácí eurocupová premiéra s italským týmem Dinamo Sassari. Soubor ze Sardinie má sice více zkušeností s EuroCupem, který hraje potřetí za sebou, ovšem stejně jako Levhartice v úvodním utkání padl, což znamená, že oba celky budou ve středu 18. října od 19 hodin bojovat o první vítězství v rámci skupiny K.

Novojičínský pěvecký sbor Ondrášek na koncertní cestě po Itálii.

Novojičínský sbor Ondrášek se setkal se Svatým otcem

Novojičínský sbor Ondrášek reprezentoval Českou republiku na mnoha zahraničních turné a soutěžích. Nedávno koncertoval v Itálii, kde se jeho členové setkali také se svatým otcem Františkem. Za text a fotografie děkujeme sbormistru Josefu Zajíčkovi.

Novojičínský pěvecký sbor Ondrášek na koncertní cestě po Itálii.

Novojičínský sbor Ondrášek se setkal se svatým otcem

Novojičínský sbor Ondrášek reprezentoval Českou republiku na mnoha zahraničních turné a soutěžích. Nedávno koncertoval v Itálii, kde se jeho členové setkali také se svatým otcem Františkem. Za text a fotografie děkujeme sbormistru Josefu Zajíčkovi.

Žehnání domácím mazlíčkům se v Opočně uskutečnilo poprvé.

V Opočně si na svátek Františka z Assisi přišli pro požehnání domáčí mazlíčci

/FOTO, VIDEO/ Psi, kočky, králíci i morčátka - tito chlupáči si přišli se svými pány pro požehnání, které se uskutečnilo před klášterním kostelem v Opočně. Akce se konala 4. října na svátek svatého Františka z Assisi, patrona přírody, zvířat a společností pro ochranu zvířat. Žehnání domácích mazlíčků se v Opočně uskutečnilo letos premiérově.

Adam Fliegel.

Koulař Fliegel porazil všechny konkurenty na Evropském poháru družstev

Klíčovým atletem Škody Plzeň při zisku pátého místa na Evropském poháru družstev juniorů byl odchovanec Baníku Stříbro Adam Fliegel. Osmnáctiletý koulař posbíral plný počet bodů za první místo v prvním i finálovém kole soutěže v Římě. Finálovým výkonem 17,25 metru vytvořil rekord evropského šampionátu. Fliegel má za sebou skvělou sezonu korunovanou premiérovým ziskem mistra ČR a vítězstvím na mistrovství republiky družstev se Škodou Plzeň.

Režisérka Agnieszka Hollandová

Politici ho pomluvili, Vatikán ocenil. Film Hranice si veze cenu z Říma

Domácí politiky naštval, diváky nadchl. Teď má snímek Agnieszky Hollandové Hranice po Benátkách i cenu z Vatikánu. Film, v němž režisérka líčí bez skrupulí situaci uprchlíků na bělorusko-polské hranici v roce 2021, označil polský ministr spravedlnosti za nacistickou propagandu. Domácí diváci ale snímku tleskali.