Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Neplodným ženám se v antice doporučovalo pít krev gladiátorů

Léčba neplodnosti v průběhu dějin: Odvar z vepřích varlat i pití krve gladiátora

Sešvihání proužkem kůže z obětované kozy, pití krve gladiátora či lektvar z varlat vepře nebo starého kohouta. Těmito a mnoha dalšími procedurami se lidé v dávných dobách, kdy se věřilo v zázračné účinky odvarů, modliteb a obětin, snažili bojovat s neplodností. Lektvary, odvary z bylin či koupele si možná dovedeme představit i dnes. Leckdy však měly léčebné metody i mnohem bizarnější podobu.

Manuele, Marta a Tundra.

Vědec Manuele z České zemědělské univerzity: Nejoblíbenější jídlo? Trdlík

/FOTOGALERIE/ Když se mluví o profesi vědce, hodně lidí si představí roztěkaného, rozcuchaného postaršího člověka v laboratoři plné zkumavek. To ale rozhodně není případ čtyřiatřicetiletého Manuela Bazzichetta, který většinu času totiž tráví za počítačem. Díky získanému prestižnímu grantu zkoumá, jak extrémní klimatické jevy ovlivňují fungování ekosystému.

Pracovníci odstraňují bahno po sesuvu půdy na italském ostrově Ischia 26. listopadu

Sesuv půdy na italském ostrově Ischia smetl domy. Nejméně jeden člověk zemřel

Po sesuvu půdy na italském ostrově Ischia zemřela nejméně jedna žena. Dalších 12 lidí se podle agentury ANSA pohřešuje, pátrají po nich záchranáři. Zhruba 200 lidem úřady nařídily evakuaci kvůli obavám z dalších sesuvů a zřícení dalších domů. České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by se neštěstí dotklo některého z Čechů.

Kapela Heilung.

Vzrušující večer plný mystérií! Kapela Heilung vás přenese do pravěku

Existovala hudba před pěti tisíciletími? Jak asi zněla? Odpověď vám dá šamanská družina Heilung, která k nám zavítá už na druhý samostatný koncert. Ten první byl beznadějně vyprodán několik měsíců před jeho konáním, takže tentokrát míří do Fóra Karlín, kde už také zbývají poslední vstupenky.

Ředitelka strakonického muzea Ivana Říhová obdržela od Suverénního řádu maltézských rytířů cenné vyznamenání.

Běžná cesta do kostela měla tečku v podobě významného ocenění

Letos v červnu obdržela ředitelka Muzea středního Pootaví Strakonice Ivana Říhová od Suverénního řádu maltézských rytířů velmi cenné vyznamenání. Je to záslužný řád ORDINE PRO MERITO MELITENSI a toto vyznamenání se uděluje osobám, které se výjimečně zasloužily o maltézský řád. „Když si na ty chvíle vzpomenu, stále cítím velké dojetí,“ říká Ivana Říhová.

Giorgia Meloniová (vpravo) se stává první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude řídit Itálii

Itálie má novou vládu. Meloniová i nastupující ministři složili v Římě přísahu

V Římě složila do rukou prezidenta Sergia Mattarelly přísahu šéfka postfašistické strany Bratři Itálie (FdI). Giorgia Meloniová se stala první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude zemi řídit. Po ní složili i přísahu zbývající ministři její vlády. Informují o tom tiskové agentury.

Letoun společnosti Lufthansa, který se stal jako Let 181 terčem únosu, jenž se změnil v pět dní trvající drama

Únos letu 181: Drama trvalo pět dní, odvážného pilota popravili

Let 181 německé společnosti Lufthansa z Malorky do Frankfurtu se před 45 lety změnil v drama. Letoun s více než devadesáti lidmi na palubě unesli palestinští teroristé. Drama trvalo pět dní, v somálském Mogadišu nakonec zakročilo protiteroristické komando.

Křišťálová přilba svatého Václava.

Křišťálová přilba svatého Václava pro Vatikán vznikla v Kunraticích u Cvikova

V samém srdci Křišťálového údolí se zrodil nápad na skleněný symbol a poctu největšímu českému patronovi. Rudolf Repka, Jiří Pačinek a David Sobotka se rozhodli vytvořit Křišťálovou přilbu svatého Václava a jako oficiální dar pro velvyslanectví a výraz své úcty ji osobně předat velvyslanci České republiky ve Vatikánu, Jeho Excelenci Václavu Kolajovi. Stalo se tak v předvečer státního svátku a slavnostní mše.

Sbory UJEP se představily na festivalu ve Španělsku. Na snímku je dívčí komorní sbor.

Sbory UJEP se představily na festivalu ve Španělsku

Pěvecké sbory katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty UJEP úspěšně reprezentovaly naše i světové sborové umění a hlavně ústeckou univerzitu i město na 11. mezinárodním sborovém festivalu a soutěži Canco Mediterrania ve španělském městě Lloret de Mar.

Nadšenci testují pravěkou kánoi na Rozkoši. Příští rok s ní poplují přes Egejské moře.

FOTOGALERIE: Třítunová pravěká kánoe křižuje hladinu Rozkoše

Měří 11 metrů, váží necelé tři tuny a jezdí kolem pěti kilometrů za hodinu - replika pravěkého člunu brázdí o víkendu přehradní nádrž Rozkoš na Náchodsku. Parta nadšenců kolem archeologa Radomíra Tichého ho testuje, aby s ním příští léto mohla přeplout Egejské moře.

Neapol.

Dvanáct starobylých italských měst, která rozhodně stojí za návštěvu

Itálie je ideální zemí, kde strávit dovolenou. Své si tu najde každý, ať už hledáte moře a ruch přístavů, majestátní Alpy, nekonečné vinice nebo posezení v kavárnách a ochutnávání těstovin, pizzy nebo nepřekonatelné zmrzliny. Itálie je ale známá nejen skvělým jídlem a pohostinností lidí, ale především úchvatnými památkami, kterými se mohou chlubit zdejší města a romantickými místy, která dostanou i skalního cynika.

Milín remizoval v Nelahozevsi 2:2.

Gól zády pomohl Milínu k remíze v Nelahozevsi. Byla spravedlivá, shodly se týmy

Podruhé za sebou se fotbalisté Milína utkali v I. A třídě se soupeřem z Mělnicka. Tentokrát zajížděli na hřiště Nelahozevsi, kde se hraje do kopce. Převýšení tamější hrací plochy je zřejmé na první pohled a hosté si museli máknout, aby odjížděli domů s nějakým bodovým ziskem. V závěru zápasu sahali po vítězství, ale nakonec brali i remízu 2:2, ačkoliv o vedení přišli na poslední chvíli.

Zleva Jiří Šíp, Petr Horvát ml., Petr Horvát st. (30.8.2022 Řím)

Zábřežští plavci se v Římě na soutěžích Masters neztratili

Na ME v plavání konaném v Itálii Českou republiku reprezentovali také tři plavci ze Zábřeha. Všichni závodili v bazénových disciplínách probíhajících mezi 28. srpnem a 4.září. Vzhledem k očekávanému enormnímu zájmu o tuto akci po covidové pauze nejen ze strany domácích závodníků, kde je plavání velmi populární, pořadatelé zavedli omezení na maximálně 3 individuální starty pro každého plavce.

Římsko-barbarský festival u Pasohlávek přenesl diváky o dva tisíce let zpátky

Válečná taktika? Zabít a zničit. Římané ale dali zajatcům u Mušova milost

/REPORTÁŽ/ Škvírou mezi vojenskými štíty Římanů vykukují zvědavé oči bojovníka. Obranná formace z červených kovových plátů připomíná hranatou stonožku z jejichž útrob se o výhledu na bojiště dá pochybovat. Přesto se nebezpečně posunuje vpřed. „To jsou Římani a tamhle Germáni a tam ti smíchaní, co se dali dohromady. A tamto jsou Neandrtálci nebo jak se jmenují, už se v tom nevyznám,“ zasmějí se vlastnímu vtipu tři kluci ležící na trávě v popředí davu přihlížejících.

Římsko-barbarský festival u Pasohlávek přenesl diváky o dva tisíce let zpátky

Válečná taktika? Zabít a zničit. Římané ale dali zajatcům u Mušova milost

/FOTO, VIDEO/ Škvírou mezi vojenskými štíty Římanů vykukují zvědavé oči bojovníka. Obranná formace z červených kovových plátů připomíná hranatou stonožku z jejichž útrob se o výhledu na bojiště dá pochybovat. Přesto se nebezpečně posunuje vpřed. „To jsou Římani a tamhle Germáni a tam ti smíchaní, co se dali dohromady. A tamto jsou Neandrtálci nebo jak se jmenují, už se v tom nevyznám,“ zasmějí se vlastnímu vtipu tři kluci ležící na trávě v popředí davu přihlížejících.

Experimentální archeologové z Archeoparku Všestary dokončují plavidlo vydlabané z jednoho kusu kmene pro expedici Monoxylon IV, 31. srpna 2022, Hradecko.

Experimentální archeologové na Hradecku dokončují člun pro expedici Monoxylon

Dřevěné plavidlo pro další expedici Monoxylon je téměř hotové. Experimentálním archeologům z Archeoparku Všestary zbývá doladit detaily a finální vzhled repliky pravěkého člunu vydlabaného z jednoho kusu kmene dubu. Koncem září ho chtějí vyzkoušet na přehradní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku. Na začátku byl mohutný kmen více než 300 let starého dubu, který vážil téměř 17 tun. Práce zahájili experimentální archeologové letos v dubnu.

Kristýna Horská.

Horská doplavala podruhé pátá. Tentokrát na 200 metrů polohově

Plavkyně Slávie VŠ Plzeň Kristýna Horská skončila pátá v závodě na 200 metrů polohovým způsobem na mistrovství Evropy v Římě. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka tak po pondělní páté příčce na prsařské dvoustovce dosáhla dalšího skvělého výsledku.

 Matěj Zábojník - Mistrovství světa v plavání v krátkém bazénu, 16. prosince 2021 v Abú Zabí. Matěj Zábojník z ČR v semifinále na 100 metrů prsa.

Zábojník doplaval na ME v Římě osmý na prsařské dvoustovce

Zlínský plavec Matěj Zábojník skončil osmý ve finále mistrovství Evropy na 200 metrů prsa, v polovině závodu byl ještě třetí. Kristýna Horská v Římě postoupila v téže disciplíně sedmým časem do pondělního finále, znakař Tomáš Franta byl v semifinále padesátky jedenáctý.

Blanenský farář Jiří Kaňa.

Farářem v Blansku byl dvacet dva let. Za otce Jiřího Kaně farnost jen vzkvétala

Dvacet dva let sloužil v blanenském kostele sv. Martina rodák z Dolních Bojanovic Jiří Kaňa. Během jeho působení se katolický svatostánek s nedávno zpřístupněnou věží stal jedním z hlavních turistických lákadel. A blanenská farnost nedílnou součástí kulturních a společenských akcí ve městě. Minulý týden Jiří Kaňa v Blansku odsloužil poslední mši. Děkujeme paní Komárkové za dnešní příspěvek.

Plavec Matěj Zábojník překonal na Velké ceně Pardubic dva české rekordy.

Překonal další rekord. Zábojník postoupil na ME do semifinále na 100 metrů prsa

Zlínský plavec Matěj Zábojník si hned první den mistrovství Evropy v Římě připsal další velký úspěch kariéry. Rodák z Neubuze vylepšil v závodě na 100 metrů prsa vlastní český rekord na 1:00,63 minuty a díky skvělému výkonu postoupil do semifinále, přestože musel tuto distanci v dopoledním programu absolvovat dvakrát.

Královna českého basketbalu pro sezonu 2021/2022, Julia Reisingerová.

Královna Julia I. ráda vymění propocený dres za šaty. Co na sebe řeší dopředu

ROZHOVOR/ Teď královnou jsem já. Ne však Kleopatrou, jak se zpívá v muzikálové písni. A hold jí nevzdává Řím… Hold jí vzdává český basketbalový národ, protože se stala nejlepší ženou uplynulé sezony. Poprvé ve své kariéře. Na trůn usedla Julia Reisingerová. Do křesla ji vynesla především práce ve španělské Gironě, kterou však opouští směrem nahoru. Několik let je také nedílnou součástí národního týmu, ve kterém musela chtě nechtě převzít roli jednoho z lídrů.

Královna českého basketbalu pro sezonu 2021/2022 Julia Reisingerová.

Královna Julia ráda vymění propocený dres za šaty. Co na sebe řeší dopředu

Teď královnou je ona. Ne však Kleopatrou, jak se zpívá ve slavné muzikálové písni, a hold jí nevzdává Řím. Ale český basketbalový národ, protože se stala nejlepší ženou uplynulé sezony. Poprvé ve své kariéře usedla Julia Reisingerová na pomyslný trůn. Do křesla ji vynesla především práce ve španělské Gironě, kterou však opouští. 

Sedmý ročník závodu na Starých Hutích ovlivnil déšť.

Starohuťské tragačové závody mezi kapkami deště

Lidé vyhledávající červencovou zábavu podléhají už sedm let ve Starých Hutích, čítajících 122 obyvatel, fenoménu Tragačových závodů. Ty vůbec první se v jedné z nejmenších obcí na Slovácku konaly ve druhé polovině 20. století, v roce 1968.

Brodští zápasníci na ME U20 v Římě. Zleva: Artur Sarkisjan, trenér Zdeněk Švec, Michal Zelenka.

Těžká premiéra pro Sarkisjana. Brodští zápasníci se vrátili z ME bez medaile

Nestačili na medailisty. Na mistrovství Evropy do dvaceti let se brodským zápasníkům nedařilo. Nejlepším z Čechů byl v italském Římě Michal Zelenka, který po jedné výhře a porážce skončil dvanáctý. Dvě porážky si při své premiéře ve věkové kategorii připsal loňský medailista z MS kadetů Artur Sarkisjan.

Kaplička v Nouzově.

Svatá pouť po letech opět v Semilech

V Nouzově na Semilsku byla v roce 2012 vybudována rodinou pana Rudolfa Farského st. kaplička, která je věnována svatému Benediktu a stala se i nedílnou součástí Cimrmanovy nejnižší rozhledny.