Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Z velikonočního průvodu na Holých Vrších.

Obrazem: Na Holé Vrchy přišlo jaro. Děti odzvonily zimě a vynesly ji ze vsi

Rok se s rokem se sešel a opět nastaly svátky jara. Stejně jako vloni děti na Holých Vrších vyrazily do velikonočního průvodu obcí. V neděli 2. dubna je čekalo několik zastavení se soutěžemi nebo třeba zvonění na starobylý zvon v kapličce, aby odzvonily paní zimě, též nazývané jako Morena či Morana.

Rachtáči ze Sulislavi nahrazují zvony.

Na Zelený čtvrtek vyrazili sulislavští kluci rachtat

Zelený čtvrtek je pro sulislavské chlapce znamením, že jim začíná perná práce! Přesně v poledne se musí vydat obcí s rachtačkami a trakárky, aby nahrazovali zvuk zvonů, které odletěly – podle tradice – do Říma. Letos je kapitánem skupiny Filip Trnka.

V Číměři na Třebíčsku sice odletěly zvony z tamní kapličky do Říma, dovedně je však zastoupili tamní malí hrkači. Hrkat budou i na Velký pátek ráno a odpoledne a na Bílou sobotu ráno.

VIDEO: Zvony odletěly do Říma. V Číměři je už nahradili hrkači

Rámus, že by jeden ohluchl. Přesně tak má vypadat velikonoční hrkání – a přesně takový předvedly děti v Číměři na Třebíčsku. Nejprve si své hrkačky vyzkoušely jen tak nanečisto a poté naposledy před příchodem Velikonoc rozezněly zvon v tamní kapličce.

Průvod s hrkačkami prochází 2. dubna 2021 kolem  tesání křížů před katedrálou sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Hrkači pomocí dřevěných klepačů a řehtaček nahrazují zvuk zvonů, jež podle tradice na Zelený čtvrtek odlétly do Říma

Je tu Zelený čtvrtek. Křesťané si připomínají poslední večeři Krista

Dnes je Zelený čtvrtek. Podle křesťanské tradice v tento den Ježíš Kristus naposledy povečeřel s apoštoly, modlil se v Getsemanské zahradě a byl zajat. S večerem přichází velikonoční triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem církevního roku a největšími křesťanskými svátky.

Majitel zámku v Třebešicích Ital Eugenio Percossi

Ital z Třebešic Eugenio Percossi: Zámecký pán? Jsem spíš zámecký otrok

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Už třiadvacet let vlastní zámek v Třebešicích dva Italové, architekt Alberto di Stefano a výtvarník Eugenio Percossi. Původní ruina renesanční budovy se za ty roky díky nim změnila k nepoznání, stejně jako přilehlá zahrada. Ta se pro oba jižany stala velkou vášní a výzvou zároveň.

Dalším hostem moderátora talkshow Deník s nadhledem Romana Štěpánka byl římsko-katolický kněz Josef Novotný.

Spousta lidí má krásný život, ale žije ho ve shonu, říká kněz Josef Novotný

Dalším hostem talkshow Deník s nadhledem byl římsko-katolický kněz Josef Novotný. Donedávna vykonával funkci faráře v brněnské farnosti u svatého Augustina, nyní působí v olomouckém teologickém konviktu. Zde vede jakýsi nultý ročník studia budoucích kněží. Nejen o tom hovořil v rozhovoru s moderátorem Romanem Štěpánkem.

Příprava čaje, který dokáže pročistit střeva, pomůže tělu vypořádat se s běžnými zažívacími problémy a stimulovat hubnutí, je jednoduchá.

Jak si pročistit střeva a zhubnout? Pomůže i čaj z koření, které má každý doma

Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.

Papež František mává ze svého auta poté, co opustil nemocnici Gemelli v Římě 1. dubna 2023

Papež František opustil nemocnici v Římě. Pozdravil se s věřícími

Papež František v sobotu dopoledne opustil římskou nemocnici Gemelli, ve které se od středy léčil se zánětem průdušek. Před zdravotnickým zařízením se 86letá hlava katolické církve krátce pozdravila s příznivci a novináři, kteří zde na ni čekali, uvedla agentura AFP.

Z výstavy Světlo a svítidla ve Veigertovském domě na Karlově náměstí v Kolíně. Na snímku kurátorka výstavy Lucie Zvolenská a ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink při vernisáži.

Obrazem: V Regionálním muzeu v Kolíně otevřeli novou výstavu. Tématem je světlo

/FOTOGALERIE/ Výstava Světlo a svítidla začala v úterý 28. března v Regionálním muzeu v Kolíně. Návštěvníky Veigertovského domu na Karlově náměstí obeznámí s historií osvětlení od pravěku do moderní doby. K vidění jsou svítidla na bázi oleje, krásně propracované petrolejové lampy, karbidová svítidla a také osvětlení pomocí žárovky a další.

Papež František na snímku z 8. března 2023

Papež František je v nemocnici. Trpí zánětem dýchacích cest, sdělil Vatikán

Papež František je na několik dní hospitalizovaný kvůli onemocnění dýchacích cest. Informoval o tom vatikánský mluvčí Matteo Bruni. Šestaosmdesátiletá hlava katolické církve podle něj nemá covid-19. Bruni dříve uvedl, že papež do nemocnice v Římě zamířil kvůli plánované zdravotní prohlídce, což později zpochybnila italská média.

Pohádková kovárna Selibov chystá tradiční velikonoční akce.

Pohádková kovárna Selibov zve na svěcení jara a Velikonoce

Jestli jste zvědaví, jak to o Velikonocích vypadalo ve vesnickém stavení, jaká vajíčka si malují čerti a hastrmani, proč odlétají o Velikonocích zvony do Říma a jak se zdobí perníčky, přijďte se i vy podívat o velikonoční sobotu nebo neděli do Pohádkové kovárny v Selibově u Písku.

Gabriela Knutsonová se v novém kalendářním roce baví tenisem. A brzy se pokusí posunout do třetí stovky žebříčku WTA.

Nechci zastavovat, pokusím se dostat co nejvýš, říká po prvním titulu Knutsonová

Domov má ve Dvoře Králové nad Labem, u rodinného krbu se ale jen tak neohřeje. Tenistka Gabriela Knutsonová v novém kalendářním roce doslova létá po celém světě a k radosti své i svých rodinných příslušníků sbírá úspěchy. Před nedávnem se dokonce dočkala svého prvního titulu na turnaji ITF. A nehodlá skončit pouze u něho.

Z přednášky 'Odpuštění a smíření' kněze Ladislava Heryána v Komenského síni na evangelické faře v Čáslavi.

Oblíbený kněz Ladislav Heryán zazpíval v Čáslavi. Jeho život by vydal na román

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Odpuštění a smíření bylo téma přednášky Ladislava Heryána, která se na pozvání čáslavské skupiny České křesťanské akademie konala v úterý 21. března v Komenského síni evangelické fary. Setkání s římskokatolickým knězem, saleziánem, vysokoškolským pedagogem, spisovatelem a erudovaným biblistou bylo všechno možné, jen ne nuda.

Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.

Hvězda českokrumlovského zámku v novém. Zlatý kočár dostal zlatočerný kabát

Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.

Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.

Zlatý kočár, hvězda krumlovského zámku, dostal zbrusu nový, zlatočerný kabát

/VIDEO/ Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.

Zlatý kočár, který je zlatým hřebem expozic českokrumlovského zámku, čeká vylepšení. Na snímku je vizualizace podoby, kterou by měl dostat po doplnění podle dochovaných pramenů.

Jihočeské památky: V Krumlově obléknou kočár, v Hradci zas rozdají sladkou kaši

Většinou tradičního 1. dubna začne na jihočeských památkách návštěvnická sezona. Zdražovat vstupné se letos nebude, pro děti zlevní. Na některých objektech začnou s předstihem. Například v Jindřichově Hradci budou podle starého obyčeje z dob Rožmberků vařit pro veřejnost sladkou kaši. V Krumlově se letos dostane do akce zlatý kočár.

Jarní tematickou výstavu a doprovodný program můžete v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích navštívit do 10. dubna.

Vajíčka, beránek i půst. Jihočeské muzeum zve na Velikonoce

Strejčku a tetičko, dejte taky vajíčko… Jihočeské muzeum už zahájilo Velikonoce. Jarní tematickou výstavu a doprovodný program můžete navštívit do 10. dubna. Přenesete se do dob našich předků a připomenete si, jak se svátky jara slavily hlavně na jihočeském venkově.

Mladoboleslavský judista Adam Kopecký (vpravo) obsadil na European Open v Římě třetí místo.

Obrazem: Boleslavští judisté vystoupili na stupně vítězů v Římě i v Turnově

/FOTO/ Adam Kopecký (váha -81 kg) jako jediný zástupce mladoboleslavského juda v české osmičlenné výpravě se výrazně prosadil na víkendovém European Open v Římě. Po čtyřech vítězstvích a jedné prohře vystoupil na bronzový stupeň vítězů a posunul Českou republiku v hodnocení zemí na osmou příčku. V Římě startovalo celkem 381 judistů z pěti kontinentů a 34 zemí.

V Dubaji pokračoval druhým hracím dnem hlavní soutěž prestižního ženského podniku kategorie WTA 1000. V posledním utkání dne porazila Karolína Plíšková (na snímku) krajanku Markétu Vondroušovou 6:3 a 6:4. Foto: tenisovysvet.cz

České derby v Dubaji pro Plíškovou. Hrála jsem dobrý tenis, ví. Teď Sakkariová

V desáté hře druhé sady bývalá světová jednička Karolína Plíšková sice prohrávala už 0:40, ale pak plejádou pestrých úderů v 1. kole turnaje WTA v Dubají v českém derby krajanku Markétu Vondroušovou přehrála a po setech 6:3 a 6:4 zatnula pěst pravé ruky a po hned prvním využitém mečbolu jde dál. "Hrála jsem dobrý tenis," řekla s úsměvem 30letá nasazená sedmnáctka.

Z besedy s cestovatelem, spisovatelem a novinářem Ladislavem Ziburou v rámci cyklu Křeslo pro hosta ve Zruči nad Sázavou.

Poutník Zibura sypal z rukávu humorné i odvážné příběhy ze svých cest po světě

/FOTOGALERIE/ Uprostřed práce na své šesté knize, věnované pouti do Santiaga de Compostela, udělal známý cestovatel, spisovatel, vypravěč a novinář Ladislav Zibura malou přestávku a poctil svou mimořádnou návštěvou diváky pořadu Křeslo pro hosta ve Zruči nad Sázavou. Tak trochu i díky přátelství s jedním z předchozích našich hostů, kterému se ve Zruči líbilo - reportérovi Janku Rubešovi.

Relikviář s lopatkou svatého Valentýna, vystavený v bazilice svatého Petra a Pavla. V den svátku tohoto světce jej Královská kolegiátní kapitula Vyšehrad vystavuje před oltářem

Ostatky svatého Valentýna má celá Evropa: Řím hlavu, Praha lopatku, Dublin srdce

Již řadu let si mohou věřící, navštěvující na den svatého Valentýna baziliku sv. Petra a Pavla v Praze na Vyšehradě, připomenout tohoto světce zhlédnutím relikviáře s jeho lopatkou, vystavovaného v ten den před oltářem. Valentýnovy ostatky najdeme po celé Evropě: kromě Prahy jsou i v Glasgow, v Dublinu, v Římě, v Terni, ale prý také v jedné kapli u Jihlavy. Je jich tolik, že jedna kostra by na ně nemusela stačit.

Radim Neuvirt při akci u mamuta v muzeu.

Teplický recesista Neuvirt zaútočil na mamuta. V nejlepším mu selhalo lepidlo

Terčem recestistů „teroristického“ lepidlového útoku se stalo muzeum v sousedním Ústí nad Labem. Teplický Radim Neuvirt společně s kolegou z radikálové skupiny říkající si „Vyžvejklá bambule“ se rozhodli přilepit k modelu mamuta. Recese jim ale vyšla pouze z části. Drobný rozruch mezi návštěvníky způsobili, očekávaného příchodu policistů se však nedočkali.

Recesisté zaútočili v ústeckém muzeu na mamuta.

FOTO: Recesisté zaútočili v ústeckém muzeu na mamuta. Lepidlo selhalo

Ústecké muzeum se stalo terčem „teroristického“ lepidlového útoku. Jako první v Česku. Dva radikálové ze skupiny říkající si „Vyžvejklá bambule“ se rozhodli přilepit k modelu mamuta. Recese jim vyšla jen z části. Drobný rozruch mezi návštěvníky způsobili, ale příchodu policistů se nedočkali. I zájem medií byl nulový.

Recesisté zaútočili v ústeckém muzeu na mamuta

OBRAZEM: Recesisté zaútočili v muzeu na mamuta. Lepidlo však selhalo

Ústecké muzeum se stalo terčem „teroristického“ lepidlového útoku. Jako první v Česku. Dva radikálové ze skupiny říkající si „Vyžvejklá bambule“ se rozhodli přilepit k modelu mamuta. Recese jim vyšla jen z části. Drobný rozruch mezi návštěvníky způsobili, ale příchodu policistů se nedočkali. I zájem medií byl nulový.

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem se těší na elitní turnaj v Dauhá.

Perušič a Schweiner mají po svatebních cestách a přípravě. Teď je čeká Dauhá

Má to být vyvrcholení loňské elitní beachvolejbalové série. Na Beach Pro Tour Finals se v katarském Dauhá představí deset nejlepších mužských i ženských párů. A na velmi prestižní akci, která začíná od čtvrtka, nebude chybět ani Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. „Bereme to jako odměnu za loňské výsledky, možnost si vydělat nějaké peníze a hlavně otestovat formu před začínající olympijskou kvalifikací,“ prohlásil Perušič, který společně se svým parťákem drží osmé místo na žebříčku. Za sebou mají zimní přípravu v Římě nebo na Tenerife.

Ne kupec Sámo, ale markomanský král Marobud či Marbod je první historicky doložený vládce na dnešním českém území a první obyvatel žijící v české kotlině, jehož známe jménem.

Korektní úsvit českých dějin? Barbar Marobud jako gay, Sámo bez dvanácti žen

Dvě osobnosti z úsvitu českých dějin Marobud a Sámo se v posledních dvou letech dostaly do širšího světového povědomí díky streamovacím platformám. Tvůrci historických seriálů šli naproti současným trendům i kontroverzím. V aktuálním německém pokračování Barbarů na Netflixu je drsný vládce Markomanů Marobud zobrazen jako skrytý gay či bisexuál.

Herečka Gina Lollobrigida

Zemřela slavná italská herečka Gina Lollobrigida. Bylo jí 95 let

Ve věku 95 let zemřela italská herečka Gina Lollobrigida. Informovala o tom agentura ANSA. Podle italského tisku byla v poslední době v nemocnici v Římě. Lollobrigida patřila k nejznámějším tvářím italské poválečné kinematografie a k sexsymbolům 50. a 60. let 20. století. Kromě filmu se věnovala také fotografii, charitě a modelingu, ale i politice.

Mirella Gregori  (vlevo) a Emanuela Orlandi (vpravo)

Případ dívky z Vatikánu: Zmizela před 40 lety, teď kauza ožívá s novými detaily

Vatikán od pondělí opět vyšetřuje případ, který Itálií rezonuje už čtyři desítky let. A do kterého se zapletl i Svatý stolec. Emanuele Orlandiové bylo 15 let, když se 22. června 1983 vracela z hodiny flétny v Římě. Domů už ovšem nikdy nedorazila. Zmizení vyvolalo několik spekulací, včetně té, že ji unesl gang s cílem vydírat Vatikán. Případ vyšetřovatelé znovu otevřeli po žádostech rodiny a nových odhaleních v dokumentární minisérii Netflixu, která se jednou z největších záhad nejmenšího státu světa zabývá.

Zvony v Českých Budějovicích vyzváněly při pohřbu Benedikta XVI. Na církevních budovách připomínají úmrtí papeže smuteční prapory. Na snímku sídlo českobudějovického biskupství.

Poslechněte si, jak zněly zvony z Černé věže za otce Benedikta

Poslední rozloučení s papežem Benediktem XVI. bylo znát i v jihočeské metropoli. Ve čtvrtek v 9.30 hodin se rozeznělo všech pět zvonů Černé věže. Vyzváněly na základě pokynu předsedy České biskupské konference Jana Graubnera v den pohřbu emeritního papeže Benedikta XVI.

Vraždění neviňátek na fresce v kapli Tornabuoni, hlavní kapli v kostele Santa Maria Novella v italské Florencii. Cyklus fresek vytvořil Domenico Ghirlandaio a jeho dílna v letech 1485 až 1490

Došlo skutečně k betlémskému masakru? S vražděním neviňátek to mohlo být jinak

Jde o jeden z trochu pozapomenutých povánočních svátků, přestože zmínka o něm provází téměř každé vyprávění o Ježíškově narození. Na 28. prosinec připadá tzv. Svátek mláďátek či neviňátek, který je připomínkou Herodem nařízené masové vraždy novorozených chlapců v Betlémě. Má tento mýtus reálné kořeny?

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti. Pod dlažbou je Toufarův hrob

Číhošťský zázrak: umučený páter Toufar čeká na blahořečení už skoro deset let

Už dlouho. Je to skoro deset let, co Česká biskupská konference dala souhlas k zahájení procesu blahořečení pátera Josefa Toufara. Je to první krok k tomu, aby mohl být někdy v budoucnu prohlášen dokonce i svatým. Toufar tragicky zemřel 25. února 1950. Osudným se mu stal takzvaný Číhošťský zázrak, kdy se v prosinci na začátku adventu uprostřed mše na kostelní stěně pohnul záhadně kříž.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti. Pod dlažbou je Toufarův hrob

Číhošťský zázrak: Umučený páter Toufar čeká na blahořečení už skoro deset let

Je to skoro deset let, co Česká biskupská konference dala souhlas k zahájení procesu blahořečení pátera Josefa Toufara. Je to první krok k tomu, aby mohl být někdy v budoucnu prohlášen dokonce i svatým. Toufar tragicky zemřel 25. února 1950. Osudným se mu stal takzvaný Číhošťský zázrak, kdy se v prosinci na začátku adventu uprostřed mše na kostelní stěně záhadně pohnul kříž.

Sopka Ijen na Jávě, někdy nad ránem. Všudypřítomný zápach síry byl neuvěřitelný

Pátrá po příbězích. Potřebovala bych několik životů, svěřuje se cestovatelka

Spojila je láska k cestování, poznávání nových míst, lidí, kultur i sport, kterému se oba věnují. Proto se Zlata Biedermannová s partnerem Pavlem Fleischerem snaží střídat pobyt v Čechách, kde mají rodiče, příbuzné a přátele s pobytem v Indonésii, která jim učarovala. „Těch ostrovů je tolik, že bychom potřebovali několik životů a stále bychom měli co objevovat,“ tvrdí Zlata.

Živý betlém v Zakřanech. Ilustrační snímek

Je Boží hod vánoční. Křesťané oslavují narození Ježíše Krista

Dnes je Boží hod vánoční, pro křesťany nejdůležitější vánoční den. Připomínají si narození Ježíše Krista. V kostelích se stavějí betlémy, tradiční jsou i vánoční hry, připravované většinou jako pásmo scén z příběhu o Ježíšově narození a koled. Boží hod vánoční patří spolu s Božím hodem velikonočním neboli Zmrtvýchvstáním Páně k největším svátkům liturgického roku. 

Neplodným ženám se v antice doporučovalo pít krev gladiátorů

Léčba neplodnosti v průběhu dějin: Odvar z vepřích varlat i pití krve gladiátora

Sešvihání proužkem kůže z obětované kozy, pití krve gladiátora či lektvar z varlat vepře nebo starého kohouta. Těmito a mnoha dalšími procedurami se lidé v dávných dobách, kdy se věřilo v zázračné účinky odvarů, modliteb a obětin, snažili bojovat s neplodností. Lektvary, odvary z bylin či koupele si možná dovedeme představit i dnes. Leckdy však měly léčebné metody i mnohem bizarnější podobu.

Manuele, Marta a Tundra.

Vědec Manuele z České zemědělské univerzity: Nejoblíbenější jídlo? Trdlík

/FOTOGALERIE/ Když se mluví o profesi vědce, hodně lidí si představí roztěkaného, rozcuchaného postaršího člověka v laboratoři plné zkumavek. To ale rozhodně není případ čtyřiatřicetiletého Manuela Bazzichetta, který většinu času totiž tráví za počítačem. Díky získanému prestižnímu grantu zkoumá, jak extrémní klimatické jevy ovlivňují fungování ekosystému.