Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Kaplička v Nouzově.

Svatá pouť po letech opět v Semilech

V Nouzově na Semilsku byla v roce 2012 vybudována rodinou pana Rudolfa Farského st. kaplička, která je věnována svatému Benediktu a stala se i nedílnou součástí Cimrmanovy nejnižší rozhledny.

„Četla jsem všechno. Kdybych ty přečtené knihy dala na hromadu, tak by to dalo na fůru," říká stoletá jubilantka z Meziměstí.

Oslavila sto let. Za svůj život přečetla tolik knih, že by to dalo na fůru

Toho roku získal Egypt nezávislost, zanikla Osmanská říše, vznikl Sovětský svaz, v Itálii se po pochodu na Řím chopil vlády Benito Mussolini, narodili se pozdější manželé Zátopkovi a byla otevřena hrobka faraona Tutanchamona v Egyptě. Kromě těchto událostí se v roce 1922 v obci Kleny narodila Růžena Hostošová, která nedávno oslavila sté narozeniny.

Ze slavnosti svatých Petra a Pavla v kostele v Čáslavi.

OBRAZEM: Relikviář svatého Pavla v Čáslavi vystavil farář Dmytro Romanovský

Relikviář s úlomkem kosti svatého Pavla, jednoho z nejvýznamnějších postav celé historie křesťanství, mohli zájemci spatřit v čáslavském kostele sv. Petra a Pavla. Tato unikátní příležitost se naskytla farníkům a veřejnosti 29. června při tradiční slavnosti svatých Petra a Pavla v místním děkanském kostele.

Jedenáctimetrový člun vytesávají dobrovolníci u archeoparku ve Všestarech. Příští rok se vydá na moře.

Kamenné sekery tesají pravěký člun, na moře se z Hradecka vydá za rok

Už čtvrtou výpravu do pravěku chystá parta chlapů kolem archeologa Radomíra Tichého. Na parkovišti u archeoparku ve Všestarech u Hradce Králové vydlabávají dosud největší repliku pravěkého člunu. S ním chtějí příští léto přeplout Egejské moře po stopách prvních zemědělců.

Secutor, typ gladiátora. Ilustrační foto

Žádný krvavý chaos. Zápasy gladiátorů měly řád i choreografii, zjistila studie

Brutální souboje, řinčení mečů, krev, mrtvoly a jásající davy. Takhle si většina lidí představuje gladiátorská klání na život a na smrt, která byla populární v římské kultuře. I po více než dvou tisících letech si udržují svou oblibu, avšak pouze na filmových plátnech, stránkách knih nebo při návštěvách starověkých amfiteátrů. Vědci nyní přišli s novou studií, která dokázala, že gladiátorské zápasy nebyly krvavou hrou bez pravidel. Šlo naopak o vysoce regulované a systematizované představení, v němž měli vycvičení atleti svou choreografií vytvořit pro diváky maximální napětí.

Česká blokařka Veronika Trnková

Ovládnou opět Evropskou ligu? Ráda bych si ten zážitek zopakovala, říká Trnková

Po třech výhrách poprvé v Evropské lize klopýtly, když ve Zlíně podlehly Chorvatsku 1:3. To už však měly české volejbalistky vítězství a postup z tříčlenné skupiny European Golden League jistý. Teď už se chystají na důležitější bitvu. Ve čtvrtek nastoupí svěřenkyně řeckého kouče Jannise Athanasopulose v Prostějově k semifinálovému duelu soutěže proti Rumunsku.

Římské Španělské schody se v posledních týdnech hned dvakrát staly místem řádění bezohledných turistů.

Dvojice sjela v Římě Španělské schody na koloběžkách. Škoda jde do statisíců

Dvojice amerických turistů poškodila slavné římské Španělské schody. Muž a žena známou památku sjeli na elektrických koloběžkách. Žena pak navíc svou koloběžku na schody hodila, čímž způsobila mnohatisícové škody. Bohužel nejde o ojedinělý incident. Po pandemické přestávce se turisté v Itálii chovají jako utržení ze řetězu a bezohledně ničí slavné památky.

Zbrusu novou operu Quo vadis skladatelky Sylvie Bodorové zařadil do svého repertoáru soubor opery Divadla J. K. Tyla v Plzni. Uprostřed Philippe Castagner, představitel císaře Nerona.

V Plzni zazní světová premiéra opery Quo vadis. Diváky vrátí do doby Říma

Zbrusu novou operu Quo vadis skladatelky Sylvie Bodorové zařadil do svého repertoáru soubor opery Divadla J. K. Tyla v Plzni. Její světovou premiéru v režii ředitele divadla Martina Otavy a v hudebním nastudování šéfa souboru Jiřího Petrdlíka mohou diváci poprvé zhlédnout v sobotu 11. června 2022 od 19 hodin na Nové scéně DJKT.

Barbora Janíčková na olympiádě v Tokiu.

Janíčková: Na Tokio vzpomínám ráda a naděje na Paříž mi vždy zvedne náladu

V patnácti letech se Barbora Janíčková účastnila Evropských her v Baku, v jednadvaceti potom i olympijských her v Tokiu a nyní se připravuje na Světovou univerziádu v čínském Čcheng-tu, která byla z důvodu covidové pandemie přesunuta z roku 2021 na rok 2023, a také na mistrovství republiky, které pro ní bude poslední možnou šancí k postupu na mistrovství Evropy v Římě. Dvaadvacetiletá talentovaná plavkyně, která, ač původem z Brna, nyní reprezentuje klub UP Olomouc pod dohledem trenéra Dušan Viktorjeníka, má prostě to nejlepší, zdá se, ještě před sebou.

Eliáška v Kamenickém Šenově.

Secesní perla stále chátrá. Eliáška v Kamenickém Šenově čeká na nový začátek

Opera La Scala v Miláně, paláce v Paříži a New Yorku, vyhlášené hotely a divadla či operní dům Teatro dell'Opera v Římě. Taková místa osvětlovaly nejluxusnější lustry vyrobené v bývalé továrně na křišťálové lustry firmy Elias Palme v severočeském Kamenickém Šenově. Po ukončení provozu v druhé polovině 20. století začala chátrat, lesk a sláva postupně zašly a z továrny se stala jedna z nejznámějších ruin v Libereckém kraji. 

Po finále si navzájem poděkovali za zápas. Zleva Christian Sörum, David Schweiner a Anders Mol, za kterým stojí Ondřej Perušič.

Olympijští vítězové ocenili české soupeře i fanoušky. Byli jste mezi nimi?

/FOTOGALERIE/ Turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro poprvé vyhráli v roce 2019. Tehdy byli Anders Mol a Christian Sörum světovými jedničkami, letos se norští plážoví volejbalisté do Dolních Vítkovic vrátili s titulem olympijských vítězů z Tokia 2021. A pod vysokými pecemi došli znovu do finále, ve kterém opět porazili Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. Zase 2:1.

Letiště Lod, historický snímek ze sbírky Marvina Goldmana

Masakr na letišti Lod. Teroristé kosili lidi českými samopaly a ručními granáty

Bylo úterý 30. května 1972 deset večer a na izraelském letišti Lod právě přistávalo letadlo Air France z Říma. Na jeho palubě byli i tři japonští teroristé. Všichni tři vypadali jako spořádaní houslisté. Jenže v houslových pouzdrech ukrývali namísto hudebních nástrojů československé samopaly vzor 58. A v letištní hale s nimi rozpoutali peklo.

Plážová volejbalistka Barbora Hermannová (vpravo) hraje na turnaji J&T Banka Ostrava Beach Pro počtvrté. Letos ale poprvé s Marií Sárou Štochlovou.

OBRAZEM: Hermannová si domácí turnaj užívá. Každý zápas je pro nás cenný, říká

/FOTOGALERIE/ Žije v Praze, ale do rodné Ostravy se vždycky ráda vrací. I proto, že zde pravidelně koná turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro. Plážová volejbalistka Barbora Hermannová jeho první ročník před čtyřmi lety s Markétou Nausch Slukovou vyhrála, letos v Dolních Vítkovicích, kdy je klání zařazeno do nejvyšší světové kategorie Elite, hraje pod vysokými pecemi už počtvrté, poprvé ale s Marií Sárou Štochlovou.

Vatikán je se svými 0,44 kilometry čtverečními nejmenším státem světa. Nachází se v samotném srdci Říma.

Chybějící bankomaty i ráj na Zemi. Nejmenší státy světa mnohým překvapí

Zavřete oči a představte si, že sedíte na hodině zeměpisu. Přísný učitel vám pokládá otázku, který stát je na světě nejmenší. Zřejmě bez váhání odpovíte, že přeci Vatikán. Nejspíš o tomto „státě uprostřed města“ dokážete z hlavy říct i nějaká fakta. Ale jaký je druhý nejmenší stát světa? A třetí či dokonce čtvrtý? Že nemáte vůbec tušení? Nevadí, po přečtení dnešního článku je budete znát všechny.

Petra Kvitová postupuje ve Francii do druhého kola.

Po nejistém úvodu přišla spása. Na kurtu jsem slyšela všechno, smála se Kvitová

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Nejdřív trápení, poté fantastický zvrat a od druhé sady už poměrně jednoznačný zápas. Start do pařížského turnaje vyšel Petře Kvitové podle plánu, po necelé hodině a půl se s hojným zástupem českých fanoušků na tribuně loučila s úsměvem na tváři. A ten si ponechala i na pozápasové tiskové konferenci. „Hlavně jsem se modlila, ať nezačne pršet,“ přiznala rodačka z Bílovce.

Rafael Nadal po jednom ze svých triumfů na Roland Garros

Čtrnáctý titul na cestě? Antukový král Nadal se vrací na pařížský dvůr

Ne, rozhodně nebylo plno, ale dvě strany tribun na centrkurtu v areálu Rolanda Garrose se docela solidně zaplnily. Proč? Vždyť French Open, každoroční vrchol antukové sezony, statuje až v neděli. Fanoušci však měli pádný důvod přijít se trochu opálit na hřejivém pařížském slunci: po prašném oranžovém obdélníku totiž čile dusal Rafael Nadal, místní tenisový král. Modla, legenda.

Karolína Muchová v hledišti Stínadel. Má konečně přítele?

Překvapení na fotbale v Teplicích. Má krásná česká tenistka konečně přítele?

Česká tenistka Karolína Muchová, která je v první stovce žebříčku WTA a do tenisového kolotoče se na jaře vrací po delší pauze zaviněnou zraněním břišního svalu, se k překvapení některých fanoušků objevila na ligovém fotbalovém utkání Teplice - Pardubice. A nebyla sama, doprovázel ji neznámý černovlasý sympaťák. Má snad půvabná sportovkyně konečně přítele? 

Česká rekordmanka a mistryně Evropy Barbora Seemanová.

Unavená Seemanová vynechá MS. Nechci si jet pro patnácté místo, řekla

Nejlepší česká plavkyně Barbora Seemanová nebude startovat na červnovém mistrovství světa. Úřadující mistryně Evropy na 200 metrů volný způsob a šestá žena olympijských her účast vzdala kvůli zdravotním problémům, které jí znemožnily se na světový šampionát v Budapešti plnohodnotně připravit. Raději se zaměří na srpnové mistrovství Evropy v Římě.

Americká herečka Angelina Jolie se v ukrajinském Lvově fotografuje s fanoušky, 30. dubna 2022

Do Lvova přijela americká herečka Angelina Jolie, navštívila uprchlíky

V západoukrajinském Lvově je americká herečka Angelina Jolie, informují ukrajinská média. Herečka přijela na hlavní nádraží ve Lvově přivítat vnitřně vysídlené Ukrajince, kteří přijeli evakuačním vlakem z Pokrovska v Doněcké oblasti, informoval list Kyiv Independent. Podle ruské služby BBC se hollywoodská hvězda, která je známá svým zapojením do charitativních projektů, objevila v jedné z místních kaváren.

Koledníci z Jaronic

Koleda v Jaronicích. Malí koledníci obešli celou ves

Alice Bauerová poslala fotografie malých koledníků z Jaronic. "Poctivě chodili řechtat po dobu, kdy zvony odletěly do Říma.  V sobotu, jak zde bývá zvykem, si vykoledovali zaslouženou odměnu. Obešli celou vesnici, s pěknou naučenou velikonoční koledou jistě každého potěšili a také  poctivě nás ženy pomlázkou vyšupali. Tímto jim chci poděkovat, byli šikovní," říká Alice Bauerová, které za příspěvek děkujeme. 

Podoba nové sochy na Nákle, svaté Orosie.

Rozčtvrcenou princeznu ukáží na vrchu Náklo. Bude tam první ženou. Víme proč

Mezi slavnými muži a kříži se objeví první žena. Tvář Orosie, neboli Dobroslavy, vystoupí v nadživotní velikosti z pískovce na vrchu Náklo na hranicích katastrů Milotic a Ratíškovic. Těsně před letošním svátkem svatých Cyrila a Metoděje tam rozšíří skupinu soch významných dějinných osobností. Raně středověká mučednice zakletá v kameni tak bude ve společnosti sjednotitele slovanských kmenů Sáma, velkomoravských knížat Rastislava a Svatopluka či soluňských bratří.

Velikonoční hrkači  v ulicích Velkých Pavlovic.

Mrazivým velikonočním ránem zněly ve Velkých Pavlovicích tradiční hrkačky

Velký pátek se označoval také jako Bolestný nebo Tichý pátek. Věřící si připomínají smrt Ježíše Krista na kříži, k čemuž patří i dodržování piety. Výjimku představují řehtačky, klapačky a další hlučné nástroje, které v tento den nahrazují kostelní zvony. Ty totiž podle tradice na Zelený čtvrtek odletěly do Říma a vrátí se až o Bílé sobotě. Za pěkný příspěvek děkujeme Věře Procingerové & Karolíně Bártové. Za fotky děkujeme Oldřichu Otáhalovi.

Když bude mít v lednici vše své stálé místo, budete mít lepší přehled, jaké potraviny v ní máte.

Neplýtvat jídlem je trend posledních let. Nastolte v lednici řád

Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.

Ilustrační foto

Na děvčata s pomlázkou, nikoliv jalovcem

Všechny velikonoční tradice rozvernosti jara přispívají. Ačkoliv hlas zvonů zaznívajících z kostelních věží slyšíme až na jednu výjimku po celý rok, od Zeleného čtvrtka do večera Bílé soboty se zvony odmlčí, jak se říká, odlétly, do Říma.

V sobotu na Vraclavi vodili Jidáše.

Nevěrného Jidáše vyvedli z Vraclavi. V Pardubickém kraji tradice stále žije

Na Vraclavi u Vysokého Mýta bylo v sobotu od páté hodiny ranní pořádně živo. I touto obcí se totiž jako každoročně nesl zvuk řehtaček, které podle tradice nahrazují zvony, jež odletěly do Říma pro požehnání svatého otce. Vše vyvrcholilo voděním Jidáše – tradicí, která se zařadila na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.