Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Český prezident Petr Pavel

Demonstrace kvůli úmrtí Roma v Brně? Nebylo to šťastné, domnívá se Pavel

Shromáždění v Brně kvůli smrti Roma po konfliktu s Ukrajincem nepovažuje prezident Petr Pavel za úplně šťastné. Ocenil naopak přístup organizace Romea a vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové. Pavel to řekl CNN Prima News. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je důležité, aby napadení policie vyšetřila bez vnějších tlaků a aby byl viník potrestán. 

Archeologové vydali novou knihu věnovanou lokalitě Hradisko u Mušova. Určená je spíše laické veřejnosti a doplňuje ji množství fotografií.

Nová kniha o Římanech u Mušova. Z Hradiska měli vyrážet na dobyvačné výpravy

/FOTO, VIDEO/ Mohlo se stát území jižní Moravy Markomanií? A jaké s ním měli Římané plány? Čemu archeologové říkají comics doby římské? To všechno a mnohem více se dozvědí čtenáři v nové knize Brána do Římské říše. Vstupte!, kterou společně zpracovali archeologové Pavla Růžičková, Balázs Komoróczy a Marek Vlach.

Italská železnice v roce 1911. Na snímku vlak v Turi v Apulii

Záhada vlaku Zanetti: Legenda tvrdí, že vjel do tunelu, pak se po něm zem slehla

Ke 14. červnu (podle jiných zdrojů ke 14. červenci) se váže tajemná legenda, jaké tak rádi řeší záhadologové. Ten den v roce 1911 prý vjel do tunelu mezi italskými regiony Lombardie a Emilia-Romagna výletní vlak s více než stovkou cestujících, aby už nikdy nevyjel. Jeho pasažéři i samotný vlak pak byli údajně spatřeni na různých místech světa, jako kdyby cestovali prostorem a časem. Kde se tento příběh zrodil?

Kněz salesiánské církve v Sebranicích u Litomyšle měl sexuálně obtěžovat děti. Na snímku zdejší fara.

Trest po čtyřech letech. Kněz nařčený ze sexuálního obtěžování opustil Sebranice

Salesián P. Josef K. ze Sebranic u Litomyšle čelí obvinění ze sexuálního obtěžování nezletilých. Téměř devadesátiletý kněz už faru ve vesnici opustil. Před odchodem však promluvil. „Vůbec mě nenapadlo, že to, co já jsem v dané chvíli nebral nějak vážně, mohlo druhou stranu hluboce zranit,“ uvedl Josef K. ve svém prohlášení. Vedení církve se omluvilo, že o případech neinformovali veřejnost hned v roce 2019 po prvním oznámení. Přinášíme celé vyjádření salesiánů i překvapivou zpověď obviněného kněze.

Karel Vacek úspěšně zvládl premiéru na Giro d'Italia

Vacek má za sebou premiéru na Giro d'Italia: Jako když jde dítě poprvé do školy

Má za sebou úspěšnou premiéru na závodě Grand Tour. Během letošního Gira d'Italia se Karel Vacek blýskl po celodenním úniku druhým místem v těžké sedmé etapě s dojezdem na Gran Sasso a byl jediným Čechem, který jeden z nejtěžších závodů světa dokončil. Dvaadvacetiletý silničář se do sestavy týmu Corratec-Selle Italia dostal na poslední chvíli a byl klasifikován na 84. místě.

Termální prameny v městečku Saturnia mají prokazatelně léčivé účinky díky velkému množství minerálů, jako je vápník, hořčík, síra, jód a brom.

Toskánsko láká na venkovní lázně zdarma. Překvapí vás, co v nich leze do plavek

Jasný tip na návštěvu během dovolené v Itálii. Zajímavé venkovní lázně Cascata di Mulino v italském Toskánsku mají tu výhodu, že jsou zcela zdarma, a to po celý rok včetně noci. Voda o teplotě 37 stupňů Celsia zde stéká po kamenných kaskádách, do nichž vyhloubila i poměrně mělké přírodní bazénky. Proto jsou termální lázně Cascata di Mulino určitě vhodné i pro neplavce. 

Karolína Plíšková.

Rozmlácený umpire? Byla jsem lepší, směje se po zkratu Švéda Ymera Plíšková

Tenisový turnaj v Lyonu má za sebou velký zkrat. Švédský tenista Mikael Ymer ve druhém kole v utkání proti Francouzi Arthuru Filsovi ztratil nervy, když zničil raketu údery do umpiru rozhodčího, do něhož udělal díru. Aktuálně třiapadesátý hráč mužského žebříčku ATP byl za svůj výlev diskvalifikovaný. Situaci vtipně okomentovala i česká tenistka Karolína Plíšková, která připomněla podobný prohřešek, jež se stal před pěti lety v Římě.

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson. Během natáčení na Ischii musel být hospitalizován

Ve věku 58 let zemřel herec Ray Stevenson, který se objevil v oblíbených televizních seriálech jako Řím, Vikingové nebo Dexter. Britský umělec, který se narodil v Severním Irsku, byl známý také díky rolím ve filmech o Thorovi. Jeho úmrtí BBC potvrdila americká společnost Viewpoint, která Stevensona zastupovala, další informace však neuvedla.

Kněz salesiánské církve v Sebranicích u Litomyšle měl sexuálně obtěžovat děti. Na snímku zdejší fara a obviněný kněz.

Kněz ze Sebranic měl sexuálně obtěžovat nezletilé. Lidé v šoku, u církve skončil

Sexuální obtěžování, trauma a spousta otazníků. Na salesiána P. Josefa K. ze Sebranic u Litomyšle přišlo několik udání, která se týkají sexuálního obtěžování nezletilých. Podle Salesiánské provincie v Praze jde o dvacet až třicet let staré případy, lidé z Litomyšlska však hovoří i o obětech z nedávné doby. Osmaosmdesátiletý P. Josef K. bude vyloučen z diecéze. Lidé v Sebranicích, malé vesnici u Litomyšle, kde farář žije, jsou z oznámení církve v šoku.

Kněz salesiánské církve v Sebranicích u Litomyšle měl sexuálně obtěžovat děti. Na snímku zdejší fara a obviněný kněz.

Kněz ze Sebranic měl sexuálně obtěžovat chlapce. Lidé nechápou, u církve skončil

Sexuální obtěžování, trauma a spousta otazníků. Na salesiána P. Josefa K. ze Sebranic u Litomyšle přišlo několik udání, která se týkají sexuálního obtěžování nezletilých chlapců. Podle Salesiánské provincie v Praze jde o dvacet až třicet let staré případy, lidé z Litomyšlska však hovoří i o obětech z nedávné doby. Osmaosmdesátiletý P. Josef K. bude vyloučen z diecéze. Lidé v Sebranicích, malé vesnici u Litomyšle, kde farář žije, jsou z oznámení církve v šoku.

Na rohu olomoucké radnice vyroste socha z písku. Umělci ztvární svatou Pavlína, patronku města, 22. května 2023

U radnice v Olomouci vzniká socha z písku. Bude to opět žena

Čtyřmetrová socha připomínající patronku Olomouce svatou Pavlínu začne vyrůstat na Horním náměstí. Před zraky kolemjdoucích ji budou tvořit umělci z písku, který už je na místě v podobě, aby od úterka mohli začít sochat. Hotovo by mělo být do začátků Svátků města, tady 2. června.

Tenista Jiří Lehečka děkuje milánskému publiku za podporu na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let

Pizza, domácí zmrzlina a rovnou na vyšetření. Do Paříže budu ready, říká Lehečka

Jeho lednovou show na grandslamu v australském Melbourne zaznamenal snad každý sportovní fanoušek v Česku. Ne nadarmo se pak o jednadvacetiletém šikulovi Jiřím Lehečkovi psalo jako o novém nástupci někdejší domácí jedničky Tomáše Berdycha. Slovo dalo slovo a najednou je z dvou generačních talentů sehraná dvojka. Jeden dře na kurtu, druhý jej v pozici mentora připravuje na nástup mezi tenisovou elitu. „Z bulváru strach rozhodně nemáme,“ zavtipkoval aktuálně 39. hráč světa v rozhovoru pro Deník před začátkem pařížského grandslamu.

Pohled na Valeč. Ilustrační foto.

Valečské pivo se čepovalo v Madridu i v Římě

Pivovar Valeč sbírá úspěchy. "V letošním roce bude na čepu na mnoha festivalech a svatbách napříč republikou, na síti Untappd se dostal do první dvacítky nejlépe hodnocených pivovarů v ČR a valečské pivo se v minulých měsících čepovalo dokonce i v Madridu a Římě, což není na teprve vznikající pivovar zase tak špatné," uvedl Vojtěch Vasko, který zároveň zval pivní fajnšmekry do Valče na Jarní pivní slavnosti.

Z historického festivalu Markomania v Dobřichově.

Návrší Pičhora ožije historickým festivalem. Markomani budou obchodovat s Římem

/FOTO, VIDEO/ Druhý ročník historického festivalu Markomania, který oživuje dobřichovskou naučnou stezku Markomanů, se uskuteční v sobotu 20. května. Přístupnou a atraktivní formou návštěvníkům přiblíží život a svět na počátku prvního století našeho letopočtu, kdy na českém území žil germánský kmen Markomanů vedený králem Marobudem.

Karel Vacek

Vacek by Giro rád dokončil. Těším se na horskou časovku a do Říma, říká

Už v sobotu začne první vrchol cyklistické sezony - 106. ročník etapového závodu Giro d'Italia. Bitvy na silnicích Apeninského poloostrova potrvají až do 28. května a mezi účastníky v barvách stáje Corratec-Selle Italia bude i Karel Vacek. Už dřív bylo oznámeno, že za tým Soudal Quick-Step pojedou Josef Černý a Jan Hirt.

Tenistka Linda Nosková trénovala na domácích antukových kurtech TK Precheza Přerov s trenérem Tomášem Krupou.

Úsměvy i koncentrace. Linda Nosková se v Přerově chystala na Řím

/FOTOGALERIE/ Vstup do antukové sezony jí nevyšel. Linda Nosková v portugalském Oeirasu kvůli zdravotním problémům skrečovala zápas 1. kola s Francouzkou Rouvroyovou, předtím nezasáhla v českých barvách do kvalifikačního utkání Billy Jean King Cupu v Turecku, přestože byla připravena.

Jiří Lehečka přebírá nový automobil

Lehečka dostal auto a chystá se na Paříž. Snad v Prostějově nenastoupím, doufá

Jiřímu Lehečkovi se daří. Ve svých 21 letech se ve světovém žebříčku ATP objevil už na 37. příčce, což rozhodně ještě není jeho strop. A nyní se tenista, který nedávno navázal spolupráci s bývalým českým esem Tomášem Berdychem, dočkal ocenění i od svého klubu, kterým je TK Agrofert Prostějov. Ten mu totiž ve spolupráci s jedním ze sponzorů usnadnil cestování tím, že mu věnoval nové BMW řady 5. Klíčky si převzal přímo od klubového šéfa Miroslava Černoška.

Jiří Lehečka přebírá nový automobil

Lehečka dostal auto a chystá se na Paříž. Snad v Prostějově nenastoupím, doufá

Jiřímu Lehečkovi se daří. Ve svých 21 letech se ve světovém žebříčku ATP objevil už na 37. příčce, což rozhodně ještě není jeho strop. A nyní se tenista, který nedávno navázal spolupráci s bývalým českým esem Tomášem Berdychem, dočkal ocenění i od svého klubu, kterým je TK Agrofert Prostějov. Ten mu totiž ve spolupráci s jedním ze sponzorů usnadnil cestování tím, že mu věnoval nové BMW řady 5. Klíčky si převzal přímo od klubového šéfa Miroslava Černoška.

Archeologové otestovali na vlnách vodní nádrže Rozkoš na Náchodsku člun z takřka 300 let starého dubu. Později se s ním vydají do Egejského moře

Čeští archeologové se vydají do pravěku. Ve 300 let starém vydlabaném dubu

Čeští archeologové se již za pár týdnů vydají po stopách pravěkých mořeplavců. K cestě o osm tisíc let zpátky v čase jim má pomoci ručně vydlabaný člun z takřka 300 let starého dubu z Českého Meziříčí na Rychnovsku. Než se plavidlo vydá na cestu po Egejském moři, vyzkoušeli jej amatérští námořníci na vodní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku.

Lounská tenistka Karolína Plíšková turnaj v Madridu vynechává, ale doufá v účast už v Římě.

Plíšková sice chybí v Madridu, ale... "Do Říma chci být připravená," prohlásila

Lounská tenistka Karolína Plíšková sice vynechává tento týden ze zdravotních důvodů antukový turnaj v Madridu, avšak doufá, že pauza nebude dlouhá. Česká reprezentantka, která měla na akci elitní kategorie WTA 1000 plnit roli 16. nasazené hráčky, se pořadatelům omluvila kvůli zranění kolena. "Udělám vše pro to, abych byla připravená na podnik v Římě," oznámila bývalá světová jednička.

Kněžna Rita Boncompagniová Ludovisiová

Spory o dědictví. Policie vystěhovala americkou kněžnu z luxusní vily v Římě

Italská policie vystěhovala kněžnu Ritu Boncompagniovou Ludovisiovou z unikátní vily v Římě, v níž je jediná známá dochovaná nástěnná malba manýristického malíře Caravaggia. Rodilá Američanka se pře s dalšími dědici o majetek po svém zesnulém manželovi, kterým byl kníže Nicola Boncompagni Ludovisi. Soud už dříve nařídil vilu v centru italského hlavního města prodat, nenašel se ale zatím kupec. Dům museli opustit i čtyři kněžniny psi a ukrajinská uprchlice, kterou v domě hostila. Další osud nemovitosti je teď nejistý, informovala agentura AP.

Barbora Strýcová

Strýcová se chystá na návrat: Jsem máma na rozlučce, bez syna neumím být

Role matky je pro ni vším. Přesto se rozhodla, že má smysl ještě naposledy vzít raketu a honit balonek po kurtu. Barbora Strýcová se vrací k tenisu! Na chvíli. „Je to úplně jiné než dřív. Z tréninku se hned ženu za malým,“ řekla v rozhovoru pro Deník někdejší světová jednička ve čtyřhře, jež má doma i olympijský bronz.

Z posvěcení sousoší sv. Jana a sv. Pavla, patronů Smilkova.

Smilkov nově ochraňují mučedníci Jan a Pavel. U sousoší zazpíval Petr Kolář

/VIDEO, FOTOGALERIE/ U obnoveného sousoší sv. Jana a sv. Pavla ve Smilkově se na Velikonoční pondělí 10. dubna odpoledne sešli místní, aby se zúčastnili jeho posvěcení. To celebroval římskokatolický kněz Jiří Veith. Organizátorem byl David Lukeš, majitel smilkovského zámku, k němuž sousoší přináleží a který teď prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Hrkači vyrazili do ulic v Břeclavi. Nahradili zvony, které odletěly do Říma

Hrkači vyrazili do ulic v Břeclavi. Nahradili zvony, které odletěly do Říma

Na Zelený čtvrtek podle tradice odlétají zvony do Říma. Tam zůstávají až do Bílé soboty, kdy zvony také mlčí. Po tu dobu musí jejich hlasité bimbání nahradit takzvané hrkačky, se kterými do ulic vyráží děti i dospělí. Jinak tomu nebylo v Poštorné na Břeclavsku, kde se zvuk hrkaček rozléhal přes celou tuhle místní část. Děkujeme Davidovi Kordovi za krásné fotografie.

Děti našly i kvetoucí vajíčka.

Velikonoce skončily, vzpomínky zůstávají

Tradice, ať už původní nebo nové jsou to, na co obyvatelé Chlebičova během Velikonoc rozhodně nezapomínají. Text a foto nám zaslali Jitka Hrušková, Josef Mikolajský, Zuzana Kašná a Renata Dostálková.

Vodění Jidáše z Vraclavi

FOTO, VIDEO: Tradice vyvedla z Vraclavi Jidáše za zvuků řehtaček

Tradice, která je zařazena na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, se v sobotu 8. dubna 2023 vrátila do Vraclavi u Vysokého Mýta. Letošní vodění Jidáše opět doprovázel zvuk řehtaček. Ten podle tradice nahrazuje zvony, které odletěly do Říma pro požehnání svatého otce.

Na Velký pátek byla v Sázavě bohoslužba připomínající umučení Ježíše Krista.

Na Velký pátek byla v Sázavě bohoslužba připomínající umučení Ježíše Krista

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na Velký pátek se usutečnila v Sázavě bohoslužba připomínající umučení Ježíše Krista. Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků. Trvají týden, který se nazývají se Svatý nebo i Pašijový. Jedním z dnů je Velký pátek, den kdy si věřící připomínají umučení Ježíše Krista. To si prožili i v Sázavě, v kostele sv. Prokopa.

Muž v izraelském Tel Avivu najížděl autem do chodců. Jednoho zabil

Muž v Tel Avivu najížděl autem do chodců. Při útoku zahynul Ital

Obětí pátečního útoku v Tel Avivu se stal třicetiletý italský turista, potvrdil Řím. Také sedm lidí, kteří utrpěli zranění, jsou podle agentury DPA turisté. Agentura AP píše o pěti zraněných turistech z Británie a Itálie. Čeští občané mezi zraněnými nejsou, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. Útočníkem byl podle izraelských bezpečnostních zdrojů pětačtyřicetiletý izraelský arab, kterého policie zastřelila. V Tel Avivu se  navzdory útoku uskuteční protivládní protest.