Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Autorčin tatínek.

RETRO vzpomínky na Velikonoce. Tatínek třásl stromy, aby se probudily k životu

Velikonoce jsou svátky příchodu jara a pro křesťany symbolizují vítězství života nad smrtí. Slaví se už odnepaměti a intenzivě, a proto na ně má každý člověk  nějaké své vzpomínky. Malou vzpomínku na Velikonoce svého dětství ve vesničce Protivanov na Drahanské vrchovině nám poslala paní Marie Ženatová z Boskovic. Její vzpomína je stará více než půl století. 

Do loketského kostela dorazil zvon. V neděli mu požehnají.

FOTO, VIDEO: Do loketského kostela dorazil zvon. V neděli mu požehnají

Na Velký pátek byl do Lokte přivezen nový zvon sv. Anežka. Speciální firma jej transportovala do kostela svatého Václava. Šlo o nelehký úkol, protože do loketského farního kostela vedou ze všech stran prudká schodiště. Parta chlapů si s tím poradila a v neděli mohou lidé přijít do kostela, aby viděli požehnání novému zvonu.

Začátek čtyřdenní akce Velikonoce na Edenu, 15. dubna 2022, Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku. Ukázka zdobení kraslic pomocí slaměné intarzie Marcely Hrabovské (vpravo).

Pro velikonoční dílny v bystřickém Edenu jsou připraveny stovky vajec

V Horácké vesnici, která je součástí turistického centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem, jsou připraveny stovky vajec pro velikonoční řemeslné dílny. Jsou součástí čtyřdenního velikonočního programu, který v Edenu začal pátek dopoledne. Rozlehlý areál, jehož součástí je prezentace tradiční lidové kultury, v prvních hodinách navštívily stovky lidí, většina zamířila i do Horácké vesnice. Tvoří ji repliky tradičních staveb, uvnitř jsou vybavené a plně funkční.

Klap, klap, klap! Zvony odletěly do Říma, Blanskem prošli na Velký pátek klapači.

VIDEO: Klap, klap, klap! Zvony odletěly do Říma, Blanskem prošli klapači

V pátek po osmé ráno vyrazila dvanáctičlenná skupina blanenských farníků do ulic. S dřevěnými klapačkami a řehtačkou. Rytmické klapání se ozývalo po cestě od kostela svatého Martina na Starém Blansku a postupně také v centru města. Někdejší velikonoční tradici obnovili Blanenští před několika lety. „Na Zelený čtvrtek se traduje, že po skončení modliteb utichnou kostelní zvony a odletí do Říma. Jejich vyzvánění pak nahrazují klapačky a řehtačky. Symbolizují utrpení Ježíše Krista při jeho křížové cestě,“ řekl Deníku Rovnost blanenský farář Jiří Kaňa.

Skupinky kluků (ale i děvčat) obcházejí vesnice.

Křístáci vzali útokem jih Rokycanska, podívejte se

Křístáci, klepáči, hrkáči nebo řehtáci. Označení pro skupiny kluků a občas i děvčat, kteří od Zeleného čtvrtka až do Bílé soboty obcházejí své vesnice, se sice liší, jenže princip zůstává stejný. Za pomoci hlučných nástrojů nahradit zvony, které podle tradice odletěly do Říma.

Jedenadvacet kluků ze Šumavských Hoštic od čtvrtka do soboty chodí od domu k domu s řehtačkami.

VIDEO: Zvony odletěly do Říma, nahradili je kluci s řehtačkami

Desítky let starou tradici dodržují v Šumavských Hošticích nebo v Žernovicích na Prachaticku. Kluci ze Šumavských Hoštic měli na Zelený čtvrtek sraz před kostelem sv. Filipa a Jakuba. Úderem dvanácté zazní povel: "Hrkáme" a jedenadvacet kluků rozezní řehtačky a vyrazí.

Slavnostní mše svatá se svěcením olejů Missa chrismatis v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích

FOTO: Zelený čtvrtek. V litoměřické katedrále žehnal biskup olejům

Slavnostní mší svatou se svěcením olejům začaly v katedrále svatého Štěpána v Litoměřicích ve čtvrtek dopoledne obřady spojené se Zeleným čtvrtkem. Podle křesťanské tradice v tento den Ježíš Kristus naposledy povečeřel s apoštoly, modlil se v Getsemanské zahradě a byl zajat.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun

Velikonoce, roušek i zákazů zbavené

Ústup koronavirové epidemie v naší zemi a s tím související uvolňování vládních opatření na všech frontách společenského života po dvou letech způsobí, že si Velikonoc budeme užívat se vším všudy, a tak, jak jsme byli dlouhá léta zvyklí.

Jaroslavický jarmínek vynesl na Smrtnou neděli ze vsi Smrtolku.

Tradice musí být. Jarmínek vynesl Smrtolku, na Velikonoce chystá hrkání

K Smrtné neděli patří vynášení Morany či Smrtolky. Starobylou tradici obnovuje v Jaroslavicích tammí Jarmínek, spolek jaroslavických maminek. A další tradice v obci ožije už příští týden. Po desetiletích se jaroslavickými ulicemi v době, kdy zvony odlétají do Říma, rozezní rachot velikonočních hrkaček. Za krásné fotky děkujeme Martině Mühlbergerové.

Moira Stewartová.

Stewartová to dokázala. V Istanbulu zaběhla český rekord v půlmaratonu

V nádherném slunečném ale větrném počasí se v neděli ráno na Istanbulském půlmaratonu zaskvěla česká běžkyně Moira Stewartová. Zaběhla český rekord 1:10:14 a cílem proběhla jako třetí nejlepší Evropanka za Canovou z Turecka a Ruttovou z Rumunska. Obě jsou však původem Keňanky.

Moira Stewartová

Rychlý půlmaraton v Istanbulu? Moira Stewartová chce zaběhnout český rekord

Běžkyni Moiru Stewartovou čeká v neděli Istanbulský půlmaraton, na kterém se pokusí znovu zaútočit na český rekord. Historicky nejrychlejší český čas v půlmaratonu zaběhla česká atletka sice už minulý rok v říjnu, jenže tehdy v Římě se čas 1:10:16 započítal pouze jako osobní rekord, protože závod nesplňoval potřebná kritéria Světové atletiky

Historická výstavní budova Slezského zemského muzea. 18. března 2022, Opava.

Opavské muzeum zve do říše Egypta, Řecka, Říma i barbarů, nahlédněte dovnitř

/FOTOGALERIE/ Vzácný egyptský obal na mumii, omítka z hrobky faraona Ramesse II., mumifikovaný dravec nebo zlomky hunského kotle z doby stěhování národů. To jsou jen některé z unikátních střípků, které dávají dohromady ucelenou výstavu s názvem Civilizace a barbaři. K vidění je nově v nejstarším a třetím největším českém muzeu, a sice ve Slezském zemském muzeu (SZM) v Opavě.

Sdružení Posázavský Pacifik buduje u někdejší vodárenské věže v Čerčanech parčík, v němž najde místo i zahradní železnice pro děti. Na snímku předseda sdružení Lumír Běhal.

Posázavský Pacifik chystá řadu novinek. Zprovozní i zahradní železnici pro děti

/FOTOGALERIE/ Sdružení Posázavský Pacifik nezahálí a pilně se připravuje na novou sezonu. Na nádraží v Čerčanech chystá několik zajímavých novinek. „Letos tu pod věží chceme vytvořit malý parčík s pětipalcovou zahradní železnicí. Dvoukolejka bude na koncích opatřená šturci s gumovými nárazníky,“ uvedl Lumír Běhal předseda sdružení Posázavský Pacifik.

Uprchlíci na Vysočině, ilustrační foto

Putinovi to nemůže projít, Ukrajina se ubrání, věří jihlavský duchovní

Už na začátku války na Ukrajině jí ve veřejně dostupném prohlášení svého olomoucko-brněnského arcibiskupa Simeona odsoudili. Olomoucko-brněnská epitarchie pravoslavné církve, pod kterou spadají farnosti i na Vysočině se snaží pomáhat, jak jenom mohou. „Pevně věřím, že tohleto prezidentu Putinovi nemůže projít, a že Ukrajina se ubrání,“ říká Jan Baudiš, duchovní správce jihlavského Domovního chrámu svatého Václava a Ludmily.

Plavec David Koutný z PK Nový Jičín v bazénu na reprezentačním soustředění v únoru na Lanzarote a na závodech ve francouzském Marseille.

Podívejte se: Další stříbro! Novojičínský kraulař Koutný ho vylovil v Marseille

/FOTOGALERIE/ Paráda! Po bronzu v kraulové čtyřstovce na loňském mistrovství Evropy juniorů v Římě, který se po dopingu jednoho ze soupeřů dodatečně změnil ve stříbro, vybojoval devatenáctiletý plavec David Koutný z PK Nový Jičín další velkou medaili. Podařilo se mu to o víkendu na Světovém poháru ve francouzském Marseille, kde na stejné trati dohmátl druhý. Závod na 400 metrů volný způsob zvládl v čase 3:55,45 minuty. Rychlejší byl jen Estonec Kregor Zirk (3:52,86). 

Michal Janovský a jeho obraz Hannibal.

Českolipský malíř věnuje výtěžek z aukce obrazu na pomoc Ukrajině

S tím, jak eskaloval konflikt na východě Evropy, rostla v malíři Michalu Janovském z České Lípy potřeba a odhodlání přispět a pomoci těm, kteří to nyní potřebují. Minulý měsíc umístil do aukční síně galerie Art Mozaika několik obrazů Jedním z nich byl i Hannibal, jehož aukční cena je stanovena na 140 tisíc korun.

Chrám Spasitele v Hovoranech se slavnostně poprvé otevřel v roce 1957.

Před pětašedesáti lety vznikl v Hovoranech unikát, chrám Spasitele

/FOTO/ Až kolem tří tisíc tří set lidí nadšeně dorazilo ke slavnostně otevřenému novému chrámu Spasitele v Hovoranech. Od otevření tohoto kostela Církve československé uplyne letos pětašedesát let. Jde o unikátní sakrální stavbu nejen dobou vzniku v padesátých letech minulého století, ale také svým umístěním.

Vzducholoď T-34 Roma havarovala a vzplála po střetu s dráty vysokého napětí

Smrt v ohnivé pasti. Při havárii vzducholodi Roma lidé doslova shořeli na popel

Přijde-li řeč na vzducholodi, snad každému se okamžitě vybaví mediálně proslulá katastrofa Hindenburgu. Největší létající stroj všech dob vzplál 6. května 1937 na letišti v New Jersey. Záběry jeho hořícího trupu obletěly svět a překryly fakt, že k velmi podobné katastrofě došlo již o 15 let dříve. A byla stejně krutá.

Svatováclavské hody se v Branišově, místní části Zvole, staly již tradicí.

Hody, pouť, hrkání či ostatky: život ve Zvoli zpestřují tradice

Dodržování zvyků a tradic není cizí obci Zvole ani jejím místním částem. Hody, pouť, hrkání či ostatky. Při každé z akcí se sejde celá vesnice, baví se, hoduje a užívá si společně strávený čas. Díky tradičním aktivitám mají i menší obce své kouzlo.

Dubaj je podle uživatelů portálu TripAdvisor nejlepší destinací pro rok 2022. Ve městě lze najít atrakce od výmyslu světa, nejluxusnější hotely i prvotřídní restaurace. Město drží také několik světových rekordů - nachází se v něm mimo jiné nejvyšší budova

Nejlepší místo pro dovolenou? Dubaj, tvrdí žebříček populárního portálu

Arabská Dubaj či evropské metropole. Právě to jsou podle známého turistického portálu TripAdvisor top destinace pro dovolenou v roce 2022. Žebříček těch nejlepších měst ke trávení volného času portál sestavil na základě hodnocení turistů z předchozích let. Podobný seznam nedávno nabídl i australský vydavatel bedekrů Lonely Planet. Ten ovšem jako nejlepší nabízí města, která jsou turisty zatím spíše opomíjená.

Plavci Nového Jičína na zimním mistrovství ČR seniorů a juniorů v prosinci 2021 v Plzni vybojovali celkem 25 medailí.

OBRAZEM: Mladí plavci Nového Jičína v zimní Plzni zářili. Přivezli 25 medailí!

/FOTOGALERIE/ Zimní mistrovství republiky plavcům PK Nový Jičín vyšlo fantasticky. Z plzeňského bazénu vylovili koncem prosince celkem 25 medailí (4 zlaté, 14 stříbrných, 7 bronzových), z nichž 11 bylo v kategorii mužů a žen! „Je to skvělá a zasloužená bilance,“ radoval se trenér Vlastimír Perna z nových osobních i klubových rekordů.

Rakev s ostatky Davida Sassoliho před v kostelem na náměstí Republiky v Římě, kde se 14. ledna 2022 konal státní pohřeb zesnulého předsedy Evropského parlamentu

Italové i evropští politici se státním pohřbem rozloučili s šéfem EP Sassolim

Řada evropských politiků, včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové či předsedy Evropské rady Charlese Michela, se dnes naposledy rozloučila s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim, který zemřel v úterý ve věku 65 let. Státní pohřeb se konal v centru Říma v kostele na náměstí Republiky a vysílala ho živě veřejnoprávní televize RAI, která zpravodajství doprovodila titulkem Ciao David.

Ložisko travertinu u Kokor. Ze stejné horniny postavili římské Koloseum

Lom u Kokor je na prodej. Ze stejného kamene postavili římské Koloseum

Bezmála 2000 let staré Koloseum, symbol císařského Říma a jednu z nejvyhledávanějších turistických atrakcí italského hlavního města zná asi každý. Na okraji obce Kokory je nyní na prodej poslední v Česku nevytěžené ložisko travertinu, horniny, ze které byl postaven také slavný římský amfiteátr.

Na koleje se vrátí legendární vlaky Orient Express. Pod názvem Orient Express La Dolce Vita přenesou cestující do atmosféry 60. let v Itálii. Centrálním nádražím se stane římské Termini.

Legendární Orient Express se vrací na koleje. Nabídne atmosféru Itálie 60. let

Už i tak byl slavný, ovšem když do něj spisovatelka Agatha Christie zasadila děj své nejproslulejší detektivky, stal se Orient Express doslova legendou. Luxusní vlaky jezdící pod tímto názvem ovšem prakticky zmizely z kolejí v roce 2009. Nyní se legenda vrací. První soupravy Orient Express La Dolce Vita vyjedou v roce 2023, vagony nabídnou atmosféru Itálie šedesátých let minulého století.

Kněz a řidič autobusu Michal Prívara.

Kněz a řidič autobusu Michal Prívara: Jsem rád za volantem, když vychází slunce

/ROZHOVOR/ Je zimní ráno, něco málo před osmou hodinou a v Praze vrcholí ranní špička. Čekám v Praze na Želivského a vyhlížím linku 150. Nabírá cestou trochu zpoždění, a tak mi začíná být jasné, že na rozhovor na konečné nebude tolik času, kolik jsem doufal. To už se ale na křižovatce objevuje kloubový autobus SOR z kačerovských garáží pražského dopravního podniku. Lidé vystupují a spěchají na metro. Za volantem je usměvavý muž Michal Prívara. Katolický kněz, který propadl lásce k autobusům natolik, že už 17 let si bez řízení nedovede představit život. Stejně jako bez služby tomu nahoře. Navíc je to terapeut a dodělává si doktorát na lékařské fakultě.

Kněz a řidič autobusu Michal Prívara.

Kněz a řidič autobusu Michal Prívara: Jsem rád za volantem, když vychází slunce

/ROZHOVOR/ Je zimní ráno, něco málo před osmou hodinou a v Praze vrcholí ranní špička. Čekám v Praze na Želivského a vyhlížím linku 150. Nabírá cestou trochu zpoždění, a tak mi začíná být jasné, že na rozhovor na konečné nebude tolik času, kolik jsem doufal. To už se ale na křižovatce objevuje kloubový autobus SOR z kačerovských garáží pražského dopravního podniku. Lidé vystupují a spěchají na metro. Za volantem je usměvavý muž Michal Prívara. Katolický kněz, který propadl lásce k autobusům natolik, že už 17 let si bez řízení nedovede představit život. Stejně jako bez služby tomu nahoře. Navíc je to terapeut a dodělává si doktorát na lékařské fakultě.