Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Žehnání domácím mazlíčkům se v Opočně uskutečnilo poprvé.

V Opočně si na svátek Františka z Assisi přišli pro požehnání domáčí mazlíčci

/FOTO, VIDEO/ Psi, kočky, králíci i morčátka - tito chlupáči si přišli se svými pány pro požehnání, které se uskutečnilo před klášterním kostelem v Opočně. Akce se konala 4. října na svátek svatého Františka z Assisi, patrona přírody, zvířat a společností pro ochranu zvířat. Žehnání domácích mazlíčků se v Opočně uskutečnilo letos premiérově.

Adam Fliegel.

Koulař Fliegel porazil všechny konkurenty na Evropském poháru družstev

Klíčovým atletem Škody Plzeň při zisku pátého místa na Evropském poháru družstev juniorů byl odchovanec Baníku Stříbro Adam Fliegel. Osmnáctiletý koulař posbíral plný počet bodů za první místo v prvním i finálovém kole soutěže v Římě. Finálovým výkonem 17,25 metru vytvořil rekord evropského šampionátu. Fliegel má za sebou skvělou sezonu korunovanou premiérovým ziskem mistra ČR a vítězstvím na mistrovství republiky družstev se Škodou Plzeň.

Režisérka Agnieszka Hollandová

Politici ho pomluvili, Vatikán ocenil. Film Hranice si veze cenu z Říma

Domácí politiky naštval, diváky nadchl. Teď má snímek Agnieszky Hollandové Hranice po Benátkách i cenu z Vatikánu. Film, v němž režisérka líčí bez skrupulí situaci uprchlíků na bělorusko-polské hranici v roce 2021, označil polský ministr spravedlnosti za nacistickou propagandu. Domácí diváci ale snímku tleskali.   

Vedoucí výzkumu Klára Preusz, Michal Preusz a Flavio Enei.

Jak cestovat časem? Díky archeologům z Plzně se lidé projdou římskou pevností

Vrátit se do doby před dvěma tisíci lety a projít si římskou pevnost Castrum Novum, založenou roku 264 před Kristem, v dobách její největší slávy. To je teď možné díky archeologům a archeoložkám z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), kteří výjimečné archeologické naleziště v nenápadném přímořském městečku Santa Marinella nedaleko Říma už několik let zkoumají a teď ve spolupráci s firmou Tecron VR vyvinuli 3D model pro virtuální realitu. Kdokoliv se tak může kolonií virtuálně projít.

Vedoucí výzkumu Klára Preusz, Michal Preusz a Flavio Enei.

Díky plzeňským archeologům se můžete virtuálně projít římskou pevností

Vrátit se do doby před dvěma tisíci lety a projít si římskou pevnost Castrum Novum, založenou roku 264 před Kristem, v dobách její největší slávy. To je teď možné díky archeologům a archeoložkám z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), kteří výjimečné archeologické naleziště v nenápadném přímořském městečku Santa Marinella nedaleko Říma už několik let zkoumají a teď ve spolupráci s firmou Tecron VR vyvinuli 3D model pro virtuální realitu. Kdokoliv se tak může kolonií virtuálně projít.

Tudy vede trasa letošního ústeckého půlmaratonu, tedy stejně jako v letech minulých.

VIDEO: Na půlmaraton nadává hlavně Střekov. Přitom je jen jednou v roce

/FOTO/ Rekordní počet běžců, nebo vysoké známkování závodu, jaké získalo ve světě jen málo měst. Prestižní akce, na kterou přijedou sportovci z celého světa. Závod, na kterém každoročně padne řada rekordů. Přitom není jen akcí profesionálů. Ekonomický, mnohamilionový přínos díky vysoké návštěvnosti. PR ve světových médiích. To je jen část důvodů, proč by Ústí nad Labem mělo každé září hostit Mattoni 1/2Maraton.

Slezská univerzita v Opavě.

Slezská univerzita se už teď připravuje na Noc vědců

Pouhý měsíc zbývá do každoročního svátku vědy a Slezská univerzita nenechává nic náhodě. Dlouho do noci budou v pátek 6. října otevřena všechna tradiční univerzitní místa i opavské budovy. Přichází Noc vědců!

Ilustrační foto.

Průzkum: Téměř polovina Pražanů se na silnicích ve městě necítí bezpečně

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Asi 44 procent Pražanů se necítí bezpečně na silnicích ve městě. Ve srovnání s jinými evropskými městy dopadla Praha špatně, hůře jsou na tom ve vnímání dopravní bezpečnosti jen tři města z jihu Evropy. Nejlépe vnímají dopravní bezpečnost obyvatelé v městech severní Evropy. Pražany děsí zejména nepřehledné křižovatky a roste jejich nespokojenost s elektrokoly a elektrokoloběžkami. Ukázal to průzkum společnosti Cyclomedia, která se specializuje na digitální vizualizaci veřejného prostoru.

Římský legionář Filip Cvrkal alias Otho pozval Editu Vavrysovou (Atide) na festival Germania subacta poprvé před čtyřmi lety. O rok později už účinkovala v programu i ona.

Láska z Římského vrchu u Pasohlávek. Legionář Otho si chce Atide vzít

/FOTO/ Vyhlédl si ji v civilním táboře, který Římané postavili vedle vojenského ležení. Římský legionář Flavius Curtius Otho si na Atide všiml nejprve jejích krásných hustých blonďatých vlasů a sladkého úsměvu. Už jsou tomu čtyři léta, co se jí naprosto oddal. Teď by ji rád pojal za ženu. Jenže legionáři se ženit nesmějí.

Zastavení deváté v antickém městě Paestum a ve Florencii.

Toulky Itálií: Zastavení deváté v antickém městě Paestum a ve Florencii

Motto: Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří (Leonardo Da Vinci). Ač nerad opouštím mou poslední zastávku a pokračuji potulováním Kampánií, když na severu kraje Cilento narazím na zbytky významného antického města Paestum. Za pokračování seriálu a krásné fotky z Pitiglianu děkujeme Karlu Kafkovi.

Zastavení v Pitiglianu.

Toulky Itálií: Zastavení osmé v Pitiglianu

Motto: „Krása je kvintesencí města, a to je to, co dělá město tak lidským.“ (Inaki Ábalos). To se vám, drazí čtenáři, jednomu tak nějak furt nechce domu a tak se rozhodne ještě pár dní věnovat toulkám jihem Toskánska, které je na hony vzdáleno všem známým turistickým trasám. Za pokračování seriálu a krásné fotky z Pitiglianu děkujeme Karlu Kafkovi.

Milan Daněk z blanenského sdružení Horizont strávil s přítelkyní Alenou Žákovskou a synem Štěpánem několik týdnů v Etiopii. Putovali za přírodními národy. Se souhlasem Milana Daňka

Blanenský cestoval v Africe: Místní nechápali, proč necestujeme jako jiní bílí

/FOTO, VIDEO/ Slunit se na pláži a pak šup do moře. Nebo srkat drink a z lehátka pozorovat cvrkot v okolí hotelového bazénu s barem? Pro někoho dovolená snů. Pro Milana Daňka z blanenského sdružení Horizont pustá nuda. Možná až někdy v důchodu, ale teď rozhodně ne. Už čtvrtstoletí míří každý rok na několik týdnů za přírodními národy, které mu učarovaly. Deštný prales, poušť nebo savana. Procestoval takto všechny obydlené světadíly. 

Karolína Píchová na své pouti Itálií poznává řadu milých a pohostinných lidí a navštěvuje zajímavá místa.

Šéfka charity má v nohách stovky kilometrů po Itálii. Cesta pomůže lidem v nouzi

Na cestu napříč Itálií dlouhou téměř tisíc kilometrů se vydala ředitelka Charity Jindřichův Hradec. Karolína Píchová jde od začátku srpna pěšky po stopách poutníků z Říma do Santa Maria di Leuca. Svoji cestu spojila s charitativní výzvou a ráda by získala část peněz na terénní auto, které charita potřebuje na cesty do odlehlých vesnic za svými klienty, lidmi v nouzi.

Takhle vaří v restauraci Český dům v Chomutově, kde nabízejí hlavní chod i polévku za sto korun.

Restaurace, kde vaří chutně a za stovku? Umí to Český dům v Chomutově

/VIDEO/ Za poslední tři roky vylétly ceny za polední menu ve většině restaurací takřka na dvojnásobek. Lidé si proto dvakrát rozmýšlejí, jestli zajít na teplý oběd, nebo raději do práce přibalit krabičku s jídlem. Přesto stále existují restaurace, kde je možné čekat polévku a chutné hlavní jídlo do 120 korun. Mezi ně patří restaurace Český dům v Lipské ulici v Chomutově. Obojí nabízí dokonce za pouhou stovku.

Vidět mistra svého oboru přímo v akci měli možnost návštěvníci nedávného folklorního festivalu v Červeném Kostelci, kde svou pojízdnou pec rozžhavil na správnou teplotu pizzař původem ze sicilského Palerma Maurizio Tobia.

VIDEO: Pizzař z Palerma vykouzlil v pojízdné peci mistrovskou chuť

Když pizzu, tak od Itala. Vidět mistra svého oboru přímo v akci měli možnost návštěvníci nedávného folklorního festivalu v Červeném Kostelci, kde svou pojízdnou pec rozžhavil na správnou teplotu pizzař původem ze sicilského Palerma Maurizio Tobia. Podívejte se na videu, jak mu šla práce od ruky.

EuroNascar 2023 Vallelunga.

Horká italská půda Doubkovi tentokrát štěstí nepřinesla. Teď se těší do Mostu

Dějištěm třetího letošního podniku evropského seriálu automobilových závodů NASCAR Euro Whelen Series byl známý italský okruh Vallelunga nedaleko Říma. Na závodníky tam mělo čekat velké, opravdu velké vedro. Předpovědi se nakonec potvrdily, venkovní teplota dosahovala k šestatřiceti stupňům, asfalt měl k padesáti a uvnitř závodních speciálů bylo naměřeno přes 60 stupňů!

Nedaleko brněnské zastávky Přístaviště vzniklo pietní místo. Lidé reagovali na tragédii, při níž přišel o život třiadvacetiletý Rom.

Smrt Roma u přehrady v Brně: obviněný cizinec je volný, vraždu soudce zpochybnil

Sedmatřicetiletý cizinec, kterého policie podezřívá z červnové vraždy u Brněnské přehrady, bude podle exkluzivního zjištění Brněnského deníku Rovnost stíhán na svobodě. Ve čtvrtek rozhodl Krajský soud v Brně o jeho propuštění z vazby. Obviněný podle policie pobodal poblíž tramvajové zastávky Přístaviště dva lidi, z nichž jeden později zemřel.

Zastavení druhé v Římě. Castelo Sant Angelo - Borgia.

Toulky Itálií: Zastavení druhé v Římě

Motto: „Jen blázen obdivuje jiná města, aniž by navštívil Řím“ (Francesco Petrarca) Druhou zastávkou bylo město, které si každý kdo ho byť jednou jedinkrát navštívil bláznivě zamiluje, protože nenávidět ho jednoduše nejde stejně, jako na něj nelze zapomenout. Za příspěvek a krásné fotky děkujeme Karlu Kafkovi.

Kelčský rallyeový závodník Dominik Stříteský.

Černý kůň Barumky Stříteský se nejvíce těší na Semetín

/VIDEOROZHOVOR a FOTOGALERIE/ Černým koněm, žolíkem nadcházejícího 52. ročníku Barum Czech Rally Zlín bude vítěz posledního domácího závodu Dominik Stříteský. „Forma je dobrá, úspěch z Bohemia Rally nás potěšil, ale Barumka je jiná, o dost těžší soutěž! Čeká nás delší formát, navíc zde bude mnohem větší, evropská konkurence plná střelců,“ očekává kelčský závodník a pilot Škody Fabie R5, jenž s navigátorem Jiřím Hovorkou věří opět v úspěch.

Vítejte v Repubblica Italiana.

Pozvánka na toulání Itálií

Tip na výlet nás tentokrát zavede dost daleko za hranice, do Itálie. Nechte se pozvat od Karla Kafky, kterému za příspěvek děkujeme

Luštěniny by našem jídelníčku neměly chybět. Proč? Přečtěte si náš rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou

Češi by měli jíst víc luštěnin. Nadýmavé účinky lze omezit, ujišťuje expertka

Češi jedí málo luštěnin. Zatímco obyvatel jižní Evropy jich v průměru spořádá přes šest kilogramů za rok a v rozvojových zemích ještě daleko víc, průměrný Čech v letech 2020 a 2021 snědl podle údajů Českého statistického úřadu těchto semen rostlin zvaných luskoviny jen 3,6 kilogramu. Dlouhodobě to dokonce bývaly pouhé dva kilogramy. „Luštěniny u nás totiž nebyly moc oblíbené,“ odůvodnila to pro Deník vysokoškolská profesorka a specialistka v oboru potravinářství Jana Dostálová. Má za to, že Češi by měli ve spotřebě luštěnin přidat, byť se nemá nic přehánět.

Olomoucká patronka z písku neohroženě odolává dešti. Bez újmy socha v posledních dnech ustála i přívalové srážky. Jak dlouho ještě bude dělat kolemjdoucím radost?

Písková patronka Olomouce odolává vydatným dešťům. Sochaři ji zkontrolují

Písková socha svaté Pavlíny na olomouckém Horním náměstí neohroženě odolává vydatným dešťům. Tvůrci originálního díla si věří a zkázu vodou nepředpokládají. Jenže srážky trvají dlouho, a to už může přinést určité riziko. Proto chystají revizi a případné opravy. Patronka města by podle sochařů mohla dělat radost kolemjdoucím až do podzimu.

Zlínský kraj a Metropolitní město Řím podepsali dohodu o spolupráci  v Památníku Velké Moravy před jednou z fresek v expozici Příběh Konstantina a Metoděje.

Zástupci kraje a Říma podepsali dohodu o spolupráci v Památníku Velké Moravy

Spolupráci mezi Metropolitním městem Římem a Zlínským krajem v půlce července stvrdili podpisem hejtman Radim Holiš a místostarosta Metropolitního města Řím Pierluigi Sanna. Dohodu o spolupráci podepsali v Památníku Velké Moravy – Cyrilometodějském centru ve Starém Městě, kam italská delegace zavítala v rámci třídenní návštěvy Zlínského kraje.

Kdo v Římě nevenčí svého psa, dostane pokutu

Povinný úsměv či zákaz umírat: V italských městech platí bizarní zákony

Léto 2023 je v plném proudu a mnoho turistů se chystá vyrazit do zahraničí. Vyjet za hranice ale také může znamenat kulturní šok - a v horším případě i střet se zákony. Mnohé z nich mohou být překvapivé až bizarní. A i když se s nějakým podivným zákonem, vyhláškou nebo nařízením nikdy nedostanete do potíží, i tak mohou být dobrým námětem ke konverzaci, až budete vyprávět historky z poslední dovolené - třeba v Itálii, napsal server TheMayor.eu.

Otec Roman Dvořák míří do Říma.

Bůh strakonickému faráři určil další osud. Poslal ho do Říma

/VIDEO/ Když jsem se před dvěma dny dozvěděl, že strakonický farář, Otec Roman Dvořák, ve své farnosti končí a odchází za dalšími úkoly do Říma, posmutněl jsem. Hlavou mi okamžitě projela vzpomínka na naše setkání, kterých bylo nepočítaně. Třeba na to úplně první při žehnání kapličky v srpnu 2010 v malé obci Račí.

Papež Pius IX., vyfotografovaný Adolphem Braunem u příležitosti svých 83. narozenin

Záhada svátku Cyrila a Metoděje: Překvapivé datum zvolil nejdéle sloužící papež

Proč svátek na oslavu příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu slavíme právě 5. července, když podle kronik dorazili oba věrozvěsti k sídlu moravských knížat na jaře, pravděpodobně již kolem 9. března roku 863, případně 864? Datum změnil před 160 lety papež Pius IX. Byl to nejdéle sloužící papež historie a s jeho odkazem se střetáváme dodnes.

Květnový koncert v olomouckém chrámu sv. Mořice.

Ondrášek a jeho 56. koncertní sezóna

Není snad nikdo, kdo by v Novém Jičíně i širokém okolí neznal Pěvecký sbor Ondrášek. O jeho právě skončené koncertní sezóně nám napsal sbormistr Ondrášku Josef Zajíček. Za jeho příspěvek děkujeme.

Švédský tyčkař Armand Duplantis, největší hvězda atletického mítinku Zlatá Tretra Ostrava 2023, plánuje ve Vítkovicích velké skoky.

Hvězda Zlaté tretry, která vymazala Bubku: Ostrava si zaslouží šestimetrový skok

/FOTOGALERIE/ Švédský tyčkař Armand Duplantis, největší hvězda letošního 62. ročníku špičkového atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava, už se nemůže úterního startu závodu na Městském stadionu ve Vítkovicích dočkat. „Cítím se dobře, mám hodně sebevědomí na dobrý skok,“ prohlásil Duplantis na pondělní tiskové konferenci.

Martin Doubek v Brands Hatch.

Znovu „bedna“ v EuroNascar pro Doubka. Škoda byla poslední jízdy, litoval

Na legendárním okruhu Brands Hatch ve Velké Británii pokračoval druhým podnikem prestižní evropský seriál automobilových závodů Nascar Euro Whelen Series. Litomyšlský rodák Martin Doubek tam přijel bojovat znovu o přední umístění a současně o potvrzení svého umístění v popředí klasifikace obou soutěžních tříd.

Sourozenci Isabela a Sebastian Hlaváčovi.

Obrazem: Hlaváčovi – taková normální kladenská sportovní rodinka…

O předposledním červnovém víkendu se konala Velká cena Jablonce v judu. V konkurenci 290 zápasníků ze čtyř zemí vybojoval stříbro Sebastian Hlaváč, svěřenec kladenského trenéra Václava Nováka a odchovanec jeho klubu N62. Úspěch? Bezpochyby. Jenže takových turnajů absolvuje dvanáctiletý judista ročně zhruba patnáct a medailové umístění už je pro něj standardem, stejně jako pro jeho mladší sestru Isabelu.

Ilustrační foto

Od sousedů: Vybijí 200 000 krav kvůli klimatu?

Interní list irského ministerstva zemědělství v Dublinu navrhuje v příštích třech letech usmrtit téměř 200 000 krav k dosažení klimatického cíle EU. Prezident svazu irských dodavatelů mléka Pat McCormack vysvětluje, že šlo o bilaterální rozmluvy, přičemž program může být jen dobrovolný.

Křest nové knihy přerovské spisovatelky Lenky Chalupové (vlevo) Svatojánské ořechy zaplnil v úterý odpoledne Mervartovu pamětní síň přerovského zámku. Kmotry nové knihy byli tentokrát rodiče známé spisovatelky.

Křest nové knihy Lenky Chalupové Svatojánské ořechy zaplnil síň zámku

Zcela zaplněný sál Mervartovy pamětní síně na přerovském zámku a symbolický křest ořechovkou. Tak vypadalo v úterý odpoledne přivítání nového díla přerovské spisovatelky Lenky Chalupové na knižní svět. Dílem Svatojánské ořechy Lenka Chalupová uzavřela poválečnou trilogii, která se těší nebývalému zájmu čtenářů.