Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Otevření bunkrů Benita Mussoliniho

Lidé nahlédnou do Mussoliniho bunkrů. V jednom zažijí i simulovaný nálet

/VIDEO/ Všichni, kdo se zajímají o období druhé světové války, by měli zpozornět. Od dubna je totiž v Římě přístupný komplex podzemních bunkrů, které si pro případ spojeneckých náletů nechal počátkem 40. let vybudovat italský duce Benito Mussolini. Část bunkrů byla k vidění už i dříve, nyní jsou ale otevřeny pro veřejnost všechny a doplňuje je i interaktivní výstava. 

Sólista Vídeňské státní opery zazpívá s Královédvorským chrámovým sborem

Sólista Vídeňské státní opery zazpívá s Královédvorským chrámovým sborem

Významného zahraničního interpreta uvede letošní sezóna KPH ve Dvoře Králové. Rakouský tenorista a sólista Vídeňské státní opery Jörg Schneider bude hostem Královédvorského chrámového sboru, se kterým také kromě sólových skladeb společně zazpívá na koncertu 18. dubna 2024 od 19:00 hodin. Na varhany ho doprovodí sbormistr tohoto sboru Vít Havlíček.

Ivan Foletti

Historik umění Ivan Foletti: My lidé milujeme příběhy

/ROZHOVOR/ Historik umění Ivan Foletti působí na Masarykově univerzitě v Brně jako vedoucí Centra raně středověkých studií. Specializuje se na studium historiografie umění Byzance a na studium raně křesťanských památek umění Milána, Říma a Konstantinopole v období pozdní antiky a raného středověku. Je autorem nebo spoluautorem desítek odborných publikací, z nichž zatím poslední s názvem "Ženy u oltáře?" mu vyšla na konci loňského roku.

Jiří Lehečka

Lehečku trápí záda. Na kurt ho nepustí ani v Barceloně

Nejlepší český tenista současnosti Jiří Lehečka se kvůli problémům se zády odhlásil po Masters v Monte Carlu také z antukového turnaje v Barceloně. Záda ho začala trápit během turnajů v Miami a Indian Wells a zatím ho na kurty nepustí. Jeho absence v Barceloně vyplývá ze seznamu přihlášených hráčů.

Symbolické vyhánění Jidáše z obce má v Křenovech dlouholetou tradici, která se dědí z generace na generaci.

V Křenovech chodilo jedenáct rachtáčů

Zvony odletěly do Říma a tak je museli kluci z Křenov nahradit řehtačkami. A pochůzku po obci si pořádně užili. Poprvé vyrazili na Zelený čtvrtek a skončily v sobotu ráno.

Nové veřejné pétanquové hřiště na Dětském dopravním hřišti v Náchodě - Bělovsi.

FOTO: Novinka na dopravním hřišti! V Náchodě si zahrajete pétanque

Dětské dopravní hřiště v Náchodě - Bělovsi je od dubna opět otevřené veřejnosti. Za příznivého počasí se to tam hemží velkým množstvím dětí i rodičů, kteří zde s oblibou sportují i tráví volný čas. A mají tady k dispozici unikátní novinku - pétanquové hřiště! Jedná se o první sportoviště tohoto druhu v Náchodě.

Ivan Foletti

Historik umění Ivan Foletti: Historie je nedílnou součástí naší existence

/ROZHOVOR/ V nymburské knihovně se v úterý 9. dubna v 17.30 uskuteční přednáška historika umění profesora Ivana Folettiho z Masarykovy univerzity v Brně, kde působí jako vedoucí Centra raně středověkých studií. Přednáška ponese název "Rané křesťanství a genderová diskriminace: Jak mohou ženy sloužit Bohu?".

František Just.

Velkou cenu Prahy vyhrál českolipský František Just

Druhou letošní Velkou cenu veteránů stolních tenistů přivítalo v březnu sportovní centrum v Braníku. Mezi více než 200 hráči z České a Slovenské republiky byli i zástupci českolipské Lokomotivy. 

Zvony odletěly do Říma, nastoupili klepáčníci. V Bzové jich je jedenáct, jako apoštolů bez Jidáše; čtvrtek 28. března 2024

Zvony zastoupili klepáčníci. V Bzové je jich jedenáct. Jako apoštolů bez Jidáše

Je Zelený čtvrtek, předvečer velikonočního trojdenní krátce před osmnáctou hodinou. Zvony v kostelech po celém světě na znamení smutku utichly (odletěly do Říma - pozn. red.) a nahradily je klepače či řehtačky. A tady v Bzové, městské části Bojkovic na úpatí Bílých Karpat, i trakaře na kolečkách, takzvané táčky.

Šabina žije tradicí. Rahtačky v rukou místních kluků nahrazují zvuk zvonů

Šabina žije tradicí. Rahtačky v rukou místních kluků nahrazují zvuk zvonů

Rok co rok vyráží parta kluků ze Šabiny na Sokolovsku s řehtačkami, které jsou opravdovými unikáty. Chodí celou obcí a generace se tam takto střídají už přes šedesát let. Tuto tradici nezastavil ani totalitní režim ani koronavirus. Začínají na Zelený čtvrtek v poledne, kdy zvony odletí do Říma. Nahrazují tak zapovězený zvuk zvonů a zvonků právě svými dřevěnými řehtačkami, které oni sami nazývají dle místní tradice rahtačkami. Končí v sobotu ráno.

Na Zelený čtvrtek se odmlčely kostelní zvony. V Samotiškách je nahradili kluci rachotem řehtaček. Místo zvonů, které "odletěly do Říma", oznamují lidem čas klapači - ráno, poledne a večer, 28. března 2024

VIDEO: Mladí klapači v Samotiškách to umí parádně rozjet. Podívejte se

Kostelní zvony umlkly - říká se, že až do Bílé soboty „odlétají do Říma“. V Samotiškách je na Zelený čtvrtek nahradili kluci řehtačkami. Několikrát za den oznamují lidem čas - ráno, v poledne a večer. Mají rozdělené rajóny a během hlasité obchůzky neminou žádnou ulici. Rachot je to pokaždé pořádný.

Velikonoční bohoslužba Zeleného čtvrtku v Litoměřicích. Obřad mytí nohou provedl litoměřický biskup Stanislav Přibyl.

OBRAZEM: Litoměřický biskup umyl věřícím nohy. Připomněl tak čin Ježíše Krista

Na Zelený čtvrtek, 28. března, sloužil litoměřický biskup Stanislav Přibyl v litoměřické katedrále sv. Štěpána mši svatou na památku poslední večeře Páně. Součástí této mše je také obřad umývání nohou, tak jak to Kristus učinil při poslední večeři. Podobně biskup umyl nohy dvanácti vybraným mužům představujícím dvanáct apoštolů. V tento den utichají zvony nebo hudební nástroje.

Pochůzka klepáčů na Velký pátek v Postřekově na Domažlicku. Chlapci klapáním řehtaček nahrazují vyzvánění zvonů, které utichly a podle pověsti odletěly do Říma.

Klepáči s řehtačkami nahradili vyzvánění zvonů

/FOTO,VIDEO/ Velikonoce na Chodsku jsou stále v některých oblastech spojené s klapotem řehtaček. Těmi mladí chlapci řečení klepáči nahrazují v pravidelných časech od čtvrtka do soboty vyzvánění zvonů.

Pohádková kovárna připravila na svátky velikonoční program.

Nenechte si ujít Velikonoce v Pohádkové kovárně v Selibově

Na tradiční akci Pohádkové Velikonoce v sobotu 30.3. a v neděli 31.3.2024 zve Pohádková kovárna v Selibově u Písku. Na co všechno se můžete těšit, upřesňuje spolu s čerty, hastrmany a ostatní pohádkovou havětí z kovárny Tereza Procházková.

Režisér Tadeáš Daněk z Blanska natočil dokument o pouti do Říma.

Každý krok se počítá! Režisér z Blanska natočil dokument o pouti do Říma

/FOTO, VIDEO/ Herečka, podnikatel, youtuber a režisér. Profesně velmi různorodá čtveřice poutníků vyrazila pěšky na cestu z italské Sieny do Říma. Známá poutní trasa se jmenuje Via Francigena. Dobrodružství dlouhé bezmála tři sta kilometrů zachytil v dokumentu blanenský režisér Tadeáš Daněk. Snímek s názvem Každý krok se počítá: Řím bude mít premiéru na televizních obrazovkách v neděli 31. března na druhém programu České televize.

Děti Hanáckého Prosénku vyhnaly Smrtku a přinesly do vesnice jaro.

Děti Hanáckého Prosénku vyhnaly Smrtku a přinesly do vesnice jaro

„Smrťáka nesem, s velikým nosem, co s ním uděláme? Do vody ho dáme, nad ním zazpíváme hala, hali, hou." Tato i další písně se o Smrtné neděli nesly celými Prosenicemi. Děti Hanáckého Prosénku se oblékly do krojů a v průvodu v čele s harmonikou prošly vesnicí.

Ukázky školního života.

Ředitel opavské „zemědělky“: největší zájem je o obor zemědělec – farmář

Soutěž Mladý zemědělec, pořádaná Deníkem, je určená pro žáky 7. až 9. tříd základních škol. Jejich boj o mety nejvyšší v semifinále se uskuteční ve středu 27. března v prostorách opavské Masarykovy střední školy zemědělské a přírodovědné, která je ve svých oborech bezkonkurenčně největší školou v Moravskoslezském kraji. Bude ji zajišťovat v teoretické i praktické části.

Denisa Šlajsová v katarském Dauhá na MS masters.

Klatovská plavkyně Denisa Šlajsová se na mistrovství světa v Dauhá neztratila

V katarském Dauhá se nedávno uskutečnilo mistrovství světa v plavání masters. A tam se vydala i Denisa Šlajsová, díky které měl Plavecký klub TJ Klatovy vůbec poprvé v historii zastoupení na akci tohoto charakteru. Denisa Šlajsová reprezentovala v kategorii od 30 do 34 let sebe, město, klub i republiku hned ve čtyřech plaveckých disciplínách - 50 metrů prsa, 50 metrů volný způsob a 100 metrů prsa i volný způsob.

Německé stíhačky na letecké show v Berlíně

Závažný únik informací v Německu. Jednání důstojníků letectva odposlouchávali

Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil v sobotu kancléř Olaf Scholz. Ministerstvo obrany později potvrdilo, že rozhovor těchto příslušníků byl odposloucháván. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Důstojníci se bavili o tom, jak by Ukrajina teoreticky mohla nasadit německé střely.

Frýdlantští strážníci vypátrali zlodějku, která vzala peníze na obnovu unikátní kaple v městském domově pro seniory, 1. 3. 2024.

Narkomanka ve Frýdlantu ukradla kasičku s penězi na rekonstrukci kaple

/VIDEO, FOTO/ Šok a pobouření vyvolalo ve frýdlantském středisku sociálních služeb zjištění, že jim kdosi ukradl kasičku se sbírkou na rekonstrukci vzácné kaple svatého Karla Boromejského. Dlouho však pátrání po zloději, respektive zlodějce, netrvalo a místní „známá firma“ se k němu přiznala ještě téhož dne…

Bazilika sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě - ostatky sv. Valentýna.

Rounek, Vyšehrad a Řím. Tři místa, kde jsou uloženy ostatky svatého Valentýna

/FOTOGALERIE, VIDEO/ „Mám tě ráda - Mám tě rád!“ A k tomu ještě pořádná pusa. Tak to je ta pravá oslava svátku svatého Valentýna. Rozhodně nepodlehněte marketingu a komerci, tam se totiž mnohdy z duchovního rozměru svátek přenesl. A také se můžete objektivem fotografa podívat na tři místa, kde jsou uloženy ostatky světce.

Bazilika sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě - ostatky sv. Valentýna.

Rounek, Vyšehrad a Řím. Tři místa, kde jsou uloženy ostatky svatého Valentýna

/FOTOGALERIE, VIDEO/ „Mám tě ráda - Mám tě rád!“ A k tomu ještě pořádná pusa. Tak to je ta pravá oslava svátku svatého Valentýna. Rozhodně nepodlehněte marketingu a komerci, tam se totiž mnohdy z duchovního rozměru svátek přenesl. A také se můžete objektivem fotografa podívat na tři místa, kde jsou uloženy ostatky světce.

Bazilika sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě - ostatky sv. Valentýna.

Rounek, Vyšehrad a Řím. Tři místa, kde jsou uloženy ostatky svatého Valentýna

/FOTOGALERIE, VIDEO/ „Mám tě ráda - Mám tě rád!“ A k tomu ještě pořádná pusa. Tak to je ta pravá oslava svátku svatého Valentýna. Rozhodně nepodlehněte marketingu a komerci, tam se totiž mnohdy z duchovního rozměru svátek přenesl. A také se můžete objektivem čáslavského fotografa podívat na tři místa, kde jsou uloženy ostatky světce.

Ilustrační snímek

Dnes slavíme svátek sv. Valentýna. Kam se na Berounsku vydat?

Svátek sv. Valentýna neboli svátek lásky připadá letos na středu, 14. února. Kromě červené a růžové barvy, srdcí a romantické výzdoby, se zároveň pořádá několik akcí, kam můžete se svojí drahou polovičkou vyrazit a prožít třeba i romantický zážitek. Vybrali jsme některé z nich.