Kreativ

ŠTÍTEK: Řím

Pavel Maslák.

Démon s rukávky se loučí. Pavlu Maslákovi se klaněl atletický svět

Tenhle krok se dal očekávat. Nejlepší čtyřstovkař české historie Pavel Maslák ukončil ve 33 letech kariéru. Objevil se jako nadějný junior, prosadil se do světové špičky, sbíral medaile převážně z halových šampionátů a posunul český rekord na úroveň, o jaké se jeho předchůdcům, ale i následníkům, může jen zdát.

Pavel Maslák.

Démon s rukávky se loučí. Pavlu Maslákovi se klaněl atletický svět

Tenhle krok se dal očekávat. Nejlepší čtyřstovkař české historie Pavel Maslák ukončil ve 33 letech kariéru. Objevil se jako nadějný junior, prosadil se do světové špičky, sbíral medaile převážně z halových šampionátů a posunul český rekord na úroveň, o jaké se jeho předchůdcům, ale i následníkům, může jen zdát.

Vražda - Ilustrační foto

Od sousedů: Studentská láska skončila vraždou

19letý Leon D. je v Bayreuthu obžalován z vraždy. Od roku 2020 udržovali se spolužákyní z gymnázia a partnerkou z tanečních s přestávkami vztah, který dívka přes rokem ukončila. Začal být žárlivý a 24. května pozdě večer zavolal na tísňovou linku.

František Ptáčník s juniorskou mistryní světa Lurdes Glorií Manuel

Exodus mladých českých atletů za moře? Mnozí zapadnou, varuje Ptáčník

Lepší vzdělání, atraktivní položka v životopise, zkušenosti do života. To jsou důvody, proč čím dál víc mladých atletů míří za studiem do zámoří. Není to ale v rozporu se sportovním růstem českých nadějí? V tuzemsku zatím převládá názor, že atletické talenty se lépe rozvíjejí doma.

Petr Kubasa a freska objevená na přístavbě studny v rajském dvoře opočenského kláštera.

Sedm komínů kláštera v Opočně opraveno. Na záchranu čeká unikát v rajském dvoře

Ještě před rokem to byl na střechu opočenského kláštera žalostný pohled. Rozpadající se komíny volaly po záchraně, stejně jako další části chátrající památky. Nyní je už pohled přece jen o něco radostnější. Všech sedm komínů prošlo rekonstrukcí a opravy se chystají na dalších místech. Jako v takzvané rajské zahradě, kde stojí studna s jedinečnou výzdobou. Ta prý zřejmě v českých zemích nemá obdoby.

Hvězda českého volejbalu Gabriela Orvošová

Z vesnice až do Říma. Orvošová je už dnes zářivým klenotem českého volejbalu

Miluje kočky, jako malá hrála fotbal i tenis. A dávno už neoslňuje jen svou výškou. Gabriela Orvošová je dnes nejblyštivějším klenotem českého volejbalu. Září v reprezentaci, získala angažmá v Itálii. Jak se vlastně ocitla pod vysokou sítí, co ji žene kupředu a jaké si dává cíle? Začtěte se do seriálu Deníku, který dostal název Vycházející hvězdy českého sportu.

Sophia Loren  v roce 2014 na filmovém festivalu v Los Angeles.

Sophia Loren slaví 90: Herečka milovala jediného muže, hrozilo jí proto vězení

Ženy ji obdivovaly a muži šli z její podmanivé krásy do kolen. Ikonická Sophia Loren, která nyní slaví neuvěřitelných 90 let, ale dostala do vínku mnohem více, než jen dechberoucí krásu. Díky svému hereckému talentu si podmanila srdce filmových diváků, které okouzluje už více než sedmdesát let. Charizmatická Sophia Loren se stala symbolem ženského půvabu, vášně a odhodlání, ale i vzorem v oblasti módy.

Ilustrační foto.

V Rekordech handicapovaných hrdinů byli oceněni dva Kopřivničané

Slavnostní vyhlášení celostátního projektu Rekordy handicapovaných hrdinů (RHH) se konalo v úterý 10. září v aule Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Ve čtyřech kategoriích převzalo ocenění deset vítězů, protože v projektu RHH druhá a třetí místa nejsou.

Adéla Sochorová, úspěšná závodnice TJ LIAZ Jablonec

Na Memoriálu Ludvíka Daňka viděli diváci světový rekord

Přehlídka atletických hvězd v Turnově, takový byl 24. ročník Memoriálu Ludvíka Daňka. Pořadatelé zajistili v hlavní disciplíně mítinku, kterou byl hod diskem, mistra Evropy z Říma Slovince Kristjana Čeha. Ten nezklamal a svou kvalitu potvrdil hodem dlouhým 67 metrů a 11 centimetrů. Velmi dobře tím oslavil šedesáté výročí světového rekordu Ludvíka Daňka.

Pantheon, starověký kruhový chrám v Římě.

Z Čáslavi do Říma. Antický beton Pantheonu zahanbuje moderní stavitele

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Z Čáslavi na výlet do betonové budovy staré přes dva tisíce roků. Tak to musí být, jak se nyní módně říká, fake news, tedy falešná zpráva. No vidíte a není. A není to ani hoax a ani dezinformace. Jedná se totiž o technologický zázrak - slavný Pantheon v Římě z roku 27 před naším letopočtem.

Kde by byla česká kuchyně bez majoránky? Voňavá bylinka toho však umí mnohem víc, než jen kouzlit na talíři.

Jen gulášové koření? Omyl! Pár kapek uspí i největší nespavce

Vůně majoránky dělá divy. I bez toho, že bychom věděli cokoliv o její léčivé síle, stačí jedno nadechnutí z hrstky rozemnutých lístků a cítíme se v klidu, doma, v bezpečí. Bez majoránky by v české kuchyni nezůstal kámen na kameni. První dáma našich kořenek ovšem zvládne mnohem víc, než jen ochutit bramboračku. Majoránka je skvělá na nespavost; umí přivodit klidný a posilující spánek. A taky prý léčí nešťastnou lásku. Vždyť řecká bohyně Afrodité měla majoránky plnou nebeskou zahradu.

Medailisté (zleva) Michal Rada, Martina Mazurová, Tomas Järvinen, Lurdes Gloria Manuel a Adéla Tkáčová. Na snímku chybí bronzový tyčkař Jan Krček.

Medaile mladých atletů? O talenty není nouze, klíčový je přechod mezi dospělé

Čeští atleti přivezli z juniorského mistrovství světa v Limě šest cenných kovů, včetně dvou zlatých medailí. Příslib do budoucna? Nepochybně. Ne každý talentovaný závodník či závodnice ale zvládne nesmírně náročný přechod mezi dospělé profesionály. „Doufám, že je to signál, že se nebude spoléhat jen oštěpaře a že konečně přichází generace, která by časem mohla dorůst na úroveň světové atletiky,“ říká šéftrenér Pavel Sluka.

Jakub Vadlejch

Vadlejch končí sezonu. Místo závěru Diamantové ligy dal přednost odpočinku

Nejlepší český atlet Jakub Vadlejch už letos házet nebude. Po náročné sezoně se dvěma vrcholy, která ho na mistrovství Evropy v Římě a zejména na olympijských hrách v Paříži stála spoustu sil, dostává přednost odpočinek. „Rozhodl jsem se dát prostor oddechu a v soutěžení už dále letos pokračovat nebudu,“ uvedl mnohonásobný medailista v hodu oštěpem ze světových akcí.

Roman Kadavý, TJ LIAZ (vpravo)

Na jablonecké Střelnici se představí pětistovka nejlepších atletů

O víkendu 24. a 25. srpna se v Jablonci koná velká atletická akce, Mistrovství České republiky mužů a žen do 22 let. Závody se uskuteční na stadionu Střelnice po čtyřech letech. Současně to znamená pro jablonecké organizátory malou generálku před MČR mužů žen, které se uskuteční v roce 2025.

Šampion Jan Kopecký.

Šampion Kopecký má formu, i přesto si ale už žádný pohár z Barumky neodveze!

/ROZHOVOR/ Na tratích Barum Czech Rally Zlín se už nezapomenutelně zapsal do její historie a ve svém letošním jubilejním dvacátém vystoupení může svůj lesk ještě zvýraznit. Vítězi posledních osmi ročníků Janu Kopeckému se sice v letošní sezoně ještě nepodařilo zvednout nad hlavu pohár pro vítěze, o to větší motivaci uspět však bude mít nyní o víkendu na své oblíbené trati.

Dálkař Petr Meindlschmid na Memoriálu Květoslava Tichavského v roce 2024.

Dálkař Meindlschmid o olympiádě: Všude jsem chodil s otevřenou pusou

Byl to zážitek, na který do konce života nezapomene. I když dálkař Petr Meindlschmid na olympijských hrách v Paříži nijak nezářil a pod pěti kruhy skončil po neúspěšné kvalifikaci až třicátý, byla pro osmnáctiletého reprezentanta obrovským úspěchem již samotná nominace a účast na světové akci.

Lurdes Gloria Manuel postoupila do olympijského semifinále

Celou olympiádu probrečí. Manuel v Paříži zase plakala, tentokrát ale radostí

Slzavý olympijský debut prožívá v Paříži česká čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel. Po pondělním rozběhu plakala kvůli zklamání ze svého výkonu, dnes už to bylo štěstím po postupu do semifinále. V rozhovoru po závodě se devatenáctiletá atletka svěřila, že něco takového si na začátku sezony vůbec neuměla představit.

Pomozme Aleně jet jednou v životě za papežem

Pomozme Aleně jet jednou v životě za papežem

Dobrý den, jmenuji se Alena a od narození jsem na invalidním vozíku kvůli dětské mozkové obrně. Žiji v Domově bez bariér v Hořicích a mou vášní je křížková výšivka, víra a čtení historických románů. Křtěná jsem od roku 1958 a svou víru jsem udržovala vždy celý můj život i v těžkých dobách. Mým velkým dlouhodobým snem je setkat se s papežem Františkem.

Polská stolní tenistka Natalia Partykaová na olympiádě v Tokiu.

S handicapem poráželi zdravé. Paralympionici, kteří zářili i na olympiádě

V následujících týdnech bude Paříž patřit sportu. Už v pátek proběhne ve francouzské metropoli slavnostní zahájení olympijských her, na konci srpna se sem pak sjedou i sportovci s handicapem, aby poměřili své síly na paralympiádě. Historie ale zná řadu příběhů sportovců, kteří se zúčastnili obou událostí. A leckdy i v jednom roce.

Počasí v letošní zimní sezoně by mohl ovlivnit polární vír. Podle meteorologů totiž první data naznačují, že by mohl být slabší než normálně, což by do Evropy přineslo příliv chladnějšího počasí.

Příroda už dává indicie k zimě: Polární vír zeslábne, pošle nám sníh a mráz

Kdo by se uprostřed úmorných letních veder staral o zimní počasí? Ale ano, jsou takoví lidé. Například správce lyžařských areálů či majitele horských hotelů nebo zanícené lyžaře určitě zajímá, jak to v následující sezoně bude se sněhem a mrazem. A meteorologové už zkoumají, jaké indicie jim příroda a klima dávají k předpovědi počasí pro letošní zimu. O tom, jaká bude, se totiž už rozhoduje. A zdá se, že by mohla být zasněženější a mrazivější než ty uplynulé.

Posádka Adam Březík – Ondřej Krajča sice na Rally Bohemia nenavázala na premiérové vítězství v Hustopečích, ale zásadní bodový zisk za čtvrté místo v hodnocení MČR ji stále udržuje ve hře o nejvyšší příčky v šampionátu.

Foto: Březíkovi Rally Bohemia nesedla, přesto skončil těsně pod stupni vítězů

„Start na Bohemce přinesl celkový progres proti minulým ročníkům, ale stále nejsme tam, kde bychom chtěli být. Takže to zkusíme zase za rok. Třeba to už bude i v trochu jiném formátu než v současném, který organizační tým drží. Už by to za mě chtělo změnu, přece jen dokola závodit jen na čtyřech klasických zkouškách mi nepřijde ve velkém mistráku ideální. Jinak jsme si závod docela užili,“ konstatoval Adam Březík.

Posádka Adam Březík – Ondřej Krajča sice na Rally Bohemia nenavázala na premiérové vítězství v Hustopečích, ale zásadní bodový zisk za čtvrté místo v hodnocení MČR ji stále udržuje ve hře o nejvyšší příčky v šampionátu.

Březíkovi Rally Bohemia nesedla, přesto skončil těsně pod stupni vítězů

/FOTOGALERIE/ Posádka Samohýl Škoda Teamu Adam Březík – Ondřej Krajča sice na mladoboleslavské Rally Bohemia nenavázala na premiérové vítězství v Hustopečích, ale zásadní bodový zisk za čtvrté místo v hodnocení českého mistrovství ji stále udržuje ve hře o nejvyšší příčky v šampionátu. Další karty už brzy rozdá srpnová Barum Czech Rally Zlín.