Kreativ

ŠTÍTEK: sebevražda

Ilustrační foto

Experti: Sexuální menšiny často myslí na sebevraždu. Okolí se chová nepatřičně

Blíže k sebevraždě než většinová populace mají lidé patřící k sexuálním menšinám. Tohle tvrzení není pomluva ani předsudek, ale jednoznačný závěr expertů z NUDZ: Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech na Praze-východ. Ten funguje jako centrum pro výzkum, implementaci, vzdělávání a klinickou péči v oblasti duševního zdraví. Jistý nádech senzačnosti nedává této nové informaci samotný její obsah, ale spíš fakt, že něco takového bylo u nás zkoumáno poprvé.

Mládež a drogy. Ilustrační foto

Rostou pokusy o sebevraždu. Děti spolykají i sto tablet ibuprofenů najednou

Lékaři upozorňují na extrémní nárůst sebevražedných předávkování u dětí. Důvodem jsou úzkosti, snaha přitáhnout pozornost na svůj problém a tedy i demonstrativní sebevraždy. Nechybí ani extrémní výzvy vrstevníků na sociálních sítích. Na pohotovost do VFN míří v průměru pět případů dětských pokusů o sebevraždu týdně. Převládá užití běžných léků, a to ve velkém množství.

Císař Čchung-čen zabíjí jednu ze svých dcer, aby ji nezabili povstalci. Dřevoryt neznámého, zřejmě holandského mistra z díla Martina Martiniho De Bello Tartarico Historia (1655)

Raději smrt než porážka. Tváří v tvář rebelům sáhla císařská rodina k sebevraždě

V březnu roku 1644 se v Číně začal uzavírat tragický osud císařské dynastie Ming, v doslovném překladu zářivé dynastie, vládnoucí této zemi od roku 1368. K Pekingu se blížili povstalci vedení vzbouřeným rolníkem Li C'-čchengem, jichž bylo dost na to, aby jim císař Čchung-čen už nemohl čelit. Z loajality k němu proto spáchalo 200 členů pekingské císařské rodiny a dvora sebevraždu, aby nepadli do rukou povstalců.

Anton zastřelil svou milou Emilku, protože si to přála. Místo ve Vrbně pod Pradědem, kde se mladí milenci rozhodli společně spáchat  sebevraždu, označuje obnovený kříž.

Romeo a Julie z Vrbna. Přes sto let starou tragédii připomíná kříž

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Historik Matěj Matela ve Vrbně pod Pradědem zmapoval neobvyklou tragédii, která se zde odehrála v červnu 1890. Mladý brusič Anton zastřelil svou milou Emilku, protože toužila zemřít. Navrhla, aby společně spáchali sebevraždu. Když první rána do Emilčina srdce nestačila, prostřelil jí Anton pro jistotu ještě spánek.

Trestní řízení u Okresního soudu v Klatovech bylo zastaveno.

Za sérii vloupání v Klatovech recidivista pykat nebude. Spáchal sebevraždu

Za pouhých šest dní stihl v Klatovech spáchat známý plzeňský recidivista sedm trestných činů, šlo zejména o vloupání do domů, ale i třeba vykradení auta. Teď měl konečně stanout před soudem, jeho potrestání se ale poškození nedočkají. Líčení se nekoná, muž vzal spravedlnost do svých rukou a ve vězení, kde pobýval za jinou trestnou činnost, spáchal dle zjištění Deníku sebevraždu.

Výřez z rytiny zachycující formou jakéhosi komiksu legendu o Šimonu Abelesovi

Podivná smrt mladíka Šimona Abelese dala záminku jezuitům. Vznikla legenda

V neděli 21. února 1694 zemřel v Praze za podivných okolností dvanáctiletý židovský chlapec jménem Šimon Abeles. Možná se mu staly osudnými jeho vleklé zdravotní problémy, možná byl zavražděn. Jeho smrt v každém případě vyvolala zpolitizovaný soudní proces, na jehož konci byly dva rozsudky smrti, a vytvořila nový náboženský kult.

Nový film inspirovaný skutečnými zločiny, Manželé Stodolovi (2024), má premiéru v českých kinech ve čtvrtek 29. února. V hlavních rolí uvidíte Jana Hájka a Lucii Žáčkovou.

Manželé Stodolovi míří do kin. Vraždící pár nechal stopu i na jihu Čech

Láska, závislost, manipulace, bezcitnost a chamtivost. Temný milostný příběh páru sériových vrahů inspiroval filmaře k natočení celovečerního filmu s podtitulem Dokud vás smrt nespojí. Na venkově si Jaroslav a Dana Stodolovi vybírali ty nejsnadnější oběti, staré a opuštěné seniory. Jednou z osmi zavražděných se stala i seniorka z Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku.

Povstalecká pěchota pochoduje během mexické války roku 1914

Záhadný konec Ambrose Bierce: Autor strašidelných příběhů zmizel v mexické válce

Před 110 lety, začátkem roku 1914, zmizel ve víru mexické revoluce americký spisovatel Ambrose Bierce, spolu s Edgarem Allanem Poem jeden ze zakladatelů literárního hororového žánru. Strašidelným příběhem je však i samo jeho zmizení. Jeho konec nebyl nikdy objasněn a dodnes působí, jakoby spisovatel zmizel v jakési tajemné černé díře dějin.

Adam Emery v soudní síni, kde čelil obvinění z vraždy kvůli ubodání nevinného řidiče

Kauza Adam Emery: Zabil člověka, se ženou uprchli. Z ní našli hlavu, jeho nikdy

Před 30 lety, 10. listopadu 1993, byl ve Spojených státech amerických odsouzen za vraždu muž jménem Adam Emery. Ačkoli byl uznán vinným, byl propuštěn na kauci. Ještě téhož dne zmizel i se svou manželkou Elenou. Lebku jeho ženy vyplavilo v následujícím roce moře, ale Emery zůstal dodnes nezvěstný – a FBI jej stále hledá. 

Covid znamenal velký zásah do dětské psychiky, asi větší, než jsme si dokázali připustit. Prudce přibylo psychických problémů a v učení se mnohem extrémněji rozevřely nůžky mezi jednotlivými dětmi.

Ubližují si, myslí na sebevraždu. Až čtvrt milionu dětí v ČR potřebuje pomoc

Odborníci zvedají varovný prst. Poukazují totiž na to, že zhruba třetina českých dětí a mladých lidí má zkušenost se sebepoškozováním nebo s myšlenkami na sebevraždu. Ve svém okolí se s těmito jevy setkala dokonce polovina z nich. Potíž je v tom, že většina dětí se stydí říct si o odbornou pomoc. Podle expertů bude potřeba změnit přístup k péči o duševní zdraví dětí.

Otrava léky může mít u každého postiženého odlišné projevy.

Co se děje s tělem při otravě léky? Psychiatr Cimický skončil v nemocnici na ARO

Mediální pozornosti se psychiatrovi Janu Cimickému dostává hodně především díky jeho obžalobě ze čtyř znásilnění a pětatřiceti případů vydírání. O víkendu se k tomu přidala informace o jeho hospitalizaci na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení pražské Střešovické nemocnice. Co se vlastně děje s tělem člověka, který se úmyslně či neúmyslně otráví léky, jako se to stalo Janu Cimickému? Jak lze v takovém případě poskytnout první pomoc? A jak časté je předávkování léky mezi metodami, které lidé volí k sebevraždě?

Krizová interventka Linky bezpečí Hana Petráková s Bohumilou Čihákovou

Sociální sítě a tlak na výkon děti dohání k sebevraždám, říká Hana Petráková

Do školy chodívala se strachem. Trojka pro ni znamenala neúspěch a selhání, stejně to vnímali i její rodiče. „Strach je ochromující. Nejde se ho jen tak zbavit. Kdybych tenkrát mohla někomu zavolat a svěřit se, určitě bych to udělala,“ říká v rozhovoru Hana Petráková, která už dvacet dva let pomáhá a zachraňuje děti na Lince bezpečí.

Psychické potíže dětí a mladistvých, včetně myšlenek na sebevraždu, zaměstnávají čím dál častěji pracovníky krizových linek i psychology a psychiatry. Ilustrační snímek.

Sebevražda dětí je poslední kapka vleklých problémů, upozorňuje psycholožka

Psychické potíže dětí a mladistvých, včetně myšlenek na sebevraždu, zaměstnávají čím dál častěji pracovníky krizových linek i psychology a psychiatry. Podle průzkumu si ale jen necelých deset procent rodičů všimne potíží svých dětí. „Varovných faktorů je přitom dost, rodiče ale bývají často přepracovaní, na děti mají málo času, signály neberou vážně nebo je přehlížejí a bagatelizují,“ vysvětluje v rozhovoru pro Deník dětská psycholožka Daniela Müllerová z Centra LOCIKA.

Jak a komu pomáhá Linka bezpečí?

PODCAST: V telefonu slyšela vlak. Pak se hovor přerušil, vzpomíná Hana Petráková

Jsou osamělé. Ubližují si. Přemýšlí o sebevraždě. Nikomu nevěří a bojí se chodit do školy. Mluvím tady o dětech, které čelí psychické nepohodě, násilí, šikaně, nešťastné lásce, nebo mají odlišnou sexuální orientaci. Žijí ve strachu a trápí je úzkosti. Schovávají se, sebepoškozují a myslí na smrt. Komu se v takové chvíli svěřit, co děti trápí nejvíce a kde hledat účinnou pomoc a bezpečí? Nejen na tyto otázky odpovídala krizová interventka Hana Petráková, která na Lince bezpečí pracuje již 22 let.

Dům ve Frymburku, ve kterém k tragédii došlo.

Byla to vražda. Muž z Frymburka podle místních ubodal manželku, pak se oběsil

Jihočeští kriminalisté v pátek potvrdili, že ve Frymburku došlo k vraždě a následné sebevraždě. To, co se ve Frymburku, městečku na břehu lipenské přehrady, šuškalo, se ukázalo jako pravda: manžel tam zavraždil svou manželku a pak si sám vzal život. Tragédie se odehrála ve středu 27. září večer v bytovce na náměstí.

Luboš byl táta dvou kluků, ale svou poslední depresi nezvládl a vzal si život

Luboš si vzal život, trpěl depresemi. Své syny miloval a hrozně jim schází

Luboš byl táta jako každý jiný. Svým dvěma synům Danečkovi a Páťovi se věnoval naplno a chlapci s ním trávili mnoho času. Měl před nimi však jedno tajemství, na které bohužel přestal sám stačit. Dlouhodobě trpěl depresemi, což se mu stalo osudným. Chlapci se odmítají smířit s tím, že si jejich tatínek vzal život a moc se jim po něm stýská.

Jakub Šeps

Workoholismus nikdy není správná cesta, napsal úředník. Pak spáchal sebevraždu

Dvaatřicetiletý muž zamilovaný do cestování, objevování nových zemí, chutí, vůní a lidí Jakub Šeps zemřel. Vedoucí oddělení cestovního ruchu na Krajském úřadě Libereckého kraje na začátku tohoto týdne spáchal sebevraždu. Jakub Šeps po sobě zanechal dopis na svém facebookovém profilu a jeho rodina se rozhodla ho zpřístupnit. Podle něj si vzal život, protože byl unavený z velkého pracovního nasazení. 

Jakub Šeps.

Před sebevraždou liberecký úředník vzkázal: Workoholismus není správná cesta

Dvaatřicetiletý muž zamilovaný do cestování, objevování nových zemí, chutí, vůní a lidí Jakub Šeps zemřel. Vedoucí oddělení cestovního ruchu na Krajském úřadě Libereckého kraje předčasně ukončil svou životní cestu, když na začátku tohoto týdne spáchal sebevraždu. Jakub Šeps po sobě zanechal dopis na svém facebookovém profilu a jeho rodina se rozhodla ho zpřístupnit. Vzal si život, protože byl unavený z velkého pracovního nasazení. V dopise na rozloučenou varuje před tvrdými dopady workoholismu, kdy člověk kvůli práci zcela zanedbává svůj osobní život.

Přibývá lidí s duševními problémy. Psychiatrů je málo, důležitá je pozornost okolí, říká odborník Jiří Šupa.

Reakce na tragédii u Macochy. Lidí s duševními problémy přibývá, říká odborník

/FOTO/ Organizace Práh jižní Morava podporuje lidi s duševním onemocněním při začleňování se do běžného života. Usiluje, aby se mohli zotavovat ve vlastním prostředí mezi blízkými, čemuž napomáhá také prací v terénu. Podle odborného vedoucího služeb a psychoterapeuta Jiří Šupy je v regionu velmi aktuální téma sebevražd. Tuto otázku rozvířila nedávná tragická událost u propasti Macocha.

Přibývá lidí s duševními problémy. Psychiatrů je málo, důležitá je pozornost okolí, říká odborník Jiří Šupa

Tragédie u Macochy? Lidí s duševními problémy přibývá, varuje odborník

Organizace Práh jižní Morava podporuje lidi s duševním onemocněním při začleňování se do běžného života. Usiluje, aby se mohli zotavovat ve vlastním prostředí mezi blízkými, čemuž napomáhá také prací v terénu. Podle odborného vedoucího služeb a psychoterapeuta Jiří Šupy je v regionu velmi aktuální téma sebevražd. Tuto otázku rozvířila nedávná tragická událost u propasti Macocha.