Kreativ

ŠTÍTEK: sebevražda

Logo ruské energetické společnosti Gazprom

Viceprezident Gazprombanky utekl na Ukrajinu. Mluví o vraždách manažerů

Nyní již bývalý viceprezident banky ruského plynárenského koncernu Gazprom, Gazprombank, Igor Volobujev utekl z Ruska na Ukrajinu, kde vstoupil do řad kyjevské domobrany, aby bránil svou vlast se zbraní v ruce, uvedl ruský server The Insider. Volobujev v interview, poskytnutém The Insider a ukrajinskému serveru Liga.net, uvedl, že Gazprom nejspíše přímo řídí ruský prezident Vladimir Putin. Vyslovil podezření, že některé sebevraždy vysoce postavených ruských manažerů z poslední doby, například prvního viceprezidenta Gazprombanky Vladislava Avajeva či hlavního účetního plynárenské společnosti Novatek Sergeje Protoseni, byly ve skutečnosti zamaskované vraždy.

Událost nedaleko Nové Zbrojovky v Brně, kde skočil z mostu mladík, zachytil čtenář Brněnského deníku Rovnost.

Skok do řeky Svitavy u Nové Zbrojovky v Brně: mladík chtěl spáchat sebevraždu

/FOTO/ Pokus o sebevraždu? Podle prvotních informací policistů ano. Třiadvacetiletý muž se ve středu zhruba hodinu před polednem vrhl v brněnských Husovicích z několikametrové výšky do řeky Svitavy. Skok z mostu přežil, ale vážně si poranil nohy. „Zatím vše podle prvotních informací nasvědčuje tomu, že chtěl spáchat sebevraždu,“ řekl Deníku Rovnost policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Vrchní kanec Putin. Diktátor ale není.

Od sousedů: V parku divoké zvěře přejmenují čtyřletého Putina

Ve výběhu parku divoké zvěře Waldhaus Mehlmeisel v Horním Francku žije čtyři roky starý kanec asi 200 kilogramů těžký - a ještě poroste, jeho otec vážil 350 kilogramů. Provozovatel zařízení Eckard Mickisch ho dostal jako sele a protože má ruský původ, nazval ho ze srandy Putin.

Ilustrační foto

Dívka se chtěla zabít. Policejní akce a známá z Kroměříže jí zachránily život

Doslova boj s časem svedli policisté při záchraně života mladé dívenky. Naštěstí úspěšně. Lidem z kroměřížské policie pomohli členové policie ze základních útvarů, ale i operační důstojníci ze Zlína a Prahy. Na záchraně se podíleli rovněž zlínští krajští vyjednávači, kteří oslovili své pražské kolegy a další celostátní útvary.

Vůdce náboženské sekty „Nebeská brána“ Marshall Applewhite.

Zjevení komety byl pro ně signál. Záhy se fanatici ze sekty sami pozabíjeli

„Měli byste se podívat do toho velkého domu v Rancho Santa Fe,“ zněl anonymní tip, který před 25 lety dostali policisté v kalifornském městě San Diego. Věděli, o který dům jde. Na to, co najdou uvnitř, však připraveni nebyli. V sídle leželo 39 mrtvol, 21 mužů a 18 žen. Spáchali hromadnou sebevraždu.

Prezidentka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová.

Žádný chlap není ideální, říká Vendula Pizingerová

S prezidentkou nadačního fondu Kapka naděje Vendulou Pizingerovou jsme se potkaly během čtyř let už potřetí. Pravda, když jsem s ní v říjnu 2019 dělala rozhovor číslo dvě, měla jsem pocit, že jsme témata k povídání vyčerpaly a že je to na dlouhou dobu poslední setkání. Bavily jsme se tehdy velmi upřímně, přesto jsme se snažily vyhnout nejprovařenějším otázkám, jež se v souvislosti s její osobou nabízejí. Nerýpaly jsme se proto zbytečně v tragédiích, které ji v životě postihly, a povídaly si hlavně o jejím třetím manželství. I dosti nepravděpodobnou možnost otěhotnění jsme raději nechaly nenápadně viset mezi řádky.

Historickou sýpku z poloviny 18. století prodává Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v aukci.

Sýpka v Jevišovicích jde do aukce, obhlédli si ji už zájemci

/FOTO/ Žádali o její bezúplatný převod, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ale Jevišovickým starobylou sýpku v centru města na Znojemsku zdarma nenechal. Teď ji stát nabízí v aukci za necelých čtyři a půl milionu korun, už podruhé. Jevišovičtí doufají, že se opět nenajde žádný zájemce o koupi památky a zkusí zažádat o převod znovu.

Bílá věž v Hradci Králové.

Tuzemské věže smrti. Další město instaluje sítě proti sebevrahům

Věže smrti, mosty sebevrahů. Češi při pokusech o odchod z tohoto světa často volí skok z výšky. Jako způsob vlastní smrti si jej za posledních deset let vybrala desetina sebevrahů. Města kvůli tomu nyní zvažují zabezpečení svých dominant, například ocelovými sítěmi.

Černá věž v Českých Budějovicích je často vyhledávána sebevrahy.

Tuzemské věže smrti. Další město instaluje sítě proti sebevrahům

Věže smrti, mosty sebevrahů. Češi při pokusech o odchod z tohoto světa často volí skok z výšky. Jako způsob vlastní smrti si jej za posledních deset let vybrala desetina sebevrahů. Města kvůli tomu nyní zvažují zabezpečení svých dominant, například ocelovými sítěmi.

Ilustrační foto.

Sebevraždám vládne oběšení, střelná zbraň jako v Hudcově je spíše výjimka

Klidnou náves Hudcova na Teplicku v pondělí 24. ledna odpoledne ohlušila rána z pistole. Než se její ozvěna ve vteřinách donesla na kraj vsi, bylo po všem. Zemřel muž středního věku. Důvod? Sebevražda. V návaznosti na tuto tragédii jsme se podívali na podobné případy v kraji. Podívali se také na nejčastější způsoby sebevražd. Psycholog okomentoval, co lidi k takovým činům vede.

Vraždy na Teplicku: Muž zabil v noci manželku a pět dětí.

Vraždy na Teplicku: Ženu udeřil sekyrou a nevlastní dceři podřízl hrdlo

Kriminální činy vždy podněcovaly zájem veřejnosti a vyvolávaly rozruch. V každé době je také zvykem si stěžovat na častou zločinnost s dovětkem, že to dříve nebývalo. Při procházení archivních záznamů ale dospějeme ke zjištění, že je tomu spíše naopak. Loupeže, vraždy a zvláště sebevraždy byly v minulosti poměrně časté.

Bouřlivé rozchody řešili v úterý pardubičtí strážníci. Ilustrační foto

Výhrůžky sebevraždou a létající nábytek. Strážníci řešili žal z nešťastné lásky

V úterý vyjížděli pardubičtí městští policisté hned dvakrát k láskou rozervaným srdcím. Práce strážníků skutečně není jenom o chytání lumpů, často jsou vhozeni i do partnerských sporů a bouřlivých rozchodů. A řešte si je! Při výbuchu emocí z nešťastné lásky létal nábytek, osobní věci, křik se rozléhal po celém domě, vypilo se při tom hodně alkoholu a na přetřes přišly i výhrůžky sebevraždou. Romeo a Julie byli podle hlukem probuzených sousedů slabým odvarem. 

U řady žen krátce před a po porodu, v takzvaném perinatálním období, propukají duševní poruchy.

Když se štěstí změní v peklo. Třetina žen upadá po porodu do úzkosti či deprese

Měly to být nejkrásnější chvíle v životě, ale proměnily se v peklo. U řady žen krátce před a po porodu, v takzvaném perinatálním období, propukají duševní poruchy. Podle statistik úzkostné myšlenky zažívá dvacet procent žen v perinatálním období, dalších deset upadá přímo do depresí. Psychiatři ale upozorňují, že se této oblasti zdraví dosud systematicky v České republice nikdo nevěnoval. 

V pondělí 25. října se konalo slavnostní otevření pardubického Památníku Zámeček. Místo nacistického popraviště se proměnilo v pietní památník. Nový objekt má za cíl vyprávět příběhy hrdinů z Pardubic.

Incest, batole rodičem. Dcera přeživší z Ležáků napadá chyby v nové expozici

Tvůrci nové expozice Památníku Zámeček v Pardubicích se dopustili zásadních chyb, které se dotýkají nejen potomků popravených obyvatel osady Ležáky. Tvrdí to Jarmila Doležalová mladší společně se svou maminkou, rozenou Šťulíkovou, jednou ze sester, které jako jediné nacistický masakr v roce 1942 přežily. Autor expozice jejich výtky považuje za osobní útok.

V pondělí 25. října se konalo slavnostní otevření pardubického Památníku Zámeček. Místo nacistického popraviště se proměnilo v pietní památník. Nový objekt má za cíl vyprávět příběhy hrdinů z Pardubic.

Incest, batole rodičem. Dcera přeživší z Ležáků napadá chyby v nové expozici

Tvůrci nové expozice Památníku Zámeček v Pardubicích se dopustili zásadních chyb, které se dotýkají nejen potomků popravených obyvatel osady Ležáky. Tvrdí to Jarmila Doležalová mladší společně se svou maminkou, rozenou Šťulíkovou, jednou ze sester, které jako jediné nacistický masakr v roce 1942 přežily. Autor expozice jejich výtky považuje za osobní útok.

Australská firma představila kapsli Sarco, přístroj pro asistovanou sebevraždu.

Legální schránka na sebevraždu. Ve Švýcarsku se bude používat už příští rok

I když ve většině zemí je něco podobného nelegální, Švýcarsko umožňuje vykonání takzvané asistované sebevraždy. Od příštího roku k tomu budou lidé, kteří chtějí zemřít, zřejmě moct využít další způsob. Australská firma Exit International totiž představila kapsli ve tvaru rakve, ve které člověk zemře do minuty.

Nejčastější fámy o covidu: Zdravotní sestry a lékaři páchají sebevraždy

Dezinformace či manipulativní zprávy o koronaviru a očkování proti němu plní internet po celém světě. Mylné či cíleně lživé informace se proto logicky šíří i po českých sítích a emailových schránkách. Na takovou zprávu narazil jistě každý z nás a leckdy je těžké ji odlišit od pravdy. Deník se proto rozhodl pomoci čtenářům zorientovat se v desítkách a stovkách „zaručených pravd,“ které kolují světem.

Ilustrační foto

Přibývá drastických metod. Sebevrazi na jižní Moravě chtějí mít jistotu smrti

Vyšší tlak na výkon, stresová zranitelnost, vysoké nároky ze strany rodičů nebo nižší odolnost vůči zátěži. To jsou podle odborníků důvody, které Jihomoravany vedou k myšlenkám sáhnout si na život. Z praxe hovoří také o tom, že se mění i způsoby smrti. Zatímco předávkování léky je spíše na ústupu, přibývá drastičtějších metod.

Na přístavbě a rekonstrukci Základní školy v královéhradeckých Svobodných Dvorech se nepracuje.

Zaměstnanci Matexu jsou po sebevraždě jednatele bez výplat. Stavby se zastavily

Řada staveb Matexu po sebevraždě jediného jednatele společnosti dál stojí. Minimálně část zaměstnanců navíc nedostala v polovině listopadu výplaty a firmě hrozí, že o ně přijde. To by ještě zvětšilo problémy na desítkách staveb firmy na východě Čech. Věci by mohlo rozhýbat v příštím týdnu soudní ustanovení opatrovníka.

Gabby Petitová a Brian Laundrie.

Případ zavražděné blogerky: Snoubenec Petitové se zastřelil, ukázala pitva

Alespoň o jeden otazník méně je v případu zavražděné americké blogerky Gabby Petitové. Její zmizení a násilná smrt přitáhly celosvětovou pozornost. Minulý měsíc pak byly nalezeny ostatky jejího snoubence Briana Laundrieho, který se po zmizení Gabby ukrýval a jehož veřejnost spojovala s její smrtí. I jeho skon byl opletený záhadou, ovšem jen doteď. Nyní už je jasné, že Laundrie spáchal sebevraždu.

Leonardo DiCaprio ve filmu Tenkrát v Hollywoodu

Proslul největší hromadnou sebevraždou. DiCaprio si zahraje šéfa americké sekty

Oscarový herec Leonardo DiCaprio si zahraje amerického šéfa sekty Chrám lidu Jima Jonese, který proslul v 70. letech největší hromadnou sebevraždou v moderní historii. Drama o jeho životě a společenských dopadech napsal a natočí Scott Rosenberg, režisér filmů Venom, Jumanji: Vítejte v džungli a Jumanji: Další level. Uvedl to na svém serveru americký časopis Variety.

Ilustrační foto.

Jihočeští kriminalisté letos šetří sedmou násilnou smrt. Obětmi byly ženy a dítě

/PŘEHLED/ Osm zbytečně vyhaslých životů. To je momentálně smutné číslo v policejních statistikách Jihočeského kraje v kolonce násilných činů s následkem smrti. Kriminalisté na jihu Čech šetří již sedmou vraždu. Ve všech případech byly zavražděné ženy a v jednom ještě dítě. A pachatelé byli dopadeni. Podívejte se, kde se letos odehrály tyto tragédie. Připomenout si můžete také vraždy z minulých let.

Hejtman může úřadovat dál.

Od sousedů: Stelzer za humny hejtmanuje dál

Thomas Stelzer (ÖVP) v sobotu obhájil při ustavujícím zasedání nového hornorakouského sněmu v tajné volbě křeslo hejtmana, když získal 41 z 55 platných hlasů, píší OÖN.

Lavice obžalovaných – přední řada Hermann Göring, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop a Wilhelm Keitel, druhá řada Karl Dönitz, Erick Raeder, Baldur von Schirach a Fritz Sauckel

Norimberský proces: důkazy nechyběly, za děsivá zvěrstva padlo 12 trestů smrti

Jde o nejslavnější soudní proces druhé poloviny 20. století. Jeho étos ovlivnil nejen mezinárodní trestní právo, ale stal se obecně známým mementem a zásadním způsobem přispěl ke vzniku takových dokumentů, jako byla všeobecná deklarace lidských práv či Úmluva o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Norimberský proces s hlavními válečnými zločinci skončil 1. října 1946.