Kreativ

ŠTÍTEK: sebevražda

Příbramské doly v sobě nesou chmurnou minulost politických vězeňských lágrů. V roce 1979 se v nich však odehrála dramatická událost, která neměla s politikou nic společného

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Výbuch na Bytízu

K jedné z nejbizarnějších tragédií v dějinách českého vězeňství došlo 17. května 1979 v tehdejším nápravně výchovném ústavu Bytíz na Příbramsku. Odsouzený Petr Lattenberg zde spáchal sebevraždu odpálením trhaviny důlní svítilnou. O život přišel i jeden strážný. Důvodem bylo neopětované Lattenbergovo milostné vzplanutí.

Doktor Smrt Jack Kevorkian při debatě na Kalifornské univerzitě

Doktor Smrt Jack Kevorkian: Asistované sebevraždy prováděl v bytě, autě i kempu

Před 95 lety se narodil Jack Kevorkian, kontroverzní americký lékař a patolog, jenž se stal světově proslulým svou neustálou propagací eutanazie, kvůli níž získal přezdívku Doktor Smrt. Asistoval u nejméně 130 případů eutanazie nemocných. Kritici mu dávají za vinu, že v řadě případů měli tito lidé ještě šanci na život. 

Závěť, vražda, pokus o sebevraždu. Soud uzavřel rodinnou tragédii na Karvinsku.

Brutální vražda exmanželky a zabití společných psů. Kauzu uzavřel soud v Ostravě

Před rokem, v neděli 22. května 2022, se v rodinném domě v Rychvaldu na Karvinsku odehrála rodinná tragédie. Marek S. (48 let) brutálním způsobem připravil o život svou bývalou manželku (36 let), jež za ním přijela z Ostravy. Na čin se předem připravil. Pak zabil i jejich dva psy, o které se společně starali. Nakonec se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Skončil v péči lékařů.

Radek Štěpánek a Marek Všetíček.

Tragédie. Trenér Štěpánka, Berdycha či Kvitové ze Šumperka spáchal sebevraždu

Tragická zpráva zasáhla na konci týdne český tenis. Zemřel kondiční trenér Marek Všetíček. Rodák ze Šumperka v minulosti spolupracoval s Radkem Štěpánkem, Tomášem Berdychem, Petrou Kvitovou i Karolínou Plíškovou. Známý je i hokejovým fanouškům v regionu. Coby hráč z rodného Šumperka putoval v 80. letech do Přerova, kde si zahrál i druhou nejvyšší soutěž.

Depresi může odstartovat i velká změna v životě

Přehledně: Počet sebevražd v Česku, jaké jsou varovné signály, jak pomoci

V Česku ukončí život vlastní rukou kolem 1300 lidí ročně. Podle statistiky Linky seniorů se počet hovorů se sebevražednou tematikou mezi roky 2021 a 2022 zdvojnásobil. Podívejte se na přehled Deníku, kde se kromě statistik sebevražd dočtete i to, jak vnímat varovné signály nebo jak důležitá je pro záchranu lidského života komunikace. 

Zemřela jihokorejská K-popová hvězda Moonbin

Zemřel jihokorejský K-popový zpěvák Moonbin. Zřejmě spáchal sebevraždu

Ve věku 25 let zemřela jihokorejská K-popová hvězda Moonbin, napsala agentura AFP. Zpěvák, herec, tanečník a model byl členem chlapecké skupiny Astro. Podle jihokorejské policie byl Moonbin, vlastním jménem Moon Bin (Mun Pin), ve středu večer místního času nalezen mrtvý ve svém bytě v Soulu, objevil ho jeho manažer.

Ilustrační foto

Tragická nehoda, nebo sebevražda? Ruská sportovkyně zemřela po pádu z okna

Ještě den před tragédií bojovala ruská házenkářka Victoria Divaková na palubovce a střílela góly, teď už není naživu. Trojnásobná šampionka Ruska vypadla z okna bytu v osmém patře a na následky zranění na místě zemřela. Okolnosti jejího úmrtí se vyšetřují. Šlo o nehodu, nebo sebevraždu?

Z okna pelhřimovského gymnázia vyskočil sedmnáctiletý student.

Student pelhřimovského gymnázia vyskočil z okna, pokusil se o sebevraždu

Z okna ve třetím patře pelhřimovského gymnázia v Jirsíkově ulici vyskočil v úterý 21. března kolem půl dvanácté dopoledne sedmnáctiletý student. Sanitka zraněného chlapce převezla do místní nemocnice, odkud ho vrtulník záchranné služby transportoval do nemocnice v Českých Budějovicích. Ředitel školy Deníku potvrdil, že se student pokusil o sebevraždu.

Německá policie na místě střelby v budově svědků Jehovových v Hamburku, 9. března 2023

Střelba v budově svědků Jehovových v Hamburku: Útočník spáchal sebevraždu

Při útoku v modlitebně svědků Jehovových v severoněmeckém Hamburku zabil útočník ve čtvrtek večer sedm lidí včetně nenarozeného dítěte, nakonec spáchal sebevraždu. Na tiskové konferenci to řekl hamburský senátor pro vnitřní záležitosti Andy Grote. Policie uvedla, že zraněno bylo osm lidí, čtyři jsou ve vážném stavu. Rychlý policejní zásah podle Groteho zabránil dalším obětem, i když situace byla nepřehledná. Motivem nebyl terorismus, vyloučeny ale nejsou psychické problémy útočníka.

Policejní páska. Ilustrační snímek

V domě u Prahy našla policie dva mrtvé seniory. Upozornil je anonym

Policisté našli v úterý 28. února ráno v rodinném domě v Čisovicích u Prahy dva mrtvé seniory - muže a ženu. Muž měl u sebe zbraň. Kriminalisté se případem zabývají pro podezření z vraždy a následné sebevraždy, uvedla na webu policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Osmý díl krimiseriálu Místo zločinu České Budějovice se odehrává v uměleckém prostředí. Epizoda Oběšenec se natáčela hlavně v Alšově galerii na zámku Hluboká.

Vražda, či sebevražda v Alšovce. To vyšetří kriminálka Místa zločinu Budějovice

V jihočeské galerii sídlící na zámku Hluboká nad Vltavou je po večírku uspořádaném u příležitosti zakoupení nového obrazu Emila Filly nalezen mrtvý kurátor výstavy. Visí oběšený na zábradlí schodiště. Spáchal sebevraždu, nebo mu někdo pomohl? Pikantní na celé věci je, že jedním z nejslavnějších exponátů depozitáře Alšovy jihočeské galerie (AJG) je skutečný obraz Hyppolita Soběslava Pinkase Modlitba za oběšence.

Vstup do areálu brodské psychiatrické nemocnice. Ilustrační foto: Deník

Extrémní nárůst sebevražd na Vysočině. Policie řešila za leden patnáct případů

Obrovským nárůstem počtů sebevražd začal letošní rok na Vysočině. V lednu se prakticky každý druhý den v kraji někdo pokusil zabít. Z patnácti lidí, kteří se rozhodli pro dobrovolný odchod ze života, devět zemřelo. V porovnání s předchozími lety za totéž období je to více než dvojnásobný počet. Odborníci varují, že si kvůli existenčním i psychickým problémům na život stále častěji sahají čím dál mladší lidé, a dokonce i děti. Odborníci upozorňují i na skutečnost, že způsob provedení sebevražd je drsnější než kdy předtím.

Posádka 1. Koronerské ve složení lékařka Dagmar Tydlitátová (bez čepice) a řidička Jitka Strnádková

Nejhorší jsou mrtvé děti. Nezapomenu ani na muže okousaného psy, říká koronerka

/REPORTÁŽ/ Auto s výrazným nápisem KORONER zastavuje u domku v malé obci na Klatovsku. Vystupují lékařka Dagmar Tydlitátová a řidička Jitka Strnádková. Ženy, s nimiž jsem domluven, že s nimi strávím část jejich služby, abych na vlastní kůži poznal práci koronerů. Tedy těch, kteří vyjíždí ke všem úmrtím mimo zdravotnická zařízení. Od násilných činů včetně vražd přes sebevraždy a nehody až po pokojná úmrtí doma v posteli. Právě členka této posádky, lékařka Tydlitátová, ohledávala nedávno tělo muže, jehož smrt dodnes hýbe nejen Plzní. Měl totiž uříznutou nejen hlavu, ale i přirození a na těle různá další zranění.

Policie, ilustrační foto.

Policie pátrala po pohřešované nezletilé dívce. Nedávno hovořila o sebevraždě

Třináctiletá Eva odešla ve středu 1. února ráno z domova v ulici Na Beránku v Praze 12. Dívka měla jít do školy, která je od jejího bydliště vzdálená pouze několik set metrů, do té ale nedorazila. V minulosti byla již několikrát hledaná. Před časem hovořila i o sebevraždě. Policejní pátrání po dívce bylo úspěšné, je v pořádku.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš s manželkou Monikou ve volební místnosti ve druhém kole prezidentských voleb, 27. ledna 2023, Průhonice

Policie objasnila výhružný dopis Babišové: Náboj nebyl ostrý, podezřelý zemřel

Policie na základě znaleckých posudků objasnila případ výhrůžného dopisu, který před lednovou volbou hlavy státu dostala manželka prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO). Na twitteru policisté oznámili, že věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování odloží, protože podezřelý zemřel. Z vyjádření vyplývá, že zřejmě spáchal sebevraždu. V dopise odeslaném z Brna nebyl podle policie ostrý náboj. 

Prezidentský kandidát Andrej Babiš s manželkou Monikou ve volební místnosti ve druhém kole prezidentských voleb, 27. ledna 2023, Průhonice

Dopis z Brna s nábojem pro Babišovou: nebyl ostrý, podezřelý spáchal sebevraždu

Policie na základě znaleckých posudků objasnila případ výhrůžného dopisu, který před lednovou volbou hlavy státu dostala manželka prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO). Na twitteru dnes policisté oznámili, že věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování odloží, protože podezřelý zemřel. Z jejího vyjádření vyplývá, že zřejmě spáchal sebevraždu. V dopise odeslaném z Brna nebyl podle policie ostrý náboj. Vyjádření Babiše ČTK zjišťuje.

Deprese. Ilustrační snímek

Cítí se osamělí a myslí na sebevraždu. Lidem s duševní poruchou pomáhá terapie

Cítila se sama, i když byla mezi lidmi. „Přišla jsem si opuštěná, neschopná. Měla jsem pocit, že nemám co říct, neumím se zapojit do probíraného tématu. Myslela jsem si, že všichni kolem mě jsou lepší a vzdělanější,“ řekla Deníku šestatřicetiletá Petra z Ostravy, která má diagnostikovanou hraniční poruchu osobnosti.

Ilustrační foto

Loni si v Ústeckém kraji vzalo život 101 lidí. Dvakrát víc než v roce 2021

Dvakrát tolik sebevražd. I takový byl rok 2022 v Ústeckém kraji. Podle expertů to souvisí s ekonomickou krizí a současnou napjatou situací. Nejčastěji si lidé berou život oběšením, hůře se podle statistik s životními krizemi vyrovnávají muži. Za posledních 10 let spáchalo sebevraždu v regionu téměř 1 000 lidí. Jakoby zmizelo malé městečko, třeba velikosti Tisé na Ústecku.

Panelák v Heyrovského ulici v Olomouci, kde v lednu 2010 došlo k tragédii - matka shodila ze 13. patra svou dceru a skočila za ní. Snímek z ledna 2023

Tragédie z Krkonoš měla obdobu v Olomouci. Hrůzný případ se stal na sídlišti

Tragédie, která otřásla každým. V pondělí byla v Krkonoších nalezena těla matky a jejího tříletého syna, kteří byli několik dní pohřešovaní. Podle policie čtyřicetiletá žena syna uškrtila a pak se v lese oběsila. Zoufalé chování ženy-matky si nedokáží vysvětlil ani její nejbližší. Před pár lety se podobný případ odehrál v Olomouci, kde po pádu z třináctého patra zemřela jednatřicetiletá žena a sedmiletá dívenka.

Panelák v Heyrovského ulici v Olomouci, kde v lednu 2010 došlo k tragédii - matka shodila ze 13. patra svou dceru a skočila za ní. Snímek z ledna 2023

Tragédie z Krkonoš měla obdobu v Olomouci. Hrůzný případ se stal na sídlišti

Tragédie, která otřásla každým. V pondělí byla v Krkonoších nalezena těla matky a jejího tříletého syna, kteří byli několik dní pohřešovaní. Podle policie čtyřicetiletá žena syna uškrtila a pak se v lese oběsila. Zoufalé chování ženy-matky si nedokáží vysvětlil ani její nejbližší. Před pár lety se podobný případ odehrál v Olomouci, kde po pádu z třináctého patra zemřela mladá žena a její dcerka. Je možné těmto tragédiím předejít?