Divočinu z Litvínova hodili za hlavu, ve třetím utkání předkola play off se třinečtí Oceláři soustředili na hokej. Přestože s Litvínovem ztratili pohodlný náskok 3:0 a z poměrně jasné bitvy bylo drama, druhý bod v sérii na tři vítězství vybojovali (3:2). Dvěma góly se blýsknul Daniel Kurovský. Dnes se v Třinci hraje od 17 hodin.
Lagenárie, nebo také kalabasa, je velmi zajímavá zelenina. Indická okurka, jak se jí říká u nás, připomíná tykev a byla vyšlechtěna do mnoha odrůd. Plody, které mohou mít různý tvar, dorůstají až do délky 1,5 metru. Mladé plody můžete v kuchyni použít na mnoho způsobů, podobně jako cukety. Z vyzrálých plodů je krásná dekorace nebo z nich můžete udělat třeba budku pro ptáčky.
Míchaná vajíčka jsou jedno z nejoblíbenějších jídel. Máme je rádi jako vydatnou snídani nebo rychlou večeři. Připravujeme je na másle, se smetanou, ale i na cibulce, se sýrem, s paprikou, se šunkou či klobásou. Každá rodina má svou oblíbenou kombinaci. Podle některých však nejdelikátnější recept na míchaná krémová vejce pochází z kuchyně známého britského šéfkuchaře Gordona Ramseyho.
Záložník Patrik Vydra ve čtvrtek proti Bialystoku (1:0) podruhé za sebou zařídil fotbalistům Mladé Boleslavi vítězným gólem triumf ve fotbalové Konferenční lize, na tiskové konferenci si ale odmítl připisovat přehnané zásluhy. Podle opory reprezentace do 21 let nabrali Středočeši skvělou formu v závěru podzimu především díky týmovým výkonům.
Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku.
Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.
S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.
Náhoda, nebo něco víc? Když přibyslavská mlékárna hledala název nového smetanového krému, vypsala soutěž mezi zaměstnanci. Zvítězil návrh manželky tehdejšího ředitele a na svět tak přišel Pribináček. Ikonický produkt letos slaví sedmdesáté narozeniny. Recept současný výrobce Savencia Fromage a Dairy střeží jako oko v hlavě. Ale Deník dostal možnost se do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku podívat.
Náhoda nebo něco víc? Když přibyslavská mlékárna hledala název nového smetanového krému, vypsala soutěž mezi zaměstnanci. Zvítězil návrh manželky tehdejšího ředitele a na svět tak přišel Pribináček. Ikonický produkt letos slaví sedmdesáté narozeniny.
Ostružiny jsou velmi chutné a zdravé ovoce. Jednou z příjemných možností, jak je využít, je udělat z nich lahodnou zmrzlinu. Díky jednoduchému triku nebudete k přípravě potřebovat zmrzlinovač.
Krémová pórková polévka patří mezi oblíbená jarní jídla. Potěší svou lahodnou chutí a zároveň je dobrým zdrojem živin pro lidský organismus. Podívejte se na recept na jednoduchou a rychlou pórkovou polévku.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Celou řadu nedostatků a chyb našli hygienici při kontrole poděbradského podniku Savoy sídlícího na Jiřího náměstí. Kromě špíny a prošlých potravin v lednici přišli také na to, že ačkoliv v jídelníčku nabízejí těstoviny se smetanou, žádná smetana se v provozovně nenacházela.
Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Čerstvé mléko a smetanu z jihočeské mlékárny Madeta už mohou zákazníci opět uložit na poličky v lednici a využít v kuchyni. Z obalů se na zákazníky usmívá známý cukrář Josef Maršálek.
Svatomartinské rohlíčky nebo také Martinské rohlíčky patří k lahodným pochoutkám, které se pečou zejména na svatého Martina. Nemusíte se bát, že je nezvládnete. O recept na nekynuté svatomartinské rohlíčky, které zvládnete jednoduše a rychle, se podělila foodblogerka Markéta Chovancová znamá jako Markéta v troubě.
Na pulty obchodů se vrátilo čerstvé mléko z českobudějovické Madety. Mlékárna, která z několika závodů zásobuje zákazníky oblíbenými výrobky od másel a sýrů přes tvarohy a lipánky až po různé druhy jogurtů chce ještě během listopadu vrátit na trh i čerstvou smetanu. Čerstvé mléko a smetanu museli zákazníci nějaký čas oželet kvůli instalaci nové výrobní linky.
Operní dort - jeho jednoduchá, ale luxusní chuť se báječně hodí nejen k pěknému divadelnímu představení nebo právě k opeře. Návštěvu jím naprosto ohromíte. Recept na Operní dort využívá efekt rolování. Podívejte se na recept, který najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.
/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?
Horní část hustopečského Dukelského náměstí obsadila v těchto dnech celodřevěná pojízdná budka. Patří k neotřelému projektu nebojácné Hustopečanky s ukrajinskými kořeny. Šestatřicetiletá Marija Wazi a její dvě ukrajinské kamarádky, osmatřicetiletá Lena a její dvacetiletá dcera Tasia, zde vyrábějí, jak podotýkají z čerstvých poctivých surovin, tradiční asijskou pochoutku. Rolovanou zmrzlinu.
/VIDEO/ Švestky s mákem, rebarbora s mátou, banán s čokoládou, káva i likér. Jako základ čerstvá smetana. A pro vegany třeba ta z kokosového mléka. Tři čtyři minuty a palačinka na ledu je hotová. Cena? Dobrovolná. Tři stovky, nebo třeba jen padesátikoruna.
Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky?
I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.
Před rokem se Deník zeptal čtenářů, kam na Jičínsku nejraději chodí na zmrzlinu. Doporučili vyrazit ven z okresního města - do nedaleké Kbelnice, Kněžnice nebo na náměstí Pecky. Několik zmrzlináren jsme otestovali a už víme, kde si může zákazník zmrzlinu namíchat sám, kde dostane velkou nálož a kolik zaplatí, pokud chce na začátku prázdnin vyrazit s celou rodinou.
Předchůdkyně českých feministek a nestorka české kuchařské školy. Tak se zapsala do dějin Magdalena Dobromila Rettigová, rozená Artmannová. Ve své Domácí kuchařce sepsala tato obdivuhodná žena přes 700 receptů a ve svých prózách ráda proklamovala ideál manželky a matky vzdělané a uvědomělé.
Kombinaci vepřové panenky a omáčky, v niž nechybí špenát nebo paprika, odolá málokdo. Poněkud delší seznam ingrediencí vyvažuje velice snadný postup přípravy. Zhruba za půl hodiny máte hotový vydatný oběd či lehkou večeři.
V pelhřimovském Muzeu rekordů zapisují další sběratelský rekord. Nadšenci Janu Beťákovi se podařilo od roku 1990 nasbírat přes pětadvacet tisíc víček od malých smetánek do kávy. Všem dobře známá mlíčka sbíral po celém světě. Za třicet tři let shromáždil celé série zvířat, rostlin, portrétů herců, prezidenty, památky a desítky dalších motivů.
Jak využít houbařské úlovky v kuchyni? Lišky na smetaně doporučuje jako osvědčený recept trutnovský mykolog Petr Kuráň. „Mezi moje oblíbená jídla patří také falešná dršťková polévka z muchomůrky růžovky, václavky smrkové či hlívy ústřičné. Velmi dobré jsou také houbové karbanátky - 50 na 50 s masem,“ vybírá z houbařského jídelníčku.
Jak využít houbařské úlovky v kuchyni? Lišky na smetaně doporučuje jako osvědčený recept trutnovský mykolog Petr Kuráň. "Mezi moje oblíbená jídla patří také falešná dršťková polévka z muchomůrky růžovky, václavky smrkové či hlívy ústřičné. Velmi dobré jsou také houbové karbanátky - 50 na 50 s masem," vybírá z houbařského jídelníčku.
Vyrazit si na houby, to je zábava, kterou milujeme. A v kuchyni? Zkuste třeba houbovou omáčku, kterou dělám několikrát za sezonu. Každý ji má rád jinak, vyborná je například se špekovým knedlíkem.
Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Vyzkoušejte ho také.
Jahody, třešně, meruňky nebo třeba jablka. Čím pokryjete tuto bublaninu, je v podstatě jedno. Chutnat bude vždy dokonale. Tak honem na zahradu nebo do mrazáku pro to nejoblíbenější ovoce a vzhůru do pečení. Recept je snadný a výsledek skvostný.
Kuře na paprice patří k oblíbeným rodinným receptům. Není proto divu, že nechybí ani v jídelníčku slovenského blogu Pekne papkaj, jehož recepty chutnají dětem i dospělým.
/NÁVOD/ Kostka másla za šedesát možná i za stovku. Hospodyňkám se ježí vlasy a myslí na svoje prababičky, které máslo kupovat nemusely. Dělaly ho doma. Vzaly si máselnici a usilovně stloukaly.
Zapékání je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. A není divu. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí nejen dobře chutnají, ale i vypadají. A navíc dostatečně nasytí.
Léto s sebou přináší příjemných věcí - a dozrálé ovoce je jednou z nich. Snad nic nechutná dokonaleji než čerstvě utržené jahody a pochoutky, které z nich vytvoříte. Zkuste jahodové knedlíky, zmrzlinu i jahodový cheescake…
Chutné, levné, snadné na přípravu. Karbanátky s bramborovou kaší potěší i náročnější strávníky, obzvlášť když recept obohatíte například o smetanu. Tak s chutí do toho.
Zelený korpus, čerstvé ovoce a krém na způsob čokoládového Pribináčku - tak vypadá ideální jarní zákusek. Recept na vláčný mechový dortík à la Krtkův dort je navíc jednoduchý a zvládne jej každý.