Kreativ

ŠTÍTEK: smetana

Daniel Kurovský z Třince dal ve třetím utkání předkola play off Litvínovu dvě branky

Dvougólový Ocelář Kurovský: Akce neskutečné, já jenom slízl smetanu

Divočinu z Litvínova hodili za hlavu, ve třetím utkání předkola play off se třinečtí Oceláři soustředili na hokej. Přestože s Litvínovem ztratili pohodlný náskok 3:0 a z poměrně jasné bitvy bylo drama, druhý bod v sérii na tři vítězství vybojovali (3:2). Dvěma góly se blýsknul Daniel Kurovský. Dnes se v Třinci hraje od 17 hodin.

Indická okurka má plody, dorůstají až do délky 1,5 metru.

Indická okurka se dá pěstovat i v Česku. Potěší na talíři, je to i krásná ozdoba

Lagenárie, nebo také kalabasa, je velmi zajímavá zelenina. Indická okurka, jak se jí říká u nás, připomíná tykev a byla vyšlechtěna do mnoha odrůd. Plody, které mohou mít různý tvar, dorůstají až do délky 1,5 metru. Mladé plody můžete v kuchyni použít na mnoho způsobů, podobně jako cukety. Z vyzrálých plodů je krásná dekorace nebo z nich můžete udělat třeba budku pro ptáčky.

Na přípravě míchaných vajíček zdánlivě není nic složitého. Ale ne každému se povede usmažit skutečně lehký a nadýchaný pokrm.

Jak umíchat krémová, nadýchaná vajíčka? Zkuste fintu šéfkuchaře Gordona Ramseyho

Míchaná vajíčka jsou jedno z nejoblíbenějších jídel. Máme je rádi jako vydatnou snídani nebo rychlou večeři. Připravujeme je na másle, se smetanou, ale i na cibulce, se sýrem, s paprikou, se šunkou či klobásou. Každá rodina má svou oblíbenou kombinaci. Podle některých však nejdelikátnější recept na míchaná krémová vejce pochází z kuchyně známého britského šéfkuchaře Gordona Ramseyho.

Fotbalisté FK Mladá Boleslav v pátém kole Konferenční ligy přivítali na svém stadionu polského mistra Jagiellonii Bialystok.

Je to týmová práce, gólem jsem jen slízl smetanu, řekl šťastný střelec Vydra

Záložník Patrik Vydra ve čtvrtek proti Bialystoku (1:0) podruhé za sebou zařídil fotbalistům Mladé Boleslavi vítězným gólem triumf ve fotbalové Konferenční lize, na tiskové konferenci si ale odmítl připisovat přehnané zásluhy. Podle opory reprezentace do 21 let nabrali Středočeši skvělou formu v závěru podzimu především díky týmovým výkonům.

Šunkofleky patří do tradiční české kuchyně

Zkuste skvělé šunkofleky podle Pohlreicha. Povznese je speciální ingredience

Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.

Hotové svatomartinské rohlíčky.

Recept pro každého: Moje snadné svatomartinské rohlíčky zvládnete i vy

Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku. 

Houbová omáčka s hovězím masem a karlovarskými knedlíky.

Oběd z darů lesa, který vás dostane: Tajemství dokonalé houbové omáčky odhaleno

Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.

Cena másla roste. Je ale celá řada možností, jak ho nahradit.

Máslo za 70 korun? Jak ho nahradit, nebo si ho vyrobit doma

S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.

Pribináček slaví sedmdesát let na trhu

Jak se rodí oblíbený smetanový krém? Pribináček chutná již sedmdesát let

Náhoda, nebo něco víc? Když přibyslavská mlékárna hledala název nového smetanového krému, vypsala soutěž mezi zaměstnanci. Zvítězil návrh manželky tehdejšího ředitele a na svět tak přišel Pribináček. Ikonický produkt letos slaví sedmdesáté narozeniny. Recept současný výrobce Savencia Fromage a Dairy střeží jako oko v hlavě. Ale Deník dostal možnost se do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku podívat. 

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi šlechtou.

Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“

I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?

Vaječný koňak

Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě

Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě. 

Jihočeská mlékárna Madeta vrací na pulty obchodů čerstvé mléko. Vyrábí se na nové lince v Pelhřimově.

Madeta vrací na trh čerstvé mléko, šlehačka bude v listopadu

Na pulty obchodů se vrátilo čerstvé mléko z českobudějovické Madety. Mlékárna, která z několika závodů zásobuje zákazníky oblíbenými výrobky od másel a sýrů přes tvarohy a lipánky až po různé druhy jogurtů chce ještě během listopadu vrátit na trh i čerstvou smetanu. Čerstvé mléko a smetanu museli zákazníci nějaký čas oželet kvůli instalaci nové výrobní linky.

Bramborák s hříbky

S čím se snoubí houby? Jejich chuť zvýrazní smetana, nebo víno

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Valtické Valgelato.

Nejlepší zmrzlina? Z čerstvého ovoce a smetany. Na Břeclavsku je z čeho vybírat

/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?

Marija Wazi v Hustopečích rozjela výrobu rolované zmrzliny za dobrovolný příspěvek. Zákazníky obsluhují dvě Ukrajinky, jejichž manželé bojují v první linii na frontě u Bachmutu. Na snímku dvacetiletá Tasia

Jak vám chutnala? Cenu Rolowané zmrzliny si v Hustopečích určí sami zákazníci

Horní část hustopečského Dukelského náměstí obsadila v těchto dnech celodřevěná pojízdná budka. Patří k neotřelému projektu nebojácné Hustopečanky s ukrajinskými kořeny. Šestatřicetiletá Marija Wazi a její dvě ukrajinské kamarádky, osmatřicetiletá Lena a její dvacetiletá dcera Tasia, zde vyrábějí, jak podotýkají z čerstvých poctivých surovin, tradiční asijskou pochoutku. Rolovanou zmrzlinu.

Základ pralinek tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit

Pralinky slaví svůj mezinárodní den. Dopřejte si rozkoš pro chuťové pohárky

Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky? 

Není nad domácí šlehačku. S několika ingrediencemi navíc vydrží tuhá i 24 hodin

Pevná šlehačka, která nespadne? Přidejte pár ingrediencí a vydrží vám i 24 hodin

I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.

Kbelnice

Za vysvědčení na zmrzlinu do Pecky nebo Kněžnice. Mimo Jičín táhne hlavně točená

Před rokem se Deník zeptal čtenářů, kam na Jičínsku nejraději chodí na zmrzlinu. Doporučili vyrazit ven z okresního města - do nedaleké Kbelnice, Kněžnice nebo na náměstí Pecky. Několik zmrzlináren jsme otestovali a už víme, kde si může zákazník zmrzlinu namíchat sám, kde dostane velkou nálož a kolik zaplatí, pokud chce na začátku prázdnin vyrazit s celou rodinou.

Unikátní sbírka víček od mlíček Jana Beťáka.

Prezidenti na smetaně. Nadšenec sbírá už léta víčka od smetánek do kávy

V pelhřimovském Muzeu rekordů zapisují další sběratelský rekord. Nadšenci Janu Beťákovi se podařilo od roku 1990 nasbírat přes pětadvacet tisíc víček od malých smetánek do kávy. Všem dobře známá mlíčka sbíral po celém světě. Za třicet tři let shromáždil celé série zvířat, rostlin, portrétů herců, prezidenty, památky a desítky dalších motivů.

Lišky na smetaně

Houby v kuchyni. Vyzkoušejte falešnou dršťkovku z růžovky, doporučuje mykolog

Jak využít houbařské úlovky v kuchyni? Lišky na smetaně doporučuje jako osvědčený recept trutnovský mykolog Petr Kuráň. „Mezi moje oblíbená jídla patří také falešná dršťková polévka z muchomůrky růžovky, václavky smrkové či hlívy ústřičné. Velmi dobré jsou také houbové karbanátky - 50 na 50 s masem,“ vybírá z houbařského jídelníčku.

Lišky na smetaně.

Trutnovský mykolog doporučuje lišky na smetaně nebo falešnou dršťkovou z růžovky

Jak využít houbařské úlovky v kuchyni? Lišky na smetaně doporučuje jako osvědčený recept trutnovský mykolog Petr Kuráň. "Mezi moje oblíbená jídla patří také falešná dršťková polévka z muchomůrky růžovky, václavky smrkové či hlívy ústřičné. Velmi dobré jsou také houbové karbanátky - 50 na 50 s masem," vybírá z houbařského jídelníčku.

Kokosový nanuk

Recept na kokosového Míšu: Oblíbený nanuk si snadno vyrobíte i doma

Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.