Kreativ

ŠTÍTEK: smetana

Jiří Marušák

Už bylo na čase, ulevil si zlínský Marušák. Čekání na gól ale příliš neřešil

Zlín /ROZHOVOR/ - Po trénincích dlouho zůstával na ledě, pálil jednu ránu za druhou na prázdnou branku. Dřel, přidával si, přesto koncem listopadu na tři zápasy vypadl z výkonnostních důvodů ze sestavy. Vrátil se a v neděli 40letý zadák Jiří Marušák slízl sladkou smetanu v podobě dvou gólů, kterými režíroval triumf 3:1 nad Vítkovicemi.

Extraligoví hokejistí Zlína (ve žlutém) v neděli ve 35. kola hostili Vítkovice. Na snímku Jiří Marušák.

Už bylo na čase, ulevil si dvougólový Marušák

Zlín /ROZHOVOR/ – Po trénincích dlouho zůstával na ledě, pálil jednu ránu za druhou na prázdnou branku. Dřel, přidával si, přesto koncem listopadu na tři zápasy vypadl z výkonnostních důvodů ze sestavy. Vrátil se a dnes 40letý zadák Jiří Marušák slízl sladkou smetanu v podobě dvou gólů, kterými zrežíroval triumf 3:1 nad Vítkovicemi. „Už bylo na čase," oddechl si Marušák.

Život i dílo Bedřicha Smetany si v pátek v podvečer připomněli lidé v muzeu v Týně nad Bečvou, které je věnováno slavnému skladateli. Foto: Deník/Iva Najďonovová

Smetana se vrátil do Týna, komorní koncert slavil úspěch

Týn nad Bečvou – Uplynulo několik měsíců od otevření Muzea Bedřicha Smetany v Týně nad Bečvou, kde slavný skladatel pobýval v letech 1852 a 1854 u své nevlastní sestry. Jeho odkaz v obci pod hradem Helfštýn stále žije, například komorním koncertem, který se konal v pátek v podvečer přímo v prostorách muzea.

Pěvecký sbor Smetana.

Koledy pod taktovkou sboru Smetana

Jičínsko – Letos poprvé se k projektu Česko zpívá koledy přidá i jičínský sbor Smetana, který nás podpoří 9. prosince v 18 hodin na Valdštejnově náměstí v Jičíně.

Ilustrační foto

Chocerady jsou o „litr“ chudší

Benešovsko – Okresní disciplinární komise fotbalu zasedala a potrestala dva hráče, Pavla Sisla a Michala Smetanu, zastavením činnosti, jenž si protáhnou zimní přípravu.

Jiřinkové slavnosti v České Skalici.

Jiřinkové slavnosti: Smetana díky nim napsal polku

Česká Skalice - Tradiční Jiřinkové slavnosti se dnes a zítra konají v České Skalici. Návštěvníky uvítají stovky barevných květů, čeká na ně také doprovodný program. Víte, že první výstava jiřin se v České Skalici konala už roku 1837?

7. ročník běžeckého závodu Dačického 12 v Kutné Hoře, 8. srpna 2015.

Nebyla to sranda, říkal v cíli druhý Jakub Smetana

Kutná Hora - Na druhém místě doběhl závod Dačického 12 osmnáctiletý Jakub Smetana z Třeště u Jihlavy. V cíli byl za 44 minut a 3 vteřiny. Smetana běhá atletické závody za klub Atletika Jihlava, jinak závodí pod hlavičkou Eurofoam týmu nebo sponzorského Salomonu.

Motocyklový závodník Valentino Rossi.

Výročí? Rossi bojuje v Brně o pamětní kostku ze starého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA/ - Zažila toho spoustu. Letos uplyne už padesát let od prvního ročníku. Až v neděli zhasnou na semaforu světla a jezdci v nejsilnější kubatuře MotoGP vyrazí na trať Masarykova okruhu při Velké ceně České republiky, bude to už 156. start některé z kubatur mistrovství světa. Tím si brněnský podnik upevní pozici druhého nejtradičnějšího závodu seriálu. 

V pondělí ráno před víkendovou Velkou cenou naběhly na trať desítky pracovníků, kteří ji nachystají na jeden z vrcholů české sportovní sezony.

Obří airbagy, pryskyřice a strach z požáru. Brno se chystá na MotoGP

Brno /FOTOGALERIE/ - Za ty roky už je to rutina. V pondělí ráno před víkendovou Velkou cenou naběhly na trať desítky pracovníků, kteří ji nachystají na jeden z vrcholů české sportovní sezony. Ve čtvrtek odpoledne pak přes pět kilometrů dlouhý okruh překontrolují inspektoři ze světové federace. „V neděli večer skončil pronájem závodiště a od pondělí se už pilně věnujeme jen Grand Prix," hlásí vedoucí provozního oddělení automotodromu Jiří Kylar.

Ilustrační foto.

Týmy z MSFL narazily na odpor divizních celků ze Žďárska

Vysočina – Letní přírava končí, týmy mají za sebou generálky na novou fotbalovou sezonu, která odstartuje v sobotu. Vrchovina si vyšlápla na Velké Meziříčí, které čeká opravdový test ve středu doma s Jihlavou. Třebíč remizovala v Bystřici nad Pernštejnem, Žďár se dočkal první výhry nad silnou Líšní.

ŽIVOT V POHÁDCE. Večerníček by pro děti měl být clonou mezi životem a krásným sněním, říká jubilant Zdeněk Smetana.

Zdeněk Smetana: Večerníček má pohladit dítě před spaním

Praha /ROZHOVOR/ - Měli jsme štěstí, že jsme v dětství chodívali spát po Večerníčku s příběhy nezbedných Křemílka a Vochomůrky nebo neposedy Rákosníčka. Podobu jim, stejně jako Štaflíkovi a Špagetkovi nebo Malé čarodějnici, vtiskl výtvarník a režisér Zdeněk Smetana, který právě slaví devadesáté narozeniny. Loni v květnu získal na Mezinárodním festivalu animovaného filmu Anifilm v Třeboni cenu za celoživotní dílo. Letos jeho tvorbu připomíná např. rozsáhlá výstava, nazvaná Večerníček slaví 50 let, ve Valdštejnské jízdárně a Muzeu Kampa v Praze.

Mluvčí Masarykova okruhu Jiří Smetana.

Rozlučka s MotoGP? Závod v Brně překoná MS v hokeji, tvrdí Smetana

Brno /ROZHOVOR/ - Šestnáctý srpen bude pro mluvčího Automotodromu Brno Jiřího Smetanu nejdůležitější den roku. Na okruh se sjedou největší hvězdy motocyklového světa a stovky tisíc fanoušků. Kromě padesátého ročníku gigantické akce ale musí Smetana přemýšlet i nad budoucností závodů.

Ilustrační foto

Vanilkové nanuky? V testu nebodovaly

Chebsko - Čím jsou venku vyšší teploty, tím větší je také spotřeba nanuků. Co ale vlastně obsahují? Leckdy i velké množství kokosového oleje.

Brněnský Masarykův okruh - ilustrační fotografie.

GP v Brně zachráněna? Od roku 2016 ji má pořádat spolek města a kraje

Brno - Velkou cenu silničních motocyklů v Brně má od příštího roku pořádat nově vytvořený spolek, jehož členy budou město a Jihomoravský kraj, případně ještě někdo další. Řekla to ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na brífinku po pondělním jednání s primátorem Petrem Vokřálem (ANO) a hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD).

Ilustrační foto.

dTest: Vanilkové nanuky obsahují levnější olej

Praha - Ve většině vanilkových nanuků používají výrobci místo mléka nebo smetany levnější rostlinné tuky, například kokosový olej. Informoval o tom dnes v tiskové zprávě časopis dTest. Výhradně mléčný tuk obsahoval jediný ze 17 zkoumaných vzorků. Informace o tom, že zmrzlina obsahuje rostlinný tuk, na etiketě ale byla uvedena.

Carmelo Ezpeleta, šéf promotérské společnosti Dorna, která pořádá závody mistrovství světa silničních motocyklů.

Schůzka na nejvyšší úrovni: Ezpeleta se potká s Valachovou, zachrání Brno?

Brno, Praha - Jak zachránit Velkou cenu Brna? Do případu se vložil i nejvyšší muž MotoGP - Carmelo Ezpeleta. Šéfpromotér motocyklových závodů mistrovství světa Grand Prix přiletí v pátek do České republiky, aby s ministryní školství Kateřinou Valachovou jednal o budoucnosti Grand Prix na Masarykově okruhu.

Ilustrační foto.

Záchrana, byť s vykřičníkem. Grand Prix se letos v Brně pojede

Brno - Tak tohle je obrat, v nějž už mnozí nedoufali. Motocyklový závod Grand Prix České republiky se v polovině srpna na Masarykově okruhu přece jen pojede. Uvedl to promotér MS, Dorna Sports, ve svém čtvrtečním prohlášení. Stalo se tak jen dva dny poté, co Automotodrom Brno pozastavil předprodej vstupenek.

Ilustrační foto.

Brno chce dát na GP jen 10 milionů. Automotodrom zastavil předprodej lístků

Brno - Zraky příznivců motosportu z celého světa směřovaly v úterý do Brna. Zastupitelé města měli totiž rozhodovat o mimořádné dotaci padesát milionů korun na letošní padesátý ročník Grand Prix. Jenže po kritice zastupitelů primátor Petr Vokřál návrh změnil a zastupitelé nakonec odhlasovali pouze usnesení o podpoře.

Ilustrační foto.

Doporučení k Velké ceně Brna: Dejme padesát milionů, schválili radní

Brno - Co se stane s Velkou cenou Brna? Nejnovější vývoj: brněnští radní odhlasovali, že doporučí zastupitelstvu schválit padesát milionů korun na úhradu zalistovacího poplatku na srpnový motocyklový závod Grand Prix na Masarykově okruhu. Zastupitelé budou smlouvu o partnerství mezi Brnem, Automotodromem Brno a promotérem Dorna Sports schvalovat třiadvacátého června.

Brněnský Masarykův okruh - ilustrační fotografie.

Zůstane letošní GP v Brně v kalendář MS? Jasno by mělo být za týden

Brno - O osudu letošní motocyklové Grand Prix rozhodnou příští týden v úterý na svém jednání brněnští zastupitelé, kteří budou hlasovat o uvolnění mimořádné padesátimilionové dotace. Ta je nezbytná na uhrazení zalistovacího poplatku promotérovi mistrovství světa silničních motocyklů Dorně.

Ilustrační foto.

Hospodaření Automotodromu Brno je v pořádku, ukázal audit

Brno - Hospodaření Automotodromu Brno, který je pořadatelem závodu mistrovství světa silničních motocyklů, je v pořádku. Prokázal to audit, který si zadalo město jako minoritní akcionář. Podle primátora Petra Vokřála (ANO) se ukázalo, že se ve společnosti nekradlo, nemanipulovalo se vstupenkami a všechny transakce mezi spřízněnými osobami byly v pořádku, řekl v úterý na tiskové konferenci. 

Trenér Hodonína Lubomír Oslizlo bude mít v nové sezoně podobný kádr jako v předcházejícím druholigovém ročníku.

Oslizlo: Chtěli bychom tým postavit na tradičních oporách a odchovancích

Hodonín /ROZHOVOR/ – Poslední sezona je zapomenuta, hodonínským hokejistům skončilo období volna a začaly tvrdé galeje. Drtiči se v pondělí opět sešli, aby pod vedením trenérského dua Lubomír Oslizlo – Jan Prčík starší zahájili přípravu na nový druholigový ročník. Koučům SHK se hlásilo patnáct hráčů, včetně marodů Matěje Charváta, Radoslava Smetany, Víta Miky a Ondřeje Nedvěda. Na seznamovací schůzce a prvním tréninku žádná posila nebyla. „Asi budeme shánět jednoho brankáře. Potom bychom chtěli tým doplnit jedním, možná dvěma obránci a také bychom v kádru uvítali jednoho útočníka," říká na začátku neoblíbeného letního drilu hodonínský kouč Lubomír Oslizlo.

Ilustrační foto.

GP v Brně je ohrožena. Automotodrom nepřistoupí na smlouvu kraje

Brno - Letošní ročník motocyklových závodů Grand Prix v Brně je nadále nejistý. Pořadatel akce Automotodrom Brno nepřistoupí na návrh Jihomoravského kraje pořádat závody společně, řekl v úterý mluvčí Automotodromu Jiří Smetana. Podle něj má nabízená smlouva kraje řadu právních vad. Kraj nabízí na letošní ročník 50 milionů korun za podmínek, že bude spolupořadatelem.

 Utkání Vrchoviny proti Bystřici.

Bystřice vstřelila v derby první jarní gól

Vysočina – Bystřice stále čeká na první jarní vítězství, tentokrát remizovala v prestižním derby s Vrchovinou. Sice vstřelila gól, ale v nastaveném čase vyrovnal střídající Lukáš Smetana. Prvního jarního bodu se pak dočkal polenský Slavoj. Přivezl si remízu 3:3 z posledních Napajedel. Má však trochu hořkou příchuť, protože Polná ztratila ve druhém poločase dvoubrankový náskok.

Motocyklová Velká cena České republiky 2014 na brněnském Masarykově okruhu.

Jak hospodaří Abraham? Brno vyhlásilo audit kvůli ztrátové Velké ceně

Brno - Schváleno. Brněnští radní potvrdili vyhlášení auditu ve společnosti Automotodrom Brno, kde je město pětiprocentním vlastníkem akcií. Novinářům to řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Úkol auditu? Zjistit nedostatky a případně definitivně vyvrátit spekulace o tom, že společnost zakrývá pravý stav účetnictví ohledně pořádání Velké ceny České republiky silničních motocyklů.

Motocyklová Velká cena České republiky 2014 na brněnském Masarykově okruhu.

Krok k záchraně Velké ceny Brna: Kraj dostal peníze od vlády, jedná s Dornou

Brno - Příběh o další budoucnosti Velké ceny České republiky v Brně pokračuje novou kapitolou. Jihomoravský kraj obdržel na účet 30 milionů korun od ministerstva školství na uhrazení dluhu za část zalistovacího poplatku loňské motocyklové Grand Prix v Brně. A teď mají všechno v rukou právníci.

Ilustrační foto.

Třinci scházela větší efektivita

Třinec – Dvakrát na vedoucí branku Žiliny fotbalisté Třince odpověděli. Potřetí se jim to už nepodařilo a tak s lídrem slovenské ligy utrpěli druhou porážku v zimní přípravě.

Světoznámý interpret balkánské hudby Goran Bregović.

Koncert interpreta balkánské hudby zahájí Emma Smetana

Praha - Moderátorka, herečka a zpěvačka Emma Smetana zahájí v úterý ve Foru Karlín pražský koncert Gorana Bregoviće. V koncertní premiéře představí ukázky ze svého připravovaného debutového alba, které vyjde na podzim tohoto roku.

Goran Bregović.

Koncert Gorana Bregoviće zahájí se svým debutem Emma Smetana

Praha – Moderátorka, herečka a zpěvačka Emma Smetana zahájí již v úterý ve Foru Karlín pražský koncert Gorana Bregoviće. V koncertní premiéře představí ukázky ze svého připravovaného debutového alba, které vyjde na podzim tohoto roku.

Ilustrační foto.

Praha 5 chce zaměstnávat odsouzené či dlouhodobě nezaměstnané

Praha - Radnice Prahy 5 chce zaměstnávat odsouzené či dlouhodobě nezaměstnané. Zapojit by se měli v rámci zamýšlené skupiny veřejně prospěšných prací do úklidu ulic a veřejných prostranství v Praze 5. V pátek to řekl místostarosta Jan Smetana (ČSSD).

Hradec Králové - PSG Zlín.

„Dělníci" ševců trefili důležité body v Hradci Králové. Zářil i Kašík

Hradec Králové – Tohle byla precizní týmová práce, smetanu pak slízli obvyklí dělníci! Odměnou jsou pro zlínské hokejisty nejen tři body z ledu Hradce Králové, ale především zodpovědný výkon, který vyšperkovali druhou nulou v sezoně. Tu si tentokrát mohl vychutnat brankář Kašík, který přitom odchytal druhý zápas po více než měsíční pauze.

Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně. Ilustrační foto.

Mlékárna: Co vyprodukují, to si snědí

Lanškroun – Na jaře dokončí Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně výstavbu vlastní mlékárny. V polovině roku spustí zkušební provoz. Mlékem, máslem, smetanou či sýry bude zásobovat školní jídelnu.

Koncert sboru Smetana s Michalem Malátným.

Kostelem sv. Jakuba se nesly vánoční písně

Jičín – Kostel sv. Jakuba byl ve středu navečer zaplněn do posledního místečka. Posluchači, kteří se těsnali v lavicích, na přidaných židlích i ve stoje, byli plni očekávání. Své vánoční vystoupení si pro ně připravil jičínský sbor Smetana, dirigovaný Vítězslavem Čapkem.

Pěvecký sbor Smetana.

Soutěž: V kostele zazní „Hej mistře" i pásmo koled

Josefov - Ve zdejším kostele Nanebevstoupení Páně zazní v sobotu 13. prosince od 17.00 hodin nejen známá Rybova Česká mše vánoční „Hej, mistře", ale i pásmo vánočních písní a koled od Karla Steckera v podání Smíšeného pěveckého sboru Smetana Hradec Králové .