Kreativ

ŠTÍTEK: smetana

arašídový chlebíček

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

Josef Toman

Poslední prezidentský kandidát Josef Toman tvrdí, že má dostatek podpisů

Dosud kandidaturu na prezidenta podalo 12 lidí, tři z nich ale nedoložili potřebné podpisy politiků či občanů. Kandidovat nebude Ivan Smetana. Další z uchazečů Josef Toman tvrdí, že má k dispozici téměř 75 tisíc podpisů občanů, kandidaturu ministerstvu vnitra poslal poštou. Čas na její zaregistrování mají zájemci o účast v prezidentském klání do dnešních 16:00. Vnitro poté vyhodnotí, zda jsou odevzdané podpisy pravé a zda splňují všechny zákonné náležitosti. 

Hokejisté Stadionu získali ve Vsetíně jen bod.

Stadion dělily ve Vsetíně od výhry čtyři sekundy

Vsetín - Jeden bod si přivezli ze Vsetína hokejisté litoměřického Stadionu, kteří sice od 54. minuty vedli po trefě Smetany, ale domácí čtyři vteřiny před koncem srovnali a výhru urvali po samostatných nájezdech. 

Tomáš Fořt

Fořt sestřelil Kometu a vzkázal: Budu držet hubu a makat

Tentokrát slízl smetanu dříč a pracant Tomáš Fořt! Útočník hokejistů Aukro Berani Zlín, který byl před sezonou odsunut do prvoligového Přerova, dvěma trefami rozhodl moravské derby na ledě Komety Brno v poměru 3:2 po samostatných nájezdech.

Ženský pěvecký sbor Smetana slaví jubileum.

Ženský pěvecký sbor Smetana slaví jubileum

Kladno - V kladenském Domě kultury se uskutečnil koncert Ženského pěveckého sboru Smetana, který svým zcela jedinečným jubilejním koncertem skvěle oslavil 105. výročí svého vzniku.

SK Žebětín proti SK Slatina.

Střelci samotáři přitahují osobní obranu, pro svůj tým jsou droga

Jižní Morava – Když vypadnou ze sestavy, rapidně se snižuje šance na bodový zisk. Neexistuje totiž nikdo, kdo by je zastoupil, pro tým jsou jako droga. Existují fotbalisté, kteří jsou schopní dlouhodobě střílet víc než polovinu branek mužstva. Pokud vezmeme útočníky s aspoň sedmi góly, jsou tací hráči v jihomoravských krajských soutěžích tři – Milan Klimeš ze Slatiny, Štefan Czucz ze Šatova a Michal Smetana z Tuřan.

Winternitzovy automatické mlýny v Pardubicích

V Gočárových mlýnech může být galerie

Pardubice – Pardubický kraj má zájem využít hlavní budovu Winternitzových mlýnů pro expozice Východočeské galerie v Pardubicích. Jednali o tom zástupci kraje s majitelem této národní kulturní památky, architektem Lukášem Smetanou. Završili tak sérii předběžných rozhovorů a dohodli se na rozpracování tohoto záměru.

Boltcovitka aneb ucho Jidášovo

Boltcovitka podporuje imunitu

Boltcovitka ucho Jidášovo, jinak též ucho Jidášovo či boltcovitka bezová (Auricularia auricula-judae) je velmi hojná jedlá houba, rostoucí převážně na bezu. Roste po celý rok a je dobrá pro naše zdraví.

Dánská mlékárenská firma varuje, že na Vánoce bude máslo drahé a bude ho málo.

Máslo na Vánoce? Dánové varují, že ho bude v Evropě nedostatek

Dost na tom, že v Česku stojí čtvrtka másla padesát korun. Evropa podle dánské mlékárenské firmy Arla Foods čelí rapidnímu nedostatku mléka, smetany a másla. Ceny těchto „strategických pochutin“ prý půjdou před Vánoci ještě nahoru a kolem svátků může nastat jejich nedostatek.

V turnaje hokejbalových veteránů MASTERS 2016 se utkaly týmy Kladna, Mostu, Jihlavy, Žiliny a Českých Budějovic.

Do Kladna se v pátek chystá veteránská elita Čech i Slovenska

Kladno – Hokejbaloví veteráni nestárnou! Tedy ano, ale aktivně se snaží, aby byl proces stárnutí co nejpomalejší. Jedna z ikon nejen kladenského, ale celého českého hokejbalu, Kladeňák Libor Smetana, připravil na nadcházející dva víkendy hned dvě vrcholné akce.

SK Baník Libušín - SK Zlonice 6:1 (2:0),  I.B tř.sk. A,  17. 6. 2017

Bez Vimra to bude těžké, i proto jdou Zlonice do sezony s pokorou

Zlonice – Až na dvanáctém místě skončili fotbalisté SK Zlonice v uplynulém ročníku I. B třídy. Navíc haprovaly vztahy v kabině, kam se prosáklo, že někteří hráči mají namířeno ke konkurenci. Což se také stalo a odešla skutečná kvalita. I proto jde tým ze Slánska, až ze severní výspy kraje, do nové soutěže s velkým respektem. „Byl by zázrak, kdybychom se zachránili,“ otevřeně přiznává předseda klubu a dnes i hlavní kouč Tomáš Smetana. 

Ilustrační foto.

V dohledné době nebude líp. Proč?

Východní Čechy - Cena másla se v posledních měsících zvýšila i v Německu. I když ne o tolik jako u nás, v akci je tu v přepočtu k dostání někdy i za 35 korun.

Emma Smetana.

Emma Smetana: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Devětadvacetiletá hudebnice a moderátorka Emma Smetana se stala populární především díky moderování zpráv na televizi Nova. Od března se stala novou posilou týmu internetové televize DVTV. Se svým partnerem Jordanem vychovává čtyřměsíční dceru Lennon Marlene.

Plzeňská pěvkyně Ivana Veberová, která přednesla árie ze Smetanových oper Hubička a Libuše

Smetanovské dny byly zahájeny

Plzeň - Ve čtvrtek odpoledne se v Plzni konal pietní akt u pomníků Bedřicha Smetany a jeho o dvaadvacet let staršího bratrance Josefa Františka Smetany.

Jiří Smetana během tradičního prosincového bazaru v Hudebním divadle Karlín.

Ve věku 71 let zemřel hudebník Jiří Smetana

Praha - Ve věku 71 let zemřel hudebník a producent Jiří Smetana. Serveru iDNES.cz to potvrdila jeho dcera Emma Smetana. Byl mimo jiné autorem textu k písni Vladimíra Mišíka Slunečný hrob, dlouholetým dramaturgem pařížského hudebního klubu Gibus nebo manažerem a producentem romské kapely Kale.

Muzika i divadelníci slavili kulaté výročí.

Galavečer uspořádali na počest Straňanky a divadelníků

Strání – Téměř plný sál se smál, tleskal a bavil se více než dvouhodinovým programem na počest dechové hudby Straňanka a divadelníků ze Strání. Večer moderoval současný režisér ochotníků David Smetana, kterému asistoval sám tvůrce „křišťálových múz" Miloš Záleský (výborný herec a sklář – pozn. aut.). Skleněné výtvory byly malými „cenami Thálie" pro straňanské zasloužilé umělce Stanislava Popelku, Danku Kohnovou, Petra Bruštíka, Františka Turečka a Františka Kohna.

Stanislav Tecl se raduje ze třetí jablonecké branky.

Dva góly? Jen jsem slíznul smetanu, prohodil po derby Tecl

Jablonec - Útočník Stanislav Tecl dal podruhé během svého působení v Jablonci v jednom ligovém utkání dvě branky, po vítězství 3:0 nad fotbalisty sousedního Liberce se ale jako hrdina necítil. Byl především rád, že jeho celek v prestižním podještědském derby dominoval a podal nejlepší výkon v sezoně. V závěru zápasu si obnovil lehčí zranění kotníku, věří však, že bude na další duel fit.

Pěvecký sbor Smetana z Hradce Králové.

Setkání sborů účastníky velice potěšilo

Dvůr Králové n. L. – Jako velice vydařenou akci hodnotí účastníci deváté setkání pěveckých sborů. Letos ho uspořádal královédvorský smíšený sbor Záboj v Hankově domě. Do města tak dorazily sbory Foerster z Jičína, Smetana z Hradce Králové a Vratislav z Heřmanova Městce.

Brněnská pedagogická fakulta má pamětní desku filozofa Patočky

Brněnská pedagogická fakulta má pamětní desku filozofa Patočky

Brno - Pamětní desku s názvem Proměny věnovanou slavnému českému filozofovi Janu Patočkovi odhalili dnes na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity její děkan Jiří Němec a autor Matěj Smetana. Na odhalení desky při příležitosti 70. výročí od založení fakulty promluvil i jeden z Patočkových žáků, filozof a signatář Charty 77 Daniel Kroupa.

Libuše Jahodová.

Slízne Jahodová smetanu? Medaile utopií není

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Je plná očekávání. V Riu si střihne olympijskou premiéru. Skeetařka Dukly Hradec Králové Libuše Jahodová touží po úspěchu. ,,Medaili může získat kdokoliv," říká o konkurenci ve své disciplíně sympatická broková střelkyně.

Vazební fotografie Jana Buly.

StB zatkla kaplana před dětmi ve školní třídě

Babice – Předtucha Jana Buly se vyplnila. Po činech Ladislava Malého přistoupila StB k zatýkání osob, které s ním přišli do styku. Zatímco všichni, kdo se s ním setkali, v něm spatřovali provokatéra Státní Bezpečnosti, ta samotná z Malého vytvořila školeného a vycvičeného agenta CIC.

V sobotu 25. června to na chatě na střelnici ve Vrbně pod Pradědem vonělo daleko víc, myslivci připravili pro veřejnost akci více než lákavou, zvěřinové hody.

Na zvěřinových hodech ve Vrbně si lidé pochutnali

Jídelní lístek: zvěřinová sekaná pečeně, pikantní zapečená topinka, zvěřinový guláš, jelení kýta na smetaně se špekovými knedlíky, srnčí smažený řízek s mysliveckým bramborovým salátem, kančí výpečky se zelím a bramborem, jelení klobásky a Honzovy buchty s borůvkami.

Sólistou příští sezony bude pro brněnskou filharmonii jednapadesátiletý britský violoncellista Matthew Barley. Vystoupí zde celkem třikrát.

Filharmonii Brno čeká sezona od Smetany k Tan Dunovi

Brno – Skladbou Žárlivost od Leoše Janáčka pod taktovkou původem brněnského dirigenta Jakuba Hrůši zahájí v září svoji jedenašedesátou sezonu Filharmonie Brno. I přes prostorová omezení spojená s rekonstrukcí Janáčkova divadla nabídne plnohodnotnou dávku klasického repertoáru kombinovanou s hudbou 20. a 21. století.

Dobrovodské Slavnosti chilli.

Vnitřní oheň hasili v Dobré Vodě smetanou

Dobrá Voda – Pekelně ostré odpoledne si užili všichni, kdo si nenechali ujít první dobrovodské Slavnosti chilli. Ty se konaly v sobotu v místním hostinci. Hlavním tahákem byla soutěž v pojídání pálivého.

Ilustrační foto.

Brno registruje zájem o lístky na Grand Prix. Co sleva pro rodiny a důchodce?

Brno - Nejlevnější vstupenky jsou pořád k mání. Ačkoliv původně měl prodej těchto lístků na srpnovou Velkou cenu silničních motocyklů v Brně už končit, fanoušci je mohou dál nakupovat. Nový spolek pořádající motocyklový podnik ve čtvrtek oznámil, že vlnu prodlužuje až do konce března.

Ilustrační foto.

Ve Velkých Němčicích zvažují vybudování sportovní haly. Klíčová je cena

Velké Němčice – S nápadem postavit novou sportovní halu si pohrávají v těchto dnech ve Velkých Němčicích. Záměr je však podle tamního starosty Františka Smetany teprve v zárodku. „Bavíme se o tom, ale nevíme, jak nakonec návrh ve finále dopadne. Nyní ani nemáme představu, kolik by případná výstavba haly stála," uvedl Smetana.

Ilustrační foto.

Praha 5 založí firmu na úklid, zaměstná dlouhodobě nezaměstnané

Praha - Radnice Prahy 5 si založí novou městskou společnost na úklid. Práci bude dávat zejména dlouhodobě nezaměstnaným. Firma bude společností s ručením omezeným s názvem Úklid Praha 5. Řekl to místostarosta Jan Smetana (ČSSD). Vznik společnosti musí ještě v úterý 26. ledna schválit zastupitelé Prahy 5. Fungovat by měla začít zhruba za tři měsíce.