Kreativ

ŠTÍTEK: smetana

Emma Smetana.

TIP NA VÍKEND: Na Majálesu UJEP vystoupí i Emma Smetana

Ústí n. L. - V pátek 3. května v 12.15 začne na Lidickém náměstí Majálesový průvod. Představí se tu studenti a studentky v maskách na téma Džungle, průvod půjde přes Veřejný sál Hraničář a Městské sady do Kampusu UJEP. Koncert začne v Kampusu UJEP od 15 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Ilustrační foto.

Konci roku sluší horská zábava

Špindlerův Mlýn – Oslavy konce roku proběhnou v největším krkonošském středisku již v sobotu ve znamení veřejného i exhibičního závodu profesionálů.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Anktartický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Brno /FOTOGALERIE/ – Již více než deset let pořádá Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.

Ilustrační foto

Martin Pešout před derby v Sokolově: „Budeme hrát v plné sestavě“

Sokolov – Hornický zimní stadion čeká velká událost. Jak jsme již avizovali, v neděli 23. prosince od 14:30 se v Sokolově odehraje druhý ročník zápasu „O pohár hejtmanky Karlovarského kraje“, kde proti sobě nastoupí druholigový HC Baník Sokolov a extraligová HC Energie Karlovy Vary.

Závod SP v biatlonu ve sprintu na 10 km mužů v Novém Městě na Moravě. Michal Krčmář.

OBRAZEM: Biatlonový start na Vysočině: Češi ve sprintu nezářili

Vysočina - Krátce po doběhu mrkl v aréně na výsledky a řekl: „Můj výsledek neurazí, ale ani nenadchne.“ Tahle slova šla z úst nejlepšího českého biatlonisty Michala Krčmáře. Docela trefné: dnešní sprint v Novém Městě na Moravě nepřinesl fanouškům kýženou radost.

Šlehačka. Ilustrační snímek

Šlehačky ve spreji? Nejen smetana, ale i voda a palmový tuk, varuje dTest

Vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Řeč je o šlehačkách ve spreji. Spotřebitelský časopis dTest porovnal 25 šlehačkových sprejů dostupných v českých obchodech. Ukázalo se, že leccos, co vypadá jako šlehačka, nejenže není vyrobeno ze smetany, ale dokonce ani z mléka. Daní za pohodlí tak může být „šlehačka“ v podobě vody a palmového tuku.

Na snímcích včelař Jaroslav Smetana z Kamenného Mostu na farmářských trzích v Kladně.

Horko není pro včely takový zabiják jako choroby a postřiky

Kladensko – Pomáhá při léčbě chřipky, nachlazení či urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů. Med má i protizánětlivý účinek a posilující vlastnosti. Češi ho konzumují v posledních letech stále více. Dokazují to, alespoň čísla odborníků z Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle nich se u nás předloni spotřebovalo medu 0,9 kilogramu na osobu. Ve srovnání s rokem 2006 jde o padesátiprocentní nárůst.

Ilustrační foto

Zloděj ukradl peníze, kávu a smetanu z automatu

Písek - Do nápojového automatu v odpočinkové místnosti jedné z firem na Průmyslové ulici v Písku se někdy od pátečního večera do pondělního rána násilně dostal zloděj a odcizil peníze, kávu a smetanu.

S třetím soutěžním oňostrojem festivalu Ignis Brunensis na Brněnské přehradě se představila Francie.

Z nebe padal zlatý déšť. Ohnivou podívanou doprovodil Smetana se Sinatrou

Brno /VIDEO/ - Za magického zvuku tónů hudebních velikánů Verdiho či Smetany a podmanivého hlasu Franka Sinatry se ve středu večer změnila obloha nad Brněnskou přehradou na ohnivou podívanou. O poslední soutěžnou show letošního ročníku festivalu Ignis Brunensis se postaral francouzský tým POK 2.0 LUX FACTORY.

Galerie Středočeského kraje GASK a chrám sv. Barbory

GASK nabídne Havelkovou se Smetanou

Střední Čechy – Nemluv na mne tak složitě. To je název nové výstavy, již víkendovou vernisáží zahajuje Galerie Středočeského kraje – GASK v někdejší jezuitské koleji v Kutné Hoře. Jolana Havelková z Kolína představí svá technicky propracovaná díla označovaná často jako fotografie, ve skutečnosti však jde o umělecké vyjádření zařaditelné jen obtížně. Kurátorky Veronika Marešová a Adriana Primusová hovoří o tvorbě sahající od fotografie až k experimentálním a konceptuálním pracím.

Plochá dráha - ilustrační foto

Vildeho memoriál: hattrick dvojka Smetana - Simota

Slaný – Úvodní závod letošní plochodrážní sezony ve Slaném se povedl. Sobotní Memoriál Antonína Vildeho přilákal na tradiční ovál zajímavou konkurenci, v níž nakonec byla nejlepší dvojice Smestavu Speedway Ondřej Smetana – Zdeněk Simota. Obhájili tak prvenství z loňského roku.

kávové brownies

To nejsladší hořké pokušení

Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?

Ilustrační foto.

Jogurty zdražují. Místo smetany obsahují škroby

/INFOGRAFIKA/ Pod víčkem jogurtů můžete objevit nečekané překvapení. Kdo má štěstí, ochutná hustý jogurt s vysokým obsahem proteinů – vzhledem k procentu sušiny a mléčného tuku. Často se ale právě u jogurtů mluví o takzvané dvojí kvalitě. Ty ošizené výrobci zahušťují škroby a stabilizátory.

Káva s bělidlem.

dTest: Bílý prášek do kávy? Do mléka má daleko

Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.

Výroba zmrzliny poblíž Třebíče už běží naplno. Dominuje zájem o smetanové výrobky. Na snímku je výroba smetanového "nanukáče".

Padá sníh, přesto už výroba zmrzliny frčí naplno. Kraluje smetana

Kožichovice – Návrat ke smetaně, nové nanuky o menším objemu pro děti a rozšíření distribuce po České republice. To jsou jen některé novinky, se kterými jde do letošní sezony největší výrobce zmrzliny na Vysočině - kožichovická společnost Tipafrost.  Sice venku padá sníh, ale výrobní linky jedou na plno už od ledna. Zájem spotřebitelů - tedy prodej zmrzliny - začíná totiž na začátku března.

Premiér Andrej Babiš při návštěvě Bulharska

Babiš se omluvil Emmě Smetana z DVTV za slovní útok na její rodinu

Premiér v demisi Andrej Babiš se v pondělí omluvil redaktorce internetové televize DVTV Emmě Smetana za slovní útok na její rodinu během sobotní tiskové konference k výsledku prezidentských voleb. Na Twitteru dnes napsal, že se jí za to hned omluvil v sms zprávě a nyní to dělá i veřejně.

Ilustrační foto

Letos Bude Hlína se Smetanou, Lazerem a Rychtářem

Hlinsko - Po roční pauze se 13. ledna do Hlinska vrací oblíbený zimní festival Bude Hlína a slibuje zatím nejnabitější program. Největším letošním lákadlem jsou koncerty alternativně popové Emmy Smetany a excentrického úkazu současné scény Lazera Vikinga. Ani letošní ročník ale nebude pouze hudební.

Původní pomník je dílem sochaře O. Birmy, který pod plukovníkem sloužil v legiích, byl odhalen 2. srpna 1925.

Socha plukovníka nahradí pomník Smetany

Jindřichův Hradec - S náklady ve výši až milion a půl korun počítá hradecká radnice na výrobu kopie pomníku známého plukovníka, který ukončil svůj život za 1. světové války.

Nový ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje MUDr. Jiří Smetana (vlevo).

Nový šéf záchranky se ujal funkce

Karlovy Vary - Nového ředitele Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje MUDr. Jiřího Smetanu uvedl ve středu do funkce krajský radní pro oblast zdravotnictví Ing. Jan Bureš.

Linecká jablíčka

Linecká jablíčka

Elegantně vyhlížející linecká jablíčka budou nejen chutnou specialitkou vánočního stolu, ale i jeho dekorací.

Karamelové pusinky

Pusinky s karamelovou náplní

Dnes přinášíme tip, jak ozvláštnit klasické bílkové pusinky. Místo tradičního rumu tentokrát vytáhneme z domácího baru whisky.

Rýžovky

Rýžovky

Další zajímavý receptík, který nezabere moc času a ani nevyjde draho.

Smetanové sušenky

Smetanové sušenky

Křehké sušenky libovolných tvarů patří k těm "zdravějším" - nepřidáváme do nich cukr, a jediným kalorickým strašákem je tak na nich karamelová poleva.

Kokosové mušle

Plněné kokosové mušle

Kokosové mušle plněné lahodným krémem ze sýru Ricotta mohou posloužit jako odlehčená varianta klasických laskonek a příjemně obohatí vánoční mlsání.