Kreativ

ŠTÍTEK: Státní bezpečnost

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Uherském Brodě.

70 let od obsazení klášterů: Nehájím se slovy, nýbrž činy

Každý totalitní režim má nejvíce strach ze svou základních pilířů lidské psyché, rozumu a citu, které stojí v pozici buřiče národního sebevědomí a jsou pojistkami svobodného života. Proto hned po nástupu KSČ započala jedna z nejkrušnějších dob novodobé lidské historie vlastenecky uceleného českého národa.

Broumovský klášter byl jedním z těch, kde byli mniši z různých řeholních domů násilně internováni.

Před 70 lety vzali komunisté klášterům život

/FOTO/ V noci ze 13. na 14. dubna uplynulo přesně 70 let od okamžiku, kdy se komunisté chtěli jednou provždy vypořádat s jedním ze svých největších nepřátel - s církví. Ozbrojená komanda SNB, StB a Lidových milicí při takzvané Akci K přepadla 75 mužských klášterů a řeholníci z nich byli svezeni do několika „centralizačních klášterů“.

Poslankyně SPD Karla Maříková

Maříková zřejmě unikne stíhání. Sněmovní výbor nedoporučil její vydání

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Vyplývá to z dnešního doporučení mandátového a imunitního výboru, který policejní žádost jednomyslně nepodpořil. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Sněmovní plénum by mohlo o vydání poslankyně rozhodnout ve čtvrtek.

Prezident Miloš Zeman při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu uděloval 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání. Medaili Za zásluhy převzala herečka a tanečnice Jitka Frantová Pelikánová (uprostřed).

V Itálii zemřela herečka Jitka Frantová Pelikánová. Bylo jí 87 let

V noci na dnešek zemřela v Římě ve věku 87 let herečka Jitka Frantová Pelikánová. Informovala o tom stanice Frekvence 1, které to sdělil její spolupracovník Stefano Di Rienzo. Frantová Pelikánová žila v Itálii od emigrace po roce 1968. Jejím manželem byl exilový publicista a později italský politik Jiří Pelikán.

Ludvík Armbruster při promici dává novokněžské požehnání bratrovi, Frankfurt nad Mohanem, 1959

Estébáci "Akci K" prováděli podle přesně daného manuálu. Fackami nešetřili

Nejrozsáhlejší zatýkání v české historii proběhlo před sedmdesáti lety v dubnu 1950 pod krycím jménem „Akce K“. V noci z 13. na 14. dubna 1950 přepadly stovky ozbrojenců StB a SNB pětasedmdesát českých a moravských klášterů a zadrželi 915 řeholníků. Jednalo se o první fázi rozsáhlé likvidace klášterů. Jedním ze zadržených byl i Ludwig Armbruster, dnes profesor teologie a filozofie, kněz a jezuita.

Josef Toufar zemřel 25. února 1950 na následky dlouhodobého mučení

Beseda připomene těžký osud kněze

Nedávno uplynulo 55 let od smrti Josefa Toufara, mladého katolického kněze, který byl po událostech tzv. čihošťského zázraku unesen Státní bezpečností, mučen a ve vykonstruovaném procesu donucen k přiznání o podvodném zinscenování zázraku. Svým zraněním nedlouho poté podlehl. V roce 2013 byl zahájen proces jeho blahořečení.

Premiér Andrej Babiš na návštěvě Královéhradeckého kraje.

FOTO, VIDEO: „Babiše do koše!“ křičeli v Náchodě na premiéra

Zatímco v Jaroměři čekala na premiéra Andreje Babiše při jeho nástupu do vlaku zhruba dvacítka odpůrců, na další zastávce v České Skalici to byl jeden osamocený voják v poli s transparentem. V Náchodě to už byla zhruba stovka hlasitých kritiků, kteří se šikovali na peróně a čekali na příjezd „vládního spoje“.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun

O odkazech do minulosti

Auru mimořádné symboliky v sobě ponese v sobotu 18. dubna slavnostní připomínka tří historických událostí, kvůli níž v ten den přicestuje do poutního Velehradu mimo jiné také Charles Balvo, apoštolský nuncius, tedy velvyslanec a zástupce Svatého stolce v České republice.

Slavia Praha - Sigma Olomouc

Výzva 2021: Český fotbal žije v područí strachu

Nejoblíbenější sport v Česku, nejvíce problémů. Fotbalové hnutí nezažívá snadné období. Říká vám něco jméno Ivan Grégr? Bývalý mezinárodní rozhodčí se i v důchodovém věku rozhodl vystoupit: právě on, spolu s dalším kolegou Karlem Popperem, spustil opoziční hnutí. Vytvořili Výzvu 2021, jež brojí proti současným poměrům ve fotbale.  

Vězeň utekl a šel se sám udat

Vězeň utekl a šel se sám udat

Karlovarský historik Jan Nedvěd dohledává osudy muklů, kteří se začátkem 50. let pokusili o útěk z pracovních lágrů při uranových dolech na Jáchymovsku.

Jaroslav Lamr (vpředu) s kolegy s StB

Konec StB: všemi způsoby zametala stopy. Cesta k dnešní BIS pak nebyla snadná

Před třiceti lety, 1. února 1990, oznámil tehdejší federální ministr vnitra Richard Sacher zrušení Státní bezpečnosti. Tajná policie, která přes čtyřicet let sloužila komunistickému režimu, se musela transformovat v bezpečnostní službu demokratického státu. Cesta od komunistické StB k dnešní BIS nebyla snadná.

Svatá Hora.

Výstava Ještě jsme ve válce na Svaté Hoře

V prostorách Plzeňské kaple na Svaté Hoře je až do 18. prosince k vidění výstava s názvem Ještě jsme ve válce. Třináct předních českých a slovenských výtvarníků vytvořilo sérii komiksů, které neotřelým způsobem přibližují události moderních dějin.

Historik a starosta obce Lazsko František Bártík.

Historik František Bártík: V moderní historii se dá ještě mnohé objevit

Pochází z Březnice, ale v současné době žije v obci Lazsko, kde je už druhé volebního období také starostou. Vystudoval gymnázium v Příbrami (1994) a český jazyk a historii na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Krátce působil jako učitel na základní škole. V letech 2000 - 2007 byl redaktorem Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, od roku 2007 pracuje jako historik moderních dějin v Hornickém muzeu Příbram - Památníku Vojna.

Václav Havel v rozhovoru pro Jihočeskou pravdu v roce 1992.

O mém prezidentovi

Před 30 lety byl Václav Havel zvolen čs. prezidentem, vzpomněl nedávno národ. Tak taky s mou troškou do mlýna o něm.

Trump jako Babiš. Vlastní je nesejmou

Čekat, že americký Senát ovládaný republikány podpoří odvolání prezidenta Donalda Trumpa z funkce, je asi stejně pravděpodobné, jako že hnutí ANO sesadí Andreje Babiše.

Antonín Bořek-Dohalský.

Vzpomínky šlechtice: Byli jsme v nemilosti u nacistů i komunistů

České šlechtické rody se ocitly v nemilosti v době nacistické okupace i komunistické vlády. Svědčí o tom vzpomínky hraběte Antonína Bořka-Dohalského, jehož prastrýcové zaplatili za zapojení do protinacistického odboje životy a otec strávil deset let v komunistických vězeních.